Subota...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ej,....bwe.....svi to imaju.Samo kod nas je greh,a kod vas je to kuuuul 8)

Ali zato mi mozemo da se pokajemo,pa na kraju bude sve ok :D

Pokajanje nije čarobni štapić, već potpuna promena stava prema određenom grehu, žalost zbog greha koji primećuješ u sebi i borba da taj greh iskoreniš iz sebe.

Mani se te podele: ''vas'' i ''nas'', i ateista može da se pokaje zato što u sebi ima Bogomdanu savest.

dobro de - covjek trazi "rupe" i "provalije" u hriscanskim "propisima" to je uobicjena "zabava", a i nije da ih nema
nego Virginija - to sa "pokajanjem", jel imate vi neku garanciju (odozgo) da to stvarno tako funkcionira?
moze se dogoditi, kad stignete na "nebo" (ili gdje vec, u "cekaonicu") da shvatite da ste na tekucem debelo otisli u "crveno"...
(naravno, ne kazem da "hoce", nego da "moze" - ne bi bilo prvi put da su vas nasamarili)

Da, to je vrlo važno naglasiti. Ljudi odu u Crkvu, upale sveću, prekrste se i misle to je to. Ali biće mnogo iznenađenih. Hristos kaže da će na Sudnji dan biti mnogo iznenađenih među vernicima, kojima će On lično reći: ''Idite od mene prokleti u oganj večni pripravljeni đavolu i anđelima njegovim'' (Matej 25, 41). Biće tada ''plač i škrgut zuba''.

... je Sveti dan, dan predviđen za odmor. Naredjenje koje je u samom početku u obliku jedne od zapovesti stiglo sa vrha, od Božidara lično!

''Nemojte graditi sebi idola ni likova rezanih, niti stupova podižite,
ni kamena sa slikama u mećite u svojoj zemlji da mu se klanjate;
jer sam ja Gospod Bog vaš. Držite SUBOTE moje i svetinju moju poštujte;
Ja sam Gospod.'' (3.Mojsijeva 26, 1.2)

Đizaz je takođe poštovao reči tj. naredjenje svoga Oca i slavio tj. svetkovao Subotu. On kao Njegov sin, on kao začetnik Hrišćanstva. Danas vidimo da njegovo stado uprkos Božidarevom naredjenju, uprkos primeru svoga Vođe, uprkos Svetom Pisaniju, uprkos... svetkuje i poštuje nedelju... Sveti dan su promenili tzv. Sveti Oci tj. Katolička crkva... svi Hrišćani poštuju papsku volju, odluku... ignorišu volju, naredjenje... Oca i Sina... Zašto!? Pa me još zanima u koju grupu to vernika vi pripadate i kome vi ustvari više verujete!? Čudno i licemerno... :lol:

Ma licemerno nego šta. Potežu biblijske tekstove i zaklanjaju se iza njih kada im odgovaraju, menjaju kada im ne odgovaraju, mnoge tekstove tumače kako im odgova a izgleda da su i čitava jevanđelja odbacili (bar sudeći po nekim vernicima koji o tome ovde na Forumu pišu).

To je prava stvar. Ostaje samo pitanje: Koji je povod za takav osećaj?

Iskreno rečeno, onisifore, ne znam. Pretpostavljam da sam ispunjena; kad to kažem (a nisam sigurna da mogu da objasnim rečima), mislim na konstantno pozitivno raspoloženje u dijapazonu od prijatnosti do sreće. Nemoj pogrešno da me razumeš - nisam manična. Moj otac je govorio da je svaki dan bez osmeha izgubljen dan, i taj moto sam usvojila još kao dete. Naravno, potresaju me neke ružne stvari koje vidim, čujem ili osetim, ali, onda pomislim da je čovekova svrha život, i da je sve efemerno... pa i bol, tuga... I onda prođe, kao rukom odneto.
Eto, to je, otprilike, to.

... je Sveti dan, dan predviđen za odmor. Naredjenje koje je u samom početku u obliku jedne od zapovesti stiglo sa vrha, od Božidara lično!

''Nemojte graditi sebi idola ni likova rezanih, niti stupova podižite,
ni kamena sa slikama u mećite u svojoj zemlji da mu se klanjate;
jer sam ja Gospod Bog vaš. Držite SUBOTE moje i svetinju moju poštujte;
Ja sam Gospod.'' (3.Mojsijeva 26, 1.2)

Đizaz je takođe poštovao reči tj. naredjenje svoga Oca i slavio tj. svetkovao Subotu. On kao Njegov sin, on kao začetnik Hrišćanstva. Danas vidimo da njegovo stado uprkos Božidarevom naredjenju, uprkos primeru svoga Vođe, uprkos Svetom Pisaniju, uprkos... svetkuje i poštuje nedelju... Sveti dan su promenili tzv. Sveti Oci tj. Katolička crkva... svi Hrišćani poštuju papsku volju, odluku... ignorišu volju, naredjenje... Oca i Sina... Zašto!? Pa me još zanima u koju grupu to vernika vi pripadate i kome vi ustvari više verujete!? Čudno i licemerno... :lol:

Pitanje svetkovanja subote i nedelje je suviše kompleksno za ovaj forum. U svakom slučaju, slažem se sa načelom: Sveto Pismo je veći autoritet od spisa crkvenih otaca.

Hm, ok. Sad bih nastavio dalje... Šta misliš... da li je i koliko je u suprotnosti... Bog - Crkva... MIslim na sve hrišćanske pravce, glavne religije i frakcije...

nema veze - taj "Bog"/Tvorac/Kogod ionako nema pojma da li smo "vjernici" ili ateisti, ma zabole ga za to u sustini, a sto se tice subota/nedelja dileme - ko moze sa sigurnoscu tvrditi da je ta subota bas "subota" - ni Crkve nisu nacisto lol

Pokajanje nije čarobni štapić, već potpuna promena stava prema određenom grehu, žalost zbog greha koji primećuješ u sebi i borba da taj greh iskoreniš iz sebe.

Mani se te podele: ''vas'' i ''nas'', i ateista može da se pokaje zato što u sebi ima Bogomdanu savest.

Shta ti si sad kao otkrio toplu vodu?!?!

300px-Atheist_cat.jpg

Hm, ok. Sad bih nastavio dalje... Šta misliš... da li je i koliko je u suprotnosti... Bog - Crkva... MIslim na sve hrišćanske pravce, glavne religije i frakcije...

Po nekim pitanjima u oštroj suprotnosti. Konkretno u vezi sa subotom i nedeljom, Katolička Crkva u svom katehizisu otvoreno kaže da je Crkva, pod vođstvom Svetog Duha i poučena od Isusa Hrista, zamenila subotu nedeljom (možda su posle 2. vatikanskog koncila promenili mišljenje, ne znam), a na drugom mestu da je svetkovanje nedelje od strane protestanata priznavanje autoriteta Katoličke Crkve.

Neke verske zajednice insistiraju na svetkovanju subote (adventisti, baptisti sedmog dana, i td.), dok druge tvrde da je Hristovim Vaskrsenjem svetost subote prenesena na nedelju. Ja ne želim da se javno opredeljujem (uzgred, nemam lepo mišljenje ni o jednima ni o drugima, ali to nije ni bitno, pošto se ovde ne radi o simpatisanju određene crkve ili verske zajednice, već o konkretnom opredeljenju između dve teološke ideje).

eo kako je to lako objasniti...........zar ne kaže u knjizi mojsijevoj... "i svrši bog do sedmog dana poslove svoje".........šesti dan nije šestak...nego soobota...a soobotom je radio....stvarao...te je ostala ta nedelja.....boza i kabeza...

:)

simpatichno.

O ljudima mogu da sudim na osnovu toga kakvo mishljenje steknem o njima.
A o tvojoj ''inteligenciji'' sam mogla da se uverim i na drugim pf. 8)
To shto sam pravoslavna apsolutno nema nikakve veze sa tobom.

Po posecenosti teme vidim koliko je svima interesantna.

Hvala ti shto mi laskash za godine ;)

al bash pravoslavna, braticu :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back