- Poruka
- 27.896
Да, трудим се да моји ставови буду у складу са светоотачким црквеним учењем.Hmmm...zeznut posao. Imaš mišljenje i moraš da pogledas u spise da li je dobro? Ok.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да, трудим се да моји ставови буду у складу са светоотачким црквеним учењем.Hmmm...zeznut posao. Imaš mišljenje i moraš da pogledas u spise da li je dobro? Ok.
Huh...šteta. Ok. Sam si izabrao. Šteta što ti je bog uopšte dao "slobodu" da razmišljas. Tracenje energije.Ако је неко теолошко питање одговор је не. Ако пронађем да се негдје не слажем са ставом Св. Отаца онда промјеним свој став.
Onda ne koristis svoji racionalni um. Zar ne rece Isus da ce mnogi biti prevareni? Da ce biti laznih proroka? Zasto verujes ljudima? Misli, analiziraj, dovodi u pitanje. To sto je pop, svestenik, monah ne cini ga bezgresnim po pitanju Biblije.Ако је неко теолошко питање одговор је не. Ако пронађем да се негдје не слажем са ставом Св. Отаца онда промјеним свој став.
Da, neverovatan stav. To je ono što valjda spada pod definiciju "verskog fanatika". Ne znam...Onda ne koristis svoji racionalni um. Zar ne rece Isus da ce mnogi biti prevareni? Da ce biti laznih proroka? Zasto verujes ljudima? Misli, analiziraj, dovodi u pitanje. To sto je pop, svestenik, monah ne cini ga bezgresnim po pitanju Biblije.
Сасвим је исправно. То се зове апофатика и катафатика, та лекција ти је промакла, образуј се мало пре него кренеш неком другом да дајеш лекције.Po ljudskoj logici da, ali svemoćan bog je po definiciji van ljudske logike. Tako da je malo neispravno reći "bog nema". Šta bi sam bog rekao na tvoju tvrdnju?
Ко је чекић све му изгледа као ексер.I da postoji to ne bi bio nikakav dokaz za bilo koju religiju , samo da ne razumemo potpuno prirodni ili natprirodni svet.
Ne dajem lekcije. Imam svoje mišljenje o tome. A bilo bi lepo da i ti imaš sopstveno mišljenje, a ne da moraš da čitaš negde šta će ti biti mišljenje.Сасвим је исправно. То се зове апофатика и катафатика, та лекција ти је промакла, образуј се мало пре него кренеш неком другом да дајеш лекције.
Бог је бестелесно биће тако да не може имати тело и то је то.
Лажних пророка да, АЛИ НЕ У ЦРКВИ. За Своју Цркву је рекао да је ни врата пакла неће надвладати. Никакве јереси и лажна учења неће надвладати Цркву. Црква стоји стамено као браник истине и она је непогрешива бивајући вођена Богом Духом Светим.Onda ne koristis svoji racionalni um. Zar ne rece Isus da ce mnogi biti prevareni? Da ce biti laznih proroka? Zasto verujes ljudima? Misli, analiziraj, dovodi u pitanje. To sto je pop, svestenik, monah ne cini ga bezgresnim po pitanju Biblije.
Ниси Деда баш ухватио суштину. Бог је нематеријалан тако да оно што је по образу и подобију Његовом такође мора бити нематеријално а то је човјекова душа.I na kraju šta je koncenzus? Da li "po obličju svome" znači telesno, duhovno ili oboje?
20. И рече: Али нећеш моћи видети лице моје, јер не може човек мене видети и остати жив.
Ima boza lice jedino ako folira a sad sto bi crkli od straha kad bi ga videla to je vec drugo
Значи ако је неко паметнији од мене, да се правим да не знам па да препишем ту изјаву и кажем да ја тако мислим ? Како ти то звучи ?Ne dajem lekcije. Imam svoje mišljenje o tome. A bilo bi lepo da i ti imaš sopstveno mišljenje, a ne da moraš da čitaš negde šta će ti biti mišljenje.
Prvo njega Isusa kroz skener pa onda druge.Onda ne koristis svoji racionalni um. Zar ne rece Isus da ce mnogi biti prevareni? Da ce biti laznih proroka? Zasto verujes ljudima? Misli, analiziraj, dovodi u pitanje. To sto je pop, svestenik, monah ne cini ga bezgresnim po pitanju Biblije.
Znači, u Crkvi su pametniji od tebe? Ok.Значи ако је неко паметнији од мене, да се правим да не знам па да препишем ту изјаву и кажем да ја тако мислим ? Како ти то звучи ?
Значи немаш одговор на питање већ провоцираш ? Као и обично, одговор те и не интересује, само добра забава.Znači, u Crkvi su pametniji od tebe? Ok.
Ne mislim.da je ko moje lice ali ima lice iako nema veze sa nasim.licem.Ni da izmastamo ne mozemo kako to izgleda.Ne mislus valjda da je boza vazduh.@anajade
Није то лице у смислу у којем ти мислиш. Овако тумаче Свети Оци:
"Лице Божије схватимо као Његово показивање и јављање кроз дела, јер и наше јављање бива лицем." (св. Јован Дамаскин).
"Kaрактеристика Божанства је да превазилази све карактеристике. Стога онај који мисли да је Бог нешто што се може спознати у себи нема живота јер се окренуо од Истинског Бића ка оном што он својим чулима сматра да постоји." (св. Григорије Ниски).
Св. Григорије Палама ту под лицем види Божју суштину коју људи заиста не могу спознати и видјети.
Ma druže, lepo reci kao i Maki. Ako imam sopstveno mišljenje i ne poklapa se sa crkvenim, prihvatiću crkveno. Jedno je poslušati pametnijeg, a drugo slepo prihvatati sve što neko drugi kaže.Значи немаш одговор на питање већ провоцираш ? Као и обично, одговор те и не интересује, само добра забава.
Не мислим. Св. Оци јасно образлажу шта се мисли под лицем. Прочитај "Мојсијев живот" од св. Григорија Ниског. Има на енглеском на интернету.Ne mislim.da je ko moje lice ali ima lice iako nema veze sa nasim.licem.Ni da izmastamo ne mozemo kako to izgleda.Ne mislus valjda da je boza vazduh.
I ti bi se trebao držati tog principa. Crkva je tijelo Hristovo na zemlji i stub i tvrđava istine.Ma druže, lepo reci kao i Maki. Ako imam sopstveno mišljenje i ne poklapa se sa crkvenim, prihvatiću crkveno. Jedno je poslušati pametnijeg, a drugo slepo prihvatati sve što neko drugi kaže.
Neko cydo jeste nije vazduh a .kakvo je cydo u pitanju niko to ne zna.Не мислим. Св. Оци јасно образлажу шта се мисли под лицем. Прочитај "Мојсијев живот" од св. Григорија Ниског. Има на енглеском на интернету.
Ti verujes u to, ja ne. Prosto.I ti bi se trebao držati tog principa. Crkva je tijelo Hristovo na zemlji i stub i tvrđava istine.
Koje andjele, imena kolega, imena..to sto ih neko zove "palim andjelima" ne znaci da su bili andjeli.A Luciferko pogotovo nije od andjela.Kako je Lucifer prevario anđele da pođu za njim ako nemaju slobodnu volju?
OVo ti je elementarna stvar. Ako ovo dovodis u pitanje..Koje andjele, imena kolega, imena..to sto ih neko zove "palim andjelima" ne znaci da su bili andjeli.A Luciferko pogotovo nije od andjela.
Po plodovima cete ih poznatiЛажних пророка да, АЛИ НЕ У ЦРКВИ. За Своју Цркву је рекао да је ни врата пакла неће надвладати. Никакве јереси и лажна учења неће надвладати Цркву. Црква стоји стамено као браник истине и она је непогрешива бивајући вођена Богом Духом Светим.
Свето Писмо се исправно разумијева САМО У ЦРКВИ А НИКАКО ВАН ЦРКВЕ.
"Та потреба се састоји у томе, што Свето Писмо, због саме његове узвишености, не схватају сви у једном истом смислу, него један тумачи његове речи овако, други онако, тако да се из њега, како изгледа, може извући скоро онолико смисала, колико има људи. Свето Писмо по своме нахођењу објашњава Новацијан, по своме Савелије, по своме Донат, Арије, Евномије, Македоније, по своме Фотин, Аполинарије, Прискилијан, Јовинијан, Пелагије, Целестин, по своме најзад Несторије. Због тога је, при оваквом мноштву разноврсних заблуда, безусловно неопходно управљати ток тумачења пророчких и апостолских Писама по норми црквеног и васељенског поимања њиховог " (св. Викентије Лерински)
"Немој се дрзнути да сам тумачиш Јеванђеље и друге књиге Светог Писма. Писмо које је изречено преко Светих Пророка и Апостола, није изречено произвољно, него по надахнућу Светог Духа (2 Пт 1,21). Како онда није безумно тумачити га произвољно?
Свети Дух, који је преко Пророка и Апостола изрекао реч Божију, тумачио га је преко Светих Отаца. И реч Божија и њено тумачење – јесу дар Светога Духа. Света Православна Црква прихвата само то једно тумачење! Њена истинска деца примају само то једно тумачење!
Ко произвољно објашњава Јеванђеље и све Писмо: тај самим тим одбацује његово тумачење од Светих Отаца, Духом Светим. Ко одбацује тумачење Светог Писма Светим Духом: тај, без сваке сумње, одбацује и само Свето Писмо." (св. Игњатије Брјанчанинов)
"Свето Писмо је извор светих догмата само у оном смислу, облику и садржини, како га од Господа Христа и светих Апостола има, чува и тумачи једина, света, саборна, апостолска Црква Православна. Као богочовечанско тело Христово, које оживотворава Дух Свети, она једина има божанску силу и власт да светом равношћу чува и очува сву богооткривену садржину и смисао Светога Писма. Јер чувати Свето Писмо Божje у његовој божанској пуноћи и чистота, и непогрешно тумачити његове божанске истине, може само Црква Христова, која Духом Светим живи, мисли, креће се и јесте" (св. Јустин Ћелијски).
"Верујемо да је божанствено и Свето писмо надахнуто. Према томе смо дужни да му верујемо без противљења, али не по своме већ изричито онако како је то растумачила и предала католичанска Црква. Јер и лажно мудровање јеретичко прима божанствено Писмо, само га криво тумачи користећи се пренесеним и сличним изразима и довијањима мудрости људске, мешајући оно што није дозвољено мешати и играјући се као деца оним стварима које нису за шалу. Иначе, када би свако стао тумачити Писмо сваки дан по своме, то католичанска Црква не би по благодати Христовој остала до сада таквом Црквом која будући једне мисли о вери, верује увек исто и стално, већ би се разделила на безбројне делове, подвргла би се јересима, а с тим би уједно престала да буде Црква света, стуб и тврђава истине, већ би постала црква варалица, то јест као што треба без сумње веровати, црква јеретика, који се не стиде учити се у Цркви, а после је безаконо одбацивати. Зато ми верујемо да сведочанство католичанске Цркве има исту снагу као и божанствено Писмо. Пошто је узрочник и овога и оне један те исти Дух Свети. Свеједно је, поучавати се из Писма или од васељенске Цркве. Човек који сам од себе говори може да погреши, да вара и да се превари. Али васељенска Црква, никада није говорила нити говори сама од себе, већ од Духа Божијег (Кога она непрестано има и имаће довека за свога Учитеља) никако не може да погреши, нити да вара, нити да се превари; већ је слично божанственом Писму, јесте непогрешива и има вечну важност." (Посланица источних патријараха из 1723. о православној вјери).
То су нису лажна учења то су учења Цркве.Po plodovima cete ih poznati
a ti sledis ta lazna ucenja kao sto su pakao besmrtnost duse trojstvo
Nisu to Bibl8ijska ucenja, lako se nadje koji su im koreni
ali ok sledi koga zelis tvoja stvar ali ti bas sledis te za koje Biblija upozorava
Koga slijedi nas dobri Maki?Po plodovima cete ih poznati
a ti sledis ta lazna ucenja kao sto su pakao besmrtnost duse trojstvo
Nisu to Bibl8ijska ucenja, lako se nadje koji su im koreni
ali ok sledi koga zelis tvoja stvar ali ti bas sledis te za koje Biblija upozorava
Ne dovodim u pitanje uopste, kako si zakljucio da imam tu dilemu?OVo ti je elementarna stvar. Ako ovo dovodis u pitanje..