"Studio je bio pored kineske ambasade. Hvatali smo njihove Morzeove signale preko naših pojačala!"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
63.616
1697522688038.png

Potpuno novo izdanje Classic Rock je epska proslava 50. godišnjice moćnog albuma Status Kuo iz 1973. Hello! legende bugi-roka.

U njemu se sadašnji i bivši članovi benda osvrću na ploču koja je zapečatila Kuo status jednog od najvećih britanskih rok bendova tog doba.

Frantic Four su počeli da snimaju u londonskom ITB studiju u proleće 1973. Pokojni gitarista Rick Parfitt je pričao kako njihove „rekreativne“ aktivnosti nisu stajale na putu njihovoj kreativnosti.

„U IBC studiju smo bili prilično nespretni – bilo je nešto pušenja – ali to su bila tako kreativna vremena“, rekao je Parfit, razgovarajući sa Dejvom Lingom iz Classic Rocka. „Sva četvorica smo gledali stvari na isti način. Život je tada bio fantastičan. Naše pisanje je bilo plodno i sve nam se otvaralo.

„Stigli bismo, recimo, u jedan sat posle podne i otišli sledećeg jutra, ne znajući da li je napolju dan ili mrak. Samo si se zakopao na mestu i postao kreativan... Koga je briga za sat? Bili smo još mladi; vreme nije bilo važno.”

Urnebesno, blizina studija kineskoj ambasadi u Londonu takođe je značila da je Kuo primio neke neočekivane - i potencijalno strogo poverljive - poruke namenjene diplomatama. Srećom, za kinesku vladu, bend nije uspeo da ih dešifruje.

„Moje najvažnije sećanje je da su IBC studiji bili pored kineske ambasade“, priseća se bubnjar Džon Koglan, „i ponekad smo primali njihove signale Morzeovom azbukom preko naših pojačala. Sada je smešno, ali morali bismo da prekinemo snimanje, tako da je to bilo prilično frustrirajuće."

Objavljeno u septembru 1973, Hello! postao je prvi album Status Kuo u Velikoj Britaniji i producirao hit singl Caroline. „U tom trenutku, Kuo bi prihvatili metak jedno za drugo“, kaže pevač/gitarista Frensis Rosi.

 
Valjda im je taj kineski morse kod na pojacalima posluzio kao inspiracija za pesmu "The Oriental". Iako ih porede sa Thin Lizzy pa cak i sa AC/DC, meni su oni vise u rangu sa Slade ili Sweet, mozda za nijansu tvrdji. "The Oriental" im je odlicna, bluz-ish pesma, mada mi je "In the Army Now" omiljena od njih. Bez razlike, volim da ih slusam sa vremena na vreme a i drago mi je da vidim da su jos uvek aktivni....."three chord band"....

 

Back
Top