Jezik je uslov br. 1. Spanci uglavnom ne znaju engleski (niti bilo koji drugi jezik sem svog), na drzavnim univerzitetima se studira samo na spanskom.
Ljudi su ok, opet kazem, ako znas jezik nece ti biti problem da se skapiras sa njima. Ali ako ne znas :S
Zivot je manje vise jeftiniji nego u Bg, bar sto se tice hrane, garderobe, higijena je cini mi se malo skuplja, i stanovi su uzasno skupi.
Zvanicno kao student imas pravo da radis do 20 sati nedeljno, ali to tek kad ti stigne licna karta, na koju se ceka oko 3 meseca i duze (ja cekam duze).
Ako imas para i mozes sebi da dozvolis da finansiras koju godinu ovde - sto da ne. Ne znam da li imas samo nas pasos ili i neki EU... Ako imas samo nas, sanse da nadjes pravi ozbiljan posao posle fakulteta su jako male. Uopste ne zelim da bedarim, nego gledam oko sebe, emigranata je mali milion, sto sa papirima sto bez. Trenutno ovde mladi kukaju da posla nema, da su plate male, (ja se bas i ne bih slozila, al ajde) ali u svakom slucaju bez EU pasosa skoro niko nece da te pogleda za nesto dalje od konobarisanja (a i tu su ti konkurencija Bugari i Rumuni kojih dolaze na hiljade svaki dan, plus latinosi kojima je jezik maternji...). Jedino ako se ozenis spanjolkom - onda za godinu dana dobijas spansko drzavljanstvo.
Jedan od uslova za vizu je i da pokazes da imas dovoljno para da finansiras svoj boravak ovde - kad sam se ja prijavljivala cifra je bila 902 evra (ne znam otkud ova 2!) za svaki mesec planiranog boravka. Posle su izgleda podigli na 1700 za svaki mesec :S horor, ma to su i ovde uzasno velike pare, nemaju oni nesto silno visok standard.
Ja ne planiram da ostajem posle faxa.