Studentski plenumi i studentski parlament

Postoje Đački parlament za sedmi i osmi razred osnovne škole, u srednjim školama takođe postoji Đački parlament.

Studenti imaju Studentski parlament.

Ali ne znam odgovor na ovo pitanje

Da li on i dalje postoji i zasto on ne preuzima odluke studentskih plenuma kao institucioni organ?

Mene lično, sama reč plenum podseća na doba komunizma i socijalizma. Zašto su studenti izabrali tu reč..ne znam.

Evo šta piše na sajtu Nova rs

"
Kako su objasnili sami studenti, plenum je glavno telo na kojem se direktno, demokratskim putem donose sve važne odluke vezane za protest.

Na plenumu svaki prisutan student ima pravo da iskaže svoje mišljenje ili da da predlog, a odluku donose svi, glasanjem za ili protiv. Predlozi se usvajaju prostom većinom glasova. "

Ceo tekst- https://nova.rs/magazin/prica-se/sta-je-plenum-koncept-koji-stoji-iza-protesta-studenata/

Plenumi su tela koja o najbitnijim pitanjima glasaju sa sto posto glasova :D... Tako su komunisti radili... Zao mi je sto se ljudi ponose kada jedan takav organ donese odluku bez glasa protiv...Sta je u stvari fora sa plenumom? Pa niko ko je protivan ne ucestvuje u plenumu, uvek se stvori takva atmosfera koja je suprotna parlamentu...Plenumi jednostavno ne daju taj impuls, niti inspirisu na konstruktivnu raspravu...Pa tako ce plenum doneti jednoglasnu odluku, reci ce kako su svi studenti za, a prisutno je bilo recimo par stotina ili hiljadu studenata, na fakultetu koji ih ima 15 000...Normalno je ocekivati da se studenti cije je misljenje manjinsko nece pojavljivati...

Postoje Đački parlament za sedmi i osmi razred osnovne škole, u srednjim školama takođe postoji Đački parlament.

Mene lično, sama reč plenum podseća na doba komunizma i socijalizma. Zašto su studenti izabrali tu reč..ne znam.

"
Kako su objasnili sami studenti, plenum je glavno telo na kojem se direktno, demokratskim putem donose sve važne odluke vezane za protest.

Na plenumu svaki prisutan student ima pravo da iskaže svoje mišljenje ili da da predlog, a odluku donose svi, glasanjem za ili protiv. Predlozi se usvajaju prostom većinom glasova. "

Ceo tekst- https://nova.rs/magazin/prica-se/sta-je-plenum-koncept-koji-stoji-iza-protesta-studenata/
Nije valjda da je studentski plenum nešto na mufte sklepano?
Pa pobogu...

Secam se kad sam studirao da je postojao neki organ kao studentski parlament.
Da naravno
Da li on i dalje postoji
Da, ali od decembra prvo u ns manjina studenata uzurpira fil fakultet u ns.
AKTIVISTI grupe STAV i SVIĆE. Njih 200 se pojave, ne ustaju druge unutra.
I onda odjednom iz "podruma" izvuku reč PLENUM
poslednji poznat PLENUM bio 66 kad prevarom shebase rankovica.
PLENUM ne trazi izbore i glasanje SVIH studenata vec SAMO PRISUTNIH.
;)
I onda tih 100 do 200 prisutnih glasa i op la vecinska odluka shebe da prostis hiljade i hiljade ostalih studenata...

i zasto on ne preuzima odluke studentskih plenuma kao institucioni organ?
Pa PLENUM prve noći izglasao prvu i najbitniju im stvar izglasao "poništenje" STUDENTSKOG PARLAMENTA

Primer kako manjina shebe vecinu.

Dakle totalno neregularno al ko mari...

E onda se to ludilo od "drugarice" mile rasirilo ko kuga i do maturanata u ns koji su za tu reč čuli kolko i za garinču... u bg potom...

Pa opla evo ti i učiteljski PLENUM

Udba je čudo.

"

Dinko "antifašista "
Ana alić "antifasista"
Odatle poteklo.

Kako manjinom pobediti vecinu.

Samo ti rmbačiš u "maksiju"
To je meni naša borba dala.
Uspešna tranzicija.

Beograd je izgubio autentičnost.
Nekada se, a to znamo mi staaari Beograđani, za određene stvari išlo u određen deo grada.

Sada, posle uspešne tranzicije i to po NAJVIŠIM svetskim standardima - nema potrebe
Na svakom iebenom ćošku i raskrsnici jedno te isto: Magaza, menjačnica, kockarnica, pekara, apoteka, Magaza, menjačnica, kockarnica, pekara, apoteka, Magaza, menjačnica, kockarnica... i po neka Banka...pa opet pekara i apoteka a iza odmah Magaza...

Tako da nije šteta što ne rade škole i faksovi.
Džaba uče.
Ima da trunu u magazi, menjačnici, kockarnicu, pekari ili apoteci i tek po neko u Banci...
I to od momenta kad im zanemoćaju roditelji.
Dotle će biti "mala plata" i "ovo se na Zapadu plaća"

Zaista ne vidim svrhu školstva sad kad nam je demokratija pogazila socijalističke fabrike u kojima si fazan i dve godine po zaposlenju, moraš da učiš od šefa i/ili starijeg kolege, tvoja se ne važi dok samostalno bez ikoga ne naučiš da završiš posao kako treba. Danas ti se u NCR-u postaje šef sa dva i po meseca radnog staža, silna iebena iskustva stekneš... Kad zagusti - fiju bolovanje

To je meni naša borba dala.
Uspešna tranzicija.

Beograd je izgubio autentičnost.
Nekada se, a to znamo mi staaari Beograđani, za određene stvari išlo u određen deo grada.

Sada, posle uspešne tranzicije i to po NAJVIŠIM svetskim standardima - nema potrebe
Na svakom iebenom ćošku i raskrsnici jedno te isto: Magaza, menjačnica, kockarnica, pekara, apoteka, Magaza, menjačnica, kockarnica, pekara, apoteka, Magaza, menjačnica, kockarnica... i po neka Banka...pa opet pekara i apoteka a iza odmah Magaza...

Tako da nije šteta što ne rade škole i faksovi.
Džaba uče.
Ima da trunu u magazi, menjačnici, kockarnicu, pekari ili apoteci i tek po neko u Banci...
I to od momenta kad im zanemoćaju roditelji.
Dotle će biti "mala plata" i "ovo se na Zapadu plaća"

Zaista ne vidim svrhu školstva sad kad nam je demokratija pogazila socijalističke fabrike u kojima si fazan i dve godine po zaposlenju, moraš da učiš od šefa i/ili starijeg kolege, tvoja se ne važi do samostalno bez ikoga ne naučiš da završiš posao. Danas ti se u NCR-u postaje šef sa dva i po meseca radnog staža, silna uebena iskustva stekneš... Kad zagusti - fiju bolovanje
Dobro

Rec plenum ne postoji u srpskom jeziku
naravno da ne postoji u srpskom zato sto je latinska (tolika edukacija a obrazovanje nista), a to na sta podseca je nebitno - bitno je znacenje koje je korektno da ne bude zabune, a to objasnise pre mene gore.

Plenumi su tela koja o najbitnijim pitanjima glasaju sa sto posto glasova :D... Tako su komunisti radili... Zao mi je sto se ljudi ponose kada jedan takav organ donese odluku bez glasa protiv...Sta je u stvari fora sa plenumom? Pa niko ko je protivan ne ucestvuje u plenumu, uvek se stvori takva atmosfera koja je suprotna parlamentu...Plenumi jednostavno ne daju taj impuls, niti inspirisu na konstruktivnu raspravu...Pa tako ce plenum doneti jednoglasnu odluku, reci ce kako su svi studenti za, a prisutno je bilo recimo par stotina ili hiljadu studenata, na fakultetu koji ih ima 15 000...Normalno je ocekivati da se studenti cije je misljenje manjinsko nece pojavljivati...
to je koncenzus
plenum je prisutnost

"

plenum je direktna demokratija.

Ja podrzavam studente, ali nemojmo se lagati...Demokratija nije uvek moguca, mozda i potrebna, ne znam.... Na plenumima ne ucestvuju svi studenti, pogotovo ne oni koji su protiv blokada, ako ih ima..
Kako beše poklič ispred RTS-a "ko ne skače taj je sendvičar"
Zvuči poznato ..
Sad baš i nije IN poistovećivati se sa luzerima
Pa su odustali...

Back