Studenti, profesori i građani poslali jasne i jake poruke sa mirnog okupljanja u Banjaluci

• Začetnik teme Začetnik teme Emihs
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Emihs

Buduća legenda
Moderator
Poruka
47.404

Studenti, profesori i građani poslali jasne i jake poruke sa mirnog okupljanja u Banjaluci​

BANJALUKA - Ujedinjeni u saosjećanju za žrtvama Novog Sada i Jablanice, ali i u podršci studentima u Srbiji, studenti, ali i građani Banjaluke danas su se okupili na mirnom skupu podrške u Kampusu i poslali jasne i jake poruke.

"Hvala vam što ste se okupili danas ovdje u ovolikom broju. Pozdravljamo vas ispred neformalne grupe 'Studenti za studente'. Razlog našeg okupljanja je pružanje podrške svim studentima u Srbiji koji traže pravdu i odgovornost za pad nadstrešnice Željezničke stanice u Novom Sadu pri čemu je tragično nastradalo 15 ljudi. Zbog ove tragedije smo se i mi, studenti Univerziteta u Banjaluci, okupljali svakog petka kod Studentskog kulturnog centra. Već dva mjeseca tim okupljanjima im odajemo poštu. Tako smo učinili i danas petanestominutnom tišinom. Nažalost, tragedije nisu izbjegle ni našu državu. Prisjetimo se i žrtava poplava i odrona u Donjoj Jablanici. Ovim skupom odajemo počast i njima. Studenti u Srbiji svojom borbom za bolje i odgovornije društvo nastavljaju da inspirišu ljude širom svijeta, a naročito mlade. Podsjećaju nas na građanske dužnosti i vrline koje često gubimo iz vida. Studenti u blokadi nas uče lekcijama slobode, pravde i humanosti. Uče nas da budemo bolji, ukratko, uče nas kako da budemo studenti. Na ulicama širom Srbije gdje se automobilima gazi zdrav razum, bili to studenti, penzioneri, djeca ili psi, svakog dana ima i naših komšija, drugarica i drugara, braće i sestara sa kojima smo odrasli i koji su tu zbog borbe za pravdu i bolje sutra. Dragi studenti i građani Srbije, vidimo vas, čujemo vas, saosjećamo. Mi smo tu uz vas", glasila je poruka studenata koja se čula sa razglasa nakon višeminutne ćutnje.

Razgovarali smo tokom okupljanja i sa studentima.

"Profesora ni danas nije bilo mnogo, ali i dalje je to dovoljan broj da budemo ponosni i da imamo dovoljno hrabrosti da i dalje stojimo tu. Mi se okupljamo već dva mjeseca, ali do duše u mnogo manjem broju, ovo je prvi put da se Banjaluka digla u ovolikom broju", rekla je jedna studentkinja za "Nezavisne novine" dodajući da će oni i dalje iskazivati svoju podršku studentima.

Druga studentkinja ističe da je došla da da podršku svim ljudima koji se bore za istinu, pravdu i da sve funkcioniše po zakonu.

"Danas smo tu da podržimo studente iz Srbije koji se bore za pravdu. Takođe, tu smo da podržimo ljude iz Jablanice", kaže studentkinja banjalučkog Univerziteta dodajući dva svi treba da shvate da postoje ljudi koji imaju stav i hrabrost.

Među okupljenima bilo je i profesora banjalučkog Univerziteta, a jedan od onih koji im je mjesecima unazad davao podršku je i Đorđe Vuković, profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, koji ističe za "Nezavisne novine" da je oduševljen današnjim skupom podrške.

"Dijelim ovu pozitivnu emociju, eksploziju pozitivnog osjećanja i ljubavi koje je mlade odvažilo ne samo da podrže svoje kolege u Srbiji nego i da upute poruku poruku da su stub i svetionik društva čiji se glas i stav mora da čuje i da je zapravo jedina prava politika ona koja uvažava mišljenje i emocije mladih ljudi", rekao je profesor Vuković.

Studentima su podršku dali i brojni građani.

"Ovo je u pitanju podrška prije svega studenata, ali i građana i građanki Banjaluke da se napokon i mi oglasimo i da podržimo studente Beograda, ali i čitave Srbije koji prije svega ne traže neke promjene što mnogi miješaju sa politikom, već pitanje stručnosti i odgovornosti. Ipak imamo toliko žrtava u Novom Sadu, a niko nije odgovarao. Ljudski život ništa ne znači", rekla je ona za "Nezavisne novine".
20250131120107646939.jpg

https://www.nezavisne.com/novosti/d...oruke-sa-mirnog-okupljanja-u-Banjaluci/884310

Opa, ovo kao da su ustali na Crvenom trgu i Tjenanmenu kombinovano. Bravo omladino. :super:
Није ово ништа чудно док су мирни протести и док је позив на одговорност.
Нико нормалан не подржава немире вјеруј ми било гдје.
Младима остаје будућност и треба да се изборе за праведну и правну државу.

Oхрабрујуће показивање образа.

Али зачињено једном поганом изјавом неког анонимуса на крају.
Ovo je u pitanju podrška prije svega studenata, ali i građana i građanki Banjaluke da se napokon i mi oglasimo i da podržimo studente Beograda, ali i čitave Srbije koji prije svega ne traže neke promjene što mnogi miješaju sa politikom, već pitanje stručnosti i odgovornosti. Ipak imamo toliko žrtava u Novom Sadu, a niko nije odgovarao. Ljudski život ništa ne znači"

Студентски захтеви према Тужилаштву директно тангирају носиоце власти.
Тако да...

Но, нећемо ситничарити.
Кажем, охрабрујуће. Има наде

Браво Колумбо, наравно да нисам био, задњи пут сам у Србији био прије 28 година.
Што се тиче студентских протеста подржавам их у потпуности и све док задрже овај правац и не дозволе да буду политички обојени од стране твојих идола који афирмишу НАТО и заступају независност Косова и Метохије.

Само Вучића да не смене, и све је добро, јел то?
Opet siliš bez potrebe klasična insinuacija.Kakve ja veze imam sa vašim izborom nije mi baš jasno?
Nije mi smetao Djindjić, Koštunica, Tadić ili Nikolić što bi mi smetao bilo koji izbor Srbije.Ko je zapravo izbor Srbije jel ga imamo? :lol:

Da si čitao tekst shvatio bi da je podrška u kampusu ne blokada na ulici već podrška.Šta ću ja u studentskom kampusu pobogu, vi pojedinci ste operisani od realnosti.
Па, да, студенти би требало да изразе незадовољство скупом у Обедској бари, а и ту само сваког осмог уторка и то у доба кад није парење чапљи

Браво Колумбо, наравно да нисам био, задњи пут сам у Србији био прије 28 година.
Што се тиче студентских протеста подржавам их у потпуности и све док задрже овај правац и не дозволе да буду политички обојени од стране твојих идола који афирмишу НАТО и заступају независност Косова и Метохије.
А обојени кремаљском бојом, било би ок?

Ko je zapravo izbor Srbije jel ga imamo?
За почетак, да организујемо СЛОБОДНЕ изборе, са СЛОБОДНИМ медијима, без изборних махинација, сељакања гласача, функционерске кампање, бугарских возова, претњи, па да видимо КО ЈЕ ИЗБОР Србије?

Па, да, студенти би требало да изразе незадовољство скупом у Обедској бари, а и ту само сваког осмог уторка и то у доба кад није парење чапљи

За почетак, да организујемо СЛОБОДНЕ изборе, са СЛОБОДНИМ медијима, без изборних махинација, сељакања гласача, функционерске кампање, бугарских возова, претњи, па да видимо КО ЈЕ ИЗБОР Србије?
Soroševci, nemaju prolaza u Srpskoj, džaba farbaš.

Гугл претрага избацује највише Вучићевих фотографија са Сорошем.
Не знам како вариш ту информацију?
Folira se. U stvarnosti šalje zastupnike na inauguraciju Madura

Senka Claus Schwaba je debelo zastupljena na ovim mitinzima

Jedino što ja smatram da je to fantastično, a Tihi da je to dangerozno

Па у свијетлу догађаја са краја прошлог миленијума и почетка овог одговор се намеће сам и није га потребно нешто много образлагати.

Па у свијетлу догађаја са краја прошлог миленијума и почетка овог одговор се намеће сам и није га потребно нешто много образлагати.
Улази ли 1813 или 1878 у то "свијетло догађаја"? БОсну је Аустрији продала управо РУСИЈА. Договорили са њима још пре Берлинског Конгреса. И не само БиХ, него и Новопазарски Санџак (пошто су јужну и источну Србију планирали у Бугарску). И не само окупацију, него и АНЕКСИЈУ. То ти не смета?

Иначе, шта није потребно образлагати? То да Боцан Харченко и Захарова изразили подршку за Вучића?
И сад сви у став мирно "разумем!!!"?

Srbi u Srpskoj moraju da nekako shvate da Šešelj i sve što je od Šešelja otpalo nisu patriote. Naprotiv, najveće zlo su za srpski narod. Oni možda lepo pričaju, kao i Krisitjan Golubović, ali iza toga se krije samo mafijaški interes za otimanjem, pljačkom, korupcijom...

A kad se to jedno shvati, onda svi Srbi treba da shvate da odbacivanjem šešeljevaca, ne treba odbaciti srpske nacionalne interese, u vidu što veće integracije Srpske, Srbije i Crne Gore, i ne isključuje borbu za što bolji položaj srpskog naroda u ostatku regiona.

Srbi u Srpskoj moraju da nekako shvate da Šešelj i sve što je od Šešelja otpalo nisu patriote. Naprotiv, najveće zlo su za srpski narod. Oni možda lepo pričaju, kao i Krisitjan Golubović, ali iza toga se krije samo mafijaški interes za otimanjem, pljačkom, korupcijom...

A kad se to jedno shvati, onda svi Srbi treba da shvate da odbacivanjem šešeljevaca, ne treba odbaciti srpske nacionalne interese, u vidu što veće integracije Srpske, Srbije i Crne Gore, i ne isključuje borbu za što bolji položaj srpskog naroda u ostatku regiona.
Ma i da nisi seselhavac ovi levi te odma proglase da jesi.
Samo ako se odreknes svega ovoga nisi lyd.

Back