Studenti i đaci jedini žrtvuju - nastavu, moguće i celu školsku godinu, upis u školu i na fakultet, mesto u domu, školarinu

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Završen skup ispred Ministarstva prosvete​

Veliki broj studenata i đaka otišao je sa protesta ispred Ministarstva prosvete gde je u organizaciji osam fakulteta bio održan protest. Profesori su protestovali zbog kazni i disciplinskih mera koje Ministarstvo donosi protiv nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama koje su obustavile rad.

Završen skup ispred Ministarstva prosvete​

Veliki broj studenata i đaka otišao je sa protesta ispred Ministarstva prosvete gde je u organizaciji osam fakulteta bio održan protest. Profesori su protestovali zbog kazni i disciplinskih mera koje Ministarstvo donosi protiv nastavnika i profesora u osnovnim i srednjim školama koje su obustavile rad.
kazne su preblage ako ne uklljučuju otkaze...

1738764345341.png

Studenti i đaci jedini žrtvuju - nastavu, moguće i celu školsku godinu, upis u školu i na fakultet, mesto u domu, školarinu..​

Ako se blokade fakulteta nastave, studenti će izgubiti akademsku godinu, zajedno sa stipendiranjem, mestima na budžetu i u domovima, ali i mogućnošću daljeg stručnog usavršavanja.
Pogledajte prilog 1681072

Ništa bolja situacija nije ni za đake onih osnovnih i srednjih škola gde su profesori u štrajku, jer ih čekaju časovi subotom i praznicima, ili produžetak školske godine. Ako se ovakva situacijaprolongira, postavlja se pitanje šta će biti sa malom maturom, polaganjem prijemnih ispita i upisa nove generacije na fakultete!

Studenti, srednjoškolci, osnovci — mladost i budućnost Srbije, kako stoje stvari biće jedine žrtve blokada, objašnjavaju sagovornici Kurira. Upravo njihova leđa poturaju se već mesecima za svačije interese, dok je njihovo školovanje žrtvovano zbog nečijih političkih igranki, sindikalne borbe ili želje za bogaćenjem.

Ogromna šteta

Profesor Pravnog fakulteta Vladan Petrov kaže za Kurir da je svaki dan gubitka nastave u februaru, veći gubitak od svih prethodnih dana!

"Bez obzira na razlike u režimu nastave i ispita na fakultetima, više je nego jasno da, ako se ne počne sa uspostavljanjem redovnih oblika rada najkasnije do kraja februara, ulazi se u jedno stanje ogromne neizvesnosti. Prvi razlog je što u tom slučaju nastava više neće moći da se nadoknadi. Takođe, mi možemo da uvedemo dodatne ispitne rokove, ali nije bitan njihov broj, jer je potrebno vreme da se studenti spreme za ispitni rok, da nauče, a ne da se ide iz jednog roka u drugi. Ako je već cilj da sve stane... pa da li se iznad toga nalazi cilj da nestane život ne samo studentima, već i dece u osnovnim i srednjim školama? Pogubne posledice ovoga se neće osetiti za dan dva, već u decenijama koje slede", kazao je profesor Petrov i dodao da očekuje da BU "neće opstati u jednom stanju komforne pasivizacije."

Student FPN član udruženja "Studenti 2.0" Luka Lalošević kaže za Kurir da cela akademska godina može biti ugrožena iz više razloga, a pre svega jer studenti ne znaju koji je jasan plan povratka na nastavu i kako će ispuniti njihove obaveze.

"Plan za nadoknadu nastave i održavanje ispitnih rokova nije javno poznat ni na jednom fakultetu u Srbiji, iz tog razloga naš zahtev jeste da do 10. februara objave jasan plan nadoknade propuštenog. Glavna briga studenata je ostvarivanje uslova za budžet, što automatski predstavlja i uslov za budžetski smeštaj u studentskom domu i uslov za stipendiranje najboljih studenata. Sada se otvara i pitanje upisa brucoša. Potrebno je da se u najkraćem roku reši pitanje upisa nove generacije brucoša i objavi jasan plan aktivnosti za buduće studente i polaganje prijemnih ispita u novim terminima, jer za sada nije izvodljivo da se ispoštuju aktuelni rokovi", kazao je Lalošević za Kurir.

Časovi moraju da se odrade
Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, objašnjava za Kurir da kalendarska školska godina ima tačan broj nastavnih dana koji moraju da budu odrađeni.

"Tu ne postoji mnogo rešenja. Opcija je da se organizuju radne subote, ali iz našeg iskustva, đaci ih ne posećuju u većem broju, a može se i produžiti školska godina. Najviše su zabrinuti roditelji maturanata osnovnih i srednjih škola, jer njihovu decu ove godine čeka polaganje male mature i upis u srednje škole, odnosno polaganje prijemnih ispita za upis na fakultete. Neki roditelji su mi priznali da su očajni i da su već počeli da plaćaju privatne časove svojoj deci, ali nije to rešenje... Svako ima pravo da iskaže nezadovoljstvo i ne možete nikoga terati da radi, ali sa druge strane ne sme niko da nanosi štetu našoj deci, mladosti i budućnosti Srbije, to je najvrednije što imamo i ne smemo njih ugroziti", kaže Antić i napominje da su sva četiri reprezentativna sindikata potpisala sa Ministarstvom Izmene i dopune Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika.

Od ukupno 1.773 škola u Srbiji, nastava se realizuje u 95 odsto škola, dok u pet odsto škola nema nastave, potvrdilo je Ministarstvo prosvete za Kurir. Kako kažu, njihov cilj je da se nastava noramalizuje, a propušteno nadoknadi kako školska godina ne bi bila produžena.

"Zato je Ministarstvo od škola tražilo da što pre dostave školskim upravama plan nadoknade i da što pre počnu da nadoknađuju propušteno. Učenici osmog razreda u junu bi trebalo da polažu završni ispit, a srednjoškolci maturske ispite. Prekid nastave u pojedinim školama znači da ovi učenici nemaju adekvatnu pripremu za ove ispite, koju su škole u obavezi da organizuju. Prilikom nadoknade časova škole svakako treba da imaju i to na umu", kazali su za Kurir iz resornog ministarstva i dodali:

- Nastavnici i roditelji, kao i svi učesnici u procesu obrazovanja treba da daju svoj doprinos da se deca vrate u školske klupe. Učenicima je potreban kontinuitet u nastavi, u predavanju gradiva i proveri znanja, kako bi postigli dobre rezultate i usvojili potrebna znanja.

https://www.novosti.rs/vesti/politi...guce-celu-skolsku-godinu-mesto-domu-skolarinu
Blokade i protesti odražavaju nezadovoljstvo i otvorena pitanja koja studenti i učenici srednjih škola žele da istaknu i razriješe u vezi nesreće koja se desila na željezničkoj stanici u Novom Sadu.
Medjutim.. akademskoj i prosvjetnoj zajednici nije mjesto na ulici, nego u školama, fakultetima. Zakonom je zabranjena blokada prosvjetnih ustanova i nije poznat ni jedan slučaj u svijetu da je to dozvoljeno. Ako treba da se protestvuje, zna se ko je podoban za to, ko bi trebao, zašto i zbog čega. Učenici - ne.

Mislim da je najveća odgovornost na akademskim i prosvjetnim radnicima, jer oni su ključ protesta ali i rješenja. Najlakše je mlade zavesti ali je zbog toga i odgovornost ogromnaa.
Ako ćemo biti realni..? šteta je već učinjena a svaki dan blokade rada prosvjete je nepovratno izgubljena.
Nije pošteno žrtvovati mladost zbog nečijih tudjih ambicija i očekivanja.. kako je već navedeno šteta će se osjećati decenijama.

Upravo iz tog razloga valja ispuniti zahteve naroda sto pre. Trebalo bi opomenuti one na vlasti da ne zrtvuju decu na koju su se u kampanji pozivali zarad sopstvene koristi.

Deca mogu bez avgustovskih 20 000 dinara i mogu bez vaucera od 6000 dinara, ali deca ne mogu bez zakona koji vazi za sve jednako, bez zaposlenja roditelja, bez krova nad glavom, bez bezbednosti u skolama i bez straha da ce ih nagaziti neki mangupi koje neguje vlast. Nagaziti, premlatiti, zgaziti kolima, upucati jer tata bivsi pomocnik ministra neguje barutanu u hodniku i vodi maloletnog sina u policijsku streljanu.

Saglasna sam da skole moraju da prorade sto pre i pozivam predsednika da prizna poraz, da ispuni sve zahteve naroda i da odstupi sa mesta predsednika zbog neuspeha politike njegovih kolega i njega samog.

Ko voli Srbiju tako bi uradio.
Ko ne voli gledao bi hladnog srca kako se ljudi smrzavaju vec tri meseca na ulicama jer traze pravdu.

Jasno je ko je voli, a ko ne voli.
Nije jasno samo zasto deo naroda zeli da zivi u zemlji u kojoj njegov zivot nista ne vredi.
Ako ne vredi predsedniku, valjda vredi njemu samom, sto bi Cukic pevao "meni je vredan".
Ljude valja opomenuti da vole sebe da bi uopste mogli da vole druge. Poenta je da mogao svako od nas da bude u kolima u Raskoj, u Ribnikaru, na pesackom ili ispod nadstresnice. Mi smo spaseni samo zato sto se nismo tamo nasli.

Upravo iz tog razloga valja ispuniti zahteve naroda sto pre. Trebalo bi opomenuti one na vlasti da ne zrtvuju decu na koju su se u kampanji pozivali zarad sopstvene koristi.

Deca mogu bez avgustovskih 20 000 dinara i mogu bez vaucera od 6000 dinara, ali deca ne mogu bez zakona koji vazi za sve jednako, bez zaposlenja roditelja, bez krova nad glavom, bez bezbednosti u skolama i bez straha da ce ih nagaziti neki mangupi koje neguje vlast. Nagaziti, premlatiti, zgaziti kolima, upucati jer tata bivsi pomocnik ministra neguje barutanu u hodniku i vodi maloletnog sina u policijsku streljanu.

Saglasna sam da skole moraju da prorade sto pre i pozivam predsednika da prizna poraz, da ispuni sve zahteve naroda i da odstupi sa mesta predsednika zbog neuspeha politike njegovih kolega i njega samog.

Ko ne voli gledao bi hladnog srca kako se ljudi smrzavaju vec tri meseca na ulicama jer traze pravdu.

Nije jasno samo zasto deo naroda zeli da zivi u zemlji u kojoj njegov zivot nista ne vredi.
Ako ne vredi predsedniku, valjda vredi njemu samom, sto bi Cukic pevao "meni je vredan".
Ljude valja opomenuti da vole sebe da bi uopste mogli da vole druge. Poenta je da mogao svako od nas da bude u kolima u Raskoj, u Ribnikaru, na pesackom ili ispod nadstresnice. Mi smo spaseni samo zato sto se nismo tamo nasli.
evo suza mi iz oka kanula....:rida:

Ja lepo kažem - društvenjaci uvek mogu da okrive gradjevince jer se njihovo vidi očima ko recimo ono neuspešno majmunisanje sa napuklom fasadom oko odvoda za kišnicu na školi starogradnja sa Zvezdare "Veljko Dugošević"
Totalna glupost ali su neki za svoj račun hteli medijsku pažnju. A histerična gospodja (kojoj muž pobego od nje a zna se da smo mi muški glupi po tom pitanju) nije dala detetu u školu da ide nego tražila elaborat od direktorke.

Medjutim, kako da kaznimo Društvenjake kad od nevinih djaka naprave anarhičnu instituciju i zauvek im promene svest da kad god se treba malo pomučiti u životu a bolje je da ne radiš i galamiš u gomili?

Verujem da ima dosta gradjevinskih inžinjera čiju su decu zauvek upropastili Društvenjaci.

Vidis, moje dete je islo tu u predskolsko.
Nisam to do sada pominjala iako vec par godina tacno znam o cemu pises.
Mi pripadamo skoli prekoputa bulevara, narodnoj herojki:lol:.
Ja sam zelela da pisem molbu da bi dete ostalo sa najboljim drugovima, ali sam postupila po prebivalistu jer je gradiliste koje se granici sa skolom Dugosevic velicine fudbalskog stadiona!
Nikakva zastita za decu nije postavljena.
Nema ventilatora koji bi duvali finu prasinu suprotno od skolskih prozora.

Deca su se nagutala svacega za ove dve godine, nevezano od pukotina.
Skola je stara, mozda i predratna, gradiliste je na nagibu, a podignuto je koliko zgrada? Od koliko spratova? Na kojoj udaljenosti od skole? Nema ni deset metara!
Neka neko prodje kolima pa ce videti o cemu govorim.
To nije zgrada vec visoki kompleks koji se naslanja na nisku i staru skolu.

Najbolji drug mog sina je upisao Dugosevica, roditelji su mu uspesni SNS aktivisti, deda pilot. Veruju u predsednika i drzavu!
Sada ne znaju sta ce. I njima je doslo do uma da im dete sedi uz te prozore sa kranom iznad glave.

Radove sprovodi Millenium team, ozloglasen i blizak partiji.

I da, dobar dan, komsija:)!

E...evo kompleksa, a skolica je ono malo bez iza kompleksa. Plac namenjen zgradama je uzeo i deo koji pripada skoli. Jasno se vidi da je sve pod nagibom i gde su prozori iza kojih su deca sve ovo disala dve godine. Ako hocemo da budemo fer, hajde da budemo fer prema svima.

social-share-image-viva-residence-comp.jpg

Што пре испуне захтеве студената, ствари се пре враћају у нормалу, деца у школу, студенти на факултете, а криминалци ка познанију права

Vidis, moje dete je islo tu u predskolsko.
Nisam to do sada pominjala iako vec par godina tacno znam o cemu pises.
Mi pripadamo skoli prekoputa bulevara, narodnoj herojki:lol:.
Ja sam zelela da pisem molbu da bi dete ostalo sa najboljim drugovima, ali sam postupila po prebivalistu jer je gradiliste koje se granici sa skolom Dugosevic velicine fudbalskog stadiona!
Nikakva zastita za decu nije postavljena.
Nema ventilatora koji bi duvali finu prasinu suprotno od skolskih prozora.

Deca su se nagutala svacega za ove dve godine, nevezano od pukotina.
Skola je stara, mozda i predratna, gradiliste je na nagibu, a podignuto je koliko zgrada? Od koliko spratova? Na kojoj udaljenosti od skole? Nema ni deset metara!
Neka neko prodje kolima pa ce videti o cemu govorim.
To nije zgrada vec visoki kompleks koji se naslanja na nisku i staru skolu.

Najbolji drug mog sina je upisao Dugosevica, roditelji su mu uspesni SNS aktivisti, deda pilot. Veruju u predsednika i drzavu!
Sada ne znaju sta ce. I njima je doslo do uma da im dete sedi uz te prozore sa kranom iznad glave.

Radove sprovodi Millenium team, ozloglasen i blizak partiji.

I da, dobar dan, komsija:)!

E...evo kompleksa, a skolica je ono malo bez iza kompleksa. Plac namenjen zgradama je uzeo i deo koji pripada skoli. Jasno se vidi da je sve pod nagibom i gde su prozori iza kojih su deca sve ovo disala dve godine. Ako hocemo da budemo fer, hajda da budemo fer prema svima.

Pogledajte prilog 1681433
E pa draga komšinice Veljko je u moje vreme bila škola koja je pripremala kvalitet i obično je bila "pretplaćena na VI gimnaziju". Naravno sada su drugi nastavnici tamo jedva od dece dobih info da je Krivi otišao u penziju jer to je bio najmladji nastavnik u moje vreme.

Jelena je bila i ostala rezervisana za fenseraj uz nešto lokalaca koji bi pesnicama nadomeštavali nedostatak para.

Marija je uvek bila po strani za šljakersku decu ili ne baš talentovanu kao što su mama i tata.

Pošto ste tu u blizini, možete li mi reći da li je deci više smetala SNS prašina udaljenosti 10 metara (alal ti oblak) ili su deca još uvek pod utiskom prizora pacova iz wc šolje dok je DS (sad SSP) čupao šine po Lionu pa pacovi nisu imali kud?

Da li vam nedostaje Lionski pešački prelaz koji je neko ingeniozno ukinuo pa mu majka i otac koji su ga napravili štucaju od ujutru do uveče jer ih svakodnevno pominjemo a iz poštovanja kršimo saobraćajne propise što novima nije jasno zašto baš tuda prelazimo?

Ako vam ne nedostaje onda ste Zvezdarski dodjoš pa da vam javim da je kraj poznat zbog Ruške Jakić, Kristijana Golubovića i još mnogih drugih iz kulturnog i javnog života koji su se preselili na Nebesku Zvezdaru sa sve netaknutim Lionskim prelazom :D

A morate priznati da je u SNS zgradi u Batouovoj više armature nego u svim DS zgradama u Dimitrijali zajedno ikad planirano kamoli stavljeno.
Svi stanovi rasprodati pre prve prašine koja ide direktno u Veljka i nigde drugde.
Dolazi težak državni krem, fenseraj i poneki praziluković sa dosta para
Šuška se da će deo parkića preurediti za dodatna parking mesta da se Gospoda ne stresiraju.

Poslednja izmena:

Back