Student tvrdi: Vladika Stefan je rekao da mora da me ubije

комшија

Stara legenda
Banovan
Poruka
75.519
1598955705500.png


Student tvrdi: Vladika Stefan je rekao da mora da me ubije

Povodom istrage koja se vodi zbog njegove otmice, student Akademije Srpske pravoslavne crkve Marko Žarkov, za Nova.rs je rekao da veruje da je vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešnina Hrama Svetog Save, umešan u njegovo kidnapovanje, a da su, po njegovim saznanjima, političke veze ovog velikodostojnika doprinele da ne bude priveden i uhapšen.

1598955722200.png


Autor: Vojislav Milovančević 01. Sep. 2020 10:04


Podsetimo, vladika Stefan Šarić, vikarni episkop patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, koga su 08. februara otela trojica muškaraca, od kojih su dvojica pripadnici Interventne jedinice MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, gde je maltretiran i pretučen. Da slučaj bude još apsurdniji, razlog za kidnapovanje Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.


Na početku razgovora, Žarkov je opisao svoje poznanstvo sa vladikom Stefanom, navodeći da su se njih dvojica upoznali zahvaljujući devojci sa kojom je ovaj mladić bio.


“Studirao sam Akademiju Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju i vladiku Stefana sam upoznao preko moje tadašnje devojke. Stefan je otkupljivao ikone od moje devojke i mene. Moja devojka me je uključila u tu ‘umetničku kombinaciju’, jer su oni bili veoma dobri prijatelji – on je bio i njen duhovnik. Mi smo bez problema mogli da prodamo sve što naslikamo i to nam je bilo odlično, jer smo novac dobijali na licu mesta i za mene kao studenta je to bilo veoma značajno”, opisuje Žarkov.


Mimo poslovnog, ovaj student objašnjava da nije imao privatan odnos sa vladikom Stefanom.


“Kao tadašnji predsednik Studentskog parlamenta, par puta sam se sa njim konsultovao oko nekih stvari. On je u to vreme bio određen ispred Patrijaršije kao episkop koji nadgleda našu ustanovu. Vladiku sam ranije doživljavao kao jednog izuzetno duhovitog, harizmatičnog čoveka, kao prijatnu osobu, koja za svakog ima šalu. Bio je druželjubiv, voleo je da nas pozove na kafu i rakiju u svoj parohijski dom, kad god je to mogao. Kao takvog sam ga poznavao”, navodi naš sagovornik, dodajući da je ubrzo usledilo “veliko razočarenje”.


Devojka mi je priznala da je bila sa Stefanom


U novembru 2019. godine, Žarkov je, kako kaže, došao u sukob sa vladikom Stefanom, jer je saznao za ljubavnu prepisku između episkopa i devojke sa kojom je bio.


“Sukob je nastao jer sam je hteo da mu pošaljem mejl sa računara moje tadašnje devojke. Pronašao sam ljubavnu prepisku između njih dvoje koja datira još od kraja 2014. godine do sredine 2018. Ispostavilo se da je on čak i živeo u stanu moje nekadašnje devojke”, navodi Žarkov.


Nakon ovog saznanja, Žarkov je, kako kaže, sačekao svoju partnerku da dođe u stan kako bi je pitao u kakvom je odnosu sa episkopom Stefanom.

stefan-saric-5-tv-hram.jpg
vladika Stefan Šarić

“Odmah mi je bilo jasno zbog čega ona ima dva albuma puna fotografija koje čuva pored svog kreveta, a na kojima je vladika Stefan. Kad sam je pitao zbog čega to čuva, ona mi je odgovorila je to njen duhovnik i da ga mnogo poštuje”, navodi Žarkov, dodajući da mu je devojka priznala da je bila u vezi sa episkopom Stefanom:


“Rekla mi je da je bila sa njim u emotivno seksualnom odnosu sve dok nije upoznala mene”.


“Bio sam besan i razočaran”


Žarkov kaže da je nakon razgovara sa tadašnjom partnerkom bio veoma besan i razočaran u vladiku Stefana.


“Kao student teologije nisam to mogao da shvatim.Doživeo sam tu vezu kao iskorišćavanje jedne osobe, jer priča između njih nije vodila nigde. Razočarao me je, jer je reč o čoveku koji se na monaškim zavetima zaklinjao pred bogom na celibat i siromaštvo, a živeo je u centru grada sa devojkom u stanu, gde je svako jutro glumio arhimandrita, da bi nakon završenog radnog vremena odlazio nazad kod nje”, kaže Žarkov, uz napomenu da je odmah zahtevao da razgovara sa episkopom.

marko-zarkov-foto-privatna-arhiva.jpg
Marko Žarkov

“Napisao sam mu poruku da želim sa njim da pričam. On je odmah znao o čemu se radi, jer mu je moja tadašnja devojka već javila da sam ja saznao za njihovu vezu. Poruku sam mu poslao 9. novembra, a on mi je rekao da dođem sutradan kod njega u kancelariju. Dočekao me je vidno besan i uznemiren, a na vratima mi je rekao – ‘vidi, bratac, zbog ovog što si saznao poješće te mrak, moram da te ubijem’”, navodi Žarkov.


Kompletan sadržaj razgovora sa episkopom Šarićem, ovaj momak je dostavio u svom izveštaju patrijarhu, koji je, kako ističe, predao 1. juna.

VEC_7994-01.jpeg


“Bio sam u kancelariji patrijarha Irineja. Obavestio sam ih o svemu. Dijalog između vladike Stefana i mene je bio prilično oštar, a on mi je u jednom momentu čak i rekao – ‘je… sam je i šta mi možeš?’ Čak mi je rekao da to nije učinio samo sa njom i da ona nije jedina njegova devojka. Bio je veoma drzak i bezobrazan”, rekao je Žarkov.


Vladika Stefan Šarić je, prema rečima Žarkova, bio starešina manastira Rajinovac, a u razgovoru sa njim, vladika mu je naveo da samo tamošnje monahinje znaju za njegovu ljubavnu aferu.


“Rekao mi je da će one držati jezik za zubima. Tu smo se posvađali, sa obe strane su pale psovke, na kraju je Stefan otvorio vrata i rekao mi – ‘ja sam duhovnik nekim mnogo gadnim ljudima i zbog ovog će te pojesti mrak’. Posle toga, doslovno me je izbacio iz kancelarije”, priča naš sagovornik.


“Ponovo intimna sa Vladikom”


Žarkov za naš portal kaže da je otmici, koja se dogodila u februaru, prethodio još jedan događaj koji produbio loše odnose između njega i vladike i koji je inciriao njegovo kidnapovanje.


“Nastavio sam život sa tadašnjom devojkom, jer sam verovao da je reč o prošloj vezi. Međutim, početkom februara, ja sam ostao u stanu u kojem smo živeli kako bih slikao, a ona je otišla na večernju molitvu, a potom i na televiziju Hram. Tom prilikom je zaboravila svoj mobilni telefon, a mene je počeo da kopka ‘crv sumnje’. Pitao sam se šta će ona u večernjim časovima na toj televiziji, uzeo njen telefon i pronašao eksplicitnu prepisku sa vladikom Stefanom. Tu sam shvatio da su oni još uvek u vezi, što mi je kasnije priznala i moja tadašnja partnerka”, ističe naš sagovornik.

stefan-saric-2-Lični-stav.jpg
vladika Stefan Šarić

Posle toga, navodi Žarkov, nije više mogao da bude u vezi sa pomenutom devojkom, te je napustio stan u kojem su zajedno živeli.


“Sutradan se nismo čuli. A dan posle se dogodila otmica sa daljom radnjom koja je opisana detaljno u izveštaju koji poseduje policija i tužilaštvo”, objašnjava Žarkov.


“Vladika nije pozvan na informativni razgovor”


Naš sagovornik napominje da, iako je istražnim organima rekao da sumnja da je vladika Stefan umešan u njegovu otmicu, niko nije pozvao ovog episkopa saslušanje.


“Kasnije sam saznao da je određena politička struja uticala na to da vladiku ne pozovu na razgovor. Ta ‘struja’ ga štiti kao svog prijatelja i pomagača, odnosno lobistu. Drugi problem se javio kad sam saznao da policajci koji su me oteli nisu suspendovani, uprkos tome što su bili u pritvoru 48 sati i što se protiv njih vodi jedan ozbiljan proces”, navodi Žarkov.


Ovaj mladić kaže da su policija i tužilaštvo utvrdili da je između dva policajca, pripadnika Interventne jedinice, i trećeg osumnjičenog za otmicu N.M, stoji određena “veza” , odnosno četvrta osoba koja je koordinisala čitavu akciju.


Silovana u Studenici, pa završila na psihijatriji


“Pitanje je ko je toliko jak da može da naredi dvojici pripadnika Interventne policije da taj dan, umesto na svoj posao, odu da otmu čoveka, sa namerom da ga eleminišu kao svedoka. Ako se dokaže bar 30 odsto onoga što se navodi u istrazi, to bi bilo dovoljno da se Stefan Šarić isključi iz monaškog života”, napominje naš sagovornik, dodajući da istraga trenutno tapka u mestu.


“Istraga stoji. Moj advokat od marta do avgusta nije mogao da dobije ni pravo za uvid u predmet. Pitam se ko to stopira”, razočaran je ovaj student Akademije Srpske pravoslavne crkve.


Zbog pomenutih navoda, kao i informacija iz istražne dokumentacije, naš portal je pokušao da stupi u kontakt sa vladikom Stefanom Šarićem, ali nam on nije odgovorio na naše pozive i poruke.


Tužilaštvo i policija bez odgovora na pitanja Nova.rs
Zbog svega navedenog, portal Nova.rs je uputio pitanja Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, gde se vodi pomenuti postupak, kako bi nam odgovorili u kojoj se fazi trenutno nalazi istraga, ko je ispitan, koje sve dokaze poseduje Tužilaštvo u ovom slučaju, kao i da li je pozvan episkop Stefan Šarić na saslušanje.
Portparolka Višeg javnog tužilaštva Irena Bjeloš je na naša pitanja poručila da se nalazi na godišnjem odmoru, te da pitanja uputimo na mejl Uprave Višeg javnog tužilaštva, što smo i učinili.
Ni na jedno od pomenutih pitanja nismo dobili odgovor, a iz Tužilaštva nisu želeli ni da potvrde da li su pročitali jedan od naša tri mejla koja smo im poslali.
Pored Višeg javnog tužilaštva, portal Nova.rs je uputio pitanja i birou za medije Ministarstva unutrašnjih poslova sa molbom da nam odgovore na pitanja da li su pomenuti policijski službenici obuhvaćeni istragom, i da li se zbog toga nalaze pod sunspenzijom.
Odgovor iz MUP-a nismo dobili.
Portal Nova.rs nastaviće u narednim danima da izveštava o ovom slučaju.
link
У Француској се "догодио народ" и окренула се нова страница светске историје када француски грађанин више није могао да трпи напудерисаног племића и попа перверзњака. Нешто слично ће кад-тад да се деси и у земљи сељака на брдовитом Балкану. Само да медији што више извештавају о непочинствима мантијаша.
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.