Studenata jezika i književnosti nula

Nažalost, postajemo nacija praktičnih.
Bolje da bude "nepismen" nego gladan
Koliko gladnih poznajete ? Zbog stava, uči sine neki fakultet koji će ti odmah doneti novac, dolazimo da ovakvih situacija . Ne znam koliko roditelja vaspitava decu da uče ono što vole a ne ono što tata i mama vole i žele. Imali smo navalu na FPN ,pa na IT fakultete, i svi će biti siti i imati novca? Ja mislim da će samo najbolji to moći.

Објасни!
Зашто?
Nastavnički smerovi na svim faksovima.. Vidi recimo matematika. Deo programiranje, bilo šta što je primenjeno gužva. Ali za profesora matematike prazno. Ili drugi fakulteti, svuda je isto.
Niko ne želi ići u nastavu, male plate itd...
Ali ima i toga da nije popularno ono što mora puno da se radi i ulaže a loš outcome, tj plata.
Ko je blesav to sebi danas da uradi

Nastavnički smerovi na svim faksovima.. Vidi recimo matematika. Deo programiranje, bilo šta što je primenjeno gužva. Ali za profesora matematike prazno. Ili drugi fakulteti, svuda je isto.
Niko ne želi ići u nastavu, male plate itd...
Ali ima i toga da nije popularno ono što mora puno da se radi i ulaže a loš outcome, tj plata.
Ko je blesav to sebi danas da uradi
Koja kontradiktornost: kada nas pljuju, potežu argumente, ništa ne radite,imate raspuste, šta će vama tolike plate i slično, a kada treba svoju decu da upišu na takve fakultete, onda obrazloženje : ma gde ćeš tamo da te deca maltretiraju i roditelji, da primaš bednu platu i ceo dan piskaraš. Apsurd, još jedan u nizu...

Koja kontradiktornost: kada nas pljuju, potežu argumente, ništa ne radite,imate raspuste, šta će vama tolike plate i slično,
ovo što si do sad napisala je nemoguće da bilo ko kaže. Tolike plate? Isti posao u Sloveniji 3 puta bolje plaćen itd.. Plate su toliko male za nekog ko treba da obrazuje decu, da se usavršava, da čita, da ima strpljenje, pedagoše, psihološke sposobnosti, drnda one e dnevnike, znači i kancelarijski posao.. usto da još neko zeza od dece, itd. Potrebna je ljubav prema poslu da bi se to radilo. Svako ko kaže drugačije prosto nije realan. Jeste da ima onih nastavnika koji otaljavaju svoj posao, ali govorim principijelno o vrsti posla koju obavljaju.
a kada treba svoju decu da upišu na takve fakultete, onda obrazloženje : ma gde ćeš tamo da te deca maltretiraju i roditelji, da primaš bednu platu i ceo dan piskaraš. Apsurd, još jedan u nizu...
Ma nije da danas roditelji toliko savetuju, već sama deca su praktičnija nego pre što su bila. I to nije loše za njih.

ovo što si do sad napisala je nemoguće da bilo ko kaže. Tolike plate? Isti posao u Sloveniji 3 puta bolje plaćen itd.
Ne pratiš ostale društvene mreže a i ptf obrazovanje ovde :( brzo bi se razuverila ..
. Plate su toliko male za nekog ko treba da obrazuje decu, da se usavršava, da čita, da ima strpljenje, pedagoše, psihološke sposobnosti, drnda one e dnevnike, znači i kancelarijski posao.. usto da još neko zeza od dece, itd. Potrebna je ljubav prema poslu da bi se to radilo. Svako ko kaže drugačije prosto nije realan. Jeste da ima onih nastavnika koji otaljavaju svoj posao, ali govorim principijelno o vrsti posla koju obavljaju.

Ma nije da danas roditelji toliko savetuju, već sama deca su praktičnija nego pre što su bila. I to nije loše za njih.

Секирам се због мог младог комшије. Уз неке успутне кризе завршио је Економски факултет, мастер, запослио се у банци, пристојна плата. Идила.
Предложим му помоћ, пошто сам стварно био добар у изради разних и многобројних VBA програма испод обичног Ексела за манипулациу подацима (референти који са њима раде само што не носе моју слику у новчанику, толико сам им труда и времена уштедео). Не треба то њему. Зато цео дан ради разне извештаје, дође мртав уморан кући, уместо да смо за десетак дана заједно направили програмчић где би притиснуо командно дугме, учитао улазне податке из фајла и добио комплетан извештај за неколико минута.
Кажем му - учи SQL (програмски језик скоро свих база података), требаће ти. Ма нешто је он прошао на факултету, лако је то. Онда конкурише за посао у другој фирми, разбије све фазе пријема, већ преговарају око много веће плате и онда на њиховом тесту који наравно садржи прављење захтеваног SQL упита звекне ко бундева. Кажу му, ти си супер момак, али јави се за годину дана када научиш.
Причам му да ми је у животу један од најкориснијих предмета било Привредно право на Економском, схватио сам разне правне концепте, пре свега концепт уговора. Далеко је то од знања правника, али сто пута ми је помогло. Хвала Богу да нисам траћио време на то, ту је АИ, каже он. Гледамо заједно безвезан уговор за поправку лифта у згради, сви смо набацили добру кондицију уз степениште, јер извођачи недељама касне. Ја из авиона видим да недостају битни елементи уговора који штите нас од прекорачења рока, а да су ту сви елементи који њима обезбеђују плаћање. Он се љути на њих, Боже, то није фер. Па нека нас онда АИ пребаци на више спратове.
Просто се панично плаши да случајно не научи нешто више од онога што он мисли да му треба. Слободно време, не дај Боже нека књига, само игрице. А паметан момак, добар, вредан, али џаба - то му је филозофија, колико год да га кошта.
Шта да кажем - срећа га гледа, ђаво му не да.

Проблем с полуписменма је што они не прихватају да су полуписмени, апсолутно су увјерени да онако како би они рекли или написали мора да је правилно јер како би другачује, а ако им се покаже шта пише у граматикама и правописима онда не ваља правопис, не ваља граматика јер они све знају боље. Они имају и потребу да предлажу реформе језика, трунке елементарног блама немају кад одвале невиђену будалаштину, спремни су се свађати чак и јавно пред камерама најстрашније лупетајући...

Читање књига... то се тек никако не може објаснити све већем броју људи. Шта ће им то? Каква корист? Поготово ако имају неке папириће у облику диплома, они себе виде као интелектуалце... И те како су у праву били наши стари – нема будале до школоване будале.
Каже ми друг да његов брат не чита књиге, зато што не жели да неко утиче на његово мишљење, нити да га, могуће, заглупљује.

Секирам се због мог младог комшије. Уз неке успутне кризе завршио је Економски факултет, мастер, запослио се у банци, пристојна плата. Идила.
Предложим му помоћ, пошто сам стварно био добар у изради разних и многобројних VBA програма испод обичног Ексела за манипулациу подацима (референти који са њима раде само што не носе моју слику у новчанику, толико сам им труда и времена уштедео). Не треба то њему. Зато цео дан ради разне извештаје, дође мртав уморан кући, уместо да смо за десетак дана заједно направили програмчић где би притиснуо командно дугме, учитао улазне податке из фајла и добио комплетан извештај за неколико минута.
Кажем му - учи SQL (програмски језик скоро свих база података), требаће ти. Ма нешто је он прошао на факултету, лако је то. Онда конкурише за посао у другој фирми, разбије све фазе пријема, већ преговарају око много веће плате и онда на њиховом тесту који наравно садржи прављење захтеваног SQL упита звекне ко бундева. Кажу му, ти си супер момак, али јави се за годину дана када научиш.
Причам му да ми је у животу један од најкориснијих предмета било Привредно право на Економском, схватио сам разне правне концепте, пре свега концепт уговора. Далеко је то од знања правника, али сто пута ми је помогло. Хвала Богу да нисам траћио време на то, ту је АИ, каже он. Гледамо заједно безвезан уговор за поправку лифта у згради, сви смо набацили добру кондицију уз степениште, јер извођачи недељама касне. Ја из авиона видим да недостају битни елементи уговора који штите нас од прекорачења рока, а да су ту сви елементи који њима обезбеђују плаћање. Он се љути на њих, Боже, то није фер. Па нека нас онда АИ пребаци на више спратове.
Просто се панично плаши да случајно не научи нешто више од онога што он мисли да му треба. Слободно време, не дај Боже нека књига, само игрице. А паметан момак, добар, вредан, али џаба - то му је филозофија, колико год да га кошта.
Шта да кажем - срећа га гледа, ђаво му не да.
Zakoni bi trebalo da su pisani za sve, a ne samo za one koji su imali neki kurs iz prava. Nego ljude mrzi da citaju zakone, a ima i do toga sto se analiza pravne norme predstavlja kao neka vudu vradzbina samo za eksperte shamane.

Meni je, on the other hand, uvod u ekonomiju bio zanimljiv predmet.

Zakoni bi trebalo da su pisani za sve, a ne samo za one koji su imali neki kurs iz prava. Nego ljude mrzi da citaju zakone, a ima i do toga sto se analiza pravne norme predstavlja kao neka vudu vradzbina samo za eksperte shamane.

Meni je, on the other hand, uvod u ekonomiju bio zanimljiv predmet.
Намера је обрнута Емилија. Не каже се џаба да је "свака професија завера против лаика". Лекари се служе латинским, правници латинским и замршеним формулацијама, економисти имају свој језик, на информатичаре да не трошим речи...
Циљ је "да се опсени простота" и да се то додатно наплати.
Имам и једну лепу анегдоту, у супротном смислу. Мој покојни кум, магистар економије али још почетник, израђује један од својих првих извештаја за неки институт. Пише - у овом периоду остварен је пад производње... Чита то њего шеф, искусан професор и каже - Хм. А одакле си ти сине? Ја сам из околине... А да ли твоји сељаци кажу - остварио сам пад на дупе или пао сам на дупе? Пиши брате што једноставније. И стварно је даље тако било. До краја каријере кум је писао веома читљиве извештаје и улагао је велики труд да буду такви. По три пута је читао, исправљао, па чак и давао другима да прочитају и да му кажу да ли им је јасно.
Имао је он и додатно објашњење. Говорио ми је - суштина мог рада (процена вредности капитала фирми по Међународним рачуноводственим стандардима) су комплексне табеле, са стручним подацима и изразима. Али оне су намењене шефовима књиговодства и књиговођама који су зналци свог посла и који те процене спроводе у дело, али они се не питају ни о чему. Извештаји су намењени менаждерима, који у принципу и немају много појма о било чему осим о томе да они лично добро прођу, али они су ти који доносе одлуке. Због тога за њих све мора да буде "сажвакано".

Javnost se uskomešala, ne verujem ‒ i probudila, govori o tome kako se ove godine na Filološkom fakultetu u Beogradu prijavilo vrlo malo budućih studenata, a na nacionalnim katedrama ‒ jedva dvocifren broj. Jedni se raduju samopotonuću, drugi ne veruju šta vide ‒ varku ili istinu, a treći ‒ htela bih da budem među njima ‒ nešto bi da učine da se ovakva jeza ne ponavlja pred očima bivših studenata srpskog jezika i književnosti.

ispit-fakultet-test-470x256.png

Postajemo li nacija nepismenih?
Link
Није мерило да ли смо неписмени број пријављених студента на катедри. Број пријављених будућих студената одражава интересовање за ту врсту занимања, а неписменост је шира тема и тиче се образовања како код куће тако и у школи.

Није мерило да ли смо неписмени број пријављених студента на катедри. Број пријављених будућих студената одражава интересовање за ту врсту занимања, а неписменост је шира тема и тиче се образовања како код куће тако и у школи.
Nisam bukvalno ni mislila nepismeni, već jednostavno nezainteresovani da imamo nekoga ko će nas opismeniti.

Informacije o profesiirma kako se ponašaju i kakve imaju kriterijume za ocenjivanje se više ne mogu sakriti. Deca su se raspitala, čitala, čula ko je kakav i još posle ovog uzasa niko neće da radi da od bolesnog balavca dobije kuršum. Nasilje po školama je eksplodiralo u Ribnikaru, a ovo je posledica nečinjenja da se nasilje u školama spreči. Neadekvatan nerad ministarstva obrazovanja i još nekih drugih daju svoje uspešne rezultate.

Informacije o profesiirma kako se ponašaju i kakve imaju kriterijume za ocenjivanje se više ne mogu sakriti.
Посебно се не могу сакрити информације о професорима и како се понашају и какве критеријуме за оцењивање имају на факултетима, па студенти избегавају да иду на факултете где ће бити шиканирани, а професор бити недодирљиви интелектуалац.

Мораће унивезритети и факултети мало да се реформишу ако желе да врате студенте. А ако не...јбг...кључ у браву.

Посебно се не могу сакрити информације о професорима и како се понашају и какве критеријуме за оцењивање имају на факултетима, па студенти избегавају да иду на факултете где ће бити шиканирани, а професор бити недодирљиви интелектуалац.

Мораће унивезритети и факултети мало да се реформишу ако желе да врате студенте. А ако не...јбг...кључ у браву.
Ko poslednji izađe nek ugasi svetlo. Ako imaju sijalicu koja radi posto neki fakulteti nemaju sapun i papir.

Back