ŠTRUDLE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Više volim i da se "raspadne" nego da jedem 'leba umesto štrudle. Samo udrite po filu! :per::D

TAKO JE ! :D

Ali, zaista štrudle su zakon ! Kako mirišuuuu ! Meni na sretno detinjstvo, blagostanje, neka sretna vremena, dom, sretnu porodicu. Mogla bih odu da napišem o štrudli. :lol:
.Ma,sva se raspilavim kad osetim miris štrudle :D

Mak treba preliti sa malo vise mleka i onda u to zakuvati malo griza, tako fil bude socniji i kompaktniji, ali ne treba preterati. Isto tako, dobro je u testo malo narendati korice limuna, a kada se premaze gotova strudla jajetom, preko toga treba posuti samo malo vanil secera, to kada se pece da neki poseban ukus i miris.

Smeh IZVINI ja tek sad vidim da nisam recept napisala a obecala sam ti.....

Mini štrudlice
600gr brasna
2 zumanca
60gr maslaca
15gr kvasca
malo ruma
malo soli
limunova korica
2 kasike secera i oko 4dl toplog mleka

fil-250gr mlevenih badema(na slici su sa orasima)
kaiska prezle
4 kasike secera
50 gr ribane cokolade
1 zumance
malo ruma,limunove korice
1dl mleka,kasika maslaca
vanil secer ,malo sladke pavlake neumucene i na kraju sneg od 1 belanceta.Mleko i slatku pavlaku najbolje dodavati pomalo ,jer fil nesme da bude redak
Testo podeliti na 4 dela ,svaki razvuci,namazati filom i uvijati rolnice,iseci na zelejnu velicinu i pustiti u tepsiji nekih 1/2 h da kisne.namazemo sa jajetom i peci na 200 oko 25 min

Smeh IZVINI ja tek sad vidim da nisam recept napisala a obecala sam ti.....

Mini štrudlice
600gr brasna
2 zumanca
60gr maslaca
15gr kvasca
malo ruma
malo soli
limunova korica
2 kasike secera i oko 4dl toplog mleka

fil-250gr mlevenih badema(na slici su sa orasima)
kaiska prezle
4 kasike secera
50 gr ribane cokolade
1 zumance
malo ruma,limunove korice
1dl mleka,kasika maslaca
vanil secer ,malo sladke pavlake neumucene i na kraju sneg od 1 belanceta.Mleko i slatku pavlaku najbolje dodavati pomalo ,jer fil nesme da bude redak
Testo podeliti na 4 dela ,svaki razvuci,namazati filom i uvijati rolnice,iseci na zelejnu velicinu i pustiti u tepsiji nekih 1/2 h da kisne.namazemo sa jajetom i peci na 200 oko 25 min

Hvala puno.
Nema nikakvih problema za "kašnjenje". ;)

Poslednja izmena:
Italijanska strudla-GUBANA

500gr brasna
30gr kvasca
100gr maslaca
2zumanca i 1 celo jaje
100gr secera
1 vanil secer
oko 2dl mleka
ribana limunova korica limuna i narandže,malo ruma,prstohvat soli.Umesimo testo i ostavimo da kisne dokle nedobije duplu zapreminu.razvucemo u krug ,namazemo malo otopljenim maslacom stavimo fil po filu po koju kockicu maslaca uvijemo u rolat i krecemo od unutrasnjeg dela ka spoljnom ,kraj podvijemo pod testo,pod puža(vidi sliku)
Ostavimo da kisne oko30 min,namazemo sa belancetom i pospemo kristal secerom
peci na 200 prvih 10 min onda samnjimo na 170-180 i pecemo oko 50 min.Strudlu mozete pred pecenje i probosti mal viljuskom.

Fil-250gr mlevenih oraha
100gr lesnika
100gr badema
50gr pinjola
100gr suvog grozda natopljeno u rumu
70 gr ribane cokolade
3kasike mlevenog keksa proprezenog na malo maslaca
secera po zelji,onda razni dodaci,cimet,rum,kandirana korica narandže i limuna,ili moze ribana korica od svezeg,sve to umutimo u glatku masu sa tecnom slatkom pavlakom.nesme nadev da bude suv a ni preredak.(ja koristim vanil secer sa mirisom limuna i ruma)i od narandže

ovo su pinjoli

Drage žene, evo mene posle 180000 godina.

Počela sam da radim pa sam kao Alisa u zemlji čuda :)

Evo jedne brze, fenomenalne stvari.

Štrudla za 10 minuta

Ja nisam verovala a ispala je mmmmmm

Potrebno vam je:

Šolja od čaja mleka
2/3 kockice kvasca
3 kašike šećera
pola kašičice soli
1 margarin
2 jajeta + žumance za premazivanje
malo manje od 1 kg brašna.

U mlako mleko dodati kvasac i šećer, odmah dodati margarin, jaja i brašno, posoliti. U to dodati brašno i mesiti dok ne počne da se odvaja od posude. Testo podeliti na 6 delova i odmah razvući. Filovati po želji. Premazati žumancem i staviti u hladnu rernu. Peći oko 1/2 sata na 200 C ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

2zzri0w.jpg

Slana varijanta (sa mesom i sirom)

21dr637.jpg

Slatka varijanta (sa makom)

2wco6qc.jpg

Fil za slatku štrudlu-

1/2 kg maka
1/2 l mleka
400 gr šećera
100 gr blanširanog badema

Prokuvati mleko i šećer, sipati mleveni mak, mešati par minuta i dodati badem. Prohladiti i filovati štrudlu.

Ono što je najbolje jeste da je štrudla fenomenalna i par dana kasnije :)

Poslednja izmena od moderatora:
Pinjoli se mogu kupiti i na kolo u nekim prodavnicama zdrave hrane. Ne mogu dugo da stoje, a pošto im je cena baš visoka više se isplati kupovati potrebnu količinu.

Ja se stvarno izvinjavam,jer kasnim sa obecanim receptima.Dakle ovo je recept za
Zbunjeno testo:
1/2 kg brasna utrljati sa 2 kasike masti,dodati 2 jaja, malo soli, banil secer i rendanu koru limuna.
Potopiti kvasac u 2 dl vode,2 kasike secera i ostaviti da izadje.Pomesati ove dve smese i umesiti testo.Umeseno testo podeliti na 5 jufki (delova).Razvaljati sto tanje.Kod mene je to duzina najvece tepsije za rernu i koliko moze u sirinu.
Mak popariti sa 1 1/2 solje mleka i secera po ukusu dodati 2 kasike ulja,vanil secer i rendanu koru limuna.Kada provri dodati mak.Isto to napraviti i sa orasima ili rogacem (kako ko voli)Testo se moze filovati i sa vrucim filom,uviti u strudle i premazati 1 zumancetom umucenim sa 1 kasikom mleka.Peci na 180 C.
Za jednu testa meru napravim fil od 300 gr maka i 200 gr oraha.

...moja komsinica pravi bas takve:

Testo - 600g mekog brasna, u udubljenje u sredini staviti 25g kvasca, 2 kasike secera i 200ml mlakog mleka, kad kvasac nadodje umesiti sa 100ml vode, 50ml ulja i rendanom korom limuna. Podeliti na 2 dela i ostaviti da duplo naraste.

Fil - 300g mlevenog maka, 300ml mleka i 10 kasika secera kuvati 4min

Razviti na pobrasnjenoj povrsini testo debljine 1/2cm, premazati uljem(da se fil zalepi) pa polovinom fila. Tako i drugu koru pa obe staviti u pleh i preliti sa 50ml mleka i 1 kasikom secera. Ostaviti 15min. da naraste, preko poredjati listice od 50g butera, peci na 220C 10min, premazati opet sa malo mleka i secera, smanjiti na 200C i peci jos 15min a zadnjih 10min. peci na 180C. Pecenu premazati ostatkom mleka i secera i prekriti krpom

Vidi ovo remek delo:worth:samleven mak toliko sitno da se ne oseca uopste..topi se

Poslednja izmena:
RUMUNSKE PLETENICE

Potrebno: ½ l mleka, 30gr kvasca, 600gr brasna, 250gr secera, ½ kasicice soli, 1 celo jaje, 1 belance, malo cimeta, 300gr mlevenih lesnika, kesica vanil secera, 100gr maka, 20gr griza
U 250ml mlakog mleka dodati 4 kasicice brasna, kasicicu secera i izmrvljeni kvasac i ostaviti da naraste.
U brasno umesati 60gr secera, so, jaje i nadosli kvasac, zamesiti testo i ostaviti da naraste.
Za fil od lesnika: u ½ dl mleka dodati 120gr secera I malo cimeta pa ostaviti da prokljuca; zatim dodati mlevene lesnike. Ostaviti da se ohladi pa dodati jedno umuceno balance.
Za fil od maka: u 180 ml mleka dodati 60gr secera, vanilu i malo cimeta i ostaviti da prokljuca; zatim dodati mak. Usuti griz i neprestano mesajuci kuvati jos 2-3 minuta. Ostaviti da se ohladi.
Testo premesiti, podeliti na dva dela, i stanjiti na dve ploce velicine 30x40 cm. Jednu koru premazati filom od lesnikam a drugu filom od maka, pa svaku zaviti u rolnu po duzini. Prepoloviti ih i uplesti jednu oko druge. U kalup za kuglof staviti jednu rolnu, a zatim preko nje drugu i ostaviti da otstoji 15 minuta.
Peci 45minuta na 200C u prethodno zagrejanoj rerni. Odozgo posuti prah secerom
9ffa5bdb.jpg

c33883cd.jpg

Kad je gotova, urolana, treba da bude na toplom 10 min., pa tek onda u vec ugrejanu rernu na 200 stepeni. I to zavisi od rerne i trebalo bi da svako zna svoju rernu na kojoj temperaturi najbole pece.Ako ubacis u nezagrejanu rernu testo se dize i dalje i bude previse stasalo i onda bude ko krofna.Obrati paznju i na kvasac da nije previse za kolicinu brasna koje umesis.
A ipak najbolje bi bilo da kazes kako si sve uradila i pekla da bi mogli da ti pomognemo da izvrsis korekciju tamo gde gresis.

Vera, hvala na savetima. Mislim da sam shvatila u čemu je problem. Obično je ostavim po pola sata da naraste, onako baš dobro, da ispuni pleh, mislim da je u tome problem; sa rernom nemam problema. Sledeći put radim po ovim instrukcijama pa javim kako je ispalo.

Štrudla za 10 minuta

Potrebno vam je:

Šolja od čaja mleka
2/3 kockice kvasca
3 kašike šećera
pola kašičice soli
1 margarin

U mlako mleko dodati kvasac i šećer, odmah dodati margarin, jaja i brašno, posoliti. U to dodati brašno i mesiti dok ne počne da se odvaja od posude. Testo podeliti na 6 delova i odmah razvući. Filovati po želji. Premazati žumancem i staviti u hladnu rernu. Peći oko 1/2 sata na 200 C ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

2zzri0w.jpg

21dr637.jpg

2wco6qc.jpg

Fil za slatku štrudlu-

1/2 kg maka
1/2 l mleka
400 gr šećera

Prokuvati mleko i šećer, sipati mleveni mak, mešati par minuta i dodati badem. Prohladiti i filovati štrudlu.

E ovo sam danas pravila...stvarno jako dobro ispadne i nije komplikovano...izadje ceo veliki pleh.

E ovo sam danas pravila...stvarno jako dobro ispadne i nije komplikovano...izadje ceo veliki pleh.

Štrudla za 10 minuta

Potrebno vam je:

Šolja od čaja mleka
2/3 kockice kvasca
3 kašike šećera
pola kašičice soli
1 margarin

2zzri0w.jpg

21dr637.jpg

2wco6qc.jpg

Fil za slatku štrudlu-

1/2 kg maka
1/2 l mleka
400 gr šećera

i ja sam pravila ovu strudlu i stvarno je super ....jednostavna i brza ...
hvala za prepis...:super::klap:

Štrudla za 10 minuta

Potrebno vam je:

Šolja od čaja mleka
2/3 kockice kvasca
3 kašike šećera
pola kašičice soli
1 margarin

Pravila sam je odmah posto sam procitala recept.Odlicna je!

Back