ŠTRUDLE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Smeh, hvala ti, za ovu temu, jer zaista strudla zasluzuje posebno mesto:ok:
Obozavam strudle, bilo sa makom, orasima, a tek slatku strudlu sa sirom:ok:
Kada si napisala strudla sa mileramom, odmah se setim, pijace i nosnji, ovih lepih slovackih suknji i bluza:)))
To su mi lepe slike iz detinjstva:))

Georgine, dobrodosao na kulinarstvo:ok:

Georgejune ako volis da testo bude tanko stavi polovinu kvasca koja ide u recept i razvuci sto tanju koru.Nije da nema odgovora nego ljudi vole da se druze i da im ne ode misao, odgovorice i oni budi siguran.

:hvala:hvala samo mi je trebao tip da ne narasta unutra da vise bude maka ili nekog nadeva od testa
I tebi hvala mariska

Izvini, videla sam pitanje, ali sam bila u nekoj gužvi i trenutno nisam stigla da odgovorim, a posle misli odlutaju :neutral:. Nadam se da nije bilo toliko hitno ;).
vera je odgovorila, ali je sad i pitanje šta ti podrazumevaš pod "tanko testo" i koliko je "debelo" ono koje bi želeo da stanjiš?
Po onome što ja znam o pravljenju štrudli, debljina testa i fila treba da bude srazmerna (otprilike ista debljina) jer ako ima više testa - suvo je, a ako ima previše fila (čemu svi težimo), štrudla hoće da se "raspadne" prilikom pečenja (što je i logično, jer nema šta da je "drži).

Izvini, videla sam pitanje, ali sam bila u nekoj gužvi i trenutno nisam stigla da odgovorim, a posle misli odlutaju :neutral:. Nadam se da nije bilo toliko hitno ;).
vera je odgovorila, ali je sad i pitanje šta ti podrazumevaš pod "tanko testo" i koliko je "debelo" ono koje bi želeo da stanjiš?
Po onome što ja znam o pravljenju štrudli, debljina testa i fila treba da bude srazmerna (otprilike ista debljina) jer ako ima više testa - suvo je, a ako ima previše fila (čemu svi težimo), štrudla hoće da se "raspadne" prilikom pečenja (što je i logično, jer nema šta da je "drži).
Više volim i da se "raspadne" nego da jedem 'leba umesto štrudle. Samo udrite po filu! :per::D

Da vam dam jos jednu ideju za strudlu. Ja pravim tako sto testo za jedan rolat podelim na tri dela i razvucem tesno i dugacko testo. Sva tri razlicita testa mazem razlicitom marmeladom, zamotam tri tanka rolata i onda spletem platenicu. Kad nadodje pecem Kad se sece izgleda super.
Sledeci put kad pravim slikacu.

Nije hica;)bas bas da bude tanko ali mekano..da to parce onako bude socno i tesko..a ne suvo kao sto kazes..da ne izgleda ovako
5367_strudla_sa_makom.jpg

Strudla_sa_makom_ili_orasima.jpg

nego da se vidi tanka linija testa koje se ne trosi..kao da ga namazu necim od cega omeksa..da nije mleko:think:

Sto se testa tice treba jaja koja idu u testo da se umute dobro mikserom, odozgo da se premaze umucenim jajetom i da se stave preko testa listici od margarina.Sve ostalo je sto bi rekla moja mama
"umece je u rukama". Georgejune za dobru strudlu netreba samo recept, to se uci godinama, treba mesiti, osetiti testo u rukama i vazna je ljubav prema onome sto se radi.Iako svi radimo po istom receptu nije sve isto i nikad nece biti.

Slazem se ali na par mesta u gradu znam gde su provereno uvek socne pa reko mora da postoji neka fora da testo ne raste..nama obicno uspe ali je suva nije to to

sad sam razumela pitanje ;).
Obično, kvasno testo koje se koristi za klasičnu štrudlu jeste "hlebasto" kako ti kažeš, jer je to takva vrsta testa. Ono malo masnoće koje se umesi u testo, ne može da ga razmekša... ono i ne treba da bude rastresito, već kompaktno.
Međutim, postoje i "alternativna" testa koja se, takođe koriste za štrudle i moja mama ima jedan takav. Testo je rastresito, masnjikavo, zapravo se i zovu "masne štrudle".
Idem da potražim recept pa ti ga stavljam ovde ;)

Evo ih! :)
Masne štrudle

Testo:
  • 240g masti
  • 100g šećera
  • 2 jaja
  • 600 g brašna
  • kvasac rastopljen u mleku
  • toliko mleka da se zamesi glatko testo... ni tvrdo ni meko
Postupak: Potopiti kvasac u malo mlakog mleka sa dodatkom kašike šećera i kašike brašna i ostaviti dok se ne zapeni i počne da raste.
Od svih sastojaka zamesiti glatko testo, podeliti na tri dela, svaki razviti posebno, nafilovati po želji, uviti štrudle i ostaviti u plehu da odstoji 2-3 sata.
Premazati razmućenim jajetom i peći.
Mislim da će ovo zadovoljiti tvoje kriterijume ;)
Pravi što pre i javljaj rezultate :)

Slazem se ali na par mesta u gradu znam gde su provereno uvek socne pa reko mora da postoji neka fora da testo ne raste..nama obicno uspe ali je suva nije to to

...moja komsinica pravi bas takve:

Testo - 600g mekog brasna, u udubljenje u sredini staviti 25g kvasca, 2 kasike secera i 200ml mlakog mleka, kad kvasac nadodje umesiti sa 100ml vode, 50ml ulja i rendanom korom limuna. Podeliti na 2 dela i ostaviti da duplo naraste.

Fil - 300g mlevenog maka, 300ml mleka i 10 kasika secera kuvati 4min

Razviti na pobrasnjenoj povrsini testo debljine 1/2cm, premazati uljem(da se fil zalepi) pa polovinom fila. Tako i drugu koru pa obe staviti u pleh i preliti sa 50ml mleka i 1 kasikom secera. Ostaviti 15min. da naraste, preko poredjati listice od 50g butera, peci na 220C 10min, premazati opet sa malo mleka i secera, smanjiti na 200C i peci jos 15min a zadnjih 10min. peci na 180C. Pecenu premazati ostatkom mleka i secera i prekriti krpom

Danas je kod nas SHTRUDLIJADA u Zrenjaninu u hotelu "Vojvodina", nemam vremena da skoknem da vidim shta se deshava , upravo je pocelo okupljanje.Komshinica doshla prekljuce kod mene i pita da li bi ja napravil tri shtrudle sa makom da nosi na shtrudlijadu:eek:Kaze platice samo da joj napravim, ajd od sveg posla samo mi shtrudle fale, al se mm mnogo obradovao, odavno ih nisam obradovala za shtrudlama, tako se i moji domacini ovajdili pored komshijskih shtrudli, a njene tri vec su "otputovale" na pravo mesto;)

Lepa prica...strudle!
moja baka je bila Madjarica i lepo je pravila strudle. Secam se da je rekla da za
kisela testa,ona gde ide kvacas, brasno mora biti zagrejano.
Da bi mak ostao kompaktan, stavljala je ili ulupano belance ili kasiku dzema. Ja pokusavam da radim tako, nego nije to za moju kucu...smazala bi pola sama. I jos nesto...ne rezati je vrucu, sto meni najteze pada.

Babina štrudla je bila "zakon", pa se ja tu nisam petljala. A ovo su recepti iz mamine sveske:
1. ŠTRUDLAICE
200g margarina, 400g brašna, 150g šećera u prahu, 2 jajeta, malo soli i 1 prašak za pecivo. Testo dobro umesiti, podeliti na 2 dela. Razviti četvrtastu koru, premazati džemom i uviti u rolnu. Ostaviti da stoji 1 sat u podmazanom i brašnom posutom plehu, pa peći na umerenoj temperaturi.
2. ŠTRUDLA SA ORASIMA
TESTO: Paketić kvasca staviti da naraste u ½ litre toplog mleka zaslađenog sa 2 kašike šećera. Dobro izraditi testo od ½ kg brašna, 150g masti, 2 žumanca, 1 celog jajeta, 2 kesice vanilin šećera i malo soli.
FIL: Sneg od 3 belaca i jednaka količina oraha i šećera.
Testo podeliti na 4 dela, svaki razvući na dimenziju pleha i premazati filom po celoj površini. Uviti u rolnu, staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i peći nakon pola sata.
3. ŠTRUDLA SA MAKOM
TESTO: Paketić kvasca staviti da naraste u ½ litre toplog mleka zaslađenog sa 2 kašike šećera. Dobro izraditi testo od 1kg brašna, 2 žumanca, 1 celog jajeta, 2 kesice vanilin šećera, 1 šoljice ulja i rendane kore od limuna.
FIL: ½ kg mlevenog maka, 200g šećera, 2 vanilin šećera, 100g suvog gožđa, 3 kašike meda, 300g vrelog mleka i kesica cimeta.
Testo podeliti na 4 dela, svaki razvući na dimenziju pleha i premazati filom po celoj površini. Uviti u rolnu, staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i peći nakon pola sata.
4. TIROLSKA ŠTRUDLA
 250g sala pomešati sa 250g brašna i ostaviti na sobnoj temperaturi da može da se maže.
 250g brašna, 2 žumanca, malo soli, ½ paketića kvasca potopljenog u mleku, 1½ dl mlake vode, kašičica šećera, sok od limuna.
 Kvasac podići sa mlekom i šećerom, a zatim napraviti testo sa ostalim sastojcima. Razviti koru, premazivati je salom i preklapati uz odmaranje. Filovati po želji.

Lepa prica...strudle!
moja baka je bila Madjarica i lepo je pravila strudle. Secam se da je rekla da za
kisela testa,ona gde ide kvacas, brasno mora biti zagrejano.
Da bi mak ostao kompaktan, stavljala je ili ulupano belance ili kasiku dzema. Ja pokusavam da radim tako, nego nije to za moju kucu...smazala bi pola sama. I jos nesto...ne rezati je vrucu, sto meni najteze pada.

U pravu si za belance, ja ga stavljam, ali onako ulupano penasto, tako bude i fil penast i lep.Ove shtrudle shto sam postavila su po ovom receptu koji cu napisati, inace sam za danas pravila za kolegu sa posla sa pavlakom i sirom i orasima i jabukama, a deca juce trazila da im sinoc ponovo pravim ali sa cokoladom, joj Olgice nisu ni za moju kucu, ja sam na dijeti, al sam pojela dva parceta tek da me zelja mine:(;):heart::D

MOJE SHTRUDLE kako je ovo lepo napisano:)

1 svezi kvasac rastopiti u 1/2 l toplog mleka sa 1 kashicicom shecera i prstohvat soli.Kada malo pocne da "radi" dodati 2 zumanca, 2 dcl ulja i 1/2 kg brashna, naravno belog mekog, nikako oshtrog, zatim so otprilike pola kashicice, so nikada ne stavljati direktno na kvasac jer ce da "ubije" njegovo dejstvo i nece testo biti lepo, znaci so uvek u brashno.Zamesiti testo, podeliti na dve obge.Zatim spremiti fil, moze bilo koji, shta god volite
MAK

150 gr maka popariti sa 1 dcl vruceg mleka i dodati 100 gra shecera u prahu, 1 vanil shecer, malo naribane korice od limuna i 1 ulupano belance, sve pomeshati i filovati shtrudlu.

ORAH

Sve kao sa makom sem shto izrendam 1 jabuku oljushtenu u fil, mmm divno bude...

PAVLAKA I KACKAVALJ

Premazem shtruslu sa pola pavlake , posolim, narendam kackavalj, uvijem,premazem sa ulupanim jajetom i pospem sa susamom.

PICA SHTRUDLA

Premazati sa kecapom, posuti origano, narendati salamu, preko kackavalj, uviti shtrudlu.
Premazem sa jajetom i pospem sa origanom...Mljac, mljac..divna je i topla i hladna, idealna za rodjendane, slavlja, moze se spremiti i dan, dva ranije.

Eto to su moje shtrudlice, mogu se praviti i sa pekmezom, vishnjama, dzemom od malina ili jagoda, kakaom, rendanom cokoladom.
Poshto je testo sa dosta ulja ne podmazuje se pleh, shto je vrlo bitno za nas sa malo vremena, umesheno testo ne treba cekati da naraste, odmah se prave shtrudle i u plehu stoje koliko se rerna zagreje, divne su i meke i posle nekoliko dana;):cmok2::bye:

PRIJATNO

Ja sam cula da so treba promesati sa zumancima jer onda testo ima divnu zutu boju kao da ima duplo vise jaja.
Ja ponekad razvuceno testo debelo premazem puterom u pospem cimetom i secerom pa urolam. Iako je na oko prazno - odlicno je.

Ovo nisu štrudle,nego štrudlice.Moji kolači za sutra.Mislim,ono što ostane je za sutra...
9gzrdt.jpg

A recept je,ako nekoga zanima sledeći:

ŠTRUDLICE

200g masti i 1 jaje umutiti.

U 3dl mlakog mleka staviti parče kvasca i 1 supenu kašiku šećera.Kada se kvasac podigne,dodati 2 kašičice soli i izručiti u onu umućenu mast.Brašna po potrebi.

Testo podeliti na 3 dela.Oklagijom razvlačiti,stavljati nadev,uviti u rolat i staviti u tepsiju.Kada je sve uvijeno,uključiti rernu i kada se zagreje staviti i ispeći.

Ove na slici su sa šećerom,cimetom i suvim grožđem.Favorit br. 1 u mojoj porodici.Na drugom mestu su sa višnjama,ali u tom slučaju ja ne delim oduševljenje.:cool:

Poslednja izmena:

Back