Stroge kazne za vožnju pod dejstvom alkohola

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.450
138135_5-28_s.jpg

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja iz 2022. godine, u Srbiji prosečno 0,52% vozača u saobraćajnom toku upravlja vozilom pod dejstvom alkohola. To zapravo znači da "svaki 192. vozač u saobraćajnom toku vozi pod uticajem alkohola" ili još konkretnije "kao da u proseku svakog dana preko Gazele pređe skoro 800 vozača koji voze pod uticajem alkohola", uzimajući u obzir prosečan broj vozila koji u toku dana pređe Gazelu.
Takođe, jedan od ključnih mehanizama za predviđanje ponašanja učesnika u saobraćaju je istraživanje stavova i ponašanja učesnika u saobraćaju.

Prošle godine agencija za bezbedniost saobraćaja je učestvovala u istraživanju koje je sprovedeno na pet kontinenata i u kome je učestvovalo 39 država. Jedan od prvih rezultata ovog istraživanja je pokazao da u Srbiji postoji veća verovatnoća kontrole od strane policije, u odnosu na većinu drugih države u Evropi. Recimo, 27% vozača (svaki četvrti) u Srbiji kaže da je velika verovatnoća da će ga policija kontrolisati na prisustvo alkohola u organizmu, dok je prosek za 22 države Evrope 18,2%. Takođe, ispitanici u Srbiji u većoj meri podržavaju zakonske mere i prinudu (tabela u prilogu), nego većina ispitanika u Evropi, posebno kada se radi o vožnji pod uticajem alkohola. Pogledajte kolike su kazne za koje prekrašaje u vezi sa konzumacijom alkohola:

Agencija za bezbednost saobraćaja apeluje na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da poštuju saobraćajne propise.
221990_screenshot-1_orig.jpg

link
 
Biće i potpuna zabrana isto tako je išlo i u hrvatskoj. Pojedeš dve one praline sa alkoholom i završiš u ćorki bez dozvole. Isto i sa farovima po danu da se vozi. To je u hr trajalo par godina u srbulji će verovatno 10 godina da se vozi po suncu sa upaljenim farovima.
Kod nas su uveli tu glupost sa farovima pre vise od 10 godina tacnije 2010- 2011 koliko se secam.
 
За одбијање тестирања треба одмах да буде најтежа казна, 18 поена и узимање дозволе на лицу места.

За вожњу у времену искључења треба да буде 300 000 казна, 3 месеца затвора и још 2 године искључења.
За намеран прекршај сурова казна.
 

Back
Top