vučji čopor
Legenda
- Poruka
- 63.313
Постоји више фактора који су драматично утицали на профил стрипа. Стрип као медиј је завршио своју водећу улогу завршетком прошлог века .Примат прелази на видео и филм у коме су Американци и Јапанци освојили примат.Tako da danas i nemamo strip samo americku propagandu. Ne znam zasto ali ne kupujem krizu? Samo nedostatak ulaganja na evropskoj sceni u strip. E sad, verovatno ima nesto sto ne znam. Imao sam drugara koji je radio strip, nisam ga video dugo ali ako ga sretnem, mozda saznam nesto vise.
Али то није једина ствар која је довела стрип на ове гране.Европски као и Јужно Амерички стрип је својим приступом подигао лествицу и уздигао га до истински нове уметничке висине, па је тако стрип и проглашаван као водећа уметност двадесетог века.Тако је италијанска, француска, шпанска. белгијсака и јужно америчка стрип продукција преузела примат у односу на САД као колевку стрипа.
Промену у приступу како ликовном тако и тематском и садржајном приступу нису благонаклоно гледале друштвене структуре , нарочито од времена стварања ЕУ и све веће доминацијеСАД у свим сверама те заједнице , па је тај приступ стрпу тумачен као готово субверзиван што је довело у питање његову финасијксу одрживост на тржишту.
Сиболично говорећи Корто Малтезе не одговара данашњем ни политичком и економском наративу