Strip je umetnost ili nije

vučji čopor

Legenda
Poruka
63.313
Tako da danas i nemamo strip samo americku propagandu. Ne znam zasto ali ne kupujem krizu? Samo nedostatak ulaganja na evropskoj sceni u strip. E sad, verovatno ima nesto sto ne znam. Imao sam drugara koji je radio strip, nisam ga video dugo ali ako ga sretnem, mozda saznam nesto vise.
Постоји више фактора који су драматично утицали на профил стрипа. Стрип као медиј је завршио своју водећу улогу завршетком прошлог века .Примат прелази на видео и филм у коме су Американци и Јапанци освојили примат.
Али то није једина ствар која је довела стрип на ове гране.Европски као и Јужно Амерички стрип је својим приступом подигао лествицу и уздигао га до истински нове уметничке висине, па је тако стрип и проглашаван као водећа уметност двадесетог века.Тако је италијанска, француска, шпанска. белгијсака и јужно америчка стрип продукција преузела примат у односу на САД као колевку стрипа.
Промену у приступу како ликовном тако и тематском и садржајном приступу нису благонаклоно гледале друштвене структуре , нарочито од времена стварања ЕУ и све веће доминацијеСАД у свим сверама те заједнице , па је тај приступ стрпу тумачен као готово субверзиван што је довело у питање његову финасијксу одрживост на тржишту.
Сиболично говорећи Корто Малтезе не одговара данашњем ни политичком и економском наративу

Korto A.jpg


Korto B.jpg
 

vučji čopor

Legenda
Poruka
63.313
Француски стрип мајстор Енки Билал већ дценијама екранизује своје стрпове на филском платну. ( за оне који не знају Билал је дете са Беогрдаске калдрме, прецизније са Дорћолске калдрме)

281383.jpg


s-l640.jpg


Без обзира на неоспорни врхунски квалитет ових филмова они не могу да се пореде ни са бројем гледалаца , ни са буџетом за продукцију, ни са зарадом на каси са филмовима америчке продукције, а то нема никакве везе са њиховом стварном вредношћу

MV5BODMxZmExZTItNzM0OC00ZmMyLTlmN2EtODA3NWMzNWQ1YmQwXkEyXkFqcGdeQXVyMjU5OTg5NDc@._V1_.jpg
 

Truman

Elita
Poruka
21.771
100 Months
https://www.goodreads.com/book/show/19284247-100-months
100 Months je definitivno one of the kind. Ne mogu reći da tačno razumem o čemu se radi (nešto što liči na ženu vodi bitku protiv raznih monstruma, ima tu neke kosmičke dimenzije). Kadar je takav da imamo nju samu ili nju i još neki element ili samo neki element. Nakon par stranica pomislio sam da je to samo uvod ali onda se ispostavilo da je svih recimo 150 str. tako. Užas i patnja iskaču sa svake stranice. Što se tiče teksta poetski je ali za moj ukus previše tinejdžerski darkerski.
 

Top