Recimo da se nađete u situaciji da igubite vaš dosadašnji posao i da se zaposlite na gotovo identičnom mestu ali sa maksimalnom platom do 600e.
Da li bi i kakve bi to probleme, stresove i pritiske izazvalo kod vas?
Bitno je da plata nikada ne bude na prvom mestu i da si
fleksibilan . I takodje bitno je da svaki posao radis najbolje sto mozes, mislim da je to kljuc svega.
Ja sam se inace nasao u toj situaciji pre nekoliko godina. Godinama sam se bavio oblascu koju sam stvarno voleo. Ukazala mi se meni tada fantasticna prilika da bas to konacno profesionalno radim, visoka plata, posao koji volim, san mi se ostvario, i nakon samo par meseci nije mi produzen probni ugovor i ostao sam fakticki na ulici.
Prihvatam "basic" posao u
totalno drugoj oblasti kojom se nikada nisam profesionalno bavio,
najnizi moguci rang, sa najnizom mogucom platom, sam taj momenat kada sam saznao da mi je raskinut ugovor mi je zakrvavio oci jer sav trud zbog kojeg sam se godinama mucio je pao u vodu, svestan sam da sad radim totalno nesto drugo meni nepoznato za smesne pare kao totalni pocetnik.
Sta sam uradio, bilo mi je u pocetku depresivno ali brzo sam prihvatio da je svaki posao za ljude, okrenuo sam sve na pozitivu imao sam fantastican kolektiv i kolege koje mnogi mogu da sanjaju, oni su mi dosta psiholoski nesvesno pomogli da zaboravim sve te ruzne stvari
Socijalizacija mi je isto mnogo pomogla, ja ebz komunikacije sa ljudima ne mogu lepo da funkcionisem.
Prihvatam da se nalazim tu gde jesam i krecem od 0, shvatam da niti su ostali bolji od mene niti sam ja bolji od njih, svi smo jednaki i imamo jednaku sansu, posvetio sam se tom poslu maksimalno kao da me placaju 10 puta vise, ako mi je nesto zanimljivo radicu ga i za dzabe ako mogu, i nikada mi plata nije bila broj 1.
Za napredovanje od tog basic posla do ovog koji radim danas je u proseku potrebno 8
-12 godina, meni je trebalo tacno 2 godine i 9 meseci
, i ponosim se time. (I jos nisam zavrsio)
Odradio sam kako gejmeri kazu "speedrun", 3 korporacije u veoma kratkom roku gde sam ispreskakao sve moguce pozicije ne zbog plate vec vise sto me je interesovalo i vuklo da guram i vidim sta ima dalje i dokle mogu da se nosim sa svim tim stvarima. Danas je trenutni posao dosta bolji od ovog prvog koji mi je na pocetku bio san snova
Tako da, moj savet, stagod da radis radi taj posao dobro, ne gledaj za koliko, to je velika greska jer samo sebi ides na stetu, posto kroz posao ucis.