Quantcast

Street hokej

  • Začetnik teme Ramzi Abid
  • Datum pokretanja
R

Ramzi Abid

Gost
Poštovani prijatelji hokeja,

Grupa mladih zaljubljenika u hokej iz Beograda već neko vreme radi na organizovanju street hokeja u našoj zemlji. Street hokej već dugo je prisutan na našim prostorima u neorganizovanom obliku, a opšte je poznato da je do pre par godina postojala i odlično uređena amaterska liga.

Ova grupa uspostavila je kontakt sa Međunarodnom federacijom street & ball hokeja (International Street & Ball Hockey Federation – ISBHF) i uz njenu pomoć ubrazano radi na uspostavljanju nacionalne street hokej federacije, klubova i lige. Tokom juna Srbija i Crna gora primljene su kao 14. država članica u ISBHF kao pridruženi član, sa mogućnošću brze promene statusa u punopravnog člana. Od 26. do 29. juna u češkom gradu Rakovnjik održano je U16 & U18 evropsko prvenstvo, a kao gost ISBHF-a tom prvenstvu prisustvovao je i Vanja Bejin, urednik sajta «Slapshot» i jedan od članova grupe za razvoj street hokeja.

Želja nam je da stupimo u kontakt sa svim ljudima koji su u bilo kakvoj vezi sa hokejom koji bi mogli da nam pomognu u organizovanju street hokeja u Srbiji. Igrači, treneri, zaljubljenici u hokej, javite se! Pomozite nam da organizujemo klubove i ligu, kako bismo u narednih godinu dana ostvarili prvi cilj – odlazak na seniorsko evropsko prvenstvo 2004, koje će se održati u Plzenju u Češkoj.

Za početak, dozvolite da vam predstavimo street hokej kao organizovani sport:

Street hokej je raširen u neorganizovanom obliku u skoro svim zemljama sa razvijenom tradicijom u hokeju na ledu. Street hokej je oblik hokeja koji se igra bez klizaljki i bez rolera/rolšua. Igra se sa plastičnom lopticom na asfaltnoj ili betonskoj podlozi, koja je oivičena ogradom visine 1,2 metara. Igrača ima 5 plus golman, kao i u hokeju na ledu i na nogama nose obične sportske patike i koriste štapove identične onima u hokeju na ledu. Oprema za ovaj sport je jeftina, a može se igrati i na praznim parkinzima, školskim dvorištima itd. Veličina terena za street hokej varira od 24x48 metara do 30x60 metara. Pravila igre su slična onima u hokeju na ledu i identična su u većini zemalja. Street hokej koristan je za treninge igrača hokeja na ledu tokom leta, a naročito dece, koja na taj način mogu unaprediti baratanje štapom i tokom cele godine uživati u čarima omiljene igre. Street hokej se na ovaj način koristi na primer u Mađarskoj ili Letoniji.

Organizovani street hokej razvijao se nezavisno u nekoliko država: u Kanadi tokom sedamdesetih, u Austriji, Čehoslovačkoj, Nemačkoj i Švajcarskoj tokom osamdesetih godina dvadesetog veka. Kontakata među igračima u različitim državama nije bilo godinama, pošto nisu uopšte znali jedni za druge. Političke promene 1989. dovele su do početka nove ere u razvoju street hokeja. Prvi kontakti između dva kontinenta ostvareni su početkom devedestih, kada su prvo ekipe Slovačke, a kasnije i Češke posetile Kanadu.

Međunarodna federacija street & ball hokeja (International Street & Ball Hockey Federation – ISBHF) osnovana je 1993. u Pragu (Češka Republika). Glavni cilj ove federacije – osim razmene informacija i iskustava među čelnicima nacionalnih saveza – jeste promocija street hokeja. ISBHF okuplja 14 država članica, ali u više od 20 država igra se bilo kakav oblik hokeja bez klizaljki i rolera.

Street hokej spada u red sportova koji tek treba da se izbori za pravo priznanje na međunarodnoj sceni. U nekoliko država, kao na primer u Kanadi, SAD, Češkoj i Slovačkoj, street hokej je odlično organizovan. Street hokej je u tim državama ravnopravan sa ostalim ekipnim sportovima i uživa puno priznanje i novčane dotacije od vlade. Razvoj street hokeja uslovio je ubrzao uspostavljanje ravnopravne saradnje i sa Međunardnom federacijom hokeja na ledu (IIHF), kao i NHL Enterprises. IIHF želi da globalno raširi hokej, a street hokej najbolji je i najlakši put da se do toga dođe.

U street hokeju dominantne su zemlje se bogatom tradicijom hokeja na ledu: Kanada, aktuelni prvak sveta, Češka i Slovačka. Street hokej privlači mnogo igrača iz hokeja na ledu, a među njima i velike zvezde, kao što su Jaromir Jagr, Pavol Demitra ili Jan Čaloun – možda i najbolji street hokej igrač sa početka devedesetih. U Kanadi ima 33 000 registrovanih igrača, u SAD 30 000, Češkoj 25 000 i Slovačkoj 4 500. Nacionalni šampionati postoje u Švajcarskoj, Nemačkoj i Austriji takođe. Street hokej razvija se i u Mađarskoj i Italiji, a od nedavno i u Letoniji, Pakistanu i na Bermudama. ISBHF ima kontakte sa igračima sa Barbadosa, iz Meksika i Portugala.

Dragi prijatelji hokeja, od velike su nam važnosti sve informacije koje mogu dovesti do uspostavljanja kontakata sa ljudima koje interesuje street hokej.

Ako želite više informacija o street hokeju, molimo vas da nam se obratite putem emaila:

Tel: 064 13 16 590

Email: streethokej@hokej.co.yu

Svi zainteresovani mogu da nam ostave svoju poštansku adresu, pa ćemo im u najkraćem roku poslati zvaničnu publikaciju ISBHF-a o street hokeju.

Detaljnije informacije o street hokeju možete naći na adresi www.isbhf.com, kao i na adresi www.hokej.co.yu/street/pravila.htm.

Da biste stekli pravu sliku o street hokeju posetite i galeriju slika koje je ekipa sajta «Slapshot» zabeležila na evropskom prvenstvu u Rakovnjiku. Adresa galerije je: www.hokej.co.yu/street/rakovnik/rakovnik.htm

Unapred vam se zahvaljujemo!!!

U ime grupe za razvoj street hokeja,

Vanja Bejin
Urednik sajta «Slapshot»
Hokej.co.yu
 
R

Ramzi Abid

Gost
Ako ima zainteresovanih, dve ekipe, Luto (poslednji šampion Beton hokej lige) i Slapshot (ekipa sajta Hokej.co.yu) igraju utakmice nedeljom od 14 časova u dvorištu Prve gimnazije na Dorćolu. Od opreme vam nije potrebno ništa posebno, bilo bi dobro da imate samo štap za hokej (mada ni to nije problem, pošto imamo nekoliko štapova viška za one koji dolaze po prvi put).
Dođite, pogledajte kako sve to izgleda!!!
istovremeno, pozivam i sve ostale ekipe iz Srbije da nam se jave, kako bismo ponovo pokrenuli Beton hokej ligu!!!
 
L

Luto

Gost
Šampion Srbije u hokejbalu - street hokeju beogradski Luto Company igraće od 9. do 12. septembra u češkom Kladnu na Continental Cupu kao predstavnik Srbije. Nastupaće 16 najboljih svetskih ekipa (Češka, Slovačka, Austrija, Nemačka, Finska, SAD, Kanada, Švajcarska, Finska...), a ovo će biti prvi put da se tim iz naše zemlje takmiči na međunarodnoj sceni. Na turniru u Češkoj očekuje se između 20 i 40 hiljada posetilaca!!!

Momci iz Lutoa marljivo treniraju od 5. jula na 25. maju, dvorištu Drvne škole na Dorćolu i naravno Pioniru. DOđite i pružite nam podršku i upoznajte se sa jednim veoma interesantnim sportom!!!

Prvenstvo Srbije počinje krajem septembra, pa ako nekog interesuje, neka poseti ove sajtove:
http://www.hokej.co.yu/hokejbal/about.php
http://www.isbhf.com
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.