Strateški značaj (za Srbiju i Srpsku) da MSP presudi da se odvija genocid nad Palestincima (J. Afrika v Izrael)

Da li će Međunarodni sud pravde pronaći da se nad Palestincima vrši genocid?

• Neće

• Hoće

• Možda

• Ne znam

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
To je ekces. Srebrenica je van Balkana nista.

Svakako na Balkanu ali da nije Srebrenica bilo bi nesto drugo.

Zašto pišeš 'van Balkana'?

Pa ja i kažem, da je ova tužba Južne Afrike protiv Izraela od izuzetno velikog značaja upravo za centralni Balkan. Ne za Izrael, čak nije ni za same Palestince, koliko za Republiku Srpsku i za Srbiju.

To je i moja poenta.

Zašto pišeš 'van Balkana'?
Pisem van Balkana jer je to relevantno. Na balkanu u sadasnjim politickim prilikama da nije Srebrenice bilo bi nesto drugo.
Pa ja i kažem, da je ova tužba Južne Afrike protiv Izraela od izuzetno velikog značaja upravo za centralni Balkan. Ne za Izrael, čak nije ni za same Palestince, koliko za Republiku Srpsku i za Srbiju.

To je i moja poenta.
razumijem sta hoces da kazes ali zasto bi ista bilo lakse za RS ili Srbiju? Koji bi to problem rijesio? Ili sta bi se olaksalo Srbiji u stvarnosti? Moja poenta je da nikakvog uticaja ne bi imalo sem sto bi mali Radojica lakse spavao jer zaboga vise nije genocidan narod , iako to ni sada nije ali bi mu bilo mnogo lakse u dusi da ga ne asociraju s genocidom. I nista van toga

Ma dobro, šta je sitno
Amerikanci moraju i da prećute neke presude koje im ne odogovaraju a koje nisu toliko značajne da bi njihovo negodovanje kod drugih odluka koje im više ne odgovaraju imalo nekakvog smisla. Ovako bi bilo previše očigledno da SAD samo prihvataju odluke suda koje im odgovaraju.

Poslednja izmena:
Pisem van Balkana jer je to relevantno. Na balkanu u sadasnjim politickim prilikama da nije Srebrenice bilo bi nesto drugo.

razumijem sta hoces da kazes ali zasto bi ista bilo lakse za RS ili Srbiju? Koji bi to problem rijesio? Ili sta bi se olaksalo Srbiji u stvarnosti? Moja poenta je da nikakvog uticaja ne bi imalo sem sto bi mali Radojica lakse spavao jer zaboga vise nije genocidan narod , iako to ni sada nije.

Ne bi se više 24/7 pričalo o genocidu.

Nekad ni lokalni izbori ne mogu da sad održe jer se umesto komunalnih tema priča o genocidu u Srebrenici.

I u samoj Republici Srpskoj, za očekivati je dae Dodik izaći sa maksimalnom podrškom Izraelu, osuditi presudu MSP i da će i on i drugi srpski političari u BiH redovno podsećati na ovo što se dogodilo. Za očekivati je i izvesno otopljavanje u odnosima Srba sa Izraelom; zapravo, i generalno sa Trampovom administracijom.

Pa Amerika preko Izraela kontroliše ceo Bliski istok a Americi je taj region bitan zbog nafte.

Ovako bi bilo previše očigledno da SAD samo prihvataju odluke suda koje im odgovaraju.
Eliote Meliote covjece Ameriku ne interesuje da li je ocigledno ili nije! To nije Americka kultura. Cak naprotiv

Poslednja izmena:
Koliko mi je poznato ukoliko Izrael ne prihvati spor pred MSP-om spor se neće ni voditi.Takvo pravilo je postojalo sve do slučaja tužbe Bosne protiv Srbije kada je načinjen presedan. Ne znam da li taj presedan važi samo za Srbiju ili je promenjeno pravilo ?

Nisi u toku. Proces već uveliko traje. MSP je već odlučio da je nadležan, kao i da postoji doza plauzanilnosti za tvrdnje Južne Afrike.

Odbili su zahteve da se slučaj odbaci.

Ne, nije potrebno da tužena strana 'prihvati'. Mislim da nije bilo presedana sa Srbijom.

Ne bi se više 24/7 pričalo o genocidu.
Bosnjaci bi tad Jos vise pricali I njihova ozlojedjenost bi se Jo’s vise uvecala jer iskoristavate relativizaciju definicije genocida da umanjite njihovu patnju.
Nekad ni lokalni izbori ne mogu da sad održe jer se umesto komunalnih tema priča o genocidu u Srebrenici.
Da nije Srebrenice bilo bi nesto drugo. A to se desava kad se problemi ne rjesavaju
I u samoj Republici Srpskoj, za očekivati je dae Dodik izaći sa maksimalnom podrškom Izraelu, osuditi presudu MSP i da će i on i drugi srpski političari u BiH redovno podsećati na ovo što se dogodilo. Za očekivati je i izvesno otopljavanje u odnosima Srba sa Izraelom; zapravo, i generalno sa Trampovom administracijom.
I sta i da otoplite odnose sa Trampovom administracijom? U se i u svoje kljuse pa pumpaj

Amerikanci moraju i sa prećute neke presude koje im ne odogovaraju a koje nisu toliko značajne da bi njihovo negodovanje kod drugih odluka koje im više ne odgovaraju imalo nekakvog smisla. Ovako bi bilo previše očigledno da SAD samo prihvataju odluke suda koje im odgovaraju.

Pa ja i kažem da postoji 0% šanse da SAD prizna presudu o genocidu u Gazi (ukoliko je bude bilo).

Прво, јако је упитно да ли ће Јужна Африка добити спор гдје би се Израел проглаџсио кривим за дјело геноцида.
Сама конвенција о спријечавању и кажњавању злочина геноцида (овдје) написана је тако да оставља суду неограничену слободу да "тумачи" да ли дјело има или не елементе геноцида.

Тачно јесте, ако су у једном параграфу извели закључак (ово је битно закључак, а не зтвржено чињенично стање) пресуде у случају БиХ против СРЈ да у случају сребрениучког масакра постоје елементи геноцида (и то на крајње прекомотном опет "тумачењу" неких наредби) у случају злочињења Израела имају сто пута више основа да то окаректеришу геноцидом, но опет судије су ти који ће на основу постојеће конвенције доти своје тумачење. И ту неће превагу однијети право, правда и чињенице већ политика. А иза Израела стоји глолални газда.

Друго, ако би се десила пресуда којом би Израел био проглашен кривим за злочин геноцида, питање је да ли би слијед догађаја ишао како аутор предвиђа. И ту би политика одредила те догађаје. А свијет се мијења, поменуте земље немају значај који су имале прије деценију, нови фактор БРИКС је све снажнији. И биће све снажнији. Који ће знати искористити глупости поменутих земаља.

Треће, опет се упада у замку разумијевања пресуде БиХ против Србије како то намеће бошњачки фактор. БиХ је тужила СРЈ за злочин геноцида и пресуда је фјаско тужиоца, Сама пресуда нема никакве посљедице по тужену страну, апсолутно никакве. Такође важно је баратати правим терминима, лроз пресуду тужена страна је ослобођена кривице за дјело геноцида, као и саучесништво, заправо и више, у параграфу 413 је утврђено, значи утврђено, да није имала ефективну контролу над формацијама које су починиле сребренички масакр.
Тек у параграфу 297 суд закључује
Retroaktivno, to će imati i nužno posledice po presudu MSP koja je prihvatila da je masakr u Srebrenici genocid i po kojoj se Srbija ogrešila po tu konvenciju, jer nije dovoljno učinila da pokuša sprečiti, ili da kazni počinioce. I u takvoj situaciji, celi taj teret genocida, a posebno govoreći na plećima Republike Srpske, jednostavno bi se gotovo u celosti istopio i to više nikada u regionu uopšte ne bi bilo pitanje i moći ćemo konačno da idemo dalje bez njega.
значи умјесто прихватио, закључује да у случају сребреничког масакра постоје елементи геноцида.

Но и ту је важно да Српска чије су формације починиле сребренички масакр није била страна у том спору, а адвокат тужене стрране Тибор Варади који је "напао" карактер деликта замијењен је "кооперативнијим" браниоцем (иначе покојни отац од оне дУбравке) који се за разлику од Варадија није ни фокусирао на карактер деликта.

Како год, мишљања сам да овај процес, какав год био исход, неће имати значаја за Српску и Србију.

Nije baš tako, ako neko uvek ponavlja da nije kriv onda i nikada ne preuzima odgovornost onda mu sutra niko neće verovati kada kaže da nije kriv.
Ej to nije Amerika to je jadno balkansko razmisljanje.Kod Amerike nema vjerovanja vec je cinjenica da Amerika ne moze da bude kriva. Pa zaboga razumijes li da americki brod kad ga neki brod u orolazu pozdravi putem podizanja zastave , nece uzvratiti istom mjerom.

Прво, јако је упитно да ли ће Јужна Африка добити спор гдје би се Израел проглаџсио кривим за дјело геноцида.
Сама конвенција о спријечавању и кажњавању злочина геноцида (овдје) написана је тако да оставља суду неограничену слободу да "тумачи" да ли дјело има или не елементе геноцида.

Тачно јесте, ако су у једном параграфу извели закључак (ово је битно закључак, а не зтвржено чињенично стање) пресуде у случају БиХ против СРЈ да у случају сребрениучког масакра постоје елементи геноцида (и то на крајње прекомотном опет "тумачењу" неких наредби) у случају злочињења Израела имају сто пута више основа да то окаректеришу геноцидом, но опет судије су ти који ће на основу постојеће конвенције доти своје тумачење. И ту неће превагу однијети право, правда и чињенице већ политика. А иза Израела стоји глолални газда.

Друго, ако би се десила пресуда којом би Израел био проглашен кривим за злочин геноцида, питање је да ли би слијед догађаја ишао како аутор предвиђа. И ту би политика одредила те догађаје. А свијет се мијења, поменуте земље немају значај који су имале прије деценију, нови фактор БРИКС је све снажнији. И биће све снажнији. Који ће знати искористити глупости поменутих земаља.

Треће, опет се упада у замку разумијевања пресуде БиХ против Србије како то намеће бошњачки фактор. БиХ је тужила СРЈ за злочин геноцида и пресуда је фјаско тужиоца, Сама пресуда нема никакве посљедице по тужену страну, апсолутно никакве. Такође важно је баратати правим терминима, лроз пресуду тужена страна је ослобођена кривице за дјело геноцида, као и саучесништво, заправо и више, у параграфу 413 је утврђено, значи утврђено, да није имала ефективну контролу над формацијама које су починиле сребренички масакр.
Тек у параграфу 297 суд закључује

значи умјесто прихватио, закључује да у случају сребреничког масакра постоје елементи геноцида.

Но и ту је важно да Српска чије су формације починиле сребренички масакр није била страна у том спору, а адвокат тужене стрране Тибор Варади који је "напао" карактер деликта замијењен је "кооперативнијим" браниоцем (иначе покојни отац од оне дУбравке) који се за разлику од Варадија није ни фокусирао на карактер деликта.

Како год, мишљања сам да овај процес, какав год био исход, неће имати значаја за Српску и Србију.

Znam da je upitno kakva će biti presuda, ali zato o tome treba diskutovati.

Da se podsetimo izveštaja UN komisije:

A zašto je Južna Afrika podnela tu tužbu? Više mi je logičnije da je tu tužbu podnela neka muslimanska ili evropska zemlja ne Južna Afrika.

Sigurno ti je poznata istorija Južne Afrike i aparthejd kroz koji su oni prolazili.

Izrael je bio jedan od najbitnijih saveznika Aparthejda. Jedad od poduhvata bivšeg južnoafričkog rasističkog režima sa ciljem da opstane i odupre se zaustavljanju aparthejda, bio je nabavljanje oružja za masovno uništenje, u čemu im je Izrael pomogao (nuklearke).

Urođenici Južne Afrike nikada to nisu zaboravili ili oprostili Izraelu. Postaparthejdska Južna Afrika smatra sebe šampionom potlačenih i ugroženih zajednica, a većina stanovnika J. Afrike Izrael doživljava kao relikt kolonijalnog i korporativnog imperijalizma belog čoveka, dok Palestince doživljavaju kao neemancipovane urođenike i žrtve jednog pod poslednjih kolonijalnih režima u svetu.

Sigurno ti je poznata istorija Južne Afrike i aparthejd kroz koji su oni prolazili.

Izrael je bio jedan od najbitnijih saveznika Aparthejda. Jedad od poduhvata tog rasističkog režima sa ciljem da opstane i odupre se zaustavljanju aparthejda, bio je nabavljanje oružja za masovno uništenje, u čemu im je Izrael pomogao.

Urođenici Južne Afrike nikada to nisu zaboravili ili oprostili Izraelu. Postaparthejdska Južna Afrika smatra sebe šampionom potlačenih i ugroženih zajednica.
I isti ljudi koji su podrzavali Izrael (iz americke administracije )su podrzavali i aparthejd. Zaboravlja se da je amerika kolonijalna zemlja pa I’m je i lakse da prihvate kolonizaciju tudjeg prostora

I isti ljudi koji su podrzavali Izrael (iz americke administracije )su podrzavali i aparthejd. Zaboravlja se da je amerika kolonijalna zemlja pa I’m je i lakse da prihvate kolonizaciju tudjoj prostora

Tako je. Sjedinjene Američke Države su, naravno sem pred kraj, bile uglavnom saveznik monstruoznog zločinačkog režima u Južnoj Africi (1948-1994).

Čak je još 1986. godine američki predsednik Ronald Regan bio uložio veto na sankcije J. Africi. E, još 1986. godine.

🤮

Odvratno licemerje

Koliko mi je poznato ukoliko Izrael ne prihvati spor pred MSP-om spor se neće ni voditi.Takvo pravilo je postojalo sve do slučaja tužbe Bosne protiv Srbije kada je načinjen presedan. Ne znam da li taj presedan važi samo za Srbiju ili je promenjeno pravilo ?

Čini mi se da ti misliš ovde na rešavanje spora, u kojem bi MSP funkcionisao kao medijator, kao što je npr. spor oko granice.

Nikada nije bila potrebna saglasnost tužene strane da bude tužena.

Čini mi se da ti misliš ovde na rešavanje spora, u kojem bi MSP funkcionisao kao medijator, kao što je npr. spor oko granice.

Nikada nije bila potrebna saglasnost tužene strane da bude tužena.
Moguće, sutra ću pogledati knjige staroslavne.

Amerikanci moraju i da prećute neke presude koje im ne odogovaraju a koje nisu toliko značajne da bi njihovo negodovanje kod drugih odluka koje im više ne odgovaraju imalo nekakvog smisla. Ovako bi bilo previše očigledno da SAD samo prihvataju odluke suda koje im odgovaraju.
Jesi gledao kako Trump bez ikakvog obzira ostavlja na cjedilu svog saveznika kojem je USA dala toliku pomoc. To je americka kultura. Ako je nesto potrebno da bi se posao zavrsio, just do it!

Back