Strateški put Srbije

Potrebu Srbije da uđe u EU treba posmatrati u kontekstu potrebe Srbije da sklapa savezništva, kako sa najjačim evropskim zemljama i nekim od najjačih na svetu, što sa susedima. Pošto je Sloba probao suprotno od toga i pošto je doživeo težak poraz, nameće se logičan zaključak da nema druge do da Srbija bude u savezu sa ostatkom Evrope.

Strateski put Srbije:

MV5BMjE4YjhlYjctZDJiOS00YzhjLTk5NDUtZjljMGQ0NWVkNzllXkEyXkFqcGdeQXVyNjI4MzU2NDA@._V1_.jpg

Potrebu Srbije da uđe u EU treba posmatrati u kontekstu potrebe Srbije da sklapa savezništva, kako sa najjačim evropskim zemljama i nekim od najjačih na svetu, što sa susedima. Pošto je Sloba probao suprotno od toga i pošto je doživeo težak poraz, nameće se logičan zaključak da nema druge do da Srbija bude u savezu sa ostatkom Evrope.
Pa da ali kako pre svega uopšte ući tamo kad te čekaju nepremostive prepreke, zašto se uopšte truditi da uđeš negde gde sigurno nećeš moći?

Te zemlje koje si naveo sigurno neće da odlučuju ko će da bude članica a ko neće. Mogu da blokiraju nekoga jedino ako im jači od njih dopuste.
Sigurno mogu. Niko nije mogao Grke da natera da ih prime u NATO bar. Svaka članica kad zapne nešto gura do kraja. Ne postoji procedura za izbacivanje iz EU. Niko te ne može natera ako nećeš nešto.

Šta mislite da li je ovaj put Srbije u EU, ako se može uopšte nazvati putem, ispravan za Srbiju? Govorim ovo jer su gotovo sve zemlje oko nas u EU, a sa nekima imamo dosta nesuglasica kao na primer sa Bugarima i Hrvatima. Bugari će nas kočiti zbog prizrensko-timočkog dijalakta i insistiraće da je to bigarski jezik, šta god oni pričali. A hrvati će nas kočiti oko mnogo čega, prevashodno će nas uslovljavati da je ijekavica samo hrvatski govor. U takvom stanju stvari mi nikada nećemo ući u EU. A dan e pričamo o Albaniji koja će verovatno postati član EU pre Srbije, jer je već u NATO. Jer NATO je uvertira za ulazak u EU, sve zemlje od 90-tih pa na ovamo su prvo ulazile u NATO pa tek onda u EU.

Mi znači ćemo imati tri članice koje kidišu na nešto naše, plus možda Rumunija i eventualno Mađarska, mada ne verujem za njih, sa njima smo za sada u korektnim odnosima. Ali i da ostanu samo tri članice, Hrvatska, Bugarska i Albanija, mi nećemo nikad ući u EU jer se prijem novih članica odobrava samo konzenusom, koga neće sigurno biti.
Nas sistem, nase drustvo, vlast, sluzba, kriminalci, vojska, kulturna elita, mediji kao i sve i svi zajedno ne zelimo u EU... Nasa drzava ne zeli da udje i integrise se!!! Put zelimo i cinimo mnogo da na njemu ostanemo, jer on nam donosi jeftine kredite, pozajmice, ulaganja, pristupne fondove, investicije, razmenu itd....To je strategija naseg bolesnog sistema... Biti na putu iz koristi, ali ne uci tamo gde ce nas nakaradni sistem sa sluzbom biti ubijen....

Nas sistem, nase drustvo, vlast, sluzba, kriminalci, vojska, kulturna elita, mediji kao i sve i svi zajedno ne zelimo u EU... Nasa drzava ne zeli da udje i integrise se!!! Put zelimo i cinimo mnogo da na njemu ostanemo, jer on nam donosi jeftine kredite, pozajmice, ulaganja, pristupne fondove, investicije, razmenu itd....To je strategija naseg bolesnog sistema... Biti na putu iz koristi, ali ne uci tamo gde ce nas nakaradni sistem sa sluzbom biti ubijen....

borkovic-Penzioneri.jpg

Ma svestan sam ja da naše elite ne žele u EU, već kobajagi idu tamo a znaju da neće tamo stići. Ovo sa Kosovom im se super služi da odvlače pažnju i stvaraju napetost u društvu dok drpaju par. Još stavili onog Petkovića da se bori za Kosovo. Zahebavaju nas samo tako. Oni drmaju lovi i hebu ove pevaljke, glumice i voditeljke što se prostituišu, idealan sistem za njih.

Radio sam ja kod jednog takvog maloumnika u Beogradu, tako da znam kakva fela maloumna vlada ovom zemljom.

Poslednja izmena:
Samo jejednu pametnu stvar rekao ona budala Drašković, a to je da taj jazbina DB treba da se rasformira, a ja bih dodao da treba da se napravi i popis svih ljudi koji su sanjom šurovali, i da im se zabrani da se bave javnom delatnošću. A da obaveštajnu delatnost treba preuzeti vojska i njene službe bezbednosti. Šta ima neki obavštajac da se mačuje sa nekim kriminalcima, to je posao policije i inspektora koji tamo rade. A za veće stvari koje se tiču bezbednosti zemlje, terorizam, špijunirnaje treba biti zadužena vojska i njene službe.

Šta mislite da li je ovaj put Srbije u EU, ako se može uopšte nazvati putem, ispravan za Srbiju? Govorim ovo jer su gotovo sve zemlje oko nas u EU, a sa nekima imamo dosta nesuglasica kao na primer sa Bugarima i Hrvatima. Bugari će nas kočiti zbog prizrensko-timočkog dijalakta i insistiraće da je to bigarski jezik, šta god oni pričali. A hrvati će nas kočiti oko mnogo čega, prevashodno će nas uslovljavati da je ijekavica samo hrvatski govor. U takvom stanju stvari mi nikada nećemo ući u EU. A dan e pričamo o Albaniji koja će verovatno postati član EU pre Srbije, jer je već u NATO. Jer NATO je uvertira za ulazak u EU, sve zemlje od 90-tih pa na ovamo su prvo ulazile u NATO pa tek onda u EU.

Mi znači ćemo imati tri članice koje kidišu na nešto naše, plus možda Rumunija i eventualno Mađarska, mada ne verujem za njih, sa njima smo za sada u korektnim odnosima. Ali i da ostanu samo tri članice, Hrvatska, Bugarska i Albanija, mi nećemo nikad ući u EU jer se prijem novih članica odobrava samo konzenusom, koga neće sigurno biti.
Ko to zna...? Ko to zna...?
Kisa je padala, a ja sam plakao za njooo...ovaj, khmhm..!
"Ako me pitate kad cemo uci u EU...tisina tamo!" :cool:;)

Ko to zna...? Ko to zna...?
Kisa je padala, a ja sam plakao za njooo...ovaj, khmhm..!
"Ako me pitate kad cemo uci u EU...tisina tamo!" :cool:;)
Полако али сигурно је најсигурнији пут. Боље да се трућкаш али да стигнеш тамо где си пошао, нео да убрзаш па којим случајем склизнеш са колосека. :)

Ово је оно када Амери кажу да постоји "слон у соби", дакле нека очигледна ствар коју све стране одлучују да занемаре. Нити ми хоћемо у ЕУ, нити ЕУ нас жели тамо, већ ми све као нешто идемо у том правцу, а они нас све као бодре. И тако ће бити деценијама, односно док год постоји та наказна творевина.

Ми нећемо у ЕУ прво из објективних разлога, никада нећемо решити Косовоско питање на начин који би био повољан по ЕУ, односно да признамо независност. ДАкле не желе из ЕУ да увезу још један проблем који ни сада не могу да хендлују, већ препуштају Америма да то раде. Наравно, након што су у последњем кругу проширења примили управо поменуте Хрвате, Бугаре и Румуне, они не желе нову сиротињу. Али док они ту агресивну сиротињу контролишу парама, за разлику од ових поменутих, ми имамо неке друге спољнополитичке преференције, па они не желе ни да имају неки бунилачки фактор типа Мађарске, што бисмо ми потенцијално били.

Са друге стране, иако је свака наша власт са мање или више фанатизма ишла ка ЕУ, народ је генерално против тога. Прошао је онај медени месец у тих неколико година после 5. октобра када се народ ложио да ћемо ући и да ћемо тада процветати. ЕУ је остала на антисрпским линијама, само мање тврдим, чак и дају неку лову овде да купе љубав, али реално овде више волимо Русе који су нам дали ништа, али нису пуцали на нас, него оне који нас обасипају парама а убијали су нас, отимали територије, уводили санкције. То знам да многима у ЕУ није јасно како ми њих не волимо када су они највећи донатори, јер нису свесни колико ми емоција уносимо у политику која је за њих ствар чистог разума.

Оно што и једнима и другима одговара је оваква ситуација, да поновим, ми као идемо ка ЕУ, они нас као бодре, а реално ни они ни ми не желимо да дођемо до тог циља. Оно где се ми споримо је то да ЕУ жели да иако нисмо чланица, да се понашамо као њена чланица. И то у једном делу спољне политике чинимо, али у неком другом делу (Русија, Кина итд...) не чинимо. Онда ми потежемо аргумент, када нас примите званично онда ћемо усагласити спољну политику. Тако да ће и у будуће највећи део тих наших односа бити око тога да нас они као нешто стискају око Космета и око спољне политике, а ми ћемо се нешто опирати, док ћемо економски мање више сарађивати без већих проблема.

Лично волео бих ово стање да потраје. Колико год не волим ЕУ, неке реформе у држави никада не бисмо почели да немамо тај спољни притисак и контролу. Неке стандарде у разним областима бисмо занемаривали да немамо тај спољни притисак. То је наша туга, јер ретко када смо реформе почињали због нас самих, већ углавном када нас неко други натера. Али никада не бих волео да будемо део ЕУ, јер након свих могућих Југославија и сличних сра.ња, мени је довољно Србија да буде каква год да је, са овим мрвама суверенитета које имамо, а које многи који су чланови ЕУ више немају.

Са друге стране, иако је свака наша власт са мање или више фанатизма ишла ка ЕУ, народ је генерално против тога. Прошао је онај медени месец у тих неколико година после 5. октобра када се народ ложио да ћемо ући и да ћемо тада процветати. ЕУ је остала на антисрпским линијама, само мање тврдим, чак и дају неку лову овде да купе љубав, али реално овде више волимо Русе који су нам дали ништа, али нису пуцали на нас, него оне који нас обасипају парама а убијали су нас, отимали територије, уводили санкције. То знам да многима у ЕУ није јасно како ми њих не волимо када су они највећи донатори, јер нису свесни колико ми емоција уносимо у политику која је за њих ствар чистог разума.
Генерално се слажем са целим претходним текстом, осим код дела где се тврди да је ЕУ остала на антисрпским линијама. Нико нема времена ни жеље да се удубљује у ову нашу проблематику. Такви су они, оно што виде на вестима то је то.Ту се суди и пресуђује за век навек. Гарантијум ти да и људи ко што су Мирослав Лајчак или неки такви исто немају потпун увид у целу ситуацију и проблематику ових простора.

Naravno da za svaku zemlju postoje mehanizmi kojima se može vršiti pritisak na nju sa ciljem da se navede da nešto uradi.
Pa da nego problem nastaje kada zemlja koja je ušla pre neke druge ima neke neraščišćenje odnose sa to istom zemljom. Sukob između Severne Makedonije i Grčke bio je oko imena, Bugari već ucenjuju Makedonce oko jezika. Nas to isto čeka, samo što Srbija ima dosta ,,nenaplaćenih dugova", uglavnom od suseda. Čeka je dosta zavrzlama i ponižavanja, bar ja tako mislim da će biti.

Savezništva protiv koga ? Ko bi Srbiju mogao da ugrozi a van je NATO ?

Pa da nego problem nastaje kada zemlja koja je ušla pre neke druge ima neke neraščišćenje odnose sa to istom zemljom. Sukob između Severne Makedonije i Grčke bio je oko imena, Bugari već ucenjuju Makedonce oko jezika. Nas to isto čeka, samo što Srbija ima dosta ,,nenaplaćenih dugova", uglavnom od suseda. Čeka je dosta zavrzlama i ponižavanja, bar ja tako mislim da će biti.
Da bi bio jači od suseda, potrudiš se da imaš bolje odnose sa onime koji se pita. O tome pričam, u sukobima malih zemalja ne pobeđuje ona koja je jača nego ona koja ima jačeg saveznika.

Samo jejednu pametnu stvar rekao ona budala Drašković, a to je da taj jazbina DB treba da se rasformira, a ja bih dodao da treba da se napravi i popis svih ljudi koji su sanjom šurovali, i da im se zabrani da se bave javnom delatnošću. A da obaveštajnu delatnost treba preuzeti vojska i njene službe bezbednosti. Šta ima neki obavštajac da se mačuje sa nekim kriminalcima, to je posao policije i inspektora koji tamo rade. A za veće stvari koje se tiču bezbednosti zemlje, terorizam, špijunirnaje treba biti zadužena vojska i njene službe.
Specifičnost Srbije u odnosu na druge komunističke zemlje jeste u tome što je komunizam takav kakav je bio bio prihvaćen i podržavan od širokih slojeva stanovništva.Posle "oslobođenja" titovci su praktično likvidirali opoziciju u doslovnom smislu reči a mase su vremenom prihvatile komunizam.
Saradnika službe nije bilo tako mnogo.Uglavnom su to bili ucenjeni "grešnici" koji su bili prinudjeni da cinkare svoje kolege .
Ozna,Udba,RDB koristili su Gestapov model malobrojnih ali dobro pozicioniranih saradnika.Suprotnost Gestapovom modelu jeste model sovjetske službe koja je imala milione saradnika odnsono doušnika.Čak i deca su bili doušnici NKVD.

Savezništva protiv koga ? Ko bi Srbiju mogao da ugrozi a van je NATO ?
Recimo, Rusija. Ako odluči da započne nuklearni rat. Ali to je malo verovatno.
A ovako, pa mogli bi da je ugroze mnogi iz NATO i EU, što vojno, što ekonomski. Recimo, srpske poljoprivrednike bi mogli da ugroze poljoprivrednici iz zemalja EU nižim cenama svojih proizvoda (usled EU subvencija). Srpsku industriju i ukupnu privredu može da ugrožava tehnološko zaostajanje itd. Vraćanje viznog režima bi takođe nanelo štetu. Znam, smejaćeš se jer to tebe ionako ne zanima, ali ima dosta ljudi u Srbiji kojima to znači, tako da probaj da se staviš u njihovu kožu.

Recimo, Rusija. Ako odluči da započne nuklearni rat. Ali to je malo verovatno.
A ovako, pa mogli bi da je ugroze mnogi iz NATO i EU, što vojno, što ekonomski. Recimo, srpske poljoprivrednike bi mogli da ugroze poljoprivrednici iz zemalja EU nižim cenama svojih proizvoda (usled EU subvencija). Srpsku industriju i ukupnu privredu može da ugrožava tehnološko zaostajanje itd. Vraćanje viznog režima bi takođe nanelo štetu. Znam, smejaćeš se jer to tebe ionako ne zanima, ali ima dosta ljudi u Srbiji kojima to znači, tako da probaj da se staviš u njihovu kožu.

:confused::(:cool::):hahaha::cepanje::cepanje::cepanje::cepanje::hahaha1::hahaha1::hahaha1::hahaha1::rotf::rotf::rotf::rotf:

Back