Onako profesionalno sam izuzetno zainteresovan za politiku odbrane i uopšte bezbednosti sa posebnim aspektom na vojnu bezbednost, pa nešto iz "svojih izvora", nešto sa interneta, nešto na drugi način saznao sam da se u izmenjenoj strategiji odbrane Republike Srbije prvi put od "Dejtonskog mirovnog sporazuma" 1995 godine, pominje kao obaveza odbrana Republike Srpske, ali "kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine".
Mislim da su to jako dobre vesti za Republiku Srpsku, jer ima svoju vojsku u Vojsci Srbije i može komotno da učini sve što je u njenoj moći na demilitarizaciji ili barem na smanjenju finansijskih i drugih potencijala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, jer Republiku Srpsku ima ko da brani a to je Vojska Srbije.
Dalje se u strategiji navodi da Republika Srbija ostaje vojno neutralna ali će sarađivati "sa svima" i sa Istokom i sa Zapadom.
Strategija se čini dobrom, zbog odbrane Republike SRPSKE, mada lično smatram da je vojna neutralnost pogrešan put, pa bi bilo dobro da i komentatori napišu nešto u vezi s tim.