Navršio sam 52 godine. Već više od 20 godina patim od alergije na vodu, koja se manifestira prilično jakim svrbežom nakon tuširanja (nije uvijek istog intenziteta), bez urtikarije. Koristio sam razne tekuće i tvrde sapune, ali reakcija je uvijek ista. Dovoljno je da se samo tuširam vodom, bez sapuna. Svrbea se ponekad javlja i prilikom znojenja.
Pronašao sam rješenje - napunim punu kadu vodom, leaim u njoj 15-ak minuta i svrbeža gotovo nema. Navedeni simptomi smanjuju se ili potpuno nestaju ljeti nakon kupanja u moru. Ove godine, prvi put nakon 20-ak godina, točnije do ljeta, sve je bilo u redu. Nisam imao svrbža, bez obzira na to kakvim sam se sapunom prao. Sada se simptomi ponovno javljaju, ali zasad u manjoj mjeri. Molio bih vas za neki savjet o načinu liječenja. Vrlo malo čitao sam o simptomima sličnim mojima.
Željko L.
U dermatologiji je poznato da različiti čimbenici, osobito učinak vode ili njezina temperatura, kao i fizički napor mogu izazvati svrbea koae. Svakako da je u tim fazama dobro biti pod kontrolom dermatologa, koji će tada odrediti koje lokalne pripravke ćete nanositi na koau, kao i antihistaminike koje ćete uzimati na usta. Naravno, na temelju pregleda, anamneze i kliničke slike, dermatolog će odrediti potrebu za daljnjom obradom. Moae se učiniti i alergološko testiranje kojim će se potvrditi provocirajući učinak tople i hladne vode, ili provocirajući učinak pritiska na vašu koau, što rezultira navedenim smetnjama.
Moj savjet je da svakako posjetite dermatologa, a s obzirom na vašu dob, bit će potrebna i dodatna obrada.