Stranke godišnje kradu milijardu evra iz budžeta

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/226071/Stranke-godisnje-kradu-milijardu-evra-iz-budzeta

Stranke godišnje kradu milijardu evra iz budžeta
Milijarda evra koja se, prema procenama, godišnje “zagubi” u tokovima korupcije oko javnih nabavki završi u stranačkim džepovima, složni su u oceni sagovornici “Blica“.
103382_0413-mito-foto--dalibor-danilovic_f.jpg

Vensan Dežer, šef misije EU u Srbiji, ocenio je da je korupcija najveća u javnim nabavkama i da se milijarda izgubi u procesu javnih nabavki.

Po samoj definiciji korupcije, javne nabavke spadaju u sam vrh potencijalnih prostora za korupciju. Drago Kos, bivši direktor Grupe zemalja za borbu protiv korupcije saveta Evrope GRECO, kaže za “Blic” da je u Srbiji, kao i u ostalim zemljama koje muči krupna korupcija, prostor u kome se državni kapital susreće sa privatnim najproblematičniji. A javne nabavke su upravo to.

- Novac koji se proneveri kroz javne nabavke, i koji je u svim zemljama drastično visok, završi u džepovima onih koji su na najvišim pozicijama, i koji imaju normalnu moć da odlučuju. Najčešće su oni koji su faktički nadležni za neku javnu nabavku samo pijuni - kaže Kos.

Procene govore da je ukupna vrednost svih javnih nabavki u Srbiji oko četiri milijarde evra na godišnjem nivou. Ono oko čega se svi slažu, i domaći eksperti i njihove kolege iz EU, jeste da najmanje 25-30 odsto te sume ode u sumnjive tokove.

Do korupcije može doći u svim fazama neke nabavke, ali je ona, kako tvrdi Nemanja Nenadić, programski direktor “Transparentnosti Srbija”, najveća u prvoj fazi u kojoj se i pravi plan javne nabavke.

- Najčešće se dešava da se nabavlja ono što i nije neophodno, da se pravi veštačka potreba kako bi se od nje profitiralo. U Srbiji, ni u novom Zakonu o javnim nabavkama, ne postoji obaveza da neki državni organ ako kaže da će kupiti 12 automobila ove godine za to ima i pokriće. Nema dokumenta koji zaista pokazuje da je bilo potrebe za tim ili zašto su se baš nabavljali ti modeli, a ne neki drugi. Ako je stvar unapred dogovorena, u toj prvoj fazi nabavke, onda se i uslovi konkurisanja na tenderu prilagode poželjnom ponuđaču - kaže Nenadić.

Do korupcije dolazi i u svim ostalim fazama javnih nabavki. Primera radi, kada se ugovor zaključi, a ugovorne strane upoznaju, traže se odstupanja od ugovora produženjem, dodatnim plaćanjima, menjanjem dogovora o kvalitetu... a u takvim slučajevima uvek su sumnjivi aneksi ugovora, koji su deo većine ugovora o javnim nabavkama u Srbiji. Često se tražene usluge ili proizvodi i ne isporuče ili su lošijeg kvaliteta od ugovorenog, što je takođe prostor za korupciju.

...............................

..............................
Сви краду а највише краду...највеће странке....
СНС и ДС....а сад су почели и коалиције да праве...
Народе...Наебао си....
z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:
 
Сви краду а највише краду...највеће странке....
СНС и ДС....а сад су почели и коалиције да праве...
Народе...Наебао си....[/SIZE][/B]z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:

Pa to je KAPITALIZAM.

U SVAKOM kapitalizmu svi kradu ako imaju priliku.

Budale koje su nesposobne - izvise.
 

Back
Top