Strani jezik

Е сад, енглески благо речено, мрзим. Много је сиромашан, спутава ми мисли и кад га упоређујем са неким другим језицима, запрепастим се колико тога не може лепо да се каже. Једно време ми је ишао одлично за своје године, сад - ужасно. Заборављам речи (граматика ми, хвала Богу, не испарава), а не памтим нове, и не вежбам често. Вероватно зато што га не волим.
znaci da ga verovatno ne znas dovoljno dobro i da nemas fond reci koji ti omogucava da se izrazavas lagano na njemu....u engleskom su jako bitni frazalni glagoli pa i idiomi i ako njih ne znas to dosta otezava celu pricu. a ako se ne varam (secam se da sam cula ili procitala negde) engleski je najbogatiji evropski jezik po fondu reci...imaju toliko logicne i kratke nacine da kazu nesto da se nekad zapanjim koliko ga mi zakomplikujemo i koliko je komplikovano prevesti na srpski a da se ne izgubi sustina :) uporedjujem ga sa spanskim,koji isto tecno govorim i meni se bar cini da engleski ima dosta vece mogucnosti da se izrazis.....tacno znam kad kazem nesto na spanskom i padne mi na pamet engleska verzija istog,koliko ga ubode u poentu u dve reci. bas volim engleski :)

inace,znam engleski i spanski dobro, nemacki natucam,ucila sam ga nazalost previse kratko,sto je steta jer mi se svidja jezik i ruski deset godina koji....ono kao mogu da ga razumem,al da kazem nesto nema sanse....volela bih da ga naucim jednog dana kad sam vec tolko vremena provela gluvareci u skolskoj klupi...i trenutno ucim katalonski.

Poslednja izmena:
Evo i mene :)
Engleski-kao maternji, jer sam dosta dugo u inostranstvu pa mi je trebalo vreme da se priviknem na jezik okoline, ili da preciziram, danski-koji sada takodje pricam veoma dobro. Pored toga ucim spanski, samostalno!:) Kako vezbam? Pa sto se tice engleskog, citam knjige (nije lako ovde naci knjige na sprskom:)), gledam filmove, i prevodim, a i dosta mi pomazu casovi danskog na koje idem vec skoro godinu dana, i na engleskom su. Danski, pored casova, sve ljude koje znam sam naterala da pricaju samnom SAMO DANSKI, tako da sam ga skoro usavrsila, daleko od toga da znam sve, ali mogu da imam normalnu konverzaciju :) A spanski preko jednog CD-kursa, i malo serija, kako novela hehehe, tako i ostalih :))

Back