Анарог, жао ми је, али направио си грдну и тешку погрешку. Радован Јелашић је не само Србин, већ и привржени Србин и православни верник (то, наравно, не истичем као неки "квалитет" у било којем вредносном смислу, већ само као чињенице како би се употпунила његова биографија).
Јелашић је рођен у Сантову код Баје где је похађао наставу на српском и православну веронауку. Ево његових речи из интервјуа датог часопису "Православље" 2005. године, о томе како је примљен када је дошао из Мађарске у Београд:
Када сам дошао у Београд 1987, био сам третиран као „велики Србин“, јер сам ишао у цркву, крстио се, писао ћирилицом.
И ето ироније, да онај ко је 1980-их био један од малобројних у Србији који је знао да се прекрсти и који је знао да разликује јутрење од литургије данас "Хрват", због "сумњивог" презимена Јелашић, иако сви знамо да су Хрвати-Јелашићи уствари "покатоличени Срби".
Ево и још једног цитата:
Као Србин у Мађарској, требало је да дигнем руке од амбиција и школовања јер, тобоже, унапред сам дисквалификован итд.
О цркви:
Цркви треба вратити имовину. Мислим да Црква данас треба да се припреми шта ће урадити са свим тим, како ће да управља, ко ће сносити одговорност, јер се један велики део одговорности поново враћа Цркви.
О сопственој религиозној пракси:
Одрастао сам у окружењу где је Црква имала значајан фактор интегрисања. Сваке недеље мајка нас је упућивала у цркву, и ја то исто чиним са својом децом. [...] Придајем много значаја месту Цркве у нашем породичном животу.
О супрузи и њеној вери:
Моја супруга је грчког порекла и мене лично фасцинира начин на који је устројена Грчка православна црква. Шест година смо живели у Франкфурту, где је живело три пута мање Грка него Срба. Грци су имали три цркве, а Срби су на Бетовен плацу имали у једној цркви петину простора. И Грци се деле на тзв. старе и младе, комунисте и демократе, и они су имали грађански рат и поделе, али Црква је на првом месту.
. . .
Дакле, то је таква грдна грешка да не може бити грднија. Ја не знам по којем основу овом човеку треба у биографији да стоји да је хрватске националности (и још то да му се наводи као неки "минус"), а да се са друге стране Тесла приказује као неки толико велики Србин, а своје српство и православље није испољавао ни 10% као Јелашић (ту говорим о привржености народу и вери, а не достигнућима личности).
Иначе, цео интервју Радована Јелашића "Православљу" се може прочитати овде:
pravoslavlje.org.yu/broj/947/porodica
А Анарог, ако си од некога "покупио" онај податак, или знаш одакле се штанцује, било би добро да им свима проследиш овај линк, јер ниси једини који говори да је Јелашић Хрват. Само овде на "Политици" у последњих годину дана, тако нешто је поновљено најмање 20 пута.