Gost 131338
Domaćin
- Poruka
- 4.399
Stranac sam vec poslednjih 15 godina i ne mogu reci da je to super stvar. Puno mi se puta desavalo da neko svojim neznanjem pregazi moje poreklo, uspomene, kulturu, istoriju a od mene, kao stranca, se ocekuje da sam uvek obavestena o tudjoj kulturi, uklopljena savrseno, da razumem tudje obicaje kao rodjene, da pazim da nekog nehotice ne uvredim...itd. 
Izvinjavam se, trenutno sam bas depresivna zbog ovoga. Upravo mi se desilo da sam prisustvovala razgovoru gde je neko arogantno objasnjavao koja polovina njega je spanska, koja juznoamericka a i koliko. I napenalio me sto, kad su me pitali sta je ta osoba, ja nisam pomenula jednu polovinu nego sam samo rekla sta je po nacionalnosti
. Neko ko ne ume da pokaze Srbiju na karti sveta a kamoli sve moje balkanske (i ostale) polovine, osmine i cetvrtine moje porodice. Osetila sam se kao neko ko ne postoji, neko ko je tu samo da slusa tudja gov.na o istoriji od 200 godina. Zbog nekog ko nema predstavu sta znaci kad pocne rat zbog toga sto je neko poceo da meri koliko je ko srbin, hrvat, jevrejin...itd. Doslo mi je da im obracunam sve mrtve ljude zbog necije genijalne ideje o nacionalnosti kao jedinoj odrednici u zivotu, kao povodu za svadju, za aroganciju, o svojoj naciji i korenima kao ultimativnoj velicini koje svi moraju da poznaju bez da postuju ista drugo sto postoji na planeti.
Tako da postujte strance u Srbiji ili se makar raspitajte o kulturi sa kojoj imate veze, ma koliko vam minorno izgledala.
Sad mi je lakse.

Izvinjavam se, trenutno sam bas depresivna zbog ovoga. Upravo mi se desilo da sam prisustvovala razgovoru gde je neko arogantno objasnjavao koja polovina njega je spanska, koja juznoamericka a i koliko. I napenalio me sto, kad su me pitali sta je ta osoba, ja nisam pomenula jednu polovinu nego sam samo rekla sta je po nacionalnosti

Tako da postujte strance u Srbiji ili se makar raspitajte o kulturi sa kojoj imate veze, ma koliko vam minorno izgledala.
Sad mi je lakse.