Stranci sve više rade u Srbiji: Ovo su detaljne cifre koliko je radnika u Beogradu iz Turske, Kine i Rusije

Ja ne sporim da lazu, ali ekonmski pokazatelji su takvi kakvi jesu, imali su i jako puno srece da su kamatne stope u celom svetu bile rekordno niske, pa su se jeftino zaduzivali, a stare kredite vracali novim, samo sa nizom kamatnom stopom. Jorgovanka Tabakovic je totalno nebitna figura, ona je tu postavljena jer neko mora da obavlja tu funkciju, tvorac vuciceve voodoo ekonomije je Mali. To je sve funkcionisalo dok je kamata Fed-a i ECB-a bila blizu nule, ali sada ce morati da se zaduzuju po mnogo visim stopama, a na kamate ce odlaziti znatno vise novca, sto znaci da je sistem rasta sa konstantnim zaduzivanjem u inostranstvu neodrziv.
Dokle god mozes dinare da zamenis u menjacnici po vazecem kursu taj je kurs realan. Koja je cena branjenja kursa dinara je sasvim drugi par opanaka.
Kod nas je i dinaru i Evru i dolaru,pala vrednost.Toliko su cene poskakale da i ne moze da se izracuna kolika je inflacija na mesecnom nivou.Znam sta sam mogao da kupim za 1.000 dinara pre 15 i vise godina,a danas ne mozes da napunis plasticnu kesu.I onda mi vucko prica o visini plate i penzije.Stoka bezimena.
 

Na nivou cele zemlje izdato je 11.717 radnih dozvola u prvom kvartalu​

Foto: Nikola Tomić
U Nemačkoj nedostaje dva miliona stručnjaka, iako je istovremeno preko dva i po miliona nezaposlenih, u Hrvatskoj muku muče sa sezonskim radnicima, dok u Sloveniji gotovo 16.000 starih čeka na prijem u dom usled nedostatka radne snage.

Tehnološki sektor potresa jedan od najvećih talasa otpuštanja, koji je započet krajem prošle godine, a prelio se i na tekuću.
Dok jedni ostaju bez posla, drugi vape za radnicima, pa čak i iz inostranstva.
Pandemija korone odigrala je ključnu ulogu kada je reč o nemogućnosti angažovanja radnika iz inostranstva, a rat u Ukrajini dodatno je uticao na "poljuljano tržište".

Prošlo je nešto više od godinu dana, a i dalje se susrećemo sa migracijom mlade radne snage iz Rusije, kao i nešto manjim brojem ljudi koji dolazi iz Ukrajine.

U Srbiji radi skoro 12.000 stranih radnika​


Kada se sve sabere i oduzme, Beograd je jedno od glavnih utočišta za većinu stranaca, a kakvo je stanje na tržištu, upitali smo Nacionalnu službu za zapošljavanje.
Naime, kako su rekli u odgovoru za Telegraf Biznis, samo u prvom kvartalu izdata je 7.801 radna dozvola za strance u Beogradu.
Od toga su 3.534 dozvole izdate ruskim državljanima, zatim 1.029 kineskim državljanima, 919 turskim državljanima i 708 dozvola izdato je indijskim državljanima.
Na nivou cele zemlje, u periodu od 1. januara do 31. marta, izdato je 11.717 radnih dozvola. Za razliku od prestonice, na nivou republike najviše dozvola izdato je za kineske državljane.
(Telegraf Biznis)

https://biznis.telegraf.rs/info-biz/3660348-radne-dozvole-za-strance

Došlo doba da se strana radna snaga proba.
Sve više...
Žuti Omladinci o plati mudruju, azilanti zaradjuju
 

Back
Top