Stranci sve više rade u Srbiji: Ovo su detaljne cifre koliko je radnika u Beogradu iz Turske, Kine i Rusije

U staroj dobroj SFRJ je korupcija bila mozda i veca nego danas, kralo se naveliko i nasiroko (doduse u "prihvatljivih" 10%) a "veza" se koristila za sve zivo, od upisa u prepun vrtic, skolu na glasu, do fakulteta, zatim se zaposljavalo uz vezu ili partijsku preporuju direktoru preduzeca. Preko veze si jurio datum za vencanje u opstini, restoran za slavlje, preko veze si dobijao drustveni stan, zakazivao kod lekara, dobijao avio karte, kupovao aranzmane za letovanja u popularna mesta. Preko veze su se nabaljali i namestaj, kupovali stojadini ili golfovi, kupovale strane ploce za gramofone, islo na sluzbena putovanja, dobijale sindikalne polutke, kupovao ugalj na prebukiranom stovaristu... preko veze si morao da juris i grobno mesto na kraju. Zivot u SFRJ je bio preko veze, u suprotnom si bio jad i beda ili morao da palis iz tog raja.

Danas ne moras da imas vezu za sve, postoje i privatni vrtici, skole, fakulteti, mozes da radis u privatnoj firmi, da ides kod privatnog lekara, sve mozes da kupis ako imas dovoljno novca i ne treba ti veza jer je roba deficitarna. Cak se i grobna mesta prodaju preko oglasa. Ali i dalje mozes da palis od svega toga.

Varanja na ispitima je bilo itekako, oni koji nisu imali vezu su koristili puskice, podmetace (gotove koncepte uradjene po spisku ispitnih pitanja)
PreНема коришћења пушкица код усменог одговарања, нешто си помешао. Подметача такође нема, па професор није слеп да то не види.
Pre nego sto sednes pred profesora da usmeno odgovaras ne daju ti da spremis koncept po kom ces odgovarati? Tad se koriste puskice i podmetaci (da, jos kako se koriste podmetaci, slusalice i slicna pomagala na usmenim, studentska masta je ogromna). Na tehnickim fakultetima je cesto na usenom od par pitanja i jedan zadacic, moras da ga proradis na papiru pa pred profesorom obrazlozis svoj rad. Neki usmeni se svode na popunjavanje testa pa je i tu moguce lazirati itd.

Pravni fakultet je van kategorije, gomila g.o.v.n.a.r.a koji su izasli iz te zgrade su uvili u crno tu napacenu zemlju, bezvredno g.o.v.n.o od fakulteta koji ne priznaju nigde u normalnom svetu. Da, sa tog fakulteta su izlazili ljudi koji su najzesce unesrecili tu nesrecnu zemlju (S.Milosevic, Vuk Draskovic, Vojislav Seselj, Kosta Cavoski, Vojislav dr Kostunica, Bojan dr Pajtic, Maja Gojkovic, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vucic i gomile njihovih podrepasa). O nebrojenim sudijama, tuziocima i advokatima koji su radili u sprezi sa kriminalcima ili politicarima ne treba trositi ni reci. Pravosudje je najgora-najgora rak rana srpskog drustva, pakao iz kog izbija sva nesreca tog naroda, svi ratovi, sve afere, sav kriminal. U pravnom sitemu Srbije sve ide na koliko mi dodjes, ko te poslao, sa kim je, pozdravi tatu itd Kad bi pravosudje nekim divnim nebeskim cudom odjednom ozdravilo i Srbija bi ozdravila. Nuklearna bomba sa dejstvom u proslost na zgrade pravnih fakulteta u Srbiji, da se procistimo. Meni zanavek u secanju ostala komsinica koja je bila redovan profesor Krivicnog prava u penziji, 80-90-tih su dolazili kod nje da im sredjuje od sporova po sudovima do fakultetskih problema, cak je i sinu koji je leceni sizofrenicar zavrsila diplomu Prava i zaposlila ga u IV opst.sud, kupila mu i stan jos 1989 od novca koje je dobila na mito. Kazu da je bila zesci komunista u vreme Tita, posle je podrzavala Milosevica (cak se secam da je bila na TV-u sa njim kao svojim bivsim studentom) a posle 5.oktobra je postala vracarski demoktrrata. Umrla je pre nego sto se promenila i ta vlast, verovatno bi podrzavala i njih.

:ok: Jako zanimljiv insajt, osobito za nas koji to ne znamo iz prve ruke. Očito, kakva je bila, dugo je i trajala. :lol: Zašto onda Srbi žale za njom? Samo radi domišljate uvezanosti i povezanosti SFRJ s idealom VS?
Zal za mladost, sto je rekao deda Miloje sa mionickog pijaca. Zale babe i dede koje su tad prozivljavali svoju mladost, ziveli (kakve takve) zivote, radjali decu, putovali u Sutomore na more... neces valjda da s.e.r.e.s po tom dobu, tako bi oblatio i svoju mladost i svoj zivot.
Ja gledam kako moja deca studiraju, kako to izgleda ovde na Zapadi i zapitam se sta bih ja uradio da sam imao takve uslove... a onda kazem, ma daj ne s.e.r..i matori, moja mladost i studije su najlepsi i ne bih ih menjao ni za porciju snenokli. A realno imali smo samo mrvice od toga sveta kome smo tezili (nismo tezili SSSRu nego USA/UK).

Zal za mladost, sto je rekao deda Miloje sa mionickog pijaca. Zale babe i dede koje su tad prozivljavali svoju mladost, ziveli (kakve takve) zivote, radjali decu, putovali u Sutomore na more... neces valjda da s.e.r.e.s po tom dobu, tako bi oblatio i svoju mladost i svoj zivot.
Ja gledam kako moja deca studiraju, kako to izgleda ovde na Zapadi i zapitam se sta bih ja uradio da sam imao takve uslove... a onda kazem, ma daj ne s.e.r..i matori, moja mladost i studije su najlepsi i ne bih ih menjao ni za porciju snenokli. A realno imali smo samo mrvice od toga sveta kome smo tezili (nismo tezili SSSRu nego USA/UK).
U koju kategoriju spadaju oni što mrze Tita i Jugoslaviju, a žale samo za njenim granicama? :kafa:

Pre nego sto sam zapalio iz Srbije radio sam u gradskim komunalnim sluzbama u Beogradu (kao inzenjer a ne politicar). Rokne betonska ograda na nekoj terasi sa zgrade na NBGd kod hotela YU, obrusi se betonsko platno dimenzija 4,00x1,10x0,10m, na placu u blizini (bivsa kineska ambasada na NBGD) rokali makare za shipove i izazvalli dinamicki udar na zgradu, sa 8.sprata padne taj beton, usput pocisti klima uredjaje, neke druge terase i srecom, padne u bastu ispod zgrade a nikog ne povredi.

Stanari uspaniceni traze pomoc od tadasnjeg gradonacelnika zute kose i sistemom nadole dodje to u moje ruke, odem tamo i kao Sherlock Holmes sve snimim a posto sam poneo i projekte vidim da na toj betonskoj ogradi nedostaje limena opsivka koja je stitila da voda ne udje izmedju zida i tog platna, pogledam ostale terase, nema ni na njima, pogledam ostale lamele u tom bloku (ceo blok je sastavljen od istih zgrada) nema ni tamo. U izvedenom projektu iz 1972 stoji da su ugradjene, u situaciji su i naplacene a 2009-te nema ih na licu mesta. Na terasi znaci fali parce lima duzine 4,00m sirine 50cm, 10 spratova po 80 terasa, 10 zgrada u bloku ili prevedeno 1600m2 pocinkovanog lima je neko maznuo 1972 godine a to naplatio od tada skupstine grada Beograda. Nije mnogo rekli biste ali ako se tako svugde desavalo koliko toga je bilo pokradeno, koliko ugradjeno u vikendice po Fruskoj gori, kuce u Surcinu ili na Ceraku.
Sastavio ja izvestaj, naveo razloge, fotokopirao delove projekta i okoncane sutuacije iz 1972, fotografije iz 2009, naveo imena firmi i inzenjera koji su overili sve to, poslao to sluzbenom postom. Niko me nije kontaktirao povodom tog izvestaja, niko za nista nije kriv, terasa pala sama od sebe a Grad ce o svom trosku pokriti to., a sledece godine sam i ja zapalio odatle. Auf wierdesen moroncine.

Poslednja izmena:
ko ih je oterao ? Danas zanatlija moze da zaradi 1000€ bez problema, i opet mladi nece da uce zanat,svi bi da budu programeri.Ko je otisao iz Srbije pre deset i vise godina to je razumljivo,tada nije bila postojala tako velika potreba za radnicima,zato sto su generacije rodjene sesdesete jos bile u punoj snazi,pa cak i oni rodjeni pedesetih.Danas Srbiju moze da napusti samo VKV kadar koji ovde inace tesko moze da se zaposli.Samo sto u Srbiju ne dolaze VKV kadrovi sa istoka nego zanatlije vozaci traktoristi,... sve ono sta je Srbima ispod casti da rade za neki 500-700 €. Bolje raditi u Slovasckoj za 1200€ i kada sve poplacas ostane ti 500€, koliko mozes da zaradis i kod kuce i jos da zivis medju svojima
Pozdravljam dolazak stranih radnika,bilo bi dobro da ih ima u daleko vecem broju
Nadam se da je ovo tačno a ne samo propaganda AV da “čak i dugi dolaze u Srbiju da bi uživali u zlatnom dobu”.

Danas sam se sholirao kad sam procitao da se iz Srbije u 65 godina iselio i >> Voja Antolic aka Galaksija.
Za one koji ce i njega da uvaljaju u blato samo da kazem uradite nesto kao on, proporcionalno 1983 vs 2023.
O ovome sam slušao još u srednjoj, više od jedne decenije posle Galaksije. Ipak je bila uprošćen klon ZX80, ljudi koji su radili sa asemblerom na oba, kao naša profesorka nikako nisu mogli da poveruju da je Galaksja baš 100% nezavistan projekt - očerupani ZX80 se nazirao bukvalno svuda.
  • ZX80 - Sinclair ZX80 which predates the Galaksija by 4 years and has a remarkably similar system design including using the Z80A to drive the video output.

Ovo je suva istina...moj ondašnji direktor završio ekonomiju u Subotici a tamo je često išao i službeno(sarađivali sa ''Pionirom'')pa ko veli časom da završi i fakultet...tad je asistent na tom fakultetu bio drug Radoman Božović a s njim se moglo ''dogovoriti'' za koliko se novčanica polaže ispit,...bilo je to pre više od 40 godina...

Ovo je isto tačno,moja sugrađanka je 76-e studirala i išla kod nekog u kabinet da joj upiše ocenu u indeks...

P.S
Dugačka je to priča o školovanju u famoznoj SFRJ ali bilo je to isto ko i danas a nešto i gore...
Било је и других варијанти, нпр на философском су жене слабо студирале. Био је један професор који је имао пик на жене које нису имала српска презимена и обарао их у недоглед.
Са друге стране сви који су студирали рецимо ЕТФ деведесетих или грађевину знају да је то робија од факултета.
На ЕТФ су по року пролазили 2-3 студента од пријављених 100, па о варању или нечем сличном нема ни говора.
Грађевина се масовно напуштала на првој години јер су студентима испадале очи од цртања и због мале грешке су цртали све од почетка. Па ко издржи, издржао је.
Медицина пре болоње ? Најтежи факултет. Сваки испит се полагао усмено, писмено и практично. Из три дела. Ако паднеш један део... опет из почетка.

Pravni fakultet je van kategorije, gomila g.o.v.n.a.r.a koji su izasli iz te zgrade su uvili u crno tu napacenu zemlju, bezvredno g.o.v.n.o od fakulteta koji ne priznaju nigde u normalnom svetu.
Причамо о испитима, добро, немој сад претеривати са нервозом. То би било као када би мрзео философски или факултет политичких наука или филолошки факултет.
Ако имаш пик на неке људе, није ти крив факултет.
O nebrojenim sudijama, tuziocima i advokatima koji su radili u sprezi sa kriminalcima ili politicarima ne treba trositi ni reci.
За ово окриви државу, није ти крив правни због овог.
Meni zanavek u secanju ostala komsinica koja je bila redovan profesor Krivicnog prava u penziji, 80-90-tih su dolazili kod nje da im sredjuje od sporova po sudovima do fakultetskih problema, cak je i sinu koji je leceni sizofrenicar zavrsila diplomu Prava i zaposlila ga u IV opst.sud, kupila mu i stan jos 1989 od novca koje je dobila na mito.
Није посао правника непоштен већ је држава трула. То су два различита појма, што не постоји уређен систем и од Тита све зависи од добре воље једног човека. Дакле проблем је у недостатку система а не у правницима као таквим.
Труо систем могу да искоришћавају многи људи, дакле не можеш да сравниш са земљом пола факултета који постоје када те нервира систем у Србији.

Pre nego sto sednes pred profesora da usmeno odgovaras ne daju ti da spremis koncept po kom ces odgovarati? Tad se koriste puskice i podmetaci (da, jos kako se koriste podmetaci, slusalice i slicna pomagala na usmenim, studentska masta je ogromna). Na tehnickim fakultetima je cesto na usenom od par pitanja i jedan zadacic, moras da ga proradis na papiru pa pred profesorom obrazlozis svoj rad. Neki usmeni se svode na popunjavanje testa pa je i tu moguce lazirati itd.

Pravni fakultet je van kategorije, gomila g.o.v.n.a.r.a koji su izasli iz te zgrade su uvili u crno tu napacenu zemlju, bezvredno g.o.v.n.o od fakulteta koji ne priznaju nigde u normalnom svetu. Da, sa tog fakulteta su izlazili ljudi koji su najzesce unesrecili tu nesrecnu zemlju (S.Milosevic, Vuk Draskovic, Vojislav Seselj, Kosta Cavoski, Vojislav dr Kostunica, Bojan dr Pajtic, Maja Gojkovic, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vucic i gomile njihovih podrepasa). O nebrojenim sudijama, tuziocima i advokatima koji su radili u sprezi sa kriminalcima ili politicarima ne treba trositi ni reci. Pravosudje je najgora-najgora rak rana srpskog drustva, pakao iz kog izbija sva nesreca tog naroda, svi ratovi, sve afere, sav kriminal. U pravnom sitemu Srbije sve ide na koliko mi dodjes, ko te poslao, sa kim je, pozdravi tatu itd Kad bi pravosudje nekim divnim nebeskim cudom odjednom ozdravilo i Srbija bi ozdravila. Nuklearna bomba sa dejstvom u proslost na zgrade pravnih fakulteta u Srbiji, da se procistimo. Meni zanavek u secanju ostala komsinica koja je bila redovan profesor Krivicnog prava u penziji, 80-90-tih su dolazili kod nje da im sredjuje od sporova po sudovima do fakultetskih problema, cak je i sinu koji je leceni sizofrenicar zavrsila diplomu Prava i zaposlila ga u IV opst.sud, kupila mu i stan jos 1989 od novca koje je dobila na mito. Kazu da je bila zesci komunista u vreme Tita, posle je podrzavala Milosevica (cak se secam da je bila na TV-u sa njim kao svojim bivsim studentom) a posle 5.oktobra je postala vracarski demoktrrata. Umrla je pre nego sto se promenila i ta vlast, verovatno bi podrzavala i njih.

1944-e je Srbija okupirana,pardon ''pala pod oslobođenje'' i tad je krenuo sunovrat .Pravo i pravda su streljani ''u ime naroda'' a za sudije su postavljani ''advokatski pripravnici'' ili kojekakvi ''kursisti''.

Pisani Zakoni nisu ni postojali u FNRJ do 53-e godine a biser među Zakonima sklepanim u FNRJ/SFRJ je ''Zakon o zabrani gajenja koza''.

Presuđivalo se na osnovu ''sudijskog ubeđenja'' ili po ''preporuci Komiteta''.Optuženi je premlaćivan dok ne prizna a onda mu je priznanje iznuđeno batinama bilo najveći dokaz protiv njega.

Tužilac nije morao da dokazuje krivicu nego je okrivljeni morao da dokazuje svoju nevinost,...

Važni partijski drugovi su osuđivani ''ukorom partije'',robija je bila samo za prost narod...

Kasnije se pojavila ''kolektivna odgovornost'' pa drugovi rukovodioci nisu ni mogli biti krivi ni za šta...

1944-e je Srbija okupirana,pardon ''pala pod oslobođenje'' i tad je krenuo sunovrat .Pravo i pravda su streljani ''u ime naroda'' a za sudije su postavljani ''advokatski pripravnici'' ili kojekakvi ''kursisti''.

Pisani Zakoni nisu ni postojali u FNRJ do 53-e godine a biser među Zakonima sklepanim u FNRJ/SFRJ je ''Zakon o zabrani gajenja koza''.

Presuđivalo se na osnovu ''sudijskog ubeđenja'' ili po ''preporuci Komiteta''.Optuženi je premlaćivan dok ne prizna a onda mu je priznanje iznuđeno batinama bilo najveći dokaz protiv njega.

Tužilac nije morao da dokazuje krivicu nego je okrivljeni morao da dokazuje svoju nevinost,...

Važni partijski drugovi su osuđivani ''ukorom partije'',robija je bila samo za prost narod...

Kasnije se pojavila ''kolektivna odgovornost'' pa drugovi rukovodioci nisu ni mogli biti krivi ni za šta...
После другог светског рата побијено је много људи без суда и пресуде. Већина њихових гробова до дан данас није обележено. Када су уведени судови они су били фарса и ретко ко је добио оптужбу пре него дође на суђење.
Суђење је било про форме, а људи су у затвору убијани због лепих ципела. Или су трунули у затвору ако су били богати па нису хтели да дају партији што је требало, или због многих других разлога.
У тадашњој СФРЈ људи су осуђивани јер су говорили да у Југославији нема демократије, а вера је била прогањана мада је важила флоскула да је "вера одвојена од државе", коју је примењивао како је ко стигао. Па је долазило до дизања цркава у ваздух (у мирнодопском периоду) и крађе звона, случајеви који никада нису решени јер никог није било брига. А о слању у затвор свештеника макар на месец-два ради застрашивања и слању на Голи оток, да не говоримо. Неки су били осуђени на дугогодишње казне без икаквог разлога.

Sadasnja vlast.Vise je naroda napustilo Srbiju od 2012-e do sada nego od '90-e do 2012-e.Nisu bili dovoljno placeni za svoj rad,pa jos nameti od 20%,pa posle 18 % na zarade.Mladi nisu mogli doci do posla,ako se ne uclane u stranku i odlazili naveliko.
To je tacno, ali je razlog ne pad standarda u Srbiji vec otvaranje evropskih zemalja za nove migrante. Devedesetih je Nemacka imala milione nezaposlenih nakon ujedinjenja, nisu im bili potrebni strani radnici. Kao posledica niskog nataliteta 20 godina kasnije imaju milione nepopunjenih radnih mesta, a slicno se desava i u Srbiji. Pogledaj sada Maxsi placa prodavacice skoro 60.000 , u vreme Miskovica bili su srecni ako dobiju 20.000

Koliki je % tih studenata koji su imali veze ili koji su placali ispite nemamo pojma ali je simptomaticno da su skoro sva deca profesora zavrsavali iste fakultete, deca lekara su studirala medicinu (i tamo imali protekciju), deca advokata, sudija i tuzlaca prava ( i tamo imala protekciju, naravno ne na svim ispitima ali na vecini). Deca glumaca su, gle cuda, studirala glumu (secam se da je pocetkom 90-tih od cak 15-tak na klasi 13-oro bilo deca umetnika i i vidjenijih ljudi) itd. nemojmo se zavaravati da tu nije bilo nepotizma, korupcije i slicnih namestaljki za prijatelje i ljude na polozaju koji ti mogu srediti nesto.

Имам 5-6 колега са факултета које смо сви видели кад падну испит, али их никад нико није видео кад положе... :lol:

И, позавршавали су у року, или мало дуже, тек да буде пристојно.

И, све уредно. Студирање траје колико треба, сви испити уредно пријављени, кад неко узме да испитује види се у евиденцији да се ту и падало, регуларна диплома...:per:

Причамо о испитима, добро, немој сад претеривати са нервозом. То би било као када би мрзео философски или факултет политичких наука или филолошки факултет.
Ако имаш пик на неке људе, није ти крив факултет.

За ово окриви државу, није ти крив правни због овог.

Није посао правника непоштен већ је држава трула. То су два различита појма, што не постоји уређен систем и од Тита све зависи од добре воље једног човека. Дакле проблем је у недостатку система а не у правницима као таквим.
Труо систем могу да искоришћавају многи људи, дакле не можеш да сравниш са земљом пола факултета који постоје када те нервира систем у Србији.
Zamisli kada upisujes studije na fakultetu za koji unapred znas da je duboko vezan sa umrezenim odnosima vlasti, korupcije i kriminala a iznad svega uvlakackim odnosom prema nadredjenima iznad ceo radni vek, sta je u glavi te dece i njihovih roditelja? Ili su totalno neobavesteni (pa samim tim i glupi) ili su deo tog sistema (preko roditelja) ili teze da budu deo korupcionasko-kleptokratske bratije?

Pravnici jesu potrebni svakom drustvu i svakom sistemu, funkcionisanje drustvenog sistema zavisi od njihovog rada.pre svega u pravosudju. No, posteni pravnici, pravnici koji znaju svoj posao i koji se ne prodaju ceo zivot partiji a kao sto znamo pravosudje kod nas je najveci umrezeni kriminalni klan u drzavi i bez sredjivanja u njemu nema ni napretka u drzavi. Zato i jesu g.o.v.n.a.r.i koji se prodaju svakom iznad njih, zato sto su svi one koje sam pobrojao (od Milosevica pa zakljucno sa Vucicem) vodili tu drzavu tu gde je sad. G.o.v.n.a.r.i !

Da ne bude zabune, ima takvih prodanih dusa i u svim ostalim strukama ali nigde nisu bas svi odreda, recimo ima ih i u mojoj struci a to sam i sam uvideo vise puta. Meni su stizale naredbe da na javnoj nabavci ili pri nadzoru nekih radova moram pustiti tog i tog izvodjaca radova ili odobriti radove koji nisu po propisu ili cak ni izvrseni a postoji zelja da se naplate. Odbijao sam. I sta se desavalo? Smenjen sam 3 puta zbog 3 takve situacije ali su dovodili moje koelge da potpisu i lupe pecat umesto mene. Posle treceg puta sam se pokupio sa porodicom i otisao iz tog u.s.r.a.n.o.g sistema i drzave i hvala im na tome. Ali sam morao da odem iz rodnog grada i dzrave da bi neko mogao nesmetano da krade. A g.o.v.n.a.r.i koji su potpisivali umesto mene su i dalje na tih 120-130 hiljada mesecne plate, jedino sto su dobili je par rucaka po kafanama i obecanja da ce ih gurnuti negde dalje u karijeri. No za porciju jagnjetine se u Srbiji lako prodaje doope.

Poslednja izmena:
To je tacno, ali je razlog ne pad standarda u Srbiji vec otvaranje evropskih zemalja za nove migrante. Devedesetih je Nemacka imala milione nezaposlenih nakon ujedinjenja, nisu im bili potrebni strani radnici. Kao posledica niskog nataliteta 20 godina kasnije imaju milione nepopunjenih radnih mesta, a slicno se desava i u Srbiji. Pogledaj sada Maxsi placa prodavacice skoro 60.000 , u vreme Miskovica bili su srecni ako dobiju 20.000
Proveri da li su tih 20.000 bili vredniji od danasnjih 50.Kolika je kupovmna moc bila tada,a kolika sada.Na te stvari niko ne gleda,samo su cifre u glavi,a nekada si za tih 20.000 mogao 2-3 puta vise robe nego sada sa 50.

Zamisli kada upisujes studije na fakultetu za koji unapred znas da je duboko vezan sa umrezenim odnosima vlasti, korupcije i kriminala a iznad svega uvlakackim odnosom prema nadredjenima iznad ceo radni vek, sta je u glavi te dece i njihovih roditelja? Ili su totalno neobavesteni (pa samim tim i glupi) ili su deo tog sistema (preko roditelja) ili teze da budu deo korupcionasko-kleptokratske bratije?
Правни факултет има смерове где можеш без проблема да идеш у иностранство, и да ти признају факултет.
Тако да није све тако црно.

Mladi su svuda u velikoj meri lenje bitange koje nemaju cilj nego rade da bi zaradili za najosnovnije.Ti danas neces naci klinca koji ce ti reci sam od sebe"Idem kod keramicara da ucim zanat,za pet godina cu da naucim zanat i bicu svoj gazda" Nema toga,mladi nemaju jasno definisane zivotne ciljeve.
Bar vecina,cast izuzecima
То је тачно.

Proveri da li su tih 20.000 bili vredniji od danasnjih 50.Kolika je kupovmna moc bila tada,a kolika sada.Na te stvari niko ne gleda,samo su cifre u glavi,a nekada si za tih 20.000 mogao 2-3 puta vise robe nego sada sa 50.
Kada su bili vredniji? Pre dvadeset godina sigurno jesu , ali pre tri godine sigurno nisu, ako vec donosimo takve ocene onda je bitno gledati i vremenski period. Mi smo poslednjih deset godina imali jednocifrenu inflaciju, sto za ove prostore jako retka pojava. Inflacija je krenula poslednje dve godine, mada inflacija ovog puta nije posledica primarne emisije ili stampanja, kako narod voli da kaze. Jednostavno poskupeli su energenti, transport i pojedini proizvodi u celom svetu. Kod nas treba tek ocekivati inflatorni udar jer Narodna banka nije pravovremeno reagovala podizanjem kamatne stope, a drzava ce u jednom trenutku morati da prestane sa pokrivanjem povecanja cena energenata i prebaciti ih na korisnike, to ce se po svim procenama desiti ove godine.
I dok ona budala Sapic bulazni o besplatnom prevozu, bolje bi mu bilo da novac potrosi na zaposljavanje vozaca iz Vijetnama , jer nece imati ko da mu vozi autobuse.

Kada su bili vredniji? Pre dvadeset godina sigurno jesu , ali pre tri godine sigurno nisu, ako vec donosimo takve ocene onda je bitno gledati i vremenski period. Mi smo poslednjih deset godina imali jednocifrenu inflaciju, sto za ove prostore jako retka pojava. Inflacija je krenula poslednje dve godine, mada inflacija ovog puta nije posledica primarne emisije ili stampanja, kako narod voli da kaze. Jednostavno poskupeli su energenti, transport i pojedini proizvodi u celom svetu. Kod nas treba tek ocekivati inflatorni udar jer Narodna banka nije pravovremeno reagovala podizanjem kamatne stope, a drzava ce u jednom trenutku morati da prestane sa pokrivanjem povecanja cena energenata i prebaciti ih na korisnike, to ce se po svim procenama desiti ove godine.
I dok ona budala Sapic bulazni o besplatnom prevozu, bolje bi mu bilo da novac potrosi na zaposljavanje vozaca iz Vijetnama , jer nece imati ko da mu vozi autobuse.
Zar ti ne mozes da shvatis da vucko,mali i jorgovanka toliko lazu da je neverovatno.I da je odnos dinara toliko nerealan.

Zar ti ne mozes da shvatis da vucko,mali i jorgovanka toliko lazu da je neverovatno.I da je odnos dinara toliko nerealan.
Ja ne sporim da lazu, ali ekonmski pokazatelji su takvi kakvi jesu, imali su i jako puno srece da su kamatne stope u celom svetu bile rekordno niske, pa su se jeftino zaduzivali, a stare kredite vracali novim, samo sa nizom kamatnom stopom. Jorgovanka Tabakovic je totalno nebitna figura, ona je tu postavljena jer neko mora da obavlja tu funkciju, tvorac vuciceve voodoo ekonomije je Mali. To je sve funkcionisalo dok je kamata Fed-a i ECB-a bila blizu nule, ali sada ce morati da se zaduzuju po mnogo visim stopama, a na kamate ce odlaziti znatno vise novca, sto znaci da je sistem rasta sa konstantnim zaduzivanjem u inostranstvu neodrziv.
Dokle god mozes dinare da zamenis u menjacnici po vazecem kursu taj je kurs realan. Koja je cena branjenja kursa dinara je sasvim drugi par opanaka.

Back