Strahovi zbog traume

Averyy

Početnik
Poruka
13
Ne znam odakle da počnem. Ne planiram da ovo bude dugačak post jer sve sto zelim je da negdje izbacim sve ovo iz sebe, racunam na zensku solidarnost i pomoc na koju u stvarnom zivotu nisam naisla. Svi ponistavaju moje osjecaje i brige. U ranim tinejdzerskim godinama sam silovana od strane obiteljskog prijatelja. Nakon toga me kontinuirano psihicki zlostavljao godinama. Nikada nije ponovio silovanje, ali me uvjeravao da sam glupa, beskorisna, da sam sama to trazila, da ce to ponoviti kad se najmanje budem nadala...To je trajalo sve do upisa na studij zbog cega sam odselila. U kasnim tridesetima, već sam udana i trecem tromjesecju trudnoce, susrecemo se u dućanu. Nakon uobicajenog razgovora s mojom majkom komentirao je kako bi volio da nosim curicu. Tada mi se javio tako jak osjecaj gadjenja koji vec godinama ne prolazi.
Muce me nocni strahovi i nocne more u kojima sve sto je meni radio radi mojoj djeci. Plasim se da je dosao i da ceka da zaspim da bi to napravio. Toliko to utjece na mene da djeci ne dam da idu kod bilo koga bez mene, cak ni prijateljima i rodacima kojima vjerujem i s kojima sam bliska. Ne upisujem ih ni u kakve aktivnosti koje vodi muska osoba. Ne oblacim ih u suknjice i haljinice. Svjesna da je sve to iracionalno jer njega odavno nema i nisu svi ljudi prijetnja ali ne vidim ni izlaz ni pomoc.

potrebna ti je pomoc strucnog lica da bi se resila traume koju vuces
to uradi ne vise zbog sebe, koliko moras zbog svoje dece
na ovakav nacis teretom koji ti je on bacio na ledja, ti opterecujes svoju decu i ne dozvoljavas im da zive normlanim zivotima
otpusti teret zbog sebe, jer on nije zasluzio da zbog njegovog nasilja ti zivis nenormalno ostatak svog zivota

Morala bi, ako možeš ikako, kontrolisati strah da ti djeca ne bi bila puna strahova jer vide i osjete.
Pomoć stručnog lica je ono što riješava te probleme.
Isla sam skoro 2 god psihoterapeutu i dosta su se smanjili simptomi PTSP-a, ali te dublje traume su ostale. Psihoterapeut mi je sam rekao da je to iz razloga sto nikada ne dopustam da ponovno prozivim taj dogadjaj u cjelosti. Je li to do terapeuta koji nije bas dobar u svom poslu ili stvarno do mene ne znam?!

Isla sam skoro 2 god psihoterapeutu i dosta su se smanjili simptomi PTSP-a, ali te dublje traume su ostale. Psihoterapeut mi je sam rekao da je to iz razloga sto nikada ne dopustam da ponovno prozivim taj dogadjaj u cjelosti. Je li to do terapeuta koji nije bas dobar u svom poslu ili stvarno do mene ne znam?!
Постоје сада разне технике да се неке ствари поново преживе, нађу одговори и да се човек суочи са потиснутим.
Лично нисам присталица неких ствари, у неке ни не верујем али није ни битно шта ја о чему мислим него да ти свој проблем решиш. Добро се распитај о могућностима и још боље размисли на шта си спремна. Желим ти да изабереш начин који је најбољи по тебе :) и онда алалиш, не због онога ко те је у ову ситуацију довео него због себе и своје деце.

И када ти напишемо да мораш, треба... звучи грубо. Као да је одговорност твоја. Немој, молим те, то осетљиво да тумачиш. Ти ниси ништа крива. Али нажалост на теби је да нађеш решење. Не постоји искупљење монструма. Није фер, али другог начина нема. А подршку имаш :heart:

Zasto ne prijavis to? Nek se policija zabavi malo s njim. Nista toliko ne pomaze kao pravedna satisfakcija.

Zato što on više nije među živima, zato sam i napisala da se radi o iracionalnim strahovima.
napisi knjigu, olaksaj si dusu. u njoj stavi detalje koje ce samo njegovi moci da prepoznaju, da znaju da je to bas on.
o nekim pokojnicima ne vredi govoriti sve najlepse. tako ces dobiti delimicno satisfakciju, olaksati svoj bes, pomoci drugim zenama u slicnoj nevolji,
a i zaraditi koju dobru paru, da znas da se ne prevrce dole za dzabe. ;) :cool:

Ne znam odakle da počnem. Ne planiram da ovo bude dugačak post jer sve sto zelim je da negdje izbacim sve ovo iz sebe, racunam na zensku solidarnost i pomoc na koju u stvarnom zivotu nisam naisla. Svi ponistavaju moje osjecaje i brige. U ranim tinejdzerskim godinama sam silovana od strane obiteljskog prijatelja. Nakon toga me kontinuirano psihicki zlostavljao godinama. Nikada nije ponovio silovanje, ali me uvjeravao da sam glupa, beskorisna, da sam sama to trazila, da ce to ponoviti kad se najmanje budem nadala...To je trajalo sve do upisa na studij zbog cega sam odselila. U kasnim tridesetima, već sam udana i trecem tromjesecju trudnoce, susrecemo se u dućanu. Nakon uobicajenog razgovora s mojom majkom komentirao je kako bi volio da nosim curicu. Tada mi se javio tako jak osjecaj gadjenja koji vec godinama ne prolazi.
Muce me nocni strahovi i nocne more u kojima sve sto je meni radio radi mojoj djeci. Plasim se da je dosao i da ceka da zaspim da bi to napravio. Toliko to utjece na mene da djeci ne dam da idu kod bilo koga bez mene, cak ni prijateljima i rodacima kojima vjerujem i s kojima sam bliska. Ne upisujem ih ni u kakve aktivnosti koje vodi muska osoba. Ne oblacim ih u suknjice i haljinice. Svjesna da je sve to iracionalno jer njega odavno nema i nisu svi ljudi prijetnja ali ne vidim ni izlaz ni pomoc.
Ovo se resava kod psihijatra/psihologa
Ne na forumu
Ok je da napises ovde, da izbacis iz sebe ako ce ti biti lakse
Ali samo psihijatar/psiholog moze da te sprovede kroz traumu na drugi kraj tunela ka svetlu
Pomozi sebi i idi na razgovor

Postoje vrste hipnoza koje se rade da bi se ponovo prozivela trauma i da se sagleda kroz drugi ugao
To rade psihoterapeuti koji su prosli posebnu obuku za to
Potrazi nekog takvog. Nekoga ko se usko usmerio u radu sa ptsd
Nije svaki psihoterapeut za sve

Čovek je mrtav, ali imala je drugu žensku decu dok je taj napasnik bio živ, samo ne znamo koliko je strahovala. Jedan susret ne menja tu mnogo. Kod nje menja sve.
Stručno lice bi trebalo malo da prodžara šta se tu krije. A možda i iza toga.

Zar je moguće prijaviti mrtvu osobu?
Nije,...protiv mrtve osobe se ne može voditi nikakav krivični postupak, ali bi možda nekako drugačije to mogla obelodaniti.Sve u svemu,...o tome bi najbolje bilo posavetovati se sa psihoterapeutom (šta i kako).
Jer, to sad je mrtav i ne može ti ništa, pali samo u rl-u.
U snovima i podsvesno, javljaju ti se košmari i strahovi.Znači,... da ti je učinjena trauma (šteta) i da pravda nije zadovoljena! Osim što on više ne može nikome napokostiti.

Poslednja izmena:
Je je. Jedan voz u glavi i samo lekovima prekidaju poremećaje CNS, tojest spajaju vagone. Izbacuju one u kvaru.
I tako.... MSM, ne BiH ja tako varo narod, odvrdnemo vagon i izbacimo iz šina, ti voziću putij dalje.
Kažu da nekima pomaže.

Ima različitih vrsta psihoterapeuta i siguran sam kad bi se raspitala da bi ti jedan mogao pomoći. Odvaži se da tražiš pomoć, nisi ti kriva ako on nije znao na koji način da ti pomogne. Molim te, raspitaj se i pronađi nekog kvalitetnijeg psihoterapeuta u svom okruženju. On ce ti pomoci da izbacis to iz sebe kako treba i znati i kako ce ti pomoci da preradis to uzasno iskustvo. Sada ih ima dosta koji rade online, pa imaš i više mogućnosti.

Bilo bi dobro i kada bi se mogla povjeriti nekoj bliskoj osobi iz svog okruženja. Napisala si da si udana, zašto se mužu ne povjeriš? Ako jesi, što on kaže na to sve?

Ima različitih vrsta psihoterapeuta i siguran sam kad bi se raspitala da bi ti jedan mogao pomoći. Odvaži se da tražiš pomoć, nisi ti kriva ako on nije znao na koji način da ti pomogne. Molim te, raspitaj se i pronađi nekog kvalitetnijeg psihoterapeuta u svom okruženju. On ce ti pomoci da izbacis to iz sebe kako treba i znati i kako ce ti pomoci da preradis to uzasno iskustvo. Sada ih ima dosta koji rade online, pa imaš i više mogućnosti.

Bilo bi dobro i kada bi se mogla povjeriti nekoj bliskoj osobi iz svog okruženja. Napisala si da si udana, zašto se mužu ne povjeriš? Ako jesi, što on kaže na to sve?
Šta bi joj on pametno rekao? Što nisi prijavila ranije,...e.t.c...?!

Šta bi joj on pametno rekao? Što nisi prijavila ranije,...e.t.c...?!
Iako je lakše šutiti i zakapati traumu sve dublje, ona će uvijek izlaziti na sve strane. Neće postati bolje samo od sebe.
Zna biti bolje kad samo izgovoriš naglas što te muči, kad napišeš na papir, kad kažeš nekome..ni ne zna koliko je jaka podrška čeka. Ne mora svu težinu svijeta nositi sama.

Ima izlaza i pomoci, prijavis ga i svuda objavis slike da je silovatelj,po celom gradu izlepis plakate i na bilbord

Muz zna za taj dogadjaj ali ga ni njemu nikada u cjelosti nisam prepričala, izostavila sam dosta detalja jer se i dalje u glavi ne mogu otarasiti njegovog glasa kako mi govori da me muz nece htjeti jer sam to trazila i zaslužila itd... Inače, muž je pun razumijevanja što se toga tiče navečer čeka da ja prva zaspim pa tek onda on, ali mene svejedno muče snovi i strahovi.
Ne znam zašto mu se bojim reći sve jer je uvijek pokazivao samo podršku i ljubav, ali nešto kao da mi govori da će me drugačije gledati ako mu ispričam. Nisam mu ni rekla da sam silovana, jer sam malo ublažila taj dogadjaj. Nikada mu nisam rekla sto mi je zapravo sve napravio. Rekla sam da sam napadnuta i to je to, u detalje nisam ulazila i on je to poštovao pa je nakon mojih odbijanja da pričam dalje o tome prestao je previše zapitkivati..

Muz zna za taj dogadjaj ali ga ni njemu nikada u cjelosti nisam prepričala, izostavila sam dosta detalja jer se i dalje u glavi ne mogu otarasiti njegovog glasa kako mi govori da me muz nece htjeti jer sam to trazila i zaslužila itd... Inače, muž je pun razumijevanja što se toga tiče navečer čeka da ja prva zaspim pa tek onda on, ali mene svejedno muče snovi i strahovi.
Ne znam zašto mu se bojim reći sve jer je uvijek pokazivao samo podršku i ljubav, ali nešto kao da mi govori da će me drugačije gledati ako mu ispričam. Nisam mu ni rekla da sam silovana, jer sam malo ublažila taj dogadjaj. Nikada mu nisam rekla sto mi je zapravo sve napravio. Rekla sam da sam napadnuta i to je to, u detalje nisam ulazila i on je to poštovao pa je nakon mojih odbijanja da pričam dalje o tome prestao je previše zapitkivati..
Ok,...nisi spremna i nešto te koči u tome da mu se otvoriš do kraja.To ćeš rešiti postepeno sa psihoterapeutom.Steep by steep!

Iskreno, čim je zapitkivao, sigurno već sluti da mu nisi sve rekla. A ako je on stvarno takav kao što ga opisuješ, siguran sam da bi razumio i bio ti podrška. Jer vjeruj mi, čim se nešto izgovori to više nema toliku moć nad tobom kao kad je samo misao.
Zanemari glasove koji ti govore da si kriva, jer to nisu tvoje misli nego vjerovanja koja ti je silovatelj usadio da ga ne prijaviš i ne kažeš nikome. Oslobodi se tih kočnica, pričaj s mužem, roditeljima, terapeutom.

Back