Strah od samoće i usamljenosti?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ako ste sami da li vas obuzme strah od usamljenosti i da li razmišljate o tome ?
Ili vam je nebitno što ste sada sami jer verujete da ce se kad tad pojaviti neko ko ce vam odgovarati i sa kim cete želeti da budete zajedno..
Strah da vas pred spavanjw nece sacekati predivan osmeh,prelepo lice,nezadrzivo cekati da legnes pored nje i senzibilnim poljupcem isprati u svet snova..Zivotna zelja svakoga,ili bar moja..

Ljudska bića po prirodi su društvena pa ako smo predugo sami, naše mentalne sposobnosti mogu degradirati, što nas neminovno dovodi do straha od samoće pa sve do dubokog očaja.
No, ima nešto gore i od samoće (pisao sam o tome na džudi-nom forumu) a to je kada smo zakasnili za sve, vrijeme zaludno potrošili na neka bolja sutra, bolje prilike.. usamljenost se može prekinuti kako-tako ali kada je kasno za sve, ostane samo žal, žal za nekim boljim vremenima i propuštenim šansama.

Ljudska bića po prirodi su društvena pa ako smo predugo sami, naše mentalne sposobnosti mogu degradirati, što nas neminovno dovodi do straha od samoće pa sve do dubokog očaja.
No, ima nešto gore i od samoće (pisao sam o tome na džudi-nom forumu) a to je kada smo zakasnili za sve, vrijeme zaludno potrošili na neka bolja sutra, bolje prilike.. usamljenost se može prekinuti kako-tako ali kada je kasno za sve, ostane samo žal, žal za nekim boljim vremenima i propuštenim šansama.
usamljenost i samoća su dva totalno različita pojma

Ako ste sami da li vas obuzme strah od usamljenosti i da li razmišljate o tome ?
Da, obuzme me. Tačnije, strah da ću ostati sâm. Od najbliže porodice ostao mi je još samo otac, i ako ne budem imao nikog kad i on ode (mislim na ženu a nadam se i bar jedno dete), ne znam kako ću to podneti.

Ili vam je nebitno što ste sada sami jer verujete da ce se kad tad pojaviti neko ko ce vam odgovarati i sa kim cete želeti da budete zajedno..
Smučilo mi se da čekam. Dok dođe to "kad-tad", prođe mladost, a na kraju i život.

Od onih sam koji kada su bivali sami, a svi smo bar jednom u životu bili sami
verovala, da posle noci dolazi lep suncan dan.. u to verujem i dalje :)
Pa je li došao?

jedini strah koji imam je od bolesti, nemoći i ovisnosti o nekome. Nikada se nisam osjećala usamljeno :mace:
Ali ti nikad nisi ni bila baš usamljena, zar ne? Bar mi ne zvuči tako na osnovu ovog koliko te poznajem. Rekao bih da si u životu većinu vremenu imala nekog? Porodicu a i partnere.

Ne strahujem. Ko ne može sam sa sobom, taj postaje zavistan od partnera i vrlo rado će pristati na ustupke koji će njemu/njoj štetiti samo da ne bi bio sam/sama.
Mogu ja sâm sa sobom, nije to problem, čak ima dana kad preferiram da sam sâm, nego je problem što često nemam izbora. Jer partnera nema pa nema. A vreme teče. Mada se slažem da ne valja ni kad se ode u drugu krajnost pa po svaku cenu hoćeš da ostaneš sa nekim, makar na svoju štetu. Ali za to krivim i ovo današnje društvo o kome imam dosta nisko mišljenje, ne samo pojedinca koji se nađe u takvoj situaciji. A opet, zavisi od slučaja do slučaja.

Iz ličnog iskustva potvrđujem ovo.

Upravo to napisah iznad. Čekaš na neko bolje sutra a ono nikad ne dođe. Naravno, ne treba samo sedeti skrštenih ruku i čekati da se promene dese same od sebe, ali nekad su okolnosti takve da ne možeš previše da uradiš u datoj situaciji. Možda je u tom slučaju najbolja promena sredine. Ne znam.

Ne, najviše mi odgovara da budem sam. Ne treba mi neko da mi pravi ,,društvo", često se osećam bolje kad sam sam nego u društvu (introvert valjda).

Bio sam vise puta sam i u zajednici,,slazem se sa tobom posle kise dolazi sunce mada najcesce se prebaci u zubato ako me.kapiras ;)Zivot je sacinjen od lepog i manje lepog ..samo ne dozvoliti da se potrosi na ruzno jer jednom se radjamo a i ziveti sam zajebano je..oće zidovi da viču pa ako si za savet dajem ti ga besplatno znamo se dugo :lol: (napravi sebi dete ) a sve ostalo pusti da teçe dok ne naidjes na osobu sa bar 70% slicnosti.

u kom smislu sam?
uzivam da budem sam i napunim baterije, al ako pricamo o ljubavi ne znam, uglavnom jedino sam bio sam kad sam patio, nije bilo lepo
Svi mi imamo potrebu da u nekim periodima života ili trenutaka u našeim životima budemo sami ili sami sa sobom
Ali biti sam ili usamljen nije dobro ako postane redovno stanje..Bar ja tako mislim :)

Narativ nam namece da mislimo da je svet nas i da svih tih 7 milijardi ljudi nam je na raspolaganju: ha fak ju bihchiz odoh u japan da nadjem japanku.
Istina je da je 7 milijardi veeeeeeliki broj. Mnogo giga mega mega. Zapravo kad bi brojao do 7 milijardi, trebalo bi ti 221.816 godina. Tako da nismo mi ni usamljeni niti imamo izbora, mi smo samo zrno peska, svi u jednom ogromnom vrtlogu.
Odes na koncert, poneses veliki balon u obliku tukija i mases i s njim i dozivas vanzemljake i nista se nece promeniti na grande skali. Zemlja ce se i dalje okretati i 99.999 999 999 posto ljudi nece ni znati da postojis.
Zato s ljudima ne treba po potrebi, vec turisticki, a oni koji se uglave u pricu, nije lose, ako ne, barem si se zabavio.

Poslednja izmena:
Svi mi imamo potrebu da u nekim periodima života ili trenutaka u našeim životima budemo sami ili sami sa sobom
Ali biti sam ili usamljen nije dobro ako postane redovno stanje..Bar ja tako mislim :)
pa u ek se moze naci nesto sto te ispunjava, moj drugarica nije imala srece u ljubavi,pa je tako se fokusirala na skolu, zavrsila 2 fakulteta,jedan doktorirala, zaposlila se, i eto desio se onaj pravi,pa i dva mala andjela.
Eto

Neće se niko pojaviti
Čak me i ne plaši da umrem sam
Nadam se što pre
Imam i fin scenario kako bi to izgledalo ali fali mi kuća i bašta
Eto kako radi mašta😂🤗

Back