Strah od ljubavi

Mislim da je lakse umreti za nekoga,nego za istog ziveti...stara dobra fraza,ali istinita,mislim.
Meni se cini,da kada nekoga volimo zaista,uopste ne mozemo da postavimo granicu,jer ne zelimo,mislim da zapravo zelimo sebi i svima da pokazemo kako volimo bezgranicno.
Sad,pitanje je ko i kako ume,moze i zeli da voli.
Ja u principu samo bezuslovnu ljubav nazivam ljubavlju,sto ne znaci da sam je sposobna dati.

BRAVO !!!!

Ovo sam cuvao za kraj, ali sam presrecan kad ima neko jos tako ...... :)

Pa kako niko da ne pomene "bezuslovnu ljubav" ?!?!?!?!?!?
E ja imam strah da je to ono sto je sasim ishcezlo !

Ma salim se, ne plasim se bas nicega :)

.... ok, ima mozda nesto :)

I meni ''bezgranična ljubav'' zvuči kao jedina istinita. Ali, pitanje je da li tu ''bezgraničnost'' u srcu treba izneti kao takvu pred drugoga.
Ja mislim da sam pravi krpelj kad zavolim nekoga, da su mi i kosmičke daljine savladive... Evo, sada, dok ovo kucam, pomišljam na neke ljude... i moja ljubav prema njima je bezrezervna, bezuslovna... ništa mi ne treba za uzvrat, ništa ne tražim, nije potrebno ni da postoje kraj mene ni da čine stvari za mene da bih ih volela...
Ali sam zaista pripadnik shvatanja da strah od ljubavi postoji - uverila sam se u to kada sam je davala tako ogoljenu i ''nedoziranu''... I što je najčudnije i što sam mislila da neće meni da se desi i što me je i, na kraju krajeva, podstaklo da pokrenem ovu temu jeste - da sam se ja sama nečije ljubavi prema meni uplašila... iako nisam voljena po prvi put. Iako sam osoba koja je oduvek bila smela da primi i da ljubav. Dakle, mi neke delove sebe ne poznajemo dovoljno... Neke teze mi se narušavaju, druge rađaju...

I meni ''bezgranična ljubav'' zvuči kao jedina istinita. Ali, pitanje je da li tu ''bezgraničnost'' u srcu treba izneti kao takvu pred drugoga.
[B]Ja mislim da sam pravi krpelj kad zavolim nekoga,[/B] da su mi i kosmičke daljine savladive... Evo, sada, dok ovo kucam, pomišljam na neke ljude... i moja ljubav prema njima je bezrezervna, bezuslovna... ništa mi ne treba za uzvrat, ništa ne tražim, nije potrebno ni da postoje kraj mene ni da čine stvari za mene da bih ih volela...
Ali sam zaista pripadnik shvatanja da strah od ljubavi postoji - uverila sam se u to kada sam je davala tako ogoljenu i ''nedoziranu''... I što je najčudnije i što sam mislila da neće meni da se desi i što me je i, na kraju krajeva, podstaklo da pokrenem ovu temu jeste - da sam se ja sama nečije ljubavi prema meni uplašila... iako nisam voljena po prvi put. Iako sam osoba koja je oduvek bila smela da primi i da ljubav. Dakle,
mi neke delove sebe ne poznajemo dovoljno... Neke teze mi se narušavaju, druge rađaju...

u ovom slucaju "stah od ljubavi" je realan :)

run 4 your life :)

BRAVO !!!!

Ovo sam cuvao za kraj, ali sam presrecan kad ima neko jos tako ...... :)

Pa kako niko da ne pomene "bezuslovnu ljubav" ?!?!?!?!?!?
E ja imam strah da je to ono sto je sasim ishcezlo !

Ma salim se, ne plasim se bas nicega :)

.... ok, ima mozda nesto :)

Ако овај твој пост није ироничан, онда, бојим се, не говоримо баш сличне ствари...

Наиме, ко што рече Соколица, само родитељска љубав је безусловна, све остале су још како ''условљене''...

Чик да видим како ћемо и даље безусловно волети некога ко нас кињи, туче, малтретира, понижава и изражава презир према нама... Значи, та особа ипак мора да испуњава неке услове... (Иначе, једино рођену децу увек волимо, чак и кад су таква према нама, али то је већ биологија...)

A sto se tice straha....
Osim realnih egzistencijalnih strahova, sve ostalo, BAS SVE ostalo su izmisljotine i budalasthine
Na kraju, svako sam izabere svoje strahove
Uzivajte u njima

Мислим, све је то лепо...али овде не говоримо о боговима, него о обичним смртницима, обичним људима... Претпостављам да постоје и такви, савршени, ''без мане и страха'', али нису баш честа појава...

Procitala sam samo prvi i poslednji post,zato shvatite ako nesto mlatnem:D
Strah od ljubavi je egoizam,i odvratan je.
Dozvoliti drugome da bude u situaciji da nas povredi je poenta poverenja i ljubavi,i dokaz da ga volimo vise nego sebe.
Ostalo je samo sebicnost i samoljublje.

Коико си пута волела у животу? Ако је то било јендом-двапут-трипут...зашто није више? Ако је тако лепо и лако отварати се према другима, одакле толико усамљених и несрећних на планети? Сви су одреда самољубиви егоисти?

Meni se cini,da kada nekoga volimo zaista,uopste ne mozemo da postavimo granicu,jer ne zelimo,mislim da zapravo zelimo sebi i svima da pokazemo kako volimo bezgranicno.

Ово мени личи на заљубљенот. Заљубљеност је еуфорична, она нас уздиже до небеских висина, она нас омамљује и заноси...
Љубав нема потребе да се рекламира.

Ако овај твој пост није ироничан, онда, бојим се, не говоримо баш сличне ствари...

Наиме, ко што рече Соколица, само родитељска љубав је безусловна, све остале су још како ''условљене''...

Чик да видим како ћемо и даље безусловно волети некога ко нас кињи, туче, малтретира, понижава и изражава презир према нама... Значи, та особа ипак мора да испуњава неке услове... (Иначе, једино рођену децу увек волимо, чак и кад су таква према нама, али то је већ биологија...)

ok, vidim da ne govorimo o slicnim stvarima

Ja mislim da je jedina ljubav "bezuslovna ljubav", i nije vazno prema kome.
Recimo prema Bogu !
Sto se tice "roditeljske ljubavi", tu si na vrlo klizavom terenu, i to nema veze sa biologijom, a tek ako ima - onda nije "ljubav"
Samo jos kad cujem i da deca "vole" roditelje, onda mi se prevrne stomak :(

Hellen: Чик да видим како ћемо и даље безусловно волети некога ко нас кињи, туче, малтретира, понижава и изражава презир према нама...Значи, та особа ипак мора да испуњава неке услове...

pa zar nisam milion puta ponovio da mi sami biramo sve !!! Ajde sad mi objasni zasto bi neko uopste voleo nekog ko ga "kinji, tuce, ponizava...... "
Zasto bi neko uopste disao isti vazduh sa takvim osobama????????????
Sto se tice "ispunjavanja uslova", to je takodje stvar tvog slobodnog izbora.

Hellen: Иначе, једино рођену децу увек волимо, чак и кад су таква према нама, али то је већ биологија...

Samo da mi jos objasnis odakle potice termin "deca iz kontejnera", i odakle nam puna sirotista ?
Ja tvrdim da je primarni uzrok svih nasih problema "nevoljenost", iz detinjstva, pa tako redom do kraja

Hellen: Претпостављам да постоје и такви, савршени, ''без мане и страха'', али нису баш честа појава...

to i ja mislim, i te "retke" smatram "odabranim" :) i oni su hrabri i jaki i pametni i sposobni da vole bezuslovno, da vole za sebe :)

E, a za sve ostale postoji kineska prodavnica :)
Tamo je sve dostupno, brzo, i jevtino :)
toliko i vredi :)
toliko i traje :)

Svim uplashenim i zastrashenim zelim prijatno popodne sledecom pesmom Boba Dilana:
cini mi se vekovima,
vuk sa ovcom nesto ima........

Da li vam se učinilo nekad da vas neko toliko voli, da vas to na neki način, koliko ispunjava, toliko i još više, plaši, iako se taj strah ne može potpuno definisati i svrstati u red običnih strahova? Ili da vi nekog volite toliko silno, toliko puno i osećate da, što više težite da iskažete veličinu i snagu te ljubavi prema nekome, taj neko vam kao izmiče, kao da ga prepada vaša ljubav?
Ja sam sigurna da u ljudskoj prirodi, podsvesti, psihi,... postoji taj čudan strah od preteranih emocija, ali ne znam kako da ga objasnim... Vidim po sebi, primećujem kod drugih... Da i ljubav, kao najsavršenije osećanje, ipak treba biti kontrolisano u ispoljavanju, ipak treba da se drugima daje ''dozirano''... onoliko koliko je čovek kao nesavršeno biće spremno da ''podnese''...

Bravo. Ukapirala si. Otrov se sluzi u malim dozama.

Da, spadam u grupu ljudi koje plase preterani izlivi emocija i plasi me hladnoca, nedostatak emocija.
Volim da vidim da ljudi teze nekoj meri, jer i sama joj tezim.

Znas kako, shvati ljubav kao klackalicu, ako ti previse skocis gore, taj ode dole s emocijama, prosto se saplete pod naletom tvojih osecanja i obrnuto, bas zato mora da postoji ravnoteza u davanju i primanju.
Ne proracunato vaganje, vec neka slobodna procena, a to znaci da ponekad moramo takticki navaliti i takticki se udaljiti, a opet ne previse... hehehe, ljubavni odnos je malo komplikovan na prvi pogled, a u sustini veoma prost... ali gubi se nepotrebno vreme, jer ima ljudi koji bi samo da uzimaju, a da nista ne daju, a mi ne znamo odmah na startu koje kakav... Covek u ljubavi mora znati da pruzi, ali i da primi.

e vidis tu si totalno upravu. ali zasto to mora u ljubavi da bude tako?

Ja mislim da sam pravi krpelj kad zavolim nekoga, da su mi i kosmičke daljine savladive... Evo, sada, dok ovo kucam, pomišljam na neke ljude... i moja ljubav prema njima je bezrezervna, bezuslovna... ništa mi ne treba za uzvrat, ništa ne tražim, nije potrebno ni da postoje kraj mene ni da čine stvari za mene da bih ih volela...
Ali sam zaista pripadnik shvatanja da strah od ljubavi postoji - uverila sam se u to kada sam je davala tako ogoljenu i ''nedoziranu''... I što je najčudnije i što sam mislila da neće meni da se desi i što me je i, na kraju krajeva, podstaklo da pokrenem ovu temu jeste - da sam se ja sama nečije ljubavi prema meni uplašila... iako nisam voljena po prvi put. Iako sam osoba koja je oduvek bila smela da primi i da ljubav. Dakle, mi neke delove sebe ne poznajemo dovoljno... Neke teze mi se narušavaju, druge rađaju...

skoro sam upoznao neku devojku i mislim da se izmedju nas desilo ovo o cemu ti sad pises. bas cu da je uputim na ovu temu.

@meda

Ako si zedan i dam ti da popijes vode... lepo ti je... zadovoljan si... ali ako ti otvorim usta, stavim crevo umutra i odvrnem cesmu do kraja, poceces da se gusis, da se zagrcavas...

Nismo savrseni... ne mozemo da damo i da primimo previse... sa nasim sazrevanjem uvecava se i nasa sposobnost da damo i primimo...

Ja mislim da je jedina ljubav "bezuslovna ljubav", i nije vazno prema kome.
Recimo prema Bogu !

ОК, према Богу, и према коме још? Волиш ли ти неког ''безусловно'', наравно, осим Бога???

Sto se tice "roditeljske ljubavi", tu si na vrlo klizavom terenu, i to nema veze sa biologijom, a tek ako ima - onda nije "ljubav"
Samo jos kad cujem i da deca "vole" roditelje, onda mi se prevrne stomak

Говорим о љубави родитеља према деци,а не о љубави деце према родитељима. Деца не морају да испуњавају никаве услове да бисмо их волели, али родитељи још како морају да заслуже љубав своје деце...
Иначе, постоји много људи који НИКАКО и НИКОГА нису способани да воле....па чак ни рођену децу, али они су друга прича...(мада су, на жалост, бројнији од тих ''божанстава'' бер мане и страха која воле безусловно...)
pa zar nisam milion puta ponovio da mi sami biramo sve !!! Ajde sad mi objasni zasto bi neko uopste voleo nekog ko ga "kinji, tuce, ponizava...... "
Zasto bi neko uopste disao isti vazduh sa takvim osobama????????????
Sto se tice "ispunjavanja uslova", to je takodje stvar tvog slobodnog izbora.

Значи, услови ипак постоје? Заволимо некога ко је дивна особа и диван према нама, онда тај неко, рецимо, после много година, једног дана одлепи и почне да нас малтретира, туче, кињи...и све побројано... Хоћемо ли га и даље безусловно волети, до краја живота, или ћемо изабрати да престанемо да га волимо јер више не испуњава наше услове?
Безусловна љубав би требала да траје и када тај неко више није оно у шта смо се заљубили, јер, побогу, ми волимо без икаквог услова!

E, a za sve ostale postoji kineska prodavnica
Tamo je sve dostupno, brzo, i jevtino
toliko i vredi
toliko i traje

Svim uplashenim i zastrashenim zelim prijatno popodne sledecom pesmom Boba Dilana:
cini mi se vekovima,
vuk sa ovcom nesto ima........

Волим интернет. Нигде толико добрих, племенитих, моралних, добрих, искрених, узвишених, пожртвованих, отворених особа пуних љубави и доброте као овде!

Hellen:
Волим интернет. Нигде толико добрих, племенитих, моралних, добрих, искрених, узвишених, пожртвованих, отворених особа пуних љубави и доброте као овде!

Blago tebi :)
Ja nikako na netu da sretnem nista slicno !

Zelim da izrazavam stavove koji se ne slazu sa tvojima, ali ti se bas trudis da smoris :(
Ja izrazavam samo svoj licni stav po aktuelnom pitanju "stah od ljubavi", a ko je kakva osoba, bas me ne zanima. Moje neslaganje sa tvojim, ili bilo cijim stavom, nikako ne ugrozava Tebe, ili Bilo Koga kao osobu, zar ne ? Takodje moj stav ne mora da bude identifikacije mog ponasanja, zar da :)

Ja bre iskreno mislim da su budalashtine poput "straha od ljubavi" dobre samo za zezanje, malo polemike, i ... idemo dalje, .... ej breeeee, ceka nas zivot, a zivot je zurkaaaaaa :)
i to dobra :)
Ako neko ipak izabere da se boji ovna i govna, da se plashi ljubavi,.... mogu da nabavim mobilac Asterixa i Obelixa, koji takodje zive u strahu da ce im se nebo srushiti na glavu.

Zelim da izrazavam stavove koji se ne slazu sa tvojima, ali ti se bas trudis da smoris

У томе сам мајстор! :)

Ja izrazavam samo svoj licni stav po aktuelnom pitanju "stah od ljubavi", a ko je kakva osoba, bas me ne zanima. Moje neslaganje sa tvojim, ili bilo cijim stavom, nikako ne ugrozava Tebe, ili Bilo Koga kao osobu, zar ne ?

А ја се баш лично увредила! :lol:

Ja bre iskreno mislim da su budalashtine poput "straha od ljubavi" dobre samo za zezanje, malo polemike, i ... idemo dalje, .... ej breeeee, ceka nas zivot, a zivot je zurkaaaaaa

И ја исто мислим - о безусловној љубави! :razz:

Hellen: Говорим о љубави родитеља према деци,а е о љубави деце према родитељима. Деца не морају да испуњавају никаве услове да бисмо их волели, али родитељи још како морају да заслуже љубав своје деце...

PLS, ne kachi se sa ovom temom.... klizav teren !!!!

Ja tvrdim da ooooooooooooogromna vecina balkanskih roditelja
1. ne voli svoju decu
2. sigurno ih ne voli "bezuslovno"

Zar nisi bezbroj puta cula oko sebe tekstove kao sto su:

... pa za koga sam ja to kuvala?
... ja sve cinim za decu, a ona to ne znaju da cene !
... zasto sam ti to uopste kupila kad ne nosish?
... ja sam joj Majka !
... ja sam im zivot dala !
... zna mama sta je najbolje za tebe !
... to je Moje dete, i ja mogu da ga bijem ako zasluzi !
....koga vise volis: mamu ili tatu ?
... ja perem, peglam, kuvam, a vi ni hvala da kazete

...... itd, itd, itd........

ja u svemu slicnom vidim velika ocekivanja roditelja koja postavljaju svojim mladuncima. Ovi su na taj nacin dresirani da ostvarujuci predvidjene uslove, budu najzad prihvaceni kao osobe od strane mama i tata.
Zar je to bezuslovna ljubav?

I evo jos malo da te nerviram:
dok god se Ti i ostali plase ljubavi, stvaraju ono sto je vec tradicionalni establishment pogresnih medjuljudskih odnosa na Balkanu
Ukratko: bezuslovnu ljubav, i bezuslovnu podrshku na Balkanu, po default-u NIKAD ne dobijes od bracnog partnera i od roditelja
:razz::razz::razz::razz:
e, ako i to ne mozes da vidis oko sebe, procitaj bilo koju temu, na bilo kom forumu, i videces vapaje nevoljenih osoba

hev e veri gud ivning
best rigards
Coffie

:lol:Boj se ovna, boj se govna.. to je prva Helen izjavila, posle Mese Selimovica... ovo da udje u zapisnik... a ti medvede... ides mi na p.ickin zivac... psujem samo kad se mora...:lol:al sladak si...jesi... hahahha... al dzabe sve... nemas sanse protiv Helen... i jaci su pali pokoseni...:lol:
Hajde dodji mi, dodji mi, decko... uzecu ti sve...al sve:-D:lol:

:lol:Boj se ovna, boj se govna.. to je prva Helen izjavila, posle Mese Selimovica... ovo da udje u zapisnik... a ti medvede... ides mi na p.ickin zivac... psujem samo kad se mora...:lol:al sladak si...jesi... hahahha... al dzabe sve... nemas sanse protiv Helen... i jaci su pali pokoseni...:lol:
Hajde dodji mi, dodji mi, decko... uzecu ti sve...al sve:-D:lol:

odakle tebi to da sam "medved" ????

Meda, je ok :)
Medic, jos bolje :)

ja sam bwe dobrica :)
i volim da se zezam :)

Pozdrav i tebi :)

Back