Strah od ginekologa: Ovi saveti će vam pomoći

Da li vas je strah Ginekologa?

 • Da

  glasova: 2 50,0%
 • Ne

  glasova: 2 50,0%
 • Da i pijem neke cajeve na biljnoj bazi da se smirim

  glasova: 2 50,0%
 • Da šiknem rakiju

  glasova: 0 0,0%
 • Moj ginekolog je muškarac

  glasova: 0 0,0%
 • Moj ginekolog je žensko

  glasova: 2 50,0%
 • Moj ginekolog je nebinarna osoba (ovo je zbog eurovizije)

  glasova: 0 0,0%

 • Ukupno glasova
  4

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.537
1. Pronađite pravog ginekologa

Važno je da nađete doktora sa kojim se dobro slažete. Slobodno pitajte prijatelje: Postoji li ovde praksa koja vam se može preporučiti na osnovu ličnih, pozitivnih iskustava?

Takođe možete razmotriti sa kojim se polom osećate prijatnije. Neke žene preferiraju ženskog ginekologa jer se osećaju manje inhibirano oko istog pola. Drugi, pak, smatraju da su muški lekari posebno oprezni jer su manje sposobni da iz sopstvenog iskustva procene osetljivost ženskih polnih organa. Slušajte svoj unutrašnji glas i vidite sa kim se osećate prijatnije.

Ako imate ozbiljne nedoumice, možete ih iskazati telefonom pre nego što zakažete termin. Ovo omogućava recepcionarima da osiguraju da ginekolog ostavi dovoljno vremena za vaš termin.

Ako ne odgovara, ne gubite nadu! Zakažite termin u nekoj drugoj ordinaciji – sigurno ćete naći doktora sa kojim se osećate prijatno.


2. Komunicirajte iskreno
Ako se ne osećate dobro, odmah obavestite svog lekara. Na taj način on zna kako se osećate i može da odgovori na to prijateljski. Ometajući razgovor takođe može pomoći da se situacija olakša. Zamolite svog doktora da vam objasni šta tačno radi. Ovo ne samo da osigurava da se koncentrišete na nešto drugo, već i uklanja strah od nepoznatih uređaja ili procedura.


3. Nosite udobnu odeću kod ginekologa
Hodanje kroz sobu za tretmane i sedenje u stolici za pregled sa golim donjim delom tela može biti neprijatno. Izaberite odgovarajuću odeću pre zakazanog termina: Uz oversize košulju, haljinu ili suknju, pružate lekaru potreban pristup, ali se i dalje osećate malo više pokriveno.


4. Izbegavajte preglede tokom menstruacije
U stvari, prilikom zakazivanja treba obratiti pažnju da li u to vreme očekujete menstruaciju. Žene se često osećaju neprijatnije tokom ovih dana. Takođe može biti da neki testovi, kao što su bris, nisu mogući zbog jakog krvarenja.Izaberite datum kada nemate menstruaciju.


5. Osveži se
Trebalo bi da se operete pre pregleda, kako zbog sopstvene udobnosti, tako i iz poštovanja prema lekaru koji vas leči. Međutim, brijanje nogu ili intimnog područja je potpuno nepotrebno. Da li to ne radite iz principa ili jednostavno niste imali vremena: ginekologa uopšte nije briga! Njega zanima vaše zdravlje - ne vaše dlake na telu.6. Opustite se tokom pregleda
Bez obzira da li imate pritužbe ili preventivni pregled – pregled kod ginekologa može biti neprijatan. Zato je još važnije da se opustite. Ako se napnete, pregled će postati samo neprijatniji. Najbolje je da dišete polako i duboko i opustite noge. Takođe je važno da ne stisnete zadnjicu - tada će se sve oko spekuluma skupiti.

7. Nagradi se
Da li vam poseta ginekologu predstavlja test i da li vam se čini kao da vam je pao kamen sa srca posle pregleda? Tada možete biti ponosni što ste zadržali termin i nagradite se za to. Počastite se komadom torte u omiljenom kafiću ili cipelama koje želite nedeljama.


Sedativi pre posete ginekologu


Ako se jako plašite odlaska kod ginekologa ili ste možda traumatizovani pacijent, pre posete lekaru možete razmisliti i o uzimanju biljnih sedativa.

Ako ste pod stresom ili nervozni, preporučujemo neke biljne lekove koji se mogu uzimati bez saveta lekara.

Homeopatske lekove možete nabaviti u obliku kapi ili tableta u apoteci. Pošto se radi o niskim dozama biljnih lekova koji su slobodno dostupni za prodaju, ne morate da brinete o efektima navikavanja ili zavisnosti. Međutim, uzimajte homeopatske lekove samo ako su hitno potrebni. Pitajte apoteku za savet i objasnite zašto ga uzimate.

1715699762861.jpeg
 

Back
Top