Strah..Kako ga pobediti?

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Od kad znam za sebe sam u boksu i bicu, na ovaj ili onaj nacin, dok budem mogao da hodam. 😊
Ја сам дуго боксовао. Е сад, као што врло добро знаш, кад се изађе пред пет хиљада људи у ринг, то није прави страх. неко посебно осећање. Трема. Мене је срећном то увек ерало на акцију. Нисам се никад замрзао.

Готово све страхове сам савладала, неке сам одлагала за касније а са некима се суочавала одмах, полако су нестајали.
Остао је страх од висине, али и то сам научила да контролишем када баш морам, мада гледам да избегнем ситуације где би могао да ме обузме.

Остао је страх од висине, али и то сам научила да контролишем када баш морам, мада гледам да избегнем ситуације где би могао да ме обузме.
Mene čak i kada sam na ograđenom kao da nešto vuče da skočim, zbog toga izbjegavam.

I totalna tama... iako sam pomalo na nju otupio, ali još uvijek.

Nego, dok su pokojni baba i deda bili živi, stanovali su na 17. katu u ZG., baba je dedu znala toliko naživcirati, da je ovaj prebacivao nogu preko balkona.

:rotf:

Naravno da je bezveze dramio, samo se baba bojala.

:mrgreen:

Можда некоме помогне, мада не знам колико је добар пример.
Имала сам од најранијег детињства ноћне море, страх од мрака и некаквих очију које ме гледају из мрака, хладних прстију које желе да ме додирну ако се откријем, заиста страшан осећај.
Нико није схватао озбиљно, па сам се сама носила са тим.
Када сам била 12, 13 година пуштала сам музику да ме успава, па ипак се дешавало да се пробудим у паници јер је ,,нешто" у соби. Зада сам терала себе да истанем, упалим светло. Погледам у ормаре, испод кревета, кроз прозор и кажем себи да нема ничега, а ипак сам кад угасим светло и легнем осећала страх.
И тако још доста година. А онда је дошло бомбардовање и ја сам престала да се плашим. И мрака и да спавам сама...
Ваљда сусрет са реалном опасношћу помогне да се убију ирационални страхови.

Znam...
To je na djelu uma, ali emocije uhvate tako da je to problem, konkretno kod mene. Šta tu predlažeš? Da popijem nešto sa smirenje? haha

Inače, tako sam sav život funkcionisala, imala ogromno samopouzdanje, ali sada ga nemam :D
Nešto mi se sllično desilo kad sam spremala spec. Govorila sam kako ima vremena do trenutka kad nije bilo više vremena i ja krenem da razmišljam o odustajanju , skroz ozbiljno.
I onda mi došlo teško. Pitala sam se: Ko sam sada JA? Nikada u životu nisam odustala , barem pokušam.
I rešim : Izlazim. Polomim se od učenja i sve dobro prođe čak fenomenalno.
Kukala sam ali bih opet.

Готово све страхове сам савладала, неке сам одлагала за касније а са некима се суочавала одмах, полако су нестајали.
Potpuno te razumem...
Moj strah od visine je jos od malena...ne znam sta ga je uzrokovalo...Instinktivno sam jos tada izbegavala takve situacije.
Sve ostalo mogu da racionalizujem i samim tim izborim se.
Jedino u snu mi ni visina ne predstavlja problem ...cak na protiv.

Занимљиво... ја се у сну још више плашим. Степеништа која се сруше и прекинут пут, доле провалија.
U snu samo osvestis da ne moze nista da ti se desi taman i da propadas u provaliju,samo pretocis to u neko letenje....To je moj metod.
Ali na javi...noge mi se oduzmu od straha na istu hipoteticku situaciju.

Strah je nemoguce pobjediti jer pripada podsvjesnim mehanizmima egzistencije e sada Strah je jako dobar za osobu i treba ga koristit kao saveznika i najboljeg prijatelja ne kao neprijatelja jer Strah mozete kontrolisati i to je poenta i usmjeriti ga ostvarenju cilja

A postoje i strahovi koji se ne prevazilaze a to je neki nesvesni strah majke za svoju decu. Ne mora postojati razlog ali čak i nejavljanje na telefon u nekom dužem vremenskom periodu u meni budi neki strah.Mislim da taj strah nikada neću u potpunosti pobediti.
To bi pre mogla da bude anksioznost. Isko izgleda kao strah (simptomi) nije isto, ima drugih uzroka: strah je emocija izazvana nečim opasnim, anksioznost može da bude posledica stalnog stresa.

Pogledajte prilog 1660131
Strah i mehanizam straha je primarna naša emocija koja nas priprema za opasnost - opravdanu ili ne.
Ne morate reći koji su vaši strahovi ili bojazni - možda je to isuviše intimno pitanje, ali recimo možete odgovoriti da li ste neki pobedili i kako ste uspeli u tome?
Najbitnija stvar u borbi protiv straha je da upoznas sebe ,np stid i nesigurnost dolaze is straha od kritike okoline ,znaci najbitnije je sebe upoznati jer kad utvrdis da strah nije opravdan nego dolazi iz tvoje nesigunosti onda mozes vjezbati i raditi na tome. U drugim situacijama pomaze da sebi postavis pitanje u svakoj situaciji ,sta je najgore sta se moze desiti, cesto se uspostavi da je stah nepotreban.

Back