Strah..Kako ga pobediti?

• Začetnik teme Začetnik teme pikax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

pikax

Buduća legenda
Poruka
36.427
1734705408598.jpeg

Strah i mehanizam straha je primarna naša emocija koja nas priprema za opasnost - opravdanu ili ne.
Ne morate reći koji su vaši strahovi ili bojazni - možda je to isuviše intimno pitanje, ali recimo možete odgovoriti da li ste neki pobedili i kako ste uspeli u tome?

Pogledajte prilog 1660131
Strah i mehanizam straha je primarna naša emocija koja nas priprema za opasnost - opravdanu ili ne.
Ne morate reći koji su vaši strahovi ili bojazni - možda je to isuviše intimno pitanje, ali recimo možete odgovoriti da li ste neki pobedili i kako ste uspeli u tome?
Različiti mehanizmi za oslobađanje od straha. Neki put je suočavanje, nekad nešto drugo.

Pobedila sam strah od pasa. Kao malu, ujeo me je moj pas,vučjak i završila sam sa par kopči na glavi. Dugo vremena nakon toga sam imala patološki strah od svih pasa, posebno od rase vučjaka, ali su mi roditelji kupili malog terijera i pored njega sam se oslobodila tog straha. Mada, moram da priznam da se i dan danas pomalo štrecnem kada vidim nekog vučjaka da slobodno šeta pored mene.

Боји се човек свега и свачега.
Али не у мери да му то омета нормално функционисање.
Онда су измислили реч "страхујем" и свима је лакнуло јер се више не боје.
Вечерас сам на висини задатка...
Lepo je Pacho napisao : Suočavanje.
U mom slučaju upravo je to otklonilo strah.
Da, možeš iči stepenicama ali nije to poenta.

Lepo je Pacho napisao : Suočavanje.
U mom slučaju upravo je to otklonilo strah.
Da, možeš iči stepenicama ali nije to poenta.
Јесте .

Глупо, али ја не волим да ходам са неким ко носи отворен кишобран.
Или уопште када је киша и сви их носе, гледам да се склоним, сачекам...
Нисам имао лоше искуство али увек помислим да ће ме убости у око...

То ми је уједно једини, да кажем необичан страх..фобија..

Različiti mehanizmi za oslobađanje od straha. Neki put je suočavanje, nekad nešto drugo.
Meni je lako da kazem, posto su neurolozi vojni ubacili buvu da zbog hipotalamusa ili sta vec, ja ne osecam strah, ili na osnovu testova, ali su u pravu , ja osecam strah ali ga lako prevazilazim i kraj...ali to uopste nije normalno reagovanje ljudi , ljudi imaju problema sa strahom, a ja bih voleo da cujem kako resavaju to...

Jer ja znam, iako ja licno resavam strah da je za mnoge ljude to bas veliki problem...oni se plase i plase...ja se plasim i samo kazem ne i nestane...
Tako jednostavno , tako da ispada da se nisam ni plasio , a nije tacno , jesam, samo to je isto kao ono kad kazu ostavio si curu , znaci da je nisi ni voleo , pa nije , ali resis i odresis...

Ono zasto ja hocu da se to brzo resava je sto sam video da kad cuvaju strah, onda im to postane psihoza, a ja nisam siguran da sam ja zasticen od psihoza, mada posto nemam strahove, nemam ni psihoze, ali nisam siguran da je gradja mog mozga bas sigurica i za psihoze...to je drugi deo mozga....

Npr posto nemam strahova, ali sam na oprezu , to je nekad nesto sto se zove anksioznost, tj povisena budnost dovodi do nekih somatskih promena, npr nadbubrezna zlezda vise luci adrenalina kad hoces da reagujes...a to nije kod anksioznosti stanje mozda kod neke stalne anksioznosti jeste, zato ne treba da traje boravak u takvim prostorima, i da ne kazem drzavama...

Strah je i pozitivan. Naprimer, bez osećaja straha ili bojazni možemo pokušati da preplivamo Dunav iako nismo plivači. :D
Kad reče neplivač, imala sam jedno davljenje, kao klinka, upravo iz tog razloga. Ubeđena u svoje plivačke sposobnosti, skočim sa keja u vodu i počnem da se davim jer nema dna da dodirnem nogama. Na sreću, taj strah sam vrlo brzo prevazišla tako što sam usavršila plivanje ;)

Po meni suocavanje, ali nismo svi isti.
Ja sam pobedio (odnosno, naucio da kontrolisem sebe u meri da se ne ukocim vec nastsvim racionalno da se ponasam) svoj strah od zmija, tako sto sam nekoliko puta uskocio da plivam sa vodenim zmijama u jezeru.
Besenovacko jezero je pre 15-tak godina bilo prepuno zmija, pa sam ga koristio kao trening protiv svog straha. A znam da vodene zmije nisu otrovne.
Mada, uprkos tom znanju, bas me je bilo strah. I nije bilo lako :)

Kao mladji, pre tog treninga, toliko sam se plasio zmija, da sam znao da se ukocim od straha kad je vidim uzivo.

Eto kod mene bi boza. Nemam ja strah od vožnje liftom nego da ćemo se zaglaviti.
Vozim se ja liftovima inače kad moram.
I eto . Zaglavio se 3-4 x zaredom a ja ništa :lol:
E daa, imala sam strah od letenja ( a nisam Erika Jong :D ) I bilo je prilično traumatično, prvi let, sam osećaj u stomaku, a onda posle 10x ti već svejedno, jer na sreću, svi letovi su mi bili prijatni, bez turbulencija. Ako budem imala neki sa turbulencijama, javiću vam kako sam prevazišla taj strah ;)

Poslednja izmena:
Po meni suocavanje, ali nismo svi isti.
Ja sam pobedio (odnosno, naucio da kontrolisem sebe u meri da se ne ukocim vec nastsvim racionalno da se ponasam) svoj strah od zmija, tako sto sam nekoliko puta uskocio da plivam sa vodenim zmijama u jezeru.
Besenovacko jezero je pre 15-tak godina bilo prepuno zmija, pa sam ga koristio kao trening protiv svog straha. A znam da vodene zmije nisu otrovne.
Mada, uprkos tom znanju, bas me je bilo strah. I nije bilo lako :)

Kao mladji, pre tog treninga, toliko sam se plasio zmija, da sam znao da se ukocim od straha kad je vidim uzivo.
Da, tako sam ja procenila da zmije nisu opasne, a skakavci jesu.Skakavci su letalni :D

Mada znam mnogo ljudi koji baš imaju strah od duboke vode, recimo moj muž. Ništa iznad ramena ne dolazi u obzir :mrgreen:

Ja sada imam, ne bas strah, ali obazrivost od duboke vode, nije mi svejedno.
A odlican sam plivac, plivao sam vise puta maraton od Sutomora do Bara, od Kotora do Prčnja, sve duboka voda...

Ali, izgleda da sa zreloscu dodju ti neki realni strahovi :)

Ja mogu da navedem primer strah od visine, kako izgleda kod mene, znaci ja kad sam dosao na 22 sprat da stanujem, a ograda je ispod jaja, znaci mnogo ispod kukova, ko je napravi onako nisku , i kad pridjes a teziste ti je mnogo iznad , jer si 2m, ogradi , koja je lepa u smislu ne zaklanja vidik zato je tako i niska ali prodje te hladan znoj, klecaju ti kolena, bukvalno svaki put, ne desava se svaki put da ti se malo zavrti u glavi , ali zna ponekad... a ima i onog kao da je nesto hladno duvnulo..

Ali , kako vreme prolazi , ja ti prvo pridjem tako sto spustim kukove nize od ograde, da teziste bude nize....to pomaze pa nema klecanja kolena, ali ima hladan znoj kad pogledam ljude, ima ga i sad dok pisem, treba pljuvacki minut do dole...nije to kliker pa da ide brzo....
Jos sam gledao na karaburmi samoubistvo kad se decko bacio sa 14og sprata , sd dom...tako da sam u praksi video kako to izgleda kad ljudsko telo udari u beton sa 13 spratova...pocinje od drugog...koliko se ja secam, cini mi se da je tako..

Ali u vojsci sam imao poligon , spec jedinice pa poligon i tu je bilo skakanje preko prepreka sa visine, pa je visina bila kao prvi sprat zgrade...i ti sad skaces jednom dva puta sto puta, kad sam dosao kuci , drugi sprat, tacno znas da mozes da skocis odozgo i da doskocis samo u letu sta da radis...
kao igranje kosarke...nista ne osecas...ali to je 2 sprat...a ovo 22..

Mada, ima opreza iako je drugi , ljudi ginu sa prvog, a kamoli sa drugog, tako da bez treninga, sipak nemaq straha ni sa drugog..a posle malo treninga, kazem kaqo da igras kosarku..

Ja sada imam, ne bas strah, ali obazrivost od duboke vode, nije mi svejedno.
A odlican sam plivac, plivao sam vise puta maraton od Sutomora do Bara, od Kotora do Prčnja, sve duboka voda...

Ali, izgleda da sa zreloscu dodju ti neki realni strahovi :)
koji je tu realan strah, ali stvarno koji strah,.,,,mani pricu koji je stvarni strah.....to me interesuje....posto kod vode 2m su 2m , isto kao i 2000 metara.,.,

Back