Stop za ustašluk u Austriji: Sklonili ustaški grb u Blajburgu

Добро дошли

Buduća legenda
Poruka
27.854
1651822816263.png


Austrijske vlasti koje su trajno zabranile komemoracije u Blajburgu dale su rok od četiri sedmice da vlasnici spomenika sami uklone grb, što se nije dogodilo.
Tabla je inače u vlasništvu Počasnog blajburškog voda, koji je i vlasnik zemljišta gde se svake godine održavala komemoracija, koju su Austrijanci nazivali i najvećim fašističkim skupom u Evropi.
Ove će godine 13. maja biti održana u Blajburgu samo crkvena misa, a hrvatski ambasador u Austriji položiće venac na mestu gde je tabla sa uklonjenim grbom.
https://www.novosti.rs/planeta/svet/1113339/ustasluk-ustaski-grb-austrija-blajburg

Ministarstvo spoljnih poslova poslalo je protestnu notu Austriji!

1651823068080.png


Hrvati tvrde da je proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom ”nepotrebno naštetilo ugledu Hrvatske, kao i ugledu Hrvata koji žive i rade u Austriji, te stvorilo dojam da Hrvatska danas koristi protivustavne simbole. Takvo tumačenje Hrvatska najoštrije odbacuje”.
- Sam grb vekovima je bio sastavni deo heraldike Habsburške Monarhije i u raznim istorijskim spisima, stoga nema i ne može da ima protivustavne konotacije - piše u hrvatskom protestu Austrijancima.
- Grb se nalazi na privatnom posedu austrijskog udruženja Počasni blajburški vod a razlozi i obrazloženje njegovog uklanjanja su za Republiku Hrvatsku kako sa istorijskog, tako i sa društvenog i političkog gledišta neprihvatljivi - tvrde u hrvatskom MVP-u.
https://www.novosti.rs/planeta/regi...sti-austrija-blajburg-hrvatska-ustaski-simbol
********************************
Коначно да се Хрватима једном стане на пут дивљања са усташким симболима који су у суштини одраз фашизма. Аустријанци су им једном за свагда забранили то дивљање. Могу Хрвати сада да ,,цврче као глисте на жару'', да шаљу протестне ноте, ..... али морају да схвате да су под том симболиком починили страшне злочине геноцидних размера.
 

Back
Top