Stogodišnjak produžio vozačku dozvolu: 'Na putu sam od 1937. godine!''

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
234.126
dekica.jpg

Eric Dixon, stogodišnji umirovljenik iz Velike Britanije upravo je produljio svoju vozačku dozvolu. Eric i dalje ponosno vozi svoju Kiju Picanto i nema namjeru stati unatoč ‘nikad gorem‘ ponašanju vozača.
‘Ne pamtim da su vozači ikada bili ovako nekulturni, a ne pamtim niti ovoliki broj rupa na cesti‘, kaže Eric i nastavlja:

Dobio sam prvi posao za upravljačem kamiona od tri tone nakon što sam napustio školu sa samo 13 godina. Od tada sam upravljao raznim vozilima - od motocikala do autobusa na kat‘.
U Velikoj Britaniji nakon 70. godine vozačke dozvole treba obnavljati svake tri godine, no Eric inzistira na tome da ne postoji ništa što je radio u svojim 60-im, a da sada ne može, piše Kentonline.
‘Došao je instruktor vožnje, pogledao me i pitao: jeste li vi gospodin Dixon? Očekivao je nekoga na štakama, a dobio je mene‘.
Eric je dobio svoj prvi posao 1937. u Londonu dok su rasle napetosti uoči Drugog svjetskog rata.

‘Imao sam samo 13 godina, ali ako ste mogli raditi posao, nije ih brinula vaša dob.

S 18 godina sam dobio poziv u vojsku gdje sam položio tri vozačka ispita, uključujući one za teška teretna vozila i prikolice. Dva tjedna nakon izlaska iz vojske zaposlio sam se u velikoj autobusnoj kompaniji (East Kent Road Car), u kojoj sam radio 37 godina.
U mirovini sam od 1987. godine, a još uvijek s autom mogu otići u bilo koji glavni grad Europe, naravno bez navigacije.
Na pitanje koliko su se promijenile ceste i navike vozača, kaže: ‘Uvijek je bilo puno ljubaznosti i to je bila usađena navika. Danas nema manira, ceste su postale prometnije i bit će samo još gore. Isto tako, rupe su najgore ikada‘!
Što se tiče zdravlja, Eric kaže da je ‘apsolutno briljantan‘.
‘Ne koristim štap za hodanje i ne uzimam lijekove.''
https://www.jutarnji.hr/autoklub/ak...godine-i-dalje-vozim-bolje-od-vecine-15418670

Bravo dekice! Malo me čudi ovo što kaže da tamo u Britaniji nikad nije bilo više rupa na putevima.
Za sebe mislim da ću mnogo pre stotke biti pokojni, a ne još i da vozim kola. Mada ko zna. I mene zdravlje još uvek dobro služi.

Sace neko kaze da je opasan sto sporo vozi
Возиш онолико колико иде колона (у улици). Ако се иде очигледно спорије, провоцирају се они иза да претичу - што ствара ризик.
Неписано правило, али тако живот диктира.

На аутопуту... па... Смета али мање. Тамо барем сви иду у истом правцу.

Pogledajte prilog 1487317

Eric Dixon, stogodišnji umirovljenik iz Velike Britanije upravo je produljio svoju vozačku dozvolu. Eric i dalje ponosno vozi svoju Kiju Picanto i nema namjeru stati unatoč ‘nikad gorem‘ ponašanju vozača.
‘Ne pamtim da su vozači ikada bili ovako nekulturni, a ne pamtim niti ovoliki broj rupa na cesti‘, kaže Eric i nastavlja:

Dobio sam prvi posao za upravljačem kamiona od tri tone nakon što sam napustio školu sa samo 13 godina. Od tada sam upravljao raznim vozilima - od motocikala do autobusa na kat‘.
U Velikoj Britaniji nakon 70. godine vozačke dozvole treba obnavljati svake tri godine, no Eric inzistira na tome da ne postoji ništa što je radio u svojim 60-im, a da sada ne može, piše Kentonline.
‘Došao je instruktor vožnje, pogledao me i pitao: jeste li vi gospodin Dixon? Očekivao je nekoga na štakama, a dobio je mene‘.
Eric je dobio svoj prvi posao 1937. u Londonu dok su rasle napetosti uoči Drugog svjetskog rata.

‘Imao sam samo 13 godina, ali ako ste mogli raditi posao, nije ih brinula vaša dob.

S 18 godina sam dobio poziv u vojsku gdje sam položio tri vozačka ispita, uključujući one za teška teretna vozila i prikolice. Dva tjedna nakon izlaska iz vojske zaposlio sam se u velikoj autobusnoj kompaniji (East Kent Road Car), u kojoj sam radio 37 godina.
U mirovini sam od 1987. godine, a još uvijek s autom mogu otići u bilo koji glavni grad Europe, naravno bez navigacije.
Na pitanje koliko su se promijenile ceste i navike vozača, kaže: ‘Uvijek je bilo puno ljubaznosti i to je bila usađena navika. Danas nema manira, ceste su postale prometnije i bit će samo još gore. Isto tako, rupe su najgore ikada‘!
Što se tiče zdravlja, Eric kaže da je ‘apsolutno briljantan‘.
‘Ne koristim štap za hodanje i ne uzimam lijekove.''
https://www.jutarnji.hr/autoklub/ak...godine-i-dalje-vozim-bolje-od-vecine-15418670

Bravo dekice! Malo me čudi ovo što kaže da tamo u Britaniji nikad nije bilo više rupa na putevima.
Za sebe mislim da ću mnogo pre stotke biti pokojni, a ne još i da vozim kola. Mada ko zna. I mene zdravlje još uvek dobro služi.
Da nisi samo procitao tekst sa Jutarnjeg nego u originalu video bi u diskusijama ispod da su provalili matorog da laze da je 1937 poceo da vozi sa 13 godina, novinari tog portala koji su objavili taj tekst to nisu provalili nego citaoci. U UK je 1930-te donet zakon o saobracaju (Road Traffic Act 1930) kojim je uvedeno izdavanje vozackih dozvola po polaganju ispita i ogranicenje u godinama, tad je u UK uvedena granica na 18 godina. 7 godina pre nego sto je starac iz price imao 13 godina kad je navodno poceo da vozi.

Inace, Brtanci su prvi zakon o saobracaju motornih vozila doneli jos 1903-ce godine. Zamislite samo.
No tad nije bilo ni ogranicenja o brzinama, ni polaganja testa za voznju, izdavala su se samo neka dokumenta za prepoznavanje vozaca.

LINK LINK<--- Do pre 2 godine imali smo i mi u Srbiji dedu od 94 godine sa aktivnom vozackom dozvolom.
LINK LINK <--- A na Novom Zelandu su imali starca koji je vozio sa 105.

A Amerikanac je jos stariji, 107.

Poslednja izmena:
Da nisi samo procitao tekst sa Jutarnjeg nego u originalu video bi u diskusijama ispod da su provalili matorog da laze da je 1937 poceo da vozi sa 13 godina, novinari tog portala koji su objavili taj tekst to nisu provalili nego citaoci. U UK je 1930-te donet zakon o saobracaju (Road Traffic Act 1930) kojim je uvedeno izdavanje vozackih dozvola po polaganju ispita i ogranicenje u godinama, tad je u UK uvedena granica na 18 godina. 7 godina pre nego sto je starac iz price imao 13 godina kad je navodno poceo da vozi.
Ja sam počeo da vozim sa 13 godina. Ti možeš da veruješ, a ne moraš.

Ja sam počeo da vozim sa 13 godina. Ti možeš da veruješ, a ne moraš.
Ja sam vozio sa 12 ali ne po asfaltnim drumovima vec samo po letnjim drumovima po Sremu. A ne znam kako je bilo u tvojim pasivnim krajevima, da li je bilo pandura po asfaltnim drumovima no meni ni otac nije dozvoljavao da ulazim u saobracaj sa toliko godina. Naucio me je da vozim sa toliko godina po letnjim drumovima i davao mi je da preparkitram kola u dvoristu ali nisam smeo da izadjem iz njega.
Manje vise svi decaci iz kraja su do osnovne skinuli "djanu" sto se tice voznje kola a mnogi od nas su imali i PSP dozvole za voznju mopeda.

Deda, kaze da je poceo da radi i vozi sa 13, da tad niko nije gledao godine. Englezi koji su iskomentarisali clanak o njemu kazu da je 1930 uveden zakon kojima se ogranicavaju godine za voznju.

U ratnom stanju se sve menja i prilagođava ali vama ništa nije jasno.

Apropo voznje u mladjim godinama, sa 14 smo polagali PSP u osnovnoj skoli, dosli nam iz AK Jedinstvo i na Tehnickom obrazovanju su svi koji su bili zainteresovani polagali PSP za mopede. To je bilo u mom 8-mom razredu i tad sam prvi put, kradom da ne znaju roditelji, od Zemuna Rog Ponny Exprresom (oker boje) moga ujaka otisao do Dortjola. Drugar Cedomir na sporednom sicu i ja smo kejom, pa pesackom stazom na Brankovom mostu i Donjogradskim bulevarom otisli do 25.maja, kakvo putesetvije, kakva ludost neiskusnih klinaca... na Donjogradskom biulevaru su tad od kamiondzija ginuli i iskusni motociklisti.

Ja sa 14 vozio auto vi zemunci ste uvek palili na gurku :lol:
Vidi gore, ti sa 14, chika dlugomir sa 13 a ja sa 12. Samo sto sam ja ziveo u urbanoj sredini za razliku od vas dvojice pa mi nije bilo dopustemo u tim godinama da vozim po ulici. Odem u kraj kod tebe i chika dlugomira, onda moze.

No, ja sam sa 14 imao dozvolu za moped, ti nisi.

Edit.
U kraju smo imali drugara Micka, njegov cale je bio neko moodo u policiji u Ljermontovoj (posle nam sredjivao tamo kad god je nesto trebalo od dokumenata). Micko je sa 14 krao kola prvo od caleta (olesi ga od batina posle) a zatim je obijao kola i motore i hvatali ga panduri po gradu. Onda se on pozove na caleta, cale iz Ljermontove ode u 29.novembra, na licu mesta ga olesi pendrekom i posalje pesice kuci ali da ne ulazi u GSP (ako ga uhvate ridzovani tek ce onda da ga olesi). Micko je poginuo negde u Hrvatskoj ako Arkanovac, nista od skole nije zavrsio, nikad nije radio, bio je razbojnik. Ali to je tako cesto, pandur u jednoj generaciji u drugoj razbojnik.

Poslednja izmena:

Back