Што су се фајерке поново популарне?

Zašto da ti se sloši?
Brandit M65 jakne su u proseku 7-8000 dinara.

Njihove M1 jakne koštaju gotovo isto.
Pa napisao sam zašto mi se slošilo. Platio sam Alfa vijetnamku 120 dojčmaraka. Toliko bih je platio opet, samo u evrima. Ne bih da je platim 200 evra.
A Brandt realno ne bih razmatrao. Jednostavno mi nije to to. Mislim na model M65.

Pa napisao sam zašto mi se slošilo. Platio sam Alfa vijetnamku 120 dojčmaraka. Toliko bih je platio opet, samo u evrima. Ne bih da je platim 200 evra.
A Brandt realno ne bih razmatrao. Jednostavno mi nije to to. Mislim na model M65.

Stvar izbora. Alfa ima visoke cene, to stoji.
Lično, mislim da ako nešto traje i ima vanvremenski kroj i stil, onda ni tih 200 eura nije puno. Barem tako ja razmišljam.
Doduše, treba i na oko da se svidi i stoji.

Stvar izbora. Alfa ima visoke cene, to stoji.
Lično, mislim da ako nešto traje i ima vanvremenski kroj i stil, onda ni tih 200 eura nije puno. Barem tako ja razmišljam.
Doduše, treba i na oko da se svidi i stoji.
Apsolutno se slažem sa tobom. Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Alfa vijetnamke nikako nisu najbesmislenija stvar koju bi čovek preplatio. Mada smatram da je cena preterana, one su i dalje najbolja roba u tom segmentu. I svakako bih pre dao 200 eur za Alfu nego 70 za Brandt.

Ali u kontekstu ideje da bih platio 200 eur samo da bih imao istu jaknu u još jednoj bolji, a da me pritom odlično služi ova koja izgleda svake godine sve bolje još od '94. i koju sam usput platio daleko jeftinije - e to boli, jer moji planovi padaju u vodu.

Dakle nisam imao nikakav prigovor na kvalitet, ili na razliku u ceni između Alfe i ostalih. To je bio samo moj lament pred plakarom.

какве су то јакне фајерке?

„Фајерка” у српском (и нашироко балканском) говору је назив за специфичну врсту јакне — углавном кратку, пуњену, ветро- и водоодбојну спољашњу јакну која потиче из војне/авијацијске одеће.

👕 Шта је тачно „фајерка”?​

📌 Фајерка обично значи:

• Кратка, топла јакна, често са полиeстерским или најлонским спољним материјалом и дебелим пуњењем.
  • Дизајн из војске, нарочито пилотске и хладно-времеске униформе (попут модела MA-1 или CWU), које су служиле за заштиту од ветра и хладноће.
  • Има често еластичне манжетне, појас, више џепова, и јаку поставу да држи топлоту.
📍 Назив „фајерка” у српском језику је народни/sleng назив за ту врсту великих, пуха-нтих јакни — а није директно повезан са „фајером” (ватром) у буквалном смислу.

🧥 Одакле потиче?​

Ове јакне традиционално су биле део војне опреме пилота и посаде за летове у хладнијим условима, а касније су постале популарни цивилни модни комад због свог стила и практичности.

Укратко:
➡️ Фајерка — кратка, топла, ветро-одбојна јакна инспирисана војним пилотским моделима, данас често коришћена у свакодневној моди.

Хоћеш да ти опишем разлику између фајерке и сушкавца/пухача (puffer jacket)? 😊

имаш слику?

Ево како обично изгледа фajерка (јакна коју си питао) — то је та врста кратке, дебело пуњене јакне, често сličна бомбер-стилу или пуферу:

https://www.cernucci.com/cdn/shop/files/SH-MENSOW2301_52.jpg?v=1700130169&width=800

https://woodpeckercanada.com/cdn/shop/files/woodpecker-mens-short-winter-coat-woody-bomber-all-wet-navy-6.jpg?v=1740075507

https://alphaindustries.cstatic.io/media/af/9e/3a/1730359414/148130_719_2_model_00003_117246.jpg?ts=1733917959

6

Ове слике показују примере таквих јакни — обично:
🧥 кратке дужине (до струка)
🧥 пуњене/„пуфер“ изглед — дебела, топла, са видљивим квадратићима пуњења
🧥 раније инспирисане војним/бомбер моделима, али модерније и топлије за зиму
✔️ То је оно што се у народном говору често зове фајерка (веома слично puffer или bomber-style јакни) — практично за хладно време и ветар.

Хоћеш да ти објасним како да разликујеш баш ту „фајерку“ од обичног пухача или „спорташа“? 😊
Ово нису фајерке што си ти окачио, то су иначе ратне ваздухопловне јакне британских авијатичара који су управљали спитфајерима ловачким авионима, они су их прославили. После су седамдесетих и осамдесетих постале популарне код италијанских ултраса, крајем осамдесетих популарност стиче и у Југославији код навијача, пре свега код навијача хајдука торциде јер јелте Италија им је одма преко.

Пре пар деценија те јакне су обично носили мушки из екстремно тешких услова (насиље разних врста и облика у породицама,разни пороци),тако да су повезиване са њима.Одједном искачу рекламе са неким суманутим цифрама за исте те јакне што ће рећи поново су се вратиле ал' као модни детаљ.
Јел' то данас неко познат носи неки глумац,певач,јутубер,спортиста те су популарне,шта се дешава?
ako nemas fajerku i vijetnamku nisi muskarac !

Malo je ložana stil, valjda zbog te ranfle što steže donju ivicu i daje efekat širine ramena, grudi, a kamuflira stomak

Više mi se sviđa vijetnamka, ako bih morala da biram između za dva, da sam muškarac.

A najlepše mu muškarac izgleda u kaputu
(napomena: guglala sam prva dva pojma)

Još jedna napomena: Žena vam otvori finu netoksičnu temu a vi joj se ukenyavate, čoporašite i podjebavate

Zauz, ošini ih bez milosti

Mi koji smo bili tinejdžeri početkom 2000ih smo ih listom nosili, nije više važilo to nasilničko pravilo.
Ma nije nikad ni važilo. Uvek je bilo nemerljivo više onih koji su nosili fajerke i bili apsolutno okej nego što je bilo skinsa i sličnih. Problem je što je to njima bila neka vrsta uniforme.

Zbog toga je nastradao i legendarni Fred Peri brend. Zbog skinsa su kupci počeli da ih potpuno bojkotuju, pa su se stvari koliko toliko popravile kad su prestali da proizvode ozloglašene crno-žute polo majice.

Насилни одговор са циљем да уплаши показује да сам у праву јер спада у дислокацију агресије - ко те је повредио томе се тако обрати,ја сам погрешна адреса за то.
to su takozvane bomber jackets jakne i popularne su sirom sveta i nikad im popularnost nije opala..
ja imam 3 klasicne i jednu koznu zimsku.
Нестале су двехиљадитих да би сад опет постале модни тренд са абнормалним ценама али им је репутација и даље језива (пре неки дан је био наслов о томе,шибање међусобно оних чије се име не спомиње на сред улице - језа).

Ja sam ih zvala fajterke 😂
Jeste, to je česta greška, ali ima smisla.

Zapravo citirao sam te da bih te zamolio da, ukoliko nemate neki drugi dogovor, malo počistiš ovu dnevno-političku raspravu imeđu Stojkova i Altera.
Verujem da su završili i da se neće mnogo ljutiti. Baš smo lepo razmenjivali informacije, a onda je priča zamrla zajedno sa Vučićem i Visa karticama.

Jeste, to je česta greška, ali ima smisla.

Zapravo citirao sam te da bih te zamolio da, ukoliko nemate neki drugi dogovor, malo počistiš ovu dnevno-političku raspravu imeđu Stojkova i Altera.
Verujem da su završili i da se neće mnogo ljutiti. Baš smo lepo razmenjivali informacije, a onda je priča zamrla zajedno sa Vučićem i Visa karticama.
Nisam bila prisutna, ali zato sada sredila.

Back