Heroj.Ulice
Veoma poznat
- Poruka
- 14.108
Ima ih i sad takve, ja imam sa narandžastom postavom i ona vojnička zelena spoljaДа,апсолутно а тада су биле са наранџасте унутра,споља црне - данас видим толико прилагођену продају да има за све.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ima ih i sad takve, ja imam sa narandžastom postavom i ona vojnička zelena spoljaДа,апсолутно а тада су биле са наранџасте унутра,споља црне - данас видим толико прилагођену продају да има за све.
...a šta ćemo mi što ne znamo tog četdžipitija?А ми који не знамо шта је то фајерка, морамо прво да питамо четџипитија?
Кад отвараш тему, ако је појам општепознат, онда ок. Ако није, ред је да даш објашњење да форумаши разумеју.
...a šta ćemo mi što ne znamo tog četdžipitija?
Čim zna šta je fajerka....Добар лик.
Није смарач.

Pojam je opštepoznat. Nisu ih nosili bumeri isključivo, nosila se uvek, nosi se i danas. Nekad je popularna, nekad manje, kao uostalom i sve drugo što se tiče sveta mode.А ми који не знамо шта је то фајерка, морамо прво да питамо четџипитија?
Кад отвараш тему, ако је појам општепознат, онда ок. Ако није, ред је да даш објашњење да форумаши разумеју.
Ja mislim da se Alter malo šaliPojam je opštepoznat. Nisu ih nosili bumeri isključivo, nosila se uvek, nosi se i danas. Nekad je popularna, nekad manje, kao uostalom i sve drugo što se tiče sveta mode.
Fajerka je vrsta jakne, kao teksas, bomber, parka, vijetnamka... i pojam je opštepoznat. Opštepoznat ne znači da svi znaju, pa se tako nađu i ljudi poput tebe koji ne znaju.
Ipak, logičnije je da vi kao manjina koja ne zna istražite šta je to ako vas zanima nego da se neko bavi objašnjavanjem opštepoznatih pojmova.
U uvodnom postu jasno piše da je jakna, tako da si samo trebao da klikneš fajerka jakna i pogledaš sliku. To bi ti daleko pomoglo nego da je opisivao kakva je to jakna.
Ja mislim da se Alter malo šali
Dodatne zanimljive informacije:какве су то јакне фајерке?
„Фајерка” у српском (и нашироко балканском) говору је назив за специфичну врсту јакне — углавном кратку, пуњену, ветро- и водоодбојну спољашњу јакну која потиче из војне/авијацијске одеће.
Шта је тачно „фајерка”?
Фајерка обично значи:
- Кратка, топла јакна, често са полиeстерским или најлонским спољним материјалом и дебелим пуњењем.
- Дизајн из војске, нарочито пилотске и хладно-времеске униформе (попут модела MA-1 или CWU), које су служиле за заштиту од ветра и хладноће.
- Има често еластичне манжетне, појас, више џепова, и јаку поставу да држи топлоту.
Назив „фајерка” у српском језику је народни/sleng назив за ту врсту великих, пуха-нтих јакни — а није директно повезан са „фајером” (ватром) у буквалном смислу.
Ове јакне традиционално су биле део војне опреме пилота и посаде за летове у хладнијим условима, а касније су постале популарни цивилни модни комад због свог стила и практичности.
Одакле потиче?
Укратко:
Фајерка — кратка, топла, ветро-одбојна јакна инспирисана војним пилотским моделима, данас често коришћена у свакодневној моди.
Хоћеш да ти опишем разлику између фајерке и сушкавца/пухача (puffer jacket)?
имаш слику?
Ево како обично изгледа фajерка (јакна коју си питао) — то је та врста кратке, дебело пуњене јакне, често сličна бомбер-стилу или пуферу:
![]()
![]()
![]()
6
Ове слике показују примере таквих јакни — обично:
кратке дужине (до струка)
пуњене/„пуфер“ изглед — дебела, топла, са видљивим квадратићима пуњења
раније инспирисане војним/бомбер моделима, али модерније и топлије за зиму
То је оно што се у народном говору често зове фајерка (веома слично puffer или bomber-style јакни) — практично за хладно време и ветар.
Хоћеш да ти објасним како да разликујеш баш ту „фајерку“ од обичног пухача или „спорташа“?![]()
ne lupaj.. to su takozvane bomber jackets jakne i popularne su sirom sveta i nikad im popularnost nije opala..Пре пар деценија те јакне су обично носили мушки из екстремно тешких услова (насиље разних врста и облика у породицама,разни пороци),тако да су повезиване са њима.Одједном искачу рекламе са неким суманутим цифрама за исте те јакне што ће рећи поново су се вратиле ал' као модни детаљ.
Јел' то данас неко познат носи неки глумац,певач,јутубер,спортиста те су популарне,шта се дешава?
Не,није шала кад ме гањаш по форуму и провоцираш а онда се фолираш већ је ово https://forum.krstarica.com/threads/stop-toksicnoj-atmosferi-na-forumu.1049159/ извини се за неосноване токсичне поруке иПа, јесте.
колегница (колега) Зауз мало отвара теме без контекста за ширу популацију, а представи их као да свако зна о чему се ради. Па искористих ову тему за критику свих тема.
Šta bi mi bez tebe????Па, јесте.
колегница (колега) Зауз мало отвара теме без контекста за ширу популацију, а представи их као да свако зна о чему се ради. Па искористих ову тему за критику свих тема.
Brate sestro, svi smo nosili fajerke devedesetih. Nikakva naročita simbolika, samo popularne i praktične jakne.Пре пар деценија те јакне су обично носили мушки из екстремно тешких услова (насиље разних врста и облика у породицама,разни пороци),тако да су повезиване са њима.Одједном искачу рекламе са неким суманутим цифрама за исте те јакне што ће рећи поново су се вратиле ал' као модни детаљ.
Јел' то данас неко познат носи неки глумац,певач,јутубер,спортиста те су популарне,шта се дешава?
Ja nisam.Brate sestro, svi smo nosili fajerke devedesetih. Nikakva naročita simbolika, samo popularne i praktične jakne.
је ли Зауз бата или сека?Brate sestro,
ortakје ли Зауз бата или сека?
Ja nisam.
Kupio neku kožnu varijantu sličnog kroja.
Bila jeftinija od Alfe
Nemam pojma, trebalo bi da sam(a) Zauz postavi adekvatnu anketuје ли Зауз бата или сека?

Bilo je originala ali i dosta piratskih varijanti, ali sve je to nama bila fajerka.Ja nisam.
Bila jeftinija od Alfe

Da, kada je KraNp najavio kupovinu vijetnamke procunjao sam da pogledam koliko koštaju, jer veću duže razmišljam da možda uzmem i jednu krem. Međutim kad sam video da su ~200 Eur, slošilo mi se. To ranije nije bilo tako skupo, čini mi se. Mislim da sam svoju platio nekih 120 ondašnjih maraka.Ja nisam.
Bila jeftinija od Alfe
Бомбардовали су нас што је најјезивија асоцијација на то.Fajerke su globalno krenule iz pilotske/militarističke mode (MA-1 model),
Сачувај Боже и саклониa kod nas su 90-ih postale popularne kroz skinhed i navijačku scenu. Kasnije su ih preuzeli i drugi, od huligana do dizelaša.
.Неко је то претворио у моду,враћају се језива сећања.Vremenom su izašle iz tog uskog konteksta i postale samo još jedan modni komad mada i dalje imaju taj nezgodan "ulični" kontekst![]()
Većina mojih radnih HTZ odela su imala i takozvane pilot jakne.Da, kada je KraNp najavio kupovinu vijetnamke procunjao sam da pogledam koliko koštaju, jer veću duže razmišljam da možda uzmem i jednu krem. Međutim kad sam video da su ~200 Eur, slošilo mi se. To ranije nije bilo tako skupo, čini mi se. Mislim da sam svoju platio nekih 120 ondašnjih maraka.
U svakom slučaju, za razliku od vijetnamke, ne bih kupio Alfa fajerku. Ne zbog kvaliteta, nego su mi nekako prenapumpane, prenabudžene, predebele. Gube funkciju praktičnosti i jednostavnog kul izgleda.
Uostalom, fajerke pravi mnogo više proizvođača nego vijetnamke. Veći je izbor.
Da, kada je KraNp najavio kupovinu vijetnamke procunjao sam da pogledam koliko koštaju, jer veću duže razmišljam da možda uzmem i jednu krem. Međutim kad sam video da su ~200 Eur, slošilo mi se. To ranije nije bilo tako skupo, čini mi se. Mislim da sam svoju platio nekih 120 ondašnjih maraka.
U svakom slučaju, za razliku od vijetnamke, ne bih kupio Alfa fajerku. Ne zbog kvaliteta, nego su mi nekako prenapumpane, prenabudžene, predebele. Gube funkciju praktičnosti i jednostavnog kul izgleda.
Uostalom, fajerke pravi mnogo više proizvođača nego vijetnamke. Veći je izbor.
Ovo nisu spit fajerke.какве су то јакне фајерке?
„Фајерка” у српском (и нашироко балканском) говору је назив за специфичну врсту јакне — углавном кратку, пуњену, ветро- и водоодбојну спољашњу јакну која потиче из војне/авијацијске одеће.
Шта је тачно „фајерка”?
Фајерка обично значи:
- Кратка, топла јакна, често са полиeстерским или најлонским спољним материјалом и дебелим пуњењем.
- Дизајн из војске, нарочито пилотске и хладно-времеске униформе (попут модела MA-1 или CWU), које су служиле за заштиту од ветра и хладноће.
- Има често еластичне манжетне, појас, више џепова, и јаку поставу да држи топлоту.
Назив „фајерка” у српском језику је народни/sleng назив за ту врсту великих, пуха-нтих јакни — а није директно повезан са „фајером” (ватром) у буквалном смислу.
Ове јакне традиционално су биле део војне опреме пилота и посаде за летове у хладнијим условима, а касније су постале популарни цивилни модни комад због свог стила и практичности.
Одакле потиче?
Укратко:
Фајерка — кратка, топла, ветро-одбојна јакна инспирисана војним пилотским моделима, данас често коришћена у свакодневној моди.
Хоћеш да ти опишем разлику између фајерке и сушкавца/пухача (puffer jacket)?
имаш слику?
Ево како обично изгледа фajерка (јакна коју си питао) — то је та врста кратке, дебело пуњене јакне, често сličна бомбер-стилу или пуферу:
![]()
![]()
![]()
6
Ове слике показују примере таквих јакни — обично:
кратке дужине (до струка)
пуњене/„пуфер“ изглед — дебела, топла, са видљивим квадратићима пуњења
раније инспирисане војним/бомбер моделима, али модерније и топлије за зиму
То је оно што се у народном говору често зове фајерка (веома слично puffer или bomber-style јакни) — практично за хладно време и ветар.
Хоћеш да ти објасним како да разликујеш баш ту „фајерку“ од обичног пухача или „спорташа“?![]()