Quo Vadis TV
Piše Mihailo Radojičić: Kunemo po kuća
Zemlja u kojoj se od crkve očekuje da širi optimizam je zemlja ubogih. Tamo, u susjedstvu, od tog „optimizma“ su napravili TV emisiju s popom u centru pažnje, a satelit je doturio do nas. Čudi me da koriste satelit, zar velikosrbima nije bog repetitor. Iz tog regiona u CG stižu vjera, popovi i kletve. A pop koji proklinje vjernike obični je zvekan a ne pastir. U Gorskom vijencu 34 lica djelaju u dramskoj radnji. Posljednje lice sa spiska je Baba iz Bara. U kratkim crtama i efektnim dijalozima Njegoš je od nje napravio lik i karakter. Baba oće da pomuti Crnogorce. Prethodnica u dramskoj radnji joj je Pop Mićo. Prvo lice države Vladika Rade, kroz glavni lik Vladike Danila, stavlja svog činovnika popa (Mića) u „magareću klupu“. Ne zna ništa. Uz to, crkva nije bila odvojena od države no su bili jedno u istom. Pop Mićo, iako tumači božju promisao, ne može da provali babu-vješticu... Pa Njegoš kroz lik Kneza Janka veli: „Čudna popa, jadi ga ne bili, u svijet ga ovakvoga nema“. Isti lik je isljeđuje: „Kazuj, baba, jesi li vještica!“ Kad pritisne vlast nema se kuđ... „Jesam, kneže, nije fajde kriti“. Nema javnog tužioca, zaštićenog svjedoka, procesuiranja i zanovijetanja. Krivica je utvrđena. Priznanje implicira presudu. Ona je konačna i izvršna. Narod oće babu pod gomilu. Ali glavari ka glavari, skapulaju korumpiranu babu pošto je priznala kako se ona i njene druge promeću u vještice: „Zla mrznome činit ne možemo; / ako nam je mio ali svojta, / trag po tragu njegov iskopamo.“/... Eto ga Risto. I pop, i baba, i Bar ujedno. Sveta trojica. I Rumija je tu sa svojim željezom. Vještice se kupe na mjedeno (gvozdeno) guvno da zlo čine.
Piščeva najvažnija poduka je da „zla mrznome činit ne možemo“. Kako Risto u vlasti ima i milih i svojte, boje se. Tako kletva biva jača od Ustava, Risto od države a ministri ka Pop Mićo. Kao da im je neko natovario švajs aparat i boce propan-butan i kisika na leđa pa ne znaju šta će s tim. Ko je vario taj i razvaruje. Platite, da se skalamerija razvari. Željezne ostatke vratite ožalošćenoj porodici i razdužili ste se s grijehom. Miran Bar, a za Bačku vas zabole. Tu počinje velji jazuk i drama. Lokalni problem postaje državni. Država hoće da se oslobodi mangupa u svojim redovima, a mangupiranje s Ristom se nastavlja dok „na tron sjedi nepravo uzeti“. Onda stisni s bagerom pred kuću siromaha da mu je srušiš, a moćnom si dao planinu da je nagrdi. To se ne dešava bez korupcije. „Crkva“ na Rumiji je pokretna imovina. Bog nije vlasnik Jugopetrola ni Europetrola-Gojčaj, pa nema kerozina, niti vozi helikopter, da je tu poperi. Državna imovina je ugrožena, a država nudi tendere i tandara-mandara rješenja. Ponudite helikopter!
Na scenu stupa državni javni servis da uredbu vidi kako stoji, da se vuci ne prejedu... da ovčica koja ne zanese... I Javni servis zanese sa onima koji siluju CG. Tri dana reklamiraju „Repliku“, ne toliko obavijesti radi, koliko da pripreme SPC da odbrani kletvenika. Tako Džoma, uvozni pop, izvozi kletvu u javnost za svakodnevnu upotrebu. Čini je sekularnom i poziva se na Sv. Petra. Ne zna, siroma Velikosrba, da se radi o literaturi, književno-epistolarnim poslanicama narodu. Andrić kaže da od apostola Pavla niko nije nadmašio poslanice Sv. Petra Cetinjskog. Kletva u G. Vijencu“ (Serdar Vukota) takođe je literarna umjetnost.
Šekspir vrvi od proklinjanja na sceni, ali kletve ne sije po Londonu. Kod pametnih to je literarni žanr, a kod avetnih sredstvo za zatucanje naroda. Džomin mitropolit odavno obija po CG i u kam zatuca. Za očekivati je da SPC otvori svoj javni servis pod firmom: „Kunemo po kuća“! Nađeš žrtvu, platiš kletvu, a oni šibnu SMS ... „Trag se grdni njihov iskopao kao što je šarenim konjima“... misli se na servis.
U multikonfesionalnoj „Replici“ nema Crnogoraca i Hrvata. Prvi jesu prisutni ali riječ im ne daju. Drugi su opravdano izostali. Ko da pristane na tu nepodnošljivu lakoću nepoštovanja. Bošnjak iz Bara je, vjerujem, zaključio da nema „tije para“ koje će ga opet uvesti u ovakve replike. I gosti studenti ekstremno probrani. NVO „Mladi za Kosmet“. Kakve veze imaju oni sa Rumijom ako ne da osnaže kletvu. Velikosrbi su tu, i voditelj je tu, i gost iznenađenja, Joca nazvan „mali mrav“ sa Cetinja. Svi na istoj liniji. Mali mrav ekstremno ponosan na prijateljstvo s velikim ratnim zlikovcem. Voditelj na to, ni „se“ ni „bre“. Tako voditelj ispade „domaćin iznenađenja“, a gost kolateralna šteta. Radio Bisernica na TV.
Navuku narod na gatke i na trave, a onda ga zaliju čajem od kletve na gladan stomak, da bolje proklinje. I ja sam se navuka. Već kunem. To je ta škola. Onaj koji nam je od tuđeg đerdana napravio bisernicu je odgovoran. Izvještavo je od Vučurovića, a doveo kadar od Karadžića. Tako je „radio škola“ progledala na televiziji. Ta škola vodi Repliku i dovodi goste. A Džoma pripomaže kako je Hrist bičem izagnao trgovce iz hrama... Onda on i njegova bratija ne bi osvitali u CG. Njihove trgovine nadaleko nema. Trguju kao da je u CG nestašica pravoslavlja pa ga prodaju na crno... Prizori kao iz krstaških pohoda. U ime vjere sve oteše i ovjeriše, ka svoje, kod države.
Pošto je kletva opravdana evo jedna za kraj: Ko ne snese crkvu s Rumije ne snosio ni jaje no se dovijek drkolio s tuđijem! Evo i druge kao pordška prvoj i Javnom servisu za novi početak: Ko mi o zlu mislio o Džomi ovisio.
P.S. I ova kolumna je proizvela repliku. Na takve izazove nikad ne odgovaram naprečac. Znam da onaj koji očekuje odgovor svaki dan trči na trafiku da vidi šta mu se piše... a i drugi su zainteresovani, pa tako ide tiraž novini. Ovo što slijedi drugi su napisali i uputili na adresu RTCG. Ja prenosim.
From: Fan Mix
Subject: Pogledajte sta je vas zaposlenik Dragan Aloric cinio u BiH To:kabinetrtcg@t-com.me Cc:direktor-radija@rtcg.org
Date: Saturday, March, 27. 2010.
Postovanje, Ja sam gradjanin Sarajeva i zaprepastio sam se kada sam doznao da je ozloglaseni novinar paljanske Srpske televizije Dragan Aloric zaposlenik RTV Crne Gore. Ne mogu da vjerujem da je takav medijski zlocinac nasao svoje mjesto u, bar sam tako mislio, casnim novinarima Crne Gore i u Javnom rtv servisu. Posto djelo govori vise od rijeci, saljem vam samo djelic Aloricevog necovjestva, mrznje i zla koje je svakodnevno sirio putem srpskih medija.
U istom pismu su i adrese linkova koji nude video dokaze za navode iz pisma. Izostavio sam ih, jer mnogi ne znaju da se koriste linkovima. YOUTUBE i GOOGLE nude jednostavniji put do dokaza. Samo upišete na svakome navedeno ime i klik... I google vam sve odgugla, ukoliko nijeste oguglali na sve. Iz odgovora na moju kolumnu „Đerdan“ najviše me zaboljelo što replikant ne zna šta znači riječ „drkoliti“. Kako glagol proizilazi iz osnovne imenice, kao i čitava lepeza sličnih riječi i značenja, objašnjenje je jako opširno, pa ću mu to lično pokazati na sudu.
http://www.pobjeda.co.me/citanje.php?datum=2011-01-17&id=199034