Što Kuran zaista kaže o Izraelskoj državi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

DedaStojan

Veoma poznat
Poruka
10.127
KUR'AN KAŽE DA JE ALLAH DAO ZEMLJU IZRAEL ŽIDOVIMA I VRATIĆE IH NA TO TLO u posljednim vremenima.

Gledanje na povratak Židova u Izrael kao na zapadnu invaziju kao na nedavne kolonizatore, novog je datuma nema temelja u autentičnoj islamskoj vjeri. Prema Kur'anu, nijedna osoba, narod ili vjerska zajednica ne može zahtijevati trajno pravo posjeda nad bilo kojom teritorijom. Zemlja pripada isključivo Bogu i On je slobodan povjeriti suverenitet nad zemljom kome god želi na bilo koje vremensko razdoblje koje odabere.

"Reci: 'O Bože, Kralju kraljevstva
Ti daješ kraljevstvo kome hoćeš, i oduzimaš kraljevstvo kome hoćeš; Ti obdaruješ čašću koga hoćeš, a ponižavaš koga hoćeš : sve najbolje je u Tvojoj ruci, Ti, doista, sve možeš.” [Kur'an 3:26] Iz tiga izvodimo osnovni princip monoteističke filozofije povijesti: Bog bira ono što želi u odnosu između naroda i zemalja. Ponekad On daje zemlju jednom narodu, a ponekad On uzme svoj posjed natrag i da ga drugom narodu.

Općenito, možemo reći da On daje kao nagradu za vjernost i uzima natrag kao kaznu za zloću, ali ovo pravilo nam ne dopušta reći da su Božji putovi uvijek jasni i jasni našim očima, budući da su Njegove tajne nedostupne ljudski intelekt. Korištenje islama kao osnove za sprječavanje Arapa da priznaju bilo kakvo suvereno pravo Židova nad zemljom Izrael je novo. Takva vjerovanja nema u klasičnim islamskim izvorima. Pogrešan je zaključak da je anticionizam logičan izdanak islamske vjere. Ovaj zaključak predstavlja lažnu transformaciju islama iz vjere u sekulariziranu ideologiju. Takvu lažnu transformaciju islama je zapravo napravio rahmetli jeruzalemski muftija, Haj Amin el-Husseini. On je jedina osoba koja je najodgovornija, moralno i materijalno, za opetovane arapske poraze u njihovom sukobu sa Židovima u Izraelu.


Husseni nije samo huškao Arape protiv Židova. Također je poticao mučenje i ubojstvo svih Arapa koji su ispravno razumjeli da je arapska suradnja sa Židovima bila dragocjena prilika za razvoj Zemlje Izraela. Husseini je završio svoj jadni život stavljajući svoja izopačena vjerska učenja u službu zlih i poganih nacista. Nakon Husseinija došao je Jamal al-Din 'Abd al-Nasser. Nasser je svoju politiku temeljio na panarabizmu, mržnji i preziru prema Židovima te savezništvu s ateističkim Sovjetskim Savezom. Naserovi užasni izbori bili su ključni čimbenici u održavanju arapske zaostalosti. Na sreću, većinu Nasserovih pogrešaka kasnije je ispravio mučenik Anwar Sadat. Nakon poraza naserijanizma, islamski fundamentalistički pokreti učinili su anticionizam primarnim obilježjem svoje propagande. Predstavili su negiranje bilo kakvih židovskih prava na Zemlju Izrael kao ukorijenjeno u autentičnom islamu i izvedeno iz autentičnih islamskih vjerskih načela.ZEMLJA IZRAIL U EGZEGEZI KUR'ANA Fundamentalistički muslimanski program korištenja islama kao instrumenta za politički rat protiv Židova nalazi veliku prepreku u samom Kur'anu. I Biblija i Kur'an sasvim jasno navode da pravo Izraelaca na Zemlju Izrael ne ovisi o osvajanju i kolonizaciji. Ovo pravo proizlazi iz volje samoga svemogućeg Boga. I židovsko i islamsko pismo uče da je Bog, preko svog izabranog sluge Mojsija, odlučio osloboditi Jakovljevo potomstvo iz ropstva u Egiptu i postaviti ih kao nasljednike Obećane zemlje. Tko god tvrdi da je židovski suverenitet nad Zemljom Izrael nešto novo i ukorijenjeno u ljudskoj politici, poriče božansko otkrivenje i božansko proročanstvo kako je izričito izraženo u našim Svetim knjigama (Bibliji i Kuranu). Kur'an prenosi riječi kojima je Mojsije naredio Izraelcima da osvoje Zemlju: “I [sjetite se] kada je Musa rekao narodu svome: 'O narode moj, prisjetite se milosti Božije prema vama, kada je među vama stvorio poslanike, učinio vas kraljevima i dao vam ono što nikome nije dao. među narodima. O narode moj, uđite u Svetu Zemlju koju vam je Bog dodijelio i ne vraćajte se sramotno natrag, jer ćete tada biti oboreni u vlastitu propast.'" [Kur'an 5:20-21]

Štoviše - a oni koji pokušavaju koristiti islam kao oružje protiv Izraela uvijek zgodno ignoriraju ovu točku - Časni Kur'an eksplicitno govori o povratku Židova u Zemlju Izrael prije posljednjeg suda - gdje kaže: "I nakon toga Rekli smo [Allah] sinovima Israilovim: 'Budite sigurni u Obećanoj zemlji. A kada se posljednja opomena obistini, sakupit ćemo vas u izmiješanu gomilu.'” [Kur'an 17:104] Stoga, s islamske točke gledišta, NE POSTOJI temeljni razlog koji zabranjuje muslimanima da priznaju Izrael kao prijateljsku državu.

ISLAM I NORMALIZACIJA ODNOSA IZMEĐU ISLAMSKE DRŽAVE I ŽIDOVSKE DRŽAVE PLO dokumenti se ni na koji način ne mogu smatrati islamskim. Čelnici PLO-a su banda kriminalaca i lopova, a Arapi će biti glavne žrtve svake navodne "palestinske države" pod njihovim vodstvom. Ne vjerujem da je islam faktor koji sprječava normalizaciju odnosa između Arapa i Države Izrael. Pravi problem je u tome što članovi vladajućih klasa u arapskim zemljama vjeruju da bi njihov autoritet i moć bili ugroženi demokracijom, modernizacijom i obrazovanjem u arapskom svijetu. Oni koriste iskrivljenu interpretaciju islama kao političko oruđe, a nažalost većina neobrazovanih Arapa vjeruje njihovoj otrovnoj propagandi. Vjerujem da se moramo vratiti u vrijeme kada je islam bio avangarda znanstvenog napretka i međuvjerskog dijaloga. Umjesto lažnih "vođa" kao što su Qadhafi, Sadam Husein, Arafat [el-Husseini] ili Yasin, mi muslimani ponovo trebamo istinske vođe kao što su al-Ghazali, Ibn Rushd i Ibn Khaldum. Irački kralj Faysal rekao je: "Arapi, a posebno oni obrazovani među njima, moraju na cionistički pokret gledati s najdubljim suosjećanjem." Tragično, istinske vođe poput Faysala su ušutkane, a fanatici poput Haj Amina al-Husseinija su prevladali. Zle posljedice pobjede fanatizma svima su jasne: protjerani Židovi iz arapskih zemalja u kojima su živjeli u miru više od tisuću godina, "palestinske" izbjeglice, terorizam, itd. Da bismo izbjegli greške u budućnosti, moramo učiti iz naših prošlih.


Nažalost, postoje Arapi koji vjeruju da se moraju boriti protiv Izraela dok ga potpuno ne unište (tragedija za koju ne vjerujem da će Bog Izraela ikada dopustiti da se dogodi - Nikad više!). Nažalost, postoje i naivni i glupi Izraelci koji vjeruju, meni nevjerojatno, da će postići "mir" sa svojim arapskim susjedima tako što će ubojici "Arafatu" [el-Husseini] dati državu, vojsku, itd. Ovo je suludo . Vi Židovi ste navodno poznati po svojoj inteligenciji. Kako neki vaši "vođe" mogu biti tako glupi? Iz perspektive prirodnog svijeta, nisam optimističan u pogledu budućnosti. Međutim, iz nadnaravne perspektive vjere, mi koji vjerujemo u Boga moramo se suočiti s budućnošću s pozitivnim stavom. Moramo imati vjere da ćemo dočekati dan kada će nastupiti pravi mir i blagostanje - koji se mogu temeljiti samo na istinskoj vjeri u Boga i Njegovu Riječ (Biblija i rabinska tradicija za vas; Biblija, Kur'an i autentična islamska tradicija za nas ) - proširit će se po cijelom svijetu. U međuvremenu, moramo raditi zajedno kako bismo se pripremili za bolju budućnost.

MUSLIMANI MORAJU PRIZNATI ŽIDOVSKI SUVERENITET NAD JERUZALEMOM S islamske točke gledišta, postoji li neki temeljni razlog koji zabranjuje muslimanima da priznaju Jeruzalem i kao islamsko sveto mjesto i kao glavni grad Države Izrael? Shvaćam da se negativan odgovor na gornje pitanje u javnosti uzima zdravo za gotovo. Moj pristup se, međutim, ne temelji na popularnom mišljenju ili trenutnoj političkoj situaciji, već na teološkoj analizi autentičnih islamskih izvora. JERUZALEM U KUR'ANU Najčešći argument protiv muslimanskog priznavanja izraelskog suvereniteta nad Jeruzalemom je da, budući da je al-Quds [Jeruzalem] (4) sveto mjesto za muslimane, muslimani ne mogu prihvatiti da njime vladaju nemuslimani, jer takvo prihvaćanje predstavlja izdaju islama. Prije nego izrazimo svoje stajalište o ovom pitanju, moramo razmisliti o razlogu zbog kojeg Jeruzalem i Mesjid al-Aqsa [džamija Al Aksa] imaju tako sveti položaj u islamskoj vjeri. Kao što je poznato, uvrštavanje Jeruzalema među islamska sveta mjesta potječe od al-Mi'raj-a, Uzašašća proroka Muhammeda na nebo. Uzašašće je započelo na Stijeni, koju muslimanski znanstvenici obično identificiraju kao kamen temeljac židovskog hrama u Jeruzalemu koji se spominje u židovskim izvorima.

Prisjećanje na ovu poveznicu zahtijeva od nas da priznamo da ne postoji veza između al-Miraja [Uzašašća] i muslimanskih suverenih prava nad Jeruzalemom budući da, u vrijeme kada se al-Miraj dogodio, Grad nije bio pod islamskom, već pod bizantskom upravom. Štoviše, Kur'an izričito priznaje da Jeruzalem za Židove igra istu ulogu koju Meka ima za muslimane. Mi čitamo: "...Oni ne bi slijedili tvoju uputu namaza (kiblu), niti bi ti slijedio njihovu uputu molitve; niti će oni jedni drugima slijediti upute molitve..." (5) Svi komentatori Kur'ana objašnjavaju da je "tvoja kibla" (smjer molitve za muslimane) jasno Ka'ba u Meki, dok se "njihova kibla" (smjer molitve za Židove) odnosi na Brdo Hrama u Jeruzalemu. Da citiramo samo jednog od najvažnijih muslimanskih komentatora, čitamo u Qadn Baydawnovom komentaru: "Uistinu, Židovi se u svojim molitvama orijentiraju prema Stijeni (sakhrah), dok se kršćani orijentiraju prema istoku...

U potpunoj suprotnosti s onim što "islamski" fundamentalisti neprestano tvrde, Knjiga islama [Kur'an] - kao što smo upravo vidjeli - priznaje Jeruzalem kao židovski smjer molitve. Neki muslimanski komentatori također citiraju Knjigu Daniela (7) kao dokaz za to. Nakon što sam pregledao relevantne kur'anske odlomke koji se tiču ove stvari, zaključujem da, budući da nitko ne poriče muslimanima potpuni suverenitet nad Mekkom, s islamskog gledišta - unatoč suprotstavljenim, neutemeljenim tvrdnjama - nema razloga da muslimani poriču državu Izrael – koji je ŽIDOVSKA država – ima potpuni suverenitet nad Jeruzalemom. ************************************ ISLAMSKA SVETINA Antižidovski osjećaji koje izražavaju islamski vođe diljem Bliskog istoka zapravo nisu vjerske prirode, već prije političke. Najbolji dokaz za to je činjenica da je islamski antijudaizam sasvim novi. Omar je okončao rimsku zabranu koja je sprječavala Židove da uđu u Jeruzalem, umajadski kalifi u Cordobi sagradili su sinagogu za Maimonidesa, a Salahu-d-Din je, nakon što je porazio križare, napisao židovskim vođama: "Vaše progonstvo je gotovo. Tko god želi povratak je dobrodošao." Pokojni irački kralj Faysal otvoreno je izražavao svoje simpatije prema cionističkom pokretu, dok je jordanski kralj Abdullah bio prisiljen ratovati protiv Izraela od strane drugih arapskih vođa.

Nedavno je rezidentni Arap ["Palestinac"] Wakf dao izjave, poput toga da Zapadni zid (Kotel) nije židovsko svetište, već prije zid za koji je bio privezan Prorokov [konj], ili, u najboljem slučaju , zid koji okružuje muslimansku džamiju. Wakf je također izjavio da bi cijeli Hebron trebao biti predan rezidentnim arapskim ["palestinskim"] vlastima, te da bi Židovima bilo zabranjeno moliti se u Pećini patrijarha. Ovakve izjave gangstera PLO-a su smiješne i apsurdne. Kotel je zapravo, prema islamskoj tradiciji, bio mjesto gdje je al-Buraq [Prorokov konj] bio privezan, ali je već bio postojeći dio Herodove strukture. Muslimani nikada nisu klanjali molitvu blizu njega, i nikada nije imao posebnu važnost u islamu. Naprotiv, svi znaju koliko je to važno za židovske vjernike. Osim Meke, nijedno islamsko sveto mjesto nije zabranjeno za nemuslimane. Povijesni izvori govore da je prorok Muhammed ugostio izaslanstvo kršćana iz Najrana u džamiji u Medini i dopustio im da slave misu unutar džamije, bez obzira na činjenicu da kršćanski obredi mogu uključivati riječi koje su protiv islama [kao što je izjava da je Isus je Bog].

Shaykh Prof. Abdul Hadi Palazzi
 
Zemlja pripada isključivo Bogu i On je slobodan povjeriti suverenitet nad zemljom kome god želi na bilo koje vremensko razdoblje koje odabere.
"Reci: 'O Bože, Kralju kraljevstva
Ti daješ kraljevstvo kome hoćeš, i oduzimaš kraljevstvo kome hoćeš; Ti obdaruješ čašću koga hoćeš, a ponižavaš koga hoćeš : sve najbolje je u Tvojoj ruci, Ti, doista, sve možeš.” [Kur'an 3:26] Iz tiga izvodimo osnovni princip monoteističke filozofije povijesti: Bog bira ono što želi u odnosu između naroda i zemalja. Ponekad On daje zemlju jednom narodu, a ponekad On uzme svoj posjed natrag i da ga drugom narodu.
Općenito, možemo reći da On daje kao nagradu za vjernost i uzima natrag kao kaznu za zloću, ali ovo pravilo nam ne dopušta reći da su Božji putovi uvijek jasni i jasni našim očima, budući da su Njegove tajne nedostupne ljudski intelekt.
znači ako muslimani sad unište državu Izrael to je sasvim u redu jer Bog onda tako hoće i želi da kazni Izrael oduzimanjem države?
 
Muslimani slede Kur'an samo ako nije u sukobu sa njihovim interesima. Čim se učenja iz Kur'ana sukobe sa njihovim ciljevima i željama ili se prave ludi ili smišljaju neke izgovore i nova tumačenja Kur'ana.
Ne bih to tako generalizirao.
Ovisi koji su muslimani u pitanju.
Ima koji su cionisti tj vjeruju u Alahov plan opisan u Kuranu.
Alah je Cionist zato su nepobjedivi Cionisti a oni koji se bore protiv Cionista se bore protiv Alaha bukvalno.
 
Onda si i ti Cionista.
Sebe si ubio.
što sam cionista? UN su raspravljale odavno o izraelsko palestinskom sukobu i donele rezoluciju da i jedni i drugi imaju pravo na državu...države članice UN su obavezne da poštuju rezolucije UN...Izrael je bio dužan da se dogovori sa Palestincima o stvaranju palestinske države...oni to stalno odlažu da bi uzeli što više zemlje...
 
što sam cionista? UN su raspravljale odavno o izraelsko palestinskom sukobu i donele rezoluciju da i jedni i drugi imaju pravo na državu...države članice UN su obavezne da poštuju rezolucije UN...Izrael je bio dužan da se dogovori sa Palestincima o stvaranju palestinske države...oni to stalno odlažu da bi uzeli što više zemlje...
Ne znas ocito sto znači Cionista.
 
Tijekom proteklih godina, politički sukob između izraelskih Židova i palestinskih Arapa preoblikovan je kao vjerski rat u kojem su se vođe od Yassera Arafata preko Hassana Nasrallaha do Osame bin Ladena pa na dalje pozivali na autoritet Kur'ana kako bi poduprli svoj cilj eliminacije Države Izrael. Autoritet Kur'ana također se navodi kao podrška revizionističkoj povijesti koja nastoji poreći povijesnu povezanost židovskog naroda s gradom Jeruzalemom i njegovim najsvetijim mjestima, uključujući Brdo hrama. Ne znajući što Kuran zapravo govori o Jeruzalemu, zapadni izvjestitelji nedavno su skloni ignorirati arheološke i povijesne dokaze i dati jednaku težinu navodno suprotstavljenim religijskim narativima Židova i muslimana.Židovi vjeruju da je postojao židovski hram u Jeruzalemu, dok navodno Kuran tvrdi da su povijesne i vjerske tvrdnje Židova lažne.


Transformacija političkog sukoba oko zemlje u vjerski rat jedan je od najopasnijih i najstrašnijih ciljeva radikalnih islamističkih političara ali to nema nikakve veze s Kuranom. Daleko od negiranja povijesnih tvrdnji o židovskoj prisutnosti na Hramskom brdu u Jeruzalemu, Kuran zapravo potvrđuje židovske izvještaje o izgradnji Solomonovog hrama u Jeruzalemu i podupire biblijsku tvrdnju da je zemlju Izrael dao Bog.

U kolovozu 2002., "muftija Jeruzalema i Svete zemlje", Ikrima Sabri, kojeg je imenovao Yasser Arafat, rekao je zapadnim medijima da "nema ni najmanje naznake postojanja židovskog hrama u Jeruzalemu u prošlosti. U cijelom gradu nema niti jednog kamena koji bi upućivao na židovsku povijest.” Time je potvrdio ono što je Arafat već rekao londonskim arapskim novinama al-Hayat i navodno ponovio Billu Clintonu i Ehudu Baraku u Camp Davidu: “Arheolozi nisu pronašli niti jedan kamen koji dokazuje da je ondje bio Solomonov hram. jer povijesno Hram nije bio u Palestini.”

Dajući takve izjave, Sabri i Arafat ne samo da su otvoreno zanijekali povijest, arheologiju i učenja Biblije, već su zanijekali i riječi Kur'ana. Od vremena Objave časnog Kur'ana do nedavno, svi muslimani su jednoglasno prihvatili da je Haram as-Sharif, ili Sveta avenija, na kojoj se danas nalazi Kupola na stijeni, isto mjesto gdje su nekada stajali Solomonov i Zorobabelov hram. Zapravo, Haram as-Sharif, sveto područje Brda hrama, uključuje mjesto koje se zove Solomonovo stajalište ili Maqam Sulayman—prema muslimanskoj tradiciji, Salomon je ondje sjedio i molio dok su Hiramovi zidari bili angažirani u izgradnji Hram. S tog istog mjesta muslimanska predaja kaže da je Solomon molio da se posveti Kuća nakon što bude dovršena i da posreduje za one koji će joj pristupiti radi klanjanja.

Prihvaćanje činjenice da je Solomonov hram bio u Jeruzalemu obavezno je za svakog muslimanskog vjernika, jer je to ono što Kur'an i islamska usmena tradicija, zvana Sunnet, uče. U Kur'anu, sura Bani Isra'il (Poglavlje sinova Izraelovih), stihovi 1-7, nalazimo opis Solomonovog hrama i kako su ga dva puta uništili neprijatelji židovskog naroda: Slava Onome koji je učinio da Svoga roba [Muhammeda] noću putuje od Mesdžid al-Harama [u Mekki] do Mesdžid al-Aksa [u Jerusalemu] čije smo predgrađe blagoslovili, da bismo mu mogli pokazati neke od znakova Naših: jer On je Onaj Koji sve čuje i vidi. Dali smo Musau Knjigu [Tevrat] i učinili je vodičem sinovima Israilovim, naređujući: 'Ne uzimajte nikoga osim Mene kao upravitelja svojim poslovima.' O vi koji ste potomci onih koje smo nosili [u lađi. ] s Noom, on je uistinu bio veoma zahvalan bhakta.

I upozorili smo sinove Israilove u Knjizi da će dva puta nered na Zemlji činiti i dva puta biti ohološću velikom. Kada su se prve opomene obistinile, Mi smo protiv vas poslali Naša stvorenja [Babilonce], na strašnu borbu predana: oni su ušli u najdublje dijelove vaših domova, i tako se ispunila prva opomena. Zatim smo ti dali povratak protiv njih; Dali smo ti povećanje resursa i sinova i učinili te obilnim ljudskom moći. Ako ste dobro učinili, dobro ste učinili za sebe; ako ste činili zlo, [činili ste to] protiv sebe. Pa kada se druga opomena dogodila, [Dopustili smo vašim neprijateljima] da unakaze vaša lica, i da uđu u vaš Hram kao što su ušli u njega jednom prije, i da unište sve što je palo u njihovu vlast.

Imam Abu Abdullah al-Qurtubi, koji je živio od 1214. do 1273. godine i bio je jedan od najautoritativnijih srednjovjekovnih pisaca Kur'ana, u svom Al-Jami' li Ahkam il-Qur'an, ili Enciklopediji Kur'anskih pravila, objašnjava kontekst (asbab) ajeta spominjući između ostalih izvora vjerodostojnu poslaničku tradiciju (hadis). Napisao je: Huzejfe Ibn el-Jeman je upitao Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem: ‘Putovao sam više puta u Jeruzalem, ali nisam vidio nikakav Hram da stoji tamo. Koji je razlog?' Poslanik Muhammed je odgovorio: 'Zaista je Salomon, sin Davidov, podigao Bayt al-Maqdis [tj., Beth ha-Mikdash, Prvi hram] sa zlatom i srebrom, s rubinima i smaragdima, i Allah je učinio da ljudska bića i duhovi rade pod njegovom komandom, sve do podizanja Kuća je dovršena. Nakon toga je babilonski kralj uništio Bayt al-Maqdis i donio njegovo blago u zemlju Babilonije, sve dok ga kralj Perzije nije porazio i otkupio djecu Izraela. Obnovili su Bayt al-Maqdis po drugi put [Drugi hram], sve dok ga nije po drugi put uništila vojska koju je predvodio rimski car.'

Može se lako potvrditi da židovski i muslimanski tradicionalni izvori potvrđuju jedni druge: Hram je sagradio Salomon, a uništio babilonski kralj. Perzijski kralj kasnije je porazio Babilonce i otkupio Židove, dopustivši im da se vrate u zemlju Izrael. Hram je obnovljen, ali su ga Rimljani kasnije uništili. Ovaj hram se nalazio u području koje se na hebrejskom naziva Beth haMikdash, a na arapskom Bayt al-Maqdis. Oni politički i pseudoreligiozni palestinski čelnici koji tvrde da “nikada nije postojao židovski hram u Jeruzalemu” zasigurno su svjesni da su, kako bi poduprli svoje političke tvrdnje, prisiljeni lagati, skrivati izvore i proturječiti slovu Kurana. i islamske tradicije.

Raniji kur'anski egzegeta i pravnik, imam Muhammed ibn Džerir et-Tabari, koji je živio od 838. do 923., piše u svom Tarikh al-Rusul wa al-Muluk, ili Povijest proroka i kraljeva, da je isto sveto područje bilo mjesto gdje Jakov(Israel poslije) je imao svoju viziju nebeskih ljestava: Kad se Jakov probudio, osjećao se blaženo zbog onoga što je vidio u svom povjerljivom snu i zavjetovao se, za Boga miloga, da će, ako se sigurno vrati svojoj obitelji, ondje sagraditi svetište za Svemogućeg. Također se zavjetovao na vječnu milostinju jednu desetinu svoje imovine radi Boga. Izlio je ulje na Kamen kako bi ga prepoznao i nazvao mjesto Bayt El, što znači 'Kuća Božja'. To je kasnije postalo mjesto Jeruzalema.

U Jeruzalemu na golemoj stijeni, Salomon, Davidov sin, sagradio je prekrasan hram kako bi proširio štovanje Boga. Danas na podnožju tog hrama stoji Kupola na stijeni.


Povijesno poricanje židovskih i islamskih izvora koji se tiču Jeruzalema nedavno je i ne prethodi PLO-u i njegovoj političkoj propagandi. Godine 1932., tijekom razdoblja britanskog mandata, Vrhovno muslimansko vijeće Jeruzalema objavilo je Kratki vodič kroz Haram as-Sharif za muslimanske hodočasnike, napisan na engleskom jeziku. “Ova je stranica jedna od najstarijih na svijetu”, kaže se. “Njegova svetost datira od najranijih vremena. Njegov identitet s mjestom na kojem se nalazio Salomonov hram je nesporan. Ovo je, također, mjesto, prema općem vjerovanju, na kojem je David sagradio žrtvenik Gospodinu i prinio žrtve paljenice i žrtve mira."

Ne samo da su Arafatovi miljenici i nasljednici u Jeruzalemu pokušavali ponovno napisati povijest Arapa i Židova u regiji onako kako su pričali drugi; oni su također pokušavali ponovno napisati povijest Arapa i Židova u regiji kako je rečeno u islamskim arapskim izvorima, također. 2. Židovski suverenitet u zemlji Izrael Biblijsko mišljenje da je Bog dao zemlju Kanaan djeci Izraelovoj potvrđeno je Kuranom. U Joninoj suri, ajet 93, čitamo: Mi smo sinove Israilove smjestili u lijepo prebivalište i opskrbili ih najboljim. U suri al-Ahraf (O barijeri), ajet 137, čitamo: Učinili smo narod koji se smatra slabim nasljednikom Zemlje i na istočnoj i na zapadnoj strani [rijeke Jordan] na koju smo spustili Naše blagoslove. Ispunilo se lijepo obećanje Gospodara tvoga sinovima Israilovim, jer su bili strpljivi i postojani, i Mi smo sa zemljom sravnili velika djela i lijepe građevine koje su faraon i narod njegov podigli.Sura al Maidah (Tablica), ajet 21, jedini je odlomak u kojem se Sveta zemlja spominje pod tim naslovom (al-Ard al-Muqaddas). Odnosi se na riječi koje je Mojsije rekao Izakovom potomstvu: Sjetite se da je Musa rekao svome narodu: 'O narode moj, prisjetite se milosti Božije prema sebi, kada je On stvorio proroke među vama, učinio vas kraljevima i dao vam ono što nije dao nijednom drugom među narodima. O ljudi moji! Uđite u Svetu Zemlju koju vam je Bog napisao i ne vraćajte se sramno [na ovo svoje nasljeđe], jer ćete tada biti oboreni u vlastitu propast


U komentaru imama Abu al-Qasima Mahmuda al-Zamaksharija, koji je živio od 1074. do 1144., pod naslovom al-Kashaf, ili Otkrivač, čitamo sljedeće objašnjenje: Što se tiče granica 'Svete zemlje,' neki učenjaci kažu da je njena sjeverna granica planina [Hermon] i njena okolina, a za druge također uključuje dio zemlje Šam [Golan]. Drugi kažu da se proteže od teritorija Filistejaca [Gaze] do Damaska i dijela Urvuma. Neki kažu da je Bog dao Abrahamu ovu Zemlju kao nasljedstvo za njegovu djecu kada se popeo na planinu i rekao mu: ‘Ogledaj se dokle ti pogled seže. Svako mjesto do kojeg stignu tvoje oči bit će njihovo.’ Sveti hram je bio prebivalište proroka i boravište vjernika. ‘Bog vam je zapisao’ znači ‘Bog se zakleo i zapisao u Božanskim pločama predestinacije: da je vaše, pripada vašem narodu i ne okrećite se od toga. Ne bojte se filistejskih divova koji tamo žive.

Sličnu bilješku također nalazimo u komentaru Abdallaha ibn 'Umara al-Qadija al-Baidawija, koji je živio od 1226. do 1260., pod naslovom Asrar ut-Tanzil wa Asrar ut-Ta'wil, ili Tajne objave i tajne Tumačenje. 3. Židovski suverenitet u zemlji Izrael nikada nije ukinut Štoviše, Kur'an izričito govori o povratku Židova u Zemlju Izrael prije posljednjeg suda kada kaže u suri Sinova Izraelovih, ajet 104: I nakon toga Mi (Bog) rekosmo sinovima Israilovim: ‘Sigurno živite u Obećanoj zemlji. A kada se ispuni posljednja opomena, skupit ćemo vas u izmiješanu gomilu.’

Stoga je, s islamske točke gledišta, Izrael legitimni vlasnik zemlje koju mu je Bog dodijelio i čije je granice definirao Abraham u Postanku. Sve nedavne tvrdnje prema kojima je "dodjeljivanje zemlje Izrael židovskom narodu povučeno ili ukinuto" lišene su biblijskih ili tradicionalnih dokaza. Kuran spominje teritorij koji je Bog dodijelio židovskom narodu, ali ni on ni tradicionalni islamski izvori ne spominju tobožnje povlačenje. Imam al-Qurtubi objašnjava u al-Jami da će posljednje obećanje o povratku židovskog naroda “zajedno u izmiješanoj gomili” nakon uništenja Drugog hrama biti znak koji prethodi dolasku Mesije.

Kur'an samo spominje dvostruko razdoblje nereda i dvostruku kaznu progonstvom iz zemlje. Bog kaže: Mi smo upozorili sinove Israilove u Knjizi da će DVA PUTA činiti nered na Zemlji i DVA PUTA biti ushićeni silnom ohološću. Prema ovom kur'anskom dokazu, suvremena cionistička ponovna izgradnja Države Izrael – treći ulazak Židova u njihovu božanski određenu zemlju – nije nestašluk, već prije ispunjenje Izraela kao izmješane gomile ili multikulturalnosti. 
Izrael ne smije postojati po njima ko država nema tu kompromisa s Palestincima kakav UN kakvi bakrači.
MItove stvaraju oko toga neupućeni.
Ovaj ovde duduk kojeg sam branio mnogo puta npr nazalost nema pojma o problematici.
da ti duduk kaže...
nit znam da me neko napadao... nit znam da si me branio.... nit mi treba da me braniš...
par puta smo prijateljski ćaskali po temama i to je sve...
svako dobro
 
da ti duduk kaže...
nit znam da me neko napadao... nit znam da si me branio.... nit mi treba da me braniš...
par puta smo prijateljski ćaskali po temama i to je sve...
svako dobro
Duduk te nazvao Baskao na temi biblija i ja sam te branio no nije ti smetalo sto te nazvao Dudukom ja kazem isto na ovoj temi da si Duduk smeta te.Cisto da vidimo Duduštvo
 
Duduk te nazvao Baskao na temi biblija i ja sam te branio no nije ti smetalo sto te nazvao Dudukom ja kazem isto na ovoj temi da si Duduk smeta te.Cisto da vidimo Duduštvo
ne smeta mi da me zoveš kako hoćeš...to je stvar tvoje pristojnosti i manira..smeta mi kad tvrdiš da si me mnogo puta branio što je laž..bila je samo ta jedna situacija gde si se umešao u moj razgovor sa članom bas kao i počeo da njega napadaš a mene braniš bez da sam bio stvarno napadnut i da mi je trebala nečija pomoć...

@bas kao mi je ovde prijatelj i dugo se znamo sa ovog foruma i on ume nekad da mi se oštrije suprotstavi pa i da upotrebi neku težu reč ali mu ja to ne zameram i kao što sam ti i tamo stavio do znanja nema potrebe da ti intervenišeš da me kao braniš....
 
ne smeta mi da me zoveš kako hoćeš...to je stvar tvoje pristojnosti i manira..smeta mi kad tvrdiš da si me mnogo puta branio što je laž..bila je samo ta jedna situacija gde si se umešao u moj razgovor sa članom bas kao i počeo da njega napadaš a mene braniš bez da sam bio stvarno napadnut...

@bas kao mi je ovde prijatelj i dugo se znamo sa ovog foruma i on ume nekad da mi se oštrije suprotstavi pa i da upotrebi neku težu reč ali mu ja to ne zameram i kao što sam ti i tamo stavio do znanja nema potrebe da ti intervenišeš da me kao braniš....
Duduk si za temu Palestina ko i na temu Biblija a najglasniji si.
Zašto ?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top