- Poruka
- 33.624
slusao sam skoro neke statistiku o samoubojstvima kod nas, i onda potrazio nesto slicno za srbiju i...
sto se nas tice, to izgleda ovako,radi se za prvo polugodiste 2008 god.. valjda je taj deo obradjen...
i jos jedna sitnica, koju sam primetio u tekstu, sto bogatije to tuznije..
http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-22-07-2008/samoubiceŠTO JUŽNIJE, TO SREĆNIJE
BEOGRAD - Svake godine u Srbiji oko 1.350 osoba sebi oduzme život, dok je broj onih koji to pokušaju da učine i prežive daleko veći, pokazuju najnoviji podaci Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja. Ovakva statistika stavlja našu zemlju na 13. mesto po broju samoubistava u Evropi.
.............................................
Broj samoubistava na 100.000 stanovnika u našoj zemlji je 19, što je Srbiju svrstalo u kategoriju zemalja sa srednjom stopom samoubistava. Ubedljivo najmanje samoubica ima na Kosovu i Metohiji, gde se godišnje ubije manje od pet osoba. Najdramatičnije stanje je na severu Srbije, gde godišnje život sebi oduzmu 24 osobe, zbog čega je Vojvodina svrstana u kategoriju teritorije s najvišim stepenom samoubistava.
- Žitelji Vojvodine za koje je karakteristično da su usamljeni češće se odlučuju da "reše problem" na ovakav način, jer nemaju kome da se obrate za pomoć - objasnio je dr Nikolić i dodao da su stanovnici južne srpske pokrajine usmereniji jedni na druge, tako da probleme rešavaju zajedničkim snagama
sto se nas tice, to izgleda ovako,radi se za prvo polugodiste 2008 god.. valjda je taj deo obradjen...
zanimljivo je da je to svega 2-3 [2.5] osobe na 100.000, sto je zaista mali procenat.na kosovu je bilo 25 samoubistava i 105 pokusaja
po nacionalnosti
albanaca 21
srba 3
ostali 1
po polu
20 muskaraca
5 zenskog pola
prema uzrastu, preovladjuju osobe preko 40 god. njih 17
i jos jedna sitnica, koju sam primetio u tekstu, sto bogatije to tuznije..