JABUCHILO
Domaćin
- Poruka
- 4.908
Stari Crnogorac:Rod i koljeno ne moze bit srpsko ako je slovensko, jer su Srbi iskonsko sarmatinsko (neslovensko pleme) koje je svoje ime nametnulo odredjenoj slovenskoj grupaciji koje sebe danas naziva Srbima. Isti slucaj je i sa Bugarima itd. (Bugari, iskonski, su Tursko pleme koje je nametnulo svoje ime onim slovenima koji se danas nazivaju Bugarima).
Dakle, ako bi se gledali istorijska fakta, a ne osjecaj pripadnosti, onda bi se moglo zakljucit da je srpska nacija izmisljena.
ИАКО ЈЕ ОВО ВЕРОВАТНО ЗА ПМ ИЛИ ИСТОРИЈУ ИПАК БИХ ВОЛЕО ДА ОСТАНЕ МАКАР НАКРАТКО ОВДЕ, У ДУХУ СПОНТАНОГ ПОЛИТИКАНИСАЊА.
ИЗВИЊАВАМ СЕ НА ДУГОМ ПОСТУ, НЕКА ЧИТА СТАРИ ЦРНОГОРАЦ А ОСТАЛИ КО САД НЕМА ПАМЕТНИЈА ПОСЛА ИЛИ ПОСЛЕ КАД ИХ НЕ БУДЕ ИМАО:
не знам да ли ћеш се ти сада удивити, али ја се са тобом заправо слажем.
чак идем и даље и тврдим да је историјски назив срб обележје статуса а не етноса у древном скитско-сарматском, а касније словенском савезу племена. одмах се ограђујем и додатно још тврдим да и назив словен никада није обележавао етничку, веђ културно-политичку припадност различитих родова и колена који су имали једну заједничку свест о културном и религијском ведском наслеђу (вједи - схаватање, знање, идеја, представа) и формирали мање виче јединствен фронт против франака, грка, варјага и латина током раног средњег века . у свим источнословенским језицима серба је означавала и данас у многим означава савезништво, окупљање, кумљење, братимљење, орођавање (стр.укр. белорус. пол. сербитса - окумити се, обратимити се, заветовати се).
гледано кроз семантику и синтактику санскрита (што је потпуно легитимно имајући у виду старину ове речи и факт који ниједан велики санскритолог не негира - словенска језичка група као директни потомак језика веда), дакле:
со, са, су - предлог који означава стицање, додиривање, спајање
хар, хер, хор, гар, гер, гор (у познијем облику рах, рех, рох, раг, рег, рог) - граница, међа, окољеност, одвојеност, крај, али и друштвено значење - закон, власт, сила, краљ, кнез (лат. рекс, герм. рих, рик, хер, сканд. рех, риг, слов. рог, рок, инд. раја, раџа)
бах, баха, баг, бага, бох, бог, бо - форма, облик, образ, начин, изражени квалитет
(борити се - борба, брати - берба, молити - молба, итд)
дакле - како многе словенофилске источнословенске школе истичу, срб или србин најједноставније означава савремени појам савезник, сународник у ширем смислу, а у уже примењеном и најважнијем(због којег ми стицајем околности добисмо тај назив да га носимо) - стражар, граничар, крајишник, ободник, бодрић (а франко-латинско ПРЕЦЕНДЕНТИ које је до данас необјашњеног порекла могло би се схаватити као транскрипција могућег појашњења бодрица да су они председити, председајућу (наравно, у смислу архаичном - насељени испред, напред живући, предходница).
била је такође и јака струја у пољској и русији која је поредећи претпостављане факте материјалне и нематеријалне културе скита, потоњих сармата (пре свега ових других) и географски и крвно претпостављених њихових потомака "словенских" (претежно скитских) и "индо-иранских" (претежно сарматских) народа, установила је дакле теорију по којој први талас сеоба са територија немачке и прибалтика на средње и доње подунавље и југ европе представља заправо живаљ древне "скитске" крајине, војне аристократије (витезова, наравно у свом древном а не нововековном виду) која је настала издвајањем десетине (слично аријском стварању "кшатрија") из различитих племена југоисточних сарматских (војно организованих) племена. када је она (много пре франака) изгубила сврху постојања ова племена наставила су да живе својим животом да би, под ударом франака и рима и њиховим првим сломом у 9'-10 веку (други и последњи погром венда био је у 14 веку од стране крстоносаца тевтонаца) били потиснути на југ.
значи, скроз си у праву. ми срби(ево немам друго име па користим то) и ви црногорци смо свакако етнички ближи са нпр. старим етничким козацима (древни У КРАЈИН ЦИ!), највећим делом етничких грузина, мањим, најстаријим делом јермена, сасвим етнички блиски турцима (који нису семитски већ индо-ирански, дакле индоевропски народ који се населио са истих области из којих и већина скита на запад). и срби јесу нација, јер имају државу па су нација. као и црногорци, јер су је имали и јесу нација. етнички смо блиски, ви сте чистији јер сте се мање (евидентно) мешали са источним словенима (ближи сте етнички грузинима, турцима, јерменима, арбанашима, имај у виду, ово не вређам, не шкипетарима већ арбанашима) а ми смо се дуже додиривали са пољацима, чесима и русима, па смо сада неки међутип - типичан изданак скитосарматске синтезе (за коју антички писци кажу да им се мање свиђа од чисто скитске, јер, као склони процењивању "мушке лепоте" много су волели плавушане и плавооке ските а сармати кажу покварили ту расу). шта ћеш. канда ником никад нисмо ваљали. ваљда што нисмо били пед.ри.
ето. све се слажем. можемо сада нешто о томе како је црна гора дивна и како су црногорци предиван народ, данас по свим за мене важним критеријумима више "српски" него моји срби са севера. имате сачувану племеску јерархију, породицу, дух витештва, осећај за правду и одмереност у дијалогу. ја сматрам да сте суперљуди - али зашто вам не прија да смо макар браћа од тетке ако већ нећете да смо род најрођенији? мислим, теби није то бесмислено? па мени би била част да ме зову црногорцем. зашто теби не би била част да те зову србином?