Što je pošlo po zlu s Jugoslavijom i Titom?

JNA se nije mirno povlacila iz Slovenije. Nasilno je okupirala granične prelaze (koje su dan pre, nakon napuštanja federacije, preuzele slovenačka carina i policija), napala ljubljanski aerodrom, bombardovala sve glavne odašiljače RTV Slovenija itd. O javnim nastupima generali JNA u prvim danima jasno su govorili kako će sprečiti samostalnost Slovenije. Tek otpor slovenačkih snaga ubedio je JNA da ne može sačuvati SFRJ silom. A tada je armija delomično preuzela Miloševićev plan, pokušala da stvari neku krnju Jugoslaviju i zato vojno podržala jednu stranu u Hrvatskoj.
Kako moze neko da nesto nasilno okupira ono sto je pod vodjstvom Tita oslobodio od nacista i 45 godina cuvao od drugih spoljnih agresora?
Izgleda da je stvarni agresor dosao iznutra podmuklo pod kontrolom Zapada sa zeljom da se rasturi SFRJ.

Kako moze neko da nesto nasilno okupira ono sto je pod vodjstvom Tita oslobodio od nacista i 45 godina cuvao od drugih spoljnih agresora?
Izgleda da je stvarni agresor dosao iznutra podmuklo pod kontrolom Zapada sa zeljom da se rasturi SFRJ.

U referendumu krajem 1990. godina, 95,71% birača u Sloveniji, odnosno 88,5 % celokupnog odraslog stanovištva republike, glasalo je za samostalnost. Iluzija o budućnosti SFRJ tada više nije bilo. Čak i Zapad pokušao je neko vreme da drži Jugoslaviju zajedno zato što se je bojao nestabilnosti, prvenstveno u Sovjetskom Savezu, ali je krajem 1991. konačno spoznao da za to nema šansi.

470829046_904740398409313_6351238035320511853_n.jpg

Na tvoju veliku žalost, jugoslovenska ideja je starija od vas komunista, vuče korene iz Ilirskog pokreta 1830-ih, a Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar.
Pod komunistima se lepo i mirno zivelo, tezilo se jednakosti medju svim ljudima, besplatno skolstvo i obrazovanje govori o tome.

Ovi sada sto ih ti obozavas su obrazovaniji, podmukliji, pokvareniji od komunista, obuceni da mahinacijama kradu od naroda. Cast izuzecima. Oni i njihove porodice zato imaju a velika vecina naroda pod njihovom vlascu jedva sastavlja kraj sa krajem. Zarad profita prodali bi i rodjene. Ukratko boli ih paja za narod.

Pod komunistima se lepo i mirno zivelo, tezilo se jednakosti medju svim ljudima, besplatno skolstvo i obrazovanje govori o tome.
Ljudi koji su živeli u SFRJ su bili neslobodni. ebo te Broz.
Ovi sada sto ih ti obozavas su obrazovaniji, podmukliji, pokvareniji od komunista, obuceni da mahinacijama kradu od naroda. Cast izuzecima. Oni i njihove porodice zato imaju a velika vecina naroda pod njihovom vlascu jedva sastavlja kraj sa krajem. Zarad profita prodali bi i rodjene. Ukratko boli ih paja za narod.
Da li možeš da dokažeš da ja obožavam političare koji su sada na vlasti?

Ljudi koji su živeli u SFRJ su bili neslobodni. ebo te Broz.

Da li možeš da dokažeš da ja obožavam političare koji su sada na vlasti?
Nisam primetio neslobodu ljudi u SFRJ a poznavao sam puno ljudi u svim republikama jer sam se bavio sportom. Vojsku sam sluzio u Puli i bilo je ok. Stekao drugare za sva vremena i sad se ponekad cujemo.

Cim toliko mrzis komuniste na vlasti verovatno ti se vise svidjaju drugi politicari na vlasti. Ako gresim izvini.

Nisam primetio neslobodu ljudi u SFRJ a poznavao sam puno ljudi u svim republikama jer sam se bavio sportom.

Titova Jugoslavija, iako liberalnija od onoga što je postojalo u sovjetskom bloku, bila je jednopartijska država u kojoj je svaka opozicija bila zabranjena. Nije bilo slobodne štampe, nije bilo mogućnosti da se izražavaju nekomunistička politička mišljenja, a disidenti su zatvarani samo zato što su imali poglede drugačiji od režimskih. U međuvremenu, liberalna demokratija zapadnoevropskog stila cvetala je odmah iza granice i uspela je da kombinuje političku i ekonomsku slobodu sa održivim ekonomskim rastom i snažnom socijalnom državom.

• Podržavam
Reactions: PA8
Kosovo je 1974 i posle toga glupom odlukom napunio sa Albancima pa je red i da se isti vrate odakle su i dosli.
Ovo nije tacno, po popisu koji su radjeni u 1921 i 1931 u kraljevini Jugoslaviji su Albanci cinili vecinu stanovnistva, kralj Aleksandar je pokusavao da poboljsa demografsku sliku, ali nije bilo veceg uspeha,
za vreme SFRJ, KPJ je dozvolio doseljavanje odredjenog broja Albanaca, ali radilo se uglavnom o spajanju porodica, povratku nekih kolonista, zavisno od izvora govori se od 4000 do 25 000 Albanaca koji su se doselili, no bilo je i ilegalnog doseljavanja.
no za vreme SFRJ , no 1953 Tito je s Turcima napravio dogovor o emigraciji Albanaca u Anatoliju, gde se odselilo prema raznim procenama izmedju 100 000 i 230 000 Albanaca.
Za vreme SFRJ najvise 80tih se i odselilo oko 150 000 Srba uglavnom iz enklava (proslogodisnja emisija Magazina oko govori o tome u sklopu tene i filma “Ruski konzul”)
No najveci efekat je bio visok natalitet Albanaca, tako da su od 1931 kad su Albanci cinili 60%, a Srbi 32% (ovde su bili ubrojani i Crnogorci i Makedonci), u vreme 90tih vec cinili 80% stanovnistva (otprilike jer su bojkotovali popis ‘91, a 1981 su cinili 77% stanovnistva.

Poslednja izmena:
Da li je istina da od 1945. do 1965. građani Jugoslavije nisu mogli slobodno da putuju u inostranstvo?
Pogresno pitanje. Situacija 1945 je bila komplikovana, i kasnije je dosta zavisilo od
politicke situacije pa tokom jednog perioda nije se moglo ici u ustocni blok.

takodje bila su razlicita pravila za odredjene kategorije gradjana- npr vojna lica i radnike sekretarijata unutrasnjih poslova i jos nekih.

No tokom vecine perioda su pravila bila dosta liberalna i vecina gradjana su mogli da putuju u zaista veliki broj zemalja, kako istoka rako j zapada.

Pogresno pitanje. Situacija 1945 je bila komplikovana, i kasnije je dosta zavisilo od
politicke situacije pa tokom jednog perioda nije se moglo ici u ustocni blok.

takodje bila su razlicita pravila za odredjene kategorije gradjana- npr vojna lica i radnike sekretarijata unutrasnjih poslova i jos nekih.

No tokom vecine perioda su pravila bila dosta liberalna i vecina gradjana su mogli da putuju u zaista veliki broj zemalja, kako istoka rako j zapada.
Koje godine je Broz otvorio granice?

Koje godine je Broz otvorio granice?
Ne znam detalje, situacija se stalno menjala, a nemam zivaca da sad to tacno proveravam, jer bilo je tu raznih peripetija- u jednom momentu Tito umali nije izazvao 3 svetski rat s SAD-om, a kasnije je doslo do rezolucije informbiroa, pa se okrenuo zapadu, i sve je to imalo uticaj gde i kako gradjani mogu da putuju, no generalno vec sredinom 50 tih je otprilike normalizivana situacija i moglo se da putuje, mada neke kategorije gradjana nisu mogli da putuju (vojna lica, milicioneri itd), a i KPJ jeste nekad koristila pasos kao politicko sredstvo pa su znali oduzimati pasose nekim “politicki nepodobnim licima”- no vecina gradjana jeste imala sirok izbor destinacija.

Ne znam detalje, situacija se stalno menjala, a nemam zivaca da sad to tacno proveravam, jer bilo je tu raznih peripetija- u jednom momentu Tito umali nije izazvao 3 svetski rat s SAD-om, a kasnije je doslo do rezolucije informbiroa, pa se okrenuo zapadu, i sve je to imalo uticaj gde i kako gradjani mogu da putuju, no generalno vec sredinom 50 tih je otprilike normalizivana situacija i moglo se da putuje, mada neke kategorije gradjana nisu mogli da putuju (vojna lica, milicioneri itd), a i KPJ jeste nekad koristila pasos kao politicko sredstvo pa su znali oduzimati pasose nekim “politicki nepodobnim licima”- no vecina gradjana jeste imala sirok izbor destinacija.
Jugoslavija je imala dobre odnose sa Zapadom posle 1948. Da li možeš da dokažeš da je posle 1948. Broz dao dozvolu većini građana da slobodno putuju u zapadne zemlje?

Sistem je bio loš, tu dileme nema. Ko je mogao, taj je strugnuo na Zapad.
Nije bilo političke slobode ni u KJ, a kamoli u komunizmu. Propaganda jeste bila dobra, i to je sve.
Ekonomija je sve više zaostajala, plate sve lošije... i nije moglo drugačije nego raspad. Ja sam se samo nadao da neće biti puno krvi, ali neko je morao da strada, uvek je to tako. I izgleda još nije kraj...

Jugoslavija je imala dobre odnose sa Zapadom posle 1948. Da li možeš da dokažeš da je posle 1948. Broz dao dozvolu većini građana da slobodno putuju u zapadne zemlje?
Zasto bih dokazivao? Objasnio sam generalnu situaciju, a iskreno receno ne interesuje me do te mere da bih morao poznavati u detalje necega sto je bili pre 70 i vise godina, vise sam poznavaoc vojne istorije- npr 2 svetski rat masa i tamo vise znam i o istocnom i o zapadnom frontu neko o tacnoj situaciji u Jugoslaviji, npr operaciju Barbarosa odlicno poznajem, dok Sutjesku i Neretvu- samo neke osnovne crte.

Back