Što je pošlo po zlu s Jugoslavijom i Titom?

Kako moze neko da nesto nasilno okupira ono sto je pod vodjstvom Tita oslobodio od nacista i 45 godina cuvao od drugih spoljnih agresora?
Izgleda da je stvarni agresor dosao iznutra podmuklo pod kontrolom Zapada sa zeljom da se rasturi SFRJ.
JNA je imala komandanta, za intervenciju u Sloveniji je bio odgovaran premijer Ante Marković. JNA nije ni mogla nešto da spase, prekasno.
UDBA je izgubila u Sloveniji, nemačka tajna služba je vrbovala mnoge ljude koji odlučuju...
JNA je imala dve opcije
1. Da udare oštro i bez kompromisa uz velike žrtve.
2. Da se predaju ili povuku.
Izabrali su nešto između, pa je i rezultat bio kilav.
Bio je dogovor među hrvatskim i slovenačkim vođama da se zajedno dignu protiv JNA, ali ih je Tuđman prevario, kao i uostalom mnoge druge.
Čekali su mudro , Hrvati , da vide koliko je ko moćan, pa da se odluče.

Za vreme Broza građani su na "izborima" mogli da glasaju samo za komuniste.
Ma ljudi, gde vi živite, jel ste vi realni, ko je ikada od običnih ljudi glasao za nešto u SFRJ?
Ta zemlja je imala nekih svojih dobrih strana, ali je imala i svojih debelih promašaja, možda ne namernih, ali su svakako promašaji.

JNA je imala komandanta, za intervenciju u Sloveniji je bio odgovaran premijer Ante Marković. JNA nije ni mogla nešto da spase, prekasno.
UDBA je izgubila u Sloveniji, nemačka tajna služba je vrbovala mnoge ljude koji odlučuju...
JNA je imala dve opcije
1. Da udare oštro i bez kompromisa uz velike žrtve.
2. Da se predaju ili povuku.
Izabrali su nešto između, pa je i rezultat bio kilav.
Bio je dogovor među hrvatskim i slovenačkim vođama da se zajedno dignu protiv JNA, ali ih je Tuđman prevario, kao i uostalom mnoge druge.
Čekali su mudro , Hrvati , da vide koliko je ko moćan, pa da se odluče.
Pa jel moguće da 'četvrta sila u Evropi ' nije mogla da sačuva sopstvenu državu? Kako je to moguće? Nemačka koja se ujedinila, bukvalno, tri godine pre početka raspada SFRJ je uspela da 'organizuje', raspad neke države!? Pa ako to nije mogla da izdrži SFRJ i ako se raspala, pa to je potvrda da je sve to bilo lažno. Najgore je što su ubeđivali ljude da je to 'bratstvo i jedinstvo ' postojano. Još gore je što se otvorena priča među ljudima 'sekla', a da nije bilo tako možda je moglo da uspe.

Pogledaj ponovo i pažljivije šta sam napisao.
Nije uopšte bila neka kritika tebi, već sam se samo nadovezao na tvoj post. Računam da čitaju svi koji su zainteresovani za ovu temu. Ne mogu da verujem kakve sve stvari ljudi pišu. To su takve nebuloze, kao da je ta SFRJ bila neka država koja je postojala pre 1000 godina, kao da niko ne pamti šta je bilo pre 40-ak godina.

• Podržavam
Reactions: PA8
Nije uopšte bila neka kritika tebi, već sam se samo nadovezao na tvoj post. Računam da čitaju svi koji su zainteresovani za ovu temu. Ne mogu da verujem kakve sve stvari ljudi pišu. To su takve nebuloze, kao da je ta SFRJ bila neka država koja je postojala pre 1000 godina, kao da niko ne pamti šta je bilo pre 40-ak godina.
MUZEJ ILUZIJE
1739387065636.jpeg

Nemačka koja se ujedinila, bukvalno, tri godine pre početka raspada SFRJ je uspela da 'organizuje', raspad neke države!?
Jedna od najčudnijih teorija koju možemo čuti i ovde je da je Jugoslavija propala zbog neke zavere „stranaca“, a ne zato što je bila neodrživa zbog različitih nacionalnih interesa i konstantnih tenzija između centra i periferije, unitarista i decentralista.

Jedna od najčudnijih teorija koju možemo čuti i ovde je da je Jugoslavija propala zbog neke zavere „stranaca“, a ne zato što je bila neodrživa zbog različitih nacionalnih interesa i konstantnih tenzija između centra i periferije, unitarista i decentralista.
Druže, kako kod da uzmemo; raspala se zbog Nemačke ili je to samo neka fantazija, svejedno je. Zamisli da neki moj komšija može presudno da utiče na to da mi se rasturi porodica !? Pa kakva mi je to porodica? Jel vredna onda uopšte da postoji kao takva.

Pa jel moguće da 'četvrta sila u Evropi ' nije mogla da sačuva sopstvenu državu? Kako je to moguće? Nemačka koja se ujedinila, bukvalno, tri godine pre početka raspada SFRJ je uspela da 'organizuje', raspad neke države!? Pa ako to nije mogla da izdrži SFRJ i ako se raspala, pa to je potvrda da je sve to bilo lažno. Najgore je što su ubeđivali ljude da je to 'bratstvo i jedinstvo ' postojano. Još gore je što se otvorena priča među ljudima 'sekla', a da nije bilo tako možda je moglo da uspe.
Ha ha, izgleda da je moguće. Bili smo četvrta sila, ali samo na papiru, i tamo je bilo mnogo šta trulo, papir sve trpi.
Glavni problem.je ekonomija, a vrhuška nikako nije mogla niti htela u neke ozbiljnije reforme. Pravo vreme za reforme je bilo pre pada berlinskog zida. Evropa bi nas poduprla sigurno, jer bi to za njih značilo širenje njihove ideologije.
Nemačka tajna služba je intenzivno bila prisutna u Sloveniji desetljeća pre...
I u Hrvatskoj, naravno. Verovatno su ih videli kao svoje štićenike.

Ha ha, izgleda da je moguće. Bili smo četvrta sila, ali samo na papiru, i tamo je bilo mnogo šta trulo, papir sve trpi.
Glavni problem.je ekonomija, a vrhuška nikako nije mogla niti htela u neke ozbiljnije reforme. Pravo vreme za reforme je bilo pre pada berlinskog zida. Evropa bi nas poduprla sigurno, jer bi to za njih značilo širenje njihove ideologije.
Nemačka tajna služba je intenzivno bila prisutna u Sloveniji desetljeća pre...
I u Hrvatskoj, naravno. Verovatno su ih videli kao svoje štićenike.
Ma znam da je bila samo na papiru i to u određenom periodu. Ceo problem, a moje je to mišljenje, nije ni ekonomija niti ne znam šta drugo, već neiskrenost a pre toga ne razumevanje. Što je šlag na tortu, nikada ti narodi nisu dovedeni u priliku da se to ne razumevanje prevaziđe. Kao da je ta neka vrhuška za sve te narode Jugoslavije mislila da su maloumni. Gde da ih pustimo da se o tome međusobno razgovaraju ?
Jednostavno, nije pružena prilika da se međusobno 'nacionalno' razgovara, da se ti ljudi međusobno stvarno razumeju i da se shvati zašto neko drugi ima takav i takav stav. Da je bilo drugačije, da je bilo u toj zemlji iskrenosti i vremena, danas bi bila rođena neka druga po redu generacija koja ne pamti nekakav rat. A za njih, mi Srbi, Hrvati itd. bili bi neki matorci, ono u fazonu 'o čemu vi fosili pričate'!?
Vremenom ćemo biti svedoci jednog apsurda; Jugoslavija je postojala kao država i više neće nikada, jugoslovenski jezik nikada nije postojao ali će se među mladima i usled ovih savremenih komunikacija razviti s tim imenom , makar to ime bilo kolokvijalno.

Ti si izneo tvrdnju da je Broz dao dozvolu većini građana da slobodno putuju u zapadne zemlje kada je Jugoslavija uspostavila dobre odnose sa Zapadom.
Nisam izneo tu tvrdnju, izneo sam generalnu situaciju bez da sam ulazio u detalje, tj ne znam tacne detalje, i kao sto sam rekao ni ne interesuju me narocito, trenutno se vise bavim tekucim pitanjima.

Glavni problem.je ekonomija, a vrhuška nikako nije mogla niti htela u neke ozbiljnije reforme. Pravo vreme za reforme je bilo pre pada berlinskog zida.

I to ne bi rešilo egzistencijalnu krizu Jugoslavije. Zemlja je bila podeljena između onih koji su smatrali da se nacionalni interesi njenih naroda mogu služiti samo u potpuno decentralizovanom (kon-)federalnom entitetu i onih koji su smatrali da je decentralizacija uvedena Ustavom iz 1974. bila sudbonosna greška i da se celom Jugoslavijom moralo upravljati samo direktno iz Beograda (iako je Jugoslavija bila krhka, multietnička federacija čiji su ljudi uglavnom imali nepoverenje u Beograd i više se identifikovali sa svojim republikama).

Nisam izneo tu tvrdnju
Jesi.
👇
vec sredinom 50 tih je otprilike normalizivana situacija i moglo se da putuje, mada neke kategorije gradjana nisu mogli da putuju (vojna lica, milicioneri itd), a i KPJ jeste nekad koristila pasos kao politicko sredstvo pa su znali oduzimati pasose nekim “politicki nepodobnim licima”- no vecina gradjana jeste imala sirok izbor destinacija.
Ne možeš to da dokažeš zato što je to izmišljotina.

Jugoslaviju je cuvao entuzijazam za oslobodjenjem u ww2 i izgradnju spaljene zemlje posle..Kad se sve to zavrsilo i uslo u "Bolji zivot" nestao je enutuzijazam i osecaj jedinstva ,trazio se razlog zasto nije jos bolje ...Borci koji su krvarili vec su ostarili ,njihovi ideali su izbledeli , pikanje lopte po travi je prestalo da bude zabavno..i dalje znamo..Oni su krivi ,oni su nam oteli..mi smo vjekovna kultura , mi smo jeli viljuskom..i ..tako.

I to ne bi rešilo egzistencijalnu krizu Jugoslavije. Zemlja je bila podeljena između onih koji su smatrali da se nacionalni interesi njenih naroda mogu služiti samo u potpuno decentralizovanom (kon-)federalnom entitetu i onih koji su smatrali da je decentralizacija uvedena Ustavom iz 1974. bila sudbonosna greška i da se celom Jugoslavijom moralo upravljati samo direktno iz Beograda (iako je Jugoslavija bila krhka, multietnička federacija čiji su ljudi uglavnom imali nepoverenje u Beograd i više se identifikovali sa svojim republikama).
Verovatno ne bi, slažem se. Da, oni stari ali i novi narodi su želeli čim više slobode. Svi su se osećali iskorištavanima, čak i oni koje smo uzdržavali. To sam čuo od Makedonaca kad sam bio tamo u JNA.
Greška je bila uopšte se upuštati u projekat Jugoslavije. Trebalo je uzeti one teritorije na kojima su Srbi većina, i srećno ostalima. A opet verujem da su nam to poturili Englezi , kako bi nas mogli posle kontrolisati i rasturiti po potrebi.Pa opet sastaviti, i tako dalje... Zato su i doveli Broza za sultana.

Ni jedna vojska na svetu u situaciji kakva je bila bitka na Sutjesci ne bi mogla spasiti sve ranjenike, ustase nisu pustili partizane da prodjeu vec su izvrsili proboj u borbi s cetnicima.
Kad je kralj objavio proglas da cetnici predju u partizane, svi koji su presli primljeni su, domobrani i razni drugi su bili amnestirani i mogli su se pridruziti partizanima, sto se tice ustasa- retko ko je primljen u partizane iz ustasa, a da su krajem rata masovno prelazili u partizane nije istina.

Nesumnjivo je da je bilo zlocina, tzv "leva skretanja" i slicno, no reci da su partizani najveci zlocinci nad Srpskim narodom je netacno, ni jedna vojska u 2 s.r. na nasim podrucjima nije prosla da nije pravila greske i zlocine, ali opet su tu partizani bili najmanje skloni zlocinima i nisu pocinili genocid, to sto sad neki pokusavaju prekrojiti istinu je zalosna prica.

Синко,у ''битци на Сутјесци'' четници нису учествовали,на време су се извукли предвиђајући немачке намере и схватајући да су против такве силе њихове снаге недовољне...нико не покушава ''прекројити истину'' јер истина је да су највећи злочини у Србији почињени од стране војске јосипа броза...
У партизане се склонио огроман број усташа,неки су чак и разоткривени 52-е ,53-е па им је и суђено...већина за доказане злочине није добила смртну казну....

https://dnevnipuls.com/ovako-je-tit...VsSF96L6II74vt1DNQ_aem_peIWBGVcPBqgssulZgtEUg

https://jadovno.com/ivan-jovanovic-...jzszDTP1upsMH9y2KFMvsQpe5jFGYgkbiyhdbPVAVwqBA

Back