Što Biblija kaže o jedenju svinjetine?

Nikita Kulganov

Buduća legenda
Poruka
41.186
Što Biblija kaže o jedenju svinjetine?
1111.jpg

eating-pork.jpg

Isus nije jeo prasetinu ?
:think:

Da li je Isus jeo prasetinu ?
Лош ти је аргумент. Истражуј даље па ћеш да видиш да хришћани нису имали забрану једења свињетине.
Почевши од поста среде и петка (насупрот јеврејског уторка и четвртка), преко забране обрезивања и забране слављења Пасхе заједно са јудејима, до добровољних прилога за сиромашне (или ако ћемо да кажемо забране обавезног издвајања десетка). Све јасно говори.

Лош ти је аргумент. Истражуј даље па ћеш да видиш да хришћани нису имали забрану једења свињетине.
Почевши од поста среде и петка (насупрот јеврејског уторка и четвртка), преко забране обрезивања и забране слављења Пасхе заједно са јудејима, до добровољних прилога за сиромашне (или ако ћемо да кажемо забране обавезног издвајања десетка). Све јасно говори.
Ja sam ti postavio pitanje, a ti izbegavas da das odgovor.

isus je jeo prasetinu..jest da nema nidje citata..al tako ispada..jer eto navodno u nz nema ciste/neciste hrane..i pored toga sto postoje citati u nz za cistu/necistu hranu..
Мт 15:10-11: "Исус позва к себи народ, па им рече:»Чујте и разумејте: човека не чини нечистим оно што у уста улази; него, оно што из уста излази — то човека чини нечистим.«"
Дап 10:9-16: "Сутрадан око поднева, док су они путовали и приближавали се граду, Петар се попе на кров да се помоли. Био је гладан и хтео је да једе, али док су му спремали јело, он паде у занос. Виде отворено небо и како силази посуда као велико платно које се на своја четири краја спушта на земљу. У њој су биле све врсте четвороножаца, гмизаваца и птица. Тада му неки глас рече:»Устани, Петре, кољи и једи!«А Петар рече:»Нипошто, Господе! Никад нисам јео ништа погано ни нечисто!«

Глас му се други пут обрати:»Не зови поганим оно што је Бог учинио чистим!«Ово се понови три пута и посуда се одмах подиже назад на небо."

Не постоји забрана за свињетину у Новом Завету.
Хришћани нису имали листу нечисте хране као Израиљски народ.
Neciste zivotinje su i u novom zavetu neciste.
To te neko slagao.

Osim da vi jedete pacove, miseve, pse, puzeve, i razne bube i istale gadosti i ta coveka opasne?
Nije Big tako zao da vam to idobri?

Otkrivenje 18,2I povika jakijem glasom govoreći: pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakome duhu nečistome, i tamnica sviju ptica nečistijeh i mrskijeh; jer otrovnijem vinom kurvarstva svojega napoji sve narode

Neciste zivotinje su i u novom zavetu neciste.
To te neko slagao.
Дап 10:9-16: "Сутрадан око поднева, док су они путовали и приближавали се граду, Петар се попе на кров да се помоли. Био је гладан и хтео је да једе, али док су му спремали јело, он паде у занос. Виде отворено небо и како силази посуда као велико платно које се на своја четири краја спушта на земљу. У њој су биле све врсте четвороножаца, гмизаваца и птица. Тада му неки глас рече:»Устани, Петре, кољи и једи!«А Петар рече:»Нипошто, Господе! Никад нисам јео ништа погано ни нечисто!«

Глас му се други пут обрати:»Не зови поганим оно што је Бог учинио чистим! «Ово се понови три пута и посуда се одмах подиже назад на небо."
Osim da vi jedete pacove, miseve, pse, puzeve, i razne bube i istale gadosti i ta coveka opasne?
Nije Big tako zao da vam to idobri?
Пробај једну поруку без ad hominem. Иду празници, знам да је тешко али барем пробај, овако изгледаш смешно.

Пробај једну поруку без ad hominem. Иду празници, знам да је тешко али барем пробај, овако изгледаш смешно.
Pokusaj da jednu poruku ne isktibis Bozju rec i istinu?

Opet se sluzis prevarom.

I vadis tekst iz konteksta.

Petar je odbio da pojede i nije morao.

Cak tada kaze da nikada nije jeo sta necisto.

A to su vec prosle par godina od raspeca.

Petar ne kaze tako kako ti kazes.

Vec se pita sta bi to moglo da znaci?

I dok tako razmislja, dobija odgovor i znacenje.

Napolje stoje tri coveka neznabozaca.

Tacno tri kako mu je i u utvari tri puta nudjeno da pojede.

Oni traze da Petar podje sa njma da im propoveda Jevandjelje.

Da Bog Petru nije pokazao ovu viziju i pokazao mu da su neznabosci ocisceni a ne svakakve gadosti koje ni danas ljudi ne bi heli.
Petar ne bi posao sa tim ljudima.

Apostoli su prvih 3, 5 god propovedali samo jevrejima.

I onda Petar kaze znacenje vizije.

Tako mi Bog pokaza da ne smatram te ljude neznabosce necistima.
Jer su se ostali apostoli uzbunili zasto je Petar to ucinio i otisao neznaboscima?

Kada im je Petar to objasnio, shfatili su znacenje vizije i oni sami onda kazu, ko smo mi onda da branimo kada je Bog i njih odabrao.
A ne kazu, e sada su zivotinje ciste.

To je znacenje te vizije a ne da je Bog ocistio svakakve gadosti koje ni pravoslavci danas ne bi jeli.

Eto ja cu ispeci miseve, pacove, svakakve bube i puzeve golace, pa cu pozvati Ria 77 da ih pojede i snimicemo.
Za svaku pojedenu ima 10 evra.

Ali on to bece hteti, jer je kobajagi sve cisto?

Da je sve cisto, ne bi moglo 60 gidina kasnije da apostol Jovan i dalje neciste zivotinje naziva necistim.

Evo:
Otkrivenje 18,2I povika jakijem glasom govoreći: pade, pade Vavilon veliki, i posta stan đavolima, i tamnica svakome duhu nečistome, i tamnica sviju ptica nečistijeh i mrskijeh; jer otrovnijem vinom kurvarstva svojega napoji sve narode

Pogledajmo:

Nije rec o necistim zivotinjama vec je uzeta simbolika za neznabosce.
Od tada apostoli pocinju da propovedaju neznaboscima.
Na zalost nazovi hriscani ovo zloupotrebljavaju da opravdaju svoj greh.

Djela apostolska 11,1 A čuše i apostoli i braća koji bijahu u Judeji da i neznabošci primiše riječ Božiju.
Djela apostolska 11,2 I kad iziđe Petar u
Jerusalim, prepirahu se s njim koji bijahu iz obrezanja,
Djela apostolska 11,3 Govoreći: ušao si k ljudima koji nijesu obrezani, i jeo si s njima.
Djela apostolska 11,4 A Petar počevši kazivaše im redom govoreći:
Djela apostolska 11,5 Ja bijah u gradu Jopi na molitvi, i došavši izvan sebe vidjeh utvaru, gdje silazi sud nekakav kao veliko platno na četiri roglja i spušta se s neba, i dođe do preda me.
Djela apostolska 11,6 Pogledavši u nj opazih i vidjeh četvoronožna zemaljska, i zvjerinje i bubine i ptice nebeske.
Djela apostolska 11,7 A čuh glas koji mi govori: ustani, Petre! pokolji i pojedi.
Djela apostolska 11,8 A ja rekoh: nipošto Gospode! jer ništa pogano i nečisto nikad ne uđe u usta moja.

Djela apostolska 11,9 A glas mi odgovori drugom s neba govoreći: što je Bog očistio ti ne pogani.
Djela apostolska 11,10 A ovo bi triput; i uze se opet sve na nebo.
Djela apostolska 11,11 I gle, odmah tri čovjeka staše pred kućom
u kojoj bijah, poslani iz Žesarije k meni.
Djela apostolska 11,12 A Duh mi reče da idem s njima ne premišljajuči ništa. A dođoše sa mnom i ovo šest braće, i uđosmo u kuću čovjekovu.

Od tada apostoli pocinju da propovedaju neznaboscima jer im je Bog pokazao dasu ociscenni.
Neki su se jos neckali ali polako su pocinjali.

Djela apostolska 11,17 Kad im dakle Bog dade jednak dar kao i nama koji vjerujemo Gospoda svojega Isusa Hrista; ja ko bijah da bi mogao zabraniti Bogu?
Djela apostolska 11,18 A kad čuše ovo, umukoše, i hvaljahu Boga govoreći: dakle i neznabošcima Bog dade pokajanje za život.
Djela apostolska 11,19 A oni što se rasijaše od nevolje koja posta za Stefana, prođoše tja do Finikije i Kipra i Antiohije, nikomu ne govoreći riječi do samijem Jevrejima.
Djela apostolska 11,20 A neki od njih bijahu Kiprani i Kirinci, koji ušavši u Antiohiju govorahu Grcima propovijedajući jevanđelje o Gospodu Isusu.

Petar je odbio da pojede i nije morao.

Cak tada kaze da nikada nije jeo sta necisto.

A to su vec prosle par godina od raspeca.

Petar ne kaze tako kako ti kazes.

Vec se pita sta bi to moglo da znaci?

I dok tako razmislja, dobija odgovor i znacenje.

Napolje stoje tri coveka neznabozaca.

Tacno tri kako mu je i u utvari tri puta nudjeno da pojede.

Oni traze da Petar podje sa njma da im propoveda Jevandjelje.

Da Bog Petru nije pokazao ovu viziju i pokazao mu da su neznabosci ocisceni a ne svakakve gadosti koje ni danas ljudi ne bi heli.
Petar ne bi posao sa tim ljudima.

Apostoli su prvih 3, 5 god propovedali samo jevrejima.

I onda Petar kaze znacenje vizije.

Tako mi Bog pokaza da ne smatram te ljude neznabosce necistima.
Jer su se ostali apostoli uzbunili zasto je Petar to ucinio i otisao neznaboscima?

Kada im je Petar to objasnio, shfatili su znacenje vizije i oni sami onda kazu, ko smo mi onda da branimo kada je Bog i njih odabrao.
A ne kazu, e sada su zivotinje ciste.

To je znacenje te vizije a ne da je Bog ocistio svakakve gadosti koje ni pravoslavci danas ne bi jeli.

Eto ja cu ispeci miseve, pacove, svakakve bube i puzeve golace, pa cu pozvati Ria 77 da ih pojede i snimicemo.
Za svaku pojedenu ima 10 evra.

Ali on to bece hteti, jer je kobajagi sve cisto?

Da je sve cisto, ne bi moglo 60 gidina kasnije da apostol Jovan i dalje neciste zivotinje naziva necistim.

Evo:

To je irelevantno pitanje, jer po svemu sudeći današnje Hrišćanstvo nije to što je propovedao Isus I njegov rođeni brat Jakov Jerusalimski. Apostol Pavle koji je stvorio Hrišćanstvo i proglasio se za apostola nije nikad ni upoznao Isusa za njegovog života.
Већина јеванђеља су 70+ година после наводне смрти.

Већина јеванђеља су 70+ година после наводне смрти.
Ma ok ali ovi su barem upoznali Isusa i jeli i pili sa njim. Pavle nije nikad u životu video Isusa, lik je totalno promenio pokret i marginalozovao jerusalimsku crkvu koju je vodio Isusov brat. Sledbenici Jakova, brata Isusovog su poštovali Toru, obrezivali mušku decu i odbijali da jedu sa Gojimima.

Ajde ti meni napravi hagnjeće čvarke i odmah prelazim

Jagnjeći čvarci su tradicionalni delikates, slični svinjskim čvarcima
, ali napravljeni od jagnjeće masnoće i mesa koje se sporo topi i prži dok ne postane hrskavo, predstavljajući cenjenu poslastica (često se jedu vrući, uz pivo) i deo naše kulinarske tradicije, dobijeni prženjem jagnjećeg sala, čije hrskavo meso i mast imaju jedinstven ukus,.
Šta su jagnjeći čvarci?
  • To su prženi komadi jagnjeće masnoće i mesa, dobijeni procesom topljenja masnoće (čvarak) na niskoj temperaturi.
  • Proces se zove "čvar" (od glagola čvariti, topiti) i karakteriše ga cvrčanje.
Kako se prave (u suštini):
  • Koristi se jagnjeća mast, salo i meso, koje se polako topi i prži.
  • Mogu se praviti sa vodom (kao kod svinjskih) ili direktno u ulju dok se ne postignu željena hrskavost i ukus.
Kako se jedu:
  • Tradicionalno se jedu vrući, kao predjelo ili užina.
  • Odlično idu uz pivo, rakiju, ili kao dodatak jelima.
Zašto su posebni:
  • Imaju specifičan ukus i miris, drugačiji od svinjskih.
  • Ubrajaju se u delikatese i često su cenjeni više od svinjskih zbog rariteta i bogatstva ukusa.
  • Često su omiljena poslastica, pa čak i poslastica za kućne ljubimce (pse), a mogu se praviti i od goveđeg mesa, što dodatno menja ukus.

Pravi goveđe duvan čvarke, jedinstven proizvod u Srbiji i šire
10.04.2019 — Kaže da se može jesti i hladan, ali da njegova prava svojstva, ukus i miris dolaze do izražaja kada je zagrejan na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa...
Patak Online

Screenshot_20251227-211757~2.png

Jagnjeći čvarci su tradicionalni delikates, slični svinjskim čvarcima
, ali napravljeni od jagnjeće masnoće i mesa koje se sporo topi i prži dok ne postane hrskavo, predstavljajući cenjenu poslastica (često se jedu vrući, uz pivo) i deo naše kulinarske tradicije, dobijeni prženjem jagnjećeg sala, čije hrskavo meso i mast imaju jedinstven ukus,.
Šta su jagnjeći čvarci?
  • To su prženi komadi jagnjeće masnoće i mesa, dobijeni procesom topljenja masnoće (čvarak) na niskoj temperaturi.
  • Proces se zove "čvar" (od glagola čvariti, topiti) i karakteriše ga cvrčanje.
Kako se prave (u suštini):
  • Koristi se jagnjeća mast, salo i meso, koje se polako topi i prži.
  • Mogu se praviti sa vodom (kao kod svinjskih) ili direktno u ulju dok se ne postignu željena hrskavost i ukus.
Kako se jedu:
  • Tradicionalno se jedu vrući, kao predjelo ili užina.
  • Odlično idu uz pivo, rakiju, ili kao dodatak jelima.
Zašto su posebni:
  • Imaju specifičan ukus i miris, drugačiji od svinjskih.
  • Ubrajaju se u delikatese i često su cenjeni više od svinjskih zbog rariteta i bogatstva ukusa.
  • Često su omiljena poslastica, pa čak i poslastica za kućne ljubimce (pse), a mogu se praviti i od goveđeg mesa, što dodatno menja ukus.

Pravi goveđe duvan čvarke, jedinstven proizvod u Srbiji i šire
10.04.2019 — Kaže da se može jesti i hladan, ali da njegova prava svojstva, ukus i miris dolaze do izražaja kada je zagrejan na temperaturi od 30 stepeni Celzijusa...
Patak Online

Pogledajte prilog 1838790
Jel kupuje narod?

Back