Stiže američki gas: Bugarska će imati petinu udela u gasnom terminalu kod Aleksandropolisa

https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=01&dd=10&nav_id=1640159
Како на амерички гас гледају проруски аналитичари и медији у Бугарској.
Rusija i Turska priznale da je Bugarska faktor koji se ne može zaobići

Sofija -- Na američki tečni gas treba gledati kao na neman, dok je ruski gas realnost, izjavila je bugarska profesorka i stručnjak za geopolitiku Nina Djulgerova.
17851231085e1873bad4ea7314819331_w640.jpg


"Danas je američki tečni gas himera (neman iz grčke mitologije), a ruski realnost. To je takva politička frazeologija, koja trenutno nema politički odraz", objasnila je Djulgerova za list "Trud".

Prema njenom mišljenju, pogrešno je govoriti isključivo o američkom tečnom gasu, jer takvi projekti u energetici nemaju nacionalnost — tečni gas se doprema tankerima na kojima nema nikakvih nacionalnih obeležja.

"Taj termin (američki tečni gas) se koristi da se dokaže da Amerika ima doslednu politiku u cilju isključivanja Rusije sa evropskog energetskog tržišta", istakla je Djulgerova.

Ona je naglasila i da je učešće Bugarske na otvaranju Turskog toka pobeda zvanične Sofije, kao i da su na taj način i Rusija i Turska priznale da je Bugarska danas faktor koji se ne može zaobići.

Takođe je navela i da je prisustvo bugarskog premijera Bojka Borisova na otvaranju Turskog toka dokaz da je Bugarska sposobna da izvršava svoje obaveze.

Ruski predsednik Vladimir Putin, srpski predsednik Aleksandar Vučić, bugarski premijer Bojko Borisov i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pustili su u rad gasovod Turski tok osmog januara.
 
Danas zvanično objavljena informacija da je bugarska gasna kompanija nakon pregovora sa "Gaspromom" dogovorila za 40,3% nižu cenu gasa. Ta cena će važiti za period od avgusta 2019.godine pa na dalje. Tako da će "Gasprom" "Bulgargasu" na ime razlike u ceni od avgusta prošle godine do danas vratiti oko 77 miliona eura koji će gasnije biti vraćeni krajnjim korisnicima.. Do sada je cena ruskog gasa za Bugarsku bila oko 22,58 eura po megavatčasu a sada je oko 13,48 eura. Kako u zvaničnoj izjavi stoji pregovori su bili dugi i uz pomoć Evropske komisije i rezultat su sporazuma o antimonopolu EK i "Gasproma". Moje mišljenje je da je Gasprom ovoliko spustio cenu i zbog toga ali i zbog toga što je Bugarska počela da kupuje od drugih gas po jeftinijoj ceni a i zbog skorog završetka gasovoda između Grčke i Bugarske preko koga će Bugarska dobiti i azerbejdžanski gas i mogućnost da kupuje tečni gas preko budućeg terminala u Aleksandropolisu. Diversifikacija čini čuda.
 
Evo i domaći mediji informišu o ovome.
Бугари ће плаћати 40 одсто мање за руски гас
http://www.politika.rs/scc/clanak/449119/Bugari-ce-placati-40-odsto-manje-za-ruski-gas
gasovod-gas-bugarska-epa-efe-r.-g-nnn.jpg


COФИЈА - Бугарска и руски Гаспром постигли су споразум о смањењу цене за 40 одсто за припродни гас увезен из Русије, саопштио је данас бугарски премијер Бојко Борисов.

Према његовим речима, нова цена, која је везана за цене у центрима у Европи, примењиваће се ретроактивно од августа 2019. године.

Бугарска, према уговору који важи до 2022. године, увози 2,9 милијарди кубних метара руског природног гаса, јавља Ројтерс а преноси Танјуг.

Напори те земље да смањи скоро потпуну зависност од руског гаса дају резултате, па је прошле године први пут увезла 500 милиона кубних метара од других снабдевача, највише течни природни гас из САД.

Након што буде завршен део Јужног гасног коридора између Грчке и Бугарске, та земља ће касније ове године увести милијарду кубних метара гаса из Азербејџана.
 
Више врста гаса кроз једну цев, сваки гас са различитом енергијом по кубном метру и зато различитом ценом.

Ти платиш за калоричнији гас, а кроз цевку пролази ко зна који. То мора да се некако регулише, иначе ће сви уз гас да пуштају и мало ваздуха, јер се на гасним станицама мери протекла кубикажа гаса. Супер, само не знам за кога.
 
U Americi postoji jedna mocna kompanija koja se za sve pita kad je gas u pitanju, i zove se Cheniere Energy.
https://www.cheniere.com/
Njima kad treba finansiranje, oni odu u banku pa kazu: mi imamo da zalozimo terminal Corpus Christi vrednosti oko $ 1 mrd., treba nam jos $ 20 mrd.
Dobiju kredit u roku od 2 dana.
Gazprom kad treba finansiranje, mora da zalozi svoja nalazista gasa, svoje gasovode, svoje akcije, pa jos Putin da izdejstvuje drzavnu supergaranciju za taj isti kredit.
Toliko o tome.
Zar neko zaista misli da Cheniere ne bi sam izgradio na desetine importnih terminala sirom Evrope i isporucivao LNG ganjajuci na desetine tankera preko Atlantika, kad bi to bio realan Geschäft??

Sta mislis zasto to ne rade?
Svi preduzetnici odlaze u banke i uzimaju kredite! Tzv. "Kapitalizam" funkcioniše na preduzetnicima a ne na kapitalistima, to je ekonomska nauka utvrdila još pre više od 100 godina. Marksisti ne shvataju razliku između te dve "persona drame" kapitalizma, a i ne smeju da shvate jer bi cela njihova priča o eksploataciji potonula u vodu.... Zato oni sistematski zaglupljuju narod već više od 100 godina!
 
Business News
July 26, 2018 / 5:11 PM / 2 years ago

Trump's plan for U.S. LNG in Europe to face reality check
Vera Eckert, Oleg Vukmanovic, Sabina Zawadzki

FRANKFURT / LONDON (Reuters) - Plan predsjednika Donalda Trumpa da "ogromne količine" američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG) budu prodane Europskoj uniji nakon trgovinskih razgovora s najvišim predstavnikom suočenih s testom stvarnosti.

Nakon sastanka u Bijeloj kući s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom u srijedu, Trump je rekao da će EU također kupiti više američke soje i raditi s Washingtonom na smanjenju drugih trgovinskih prepreka ka nuli.
„Predstavnici Europske unije rekli su mi da će odmah početi kupovati soju od naših velikih farmera. Također će se otkupljivati ogromne količine LNG-a! “, Napisao je Trump na Twitteru.
Juncker je rekao da će EU izgraditi više terminala za obradu američkog LNG-a.
Izgledalo je da je postignut veliki ugovor s LNG-om između trgovinskih partnera.
U stvarnosti, tri četvrtine postojećih uvoznih postrojenja u Europi ostaje prazno, dok je potražnja za američkim UNP-om na kontinentu i dalje ograničena.
Najtrofejnija tržišta za američki UPP su u Južnoj i Srednjoj Americi, Indiji i Dalekom Istoku, s Europom na dnu hrpe s obzirom na relativno niske cijene i obilne zalihe plina plinovodima iz Rusije i Norveške.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
July 29, 2019
Američki izvoz LNGa. Vidi se da export u Evropu strelovito raste:


1583283967777.png

Američki izvoz ukapljenog prirodnog plina (LNG) neprestano raste i dostigao je novi vrhunac od 4,7 milijardi kubičnih metara dnevno (Bcf / d) u svibnju 2019. godine, prema najnovijim podacima koje je objavio američki Ured za fosilnu energiju Ministarstva energetike , Ove godine, Sjedinjene Države postale su treći najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog uvoza, prosječno su iznosile 4,2 bcf / d u prvih pet mjeseci godine, što je premašilo malezijski izvoz LNG-a od 3,6 Bcf / d u istom razdoblju. Očekuje se da će Sjedinjene Države ostati treći po veličini izvoznik UNP-a na svijetu, iza Australije i Katara, u 2019. -20.

https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=40213
 
Ukapljeni prirodni plin (LNG) je ukapljeni oblik prirodnog plina koji ima mnogo manji volumen od prirodnog plina u plinovitom obliku. Ovo ukapljeno stanje koristi se za olakšavanje prijevoza prirodnog plina na velike udaljenosti, često morskim putem, u specijaliziranim cisternama.

LNG carrier:
1583285637494.png


Priključci za LNG luke su ugrađeni lučki terminali dizajnirani za smještaj velikih brodskih LNG brodova dizajniranih za utovar, prijevoz i istovar LNG-a. Ovi terminali za UPP nalaze se uz postrojenje za ukapljivanje i skladištenje plina (izvoz), ili na postrojenje za regasifikaciju i skladištenje plina (uvoz), koji su sami povezani s plinovodima povezanim s kopnenim ili obalnim plinskim poljima (izvoz) ili u postrojenja za skladištenje i distribuciju (uvoz).


GALLERY: Strabag progressing with Croatian LNG terminal construction

1583286029427.png


Austrijska građevinska tvrtka Strabag dala je ažuriranje svog rada na uvoznom terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) na hrvatskom otoku Krku u sjevernom Jadranskom moru.
Strabag je na svojim kanalima na društvenim mrežama objavio nekoliko slika na kojima se vidi rad koji se provodi na LNG terminalu.
Austrijska tvrtka zadužena je za projektiranje i izgradnju terminala za prihvat plovila tipa Panamax kapaciteta 170.000 cbm.

https://www.lngworldnews.com/gallery-strabag-progressing-with-croatian-lng-terminal-construction/
 
Američki gas je skuplji zato što se radi o novim tehnologijama vađenja, transporta, terminala, itd.... Kao što je i prvi mobilni telefon koštao 5000$, ali kad se posao razvije, kad mnogo privatnih kompanija krene u biznis, cena može samo da pada! (kao što pada cena svih proizvoda proizvedenih na slobodnom tržištu!) Sa druge strane cena ruskog gasa proizvedenog od strane državnih, monopolizovanih, sklerotičnih preduzeća može samo da raste! (kao što rastu cene svih proizvoda proizvedenih na socijalistički, državnoplanski način) Na duži rok svi oni koji se okrenu ka LNG su u ekonomskoj prednosti, a o političkoj da se i ne priča. Nema ruskog ucenjivanja i maltretiranja...
 
Američki gas je skuplji zato što se radi o novim tehnologijama vađenja, transporta, terminala, itd.... Kao što je i prvi mobilni telefon koštao 5000$, ali kad se posao razvije, kad mnogo privatnih kompanija krene u biznis, cena može samo da pada! (kao što pada cena svih proizvoda proizvedenih na slobodnom tržištu!) Sa druge strane cena ruskog gasa proizvedenog od strane državnih, monopolizovanih, sklerotičnih preduzeća može samo da raste! (kao što rastu cene svih proizvoda proizvedenih na socijalistički, državnoplanski način) Na duži rok svi oni koji se okrenu ka LNG su u ekonomskoj prednosti, a o političkoj da se i ne priča. Nema ruskog ucenjivanja i maltretiranja...
Tebi još nisu javili da je u Rusiji kapitalizam?
 
Besmisleno je diskutovati na temama o Bugarima i Hrvatima ako nisu o njihovim zločinima i šteti koju su napravili nama ili je prave. Ruski gas je najjeftiniji i najsigurniji. Svi drugi snabdevači su loša i daleka opcija. Svaki posao sa Bugarima i Hrvatima je loš posao za Srbiju.
Besmisleno je mešati političku prošlost sa eknomskom sadašnjosšu i budućnošću. I to vrlo besmisleno! Francuska i Engleska su ratovale u stogodišnjem ratu, ratovali su katolici protiv protestanata.... U Evropi ne postoji skoro nijedan narod koji nije ratovao protiv nekog drugog evropskog naroda i danas svi trguju jedni s drugima!
 
Ukapljeni prirodni plin (LNG) je ukapljeni oblik prirodnog plina koji ima mnogo manji volumen od prirodnog plina u plinovitom obliku. Ovo ukapljeno stanje koristi se za olakšavanje prijevoza prirodnog plina na velike udaljenosti, često morskim putem, u specijaliziranim cisternama.

LNG carrier:
Pogledajte prilog 658453

Priključci za LNG luke su ugrađeni lučki terminali dizajnirani za smještaj velikih brodskih LNG brodova dizajniranih za utovar, prijevoz i istovar LNG-a. Ovi terminali za UPP nalaze se uz postrojenje za ukapljivanje i skladištenje plina (izvoz), ili na postrojenje za regasifikaciju i skladištenje plina (uvoz), koji su sami povezani s plinovodima povezanim s kopnenim ili obalnim plinskim poljima (izvoz) ili u postrojenja za skladištenje i distribuciju (uvoz).


GALLERY: Strabag progressing with Croatian LNG terminal construction

Pogledajte prilog 658455

Austrijska građevinska tvrtka Strabag dala je ažuriranje svog rada na uvoznom terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) na hrvatskom otoku Krku u sjevernom Jadranskom moru.
Strabag je na svojim kanalima na društvenim mrežama objavio nekoliko slika na kojima se vidi rad koji se provodi na LNG terminalu.
Austrijska tvrtka zadužena je za projektiranje i izgradnju terminala za prihvat plovila tipa Panamax kapaciteta 170.000 cbm.

https://www.lngworldnews.com/gallery-strabag-progressing-with-croatian-lng-terminal-construction/
A vlasnik Strabaga je ruski bogatas Deripaska.
 
.cime se ljudi bave da se docepaju para..u tecno stanje pretvore gas i onda brodovima preko bare..lud svet
Ne bih rekao da je glup nego naprotiv vrlo pametan. Transformacija je opšti princip! Recimo kad slušaš muziku na kompjuteru to je bio zvuk koji je pretvoren u električne impulse i poslat preko bare... I tako i mnogo što šta...
 

Back
Top