Stitna zlezda

marko357

Početnik
Poruka
4
Pozdrav

Na redovnoj sam psihijatrijskoj terapiji, i već 2 godine+3 meseca između ostalog pijem i Litijum karbonat(lithium carbonate) 300mg x 3 na dan.
Ništa preterano bolje se ne osećam, čak sam bio i dosta pospan, umoran, usporen, s slabijom koncentracijom. Pre 3 meseca dijagnostikovan mi je sporiji rad štitne žlezde(hipotireoza) - tsh hormon je bio duplo veći, dok su ostali bili u redu(uključujući i TSH).
Onda sam ja malo lutao po netu tražio uzročnike hipotireoze, i kao jedan od njih navodi se Litjum. Posle pročitam i uputstvo leka, potvrđuje se povezanost, ali ne piše koliko je učestala.
I endokrinolog mi je potvrdio da litijum može biti krivac, ali da moram da razgovaram sa psihijatrom o ukidanju leka.
Problem je što moj doktor nastavlja sa propisivanjem terapije litijumom, iako i ON POTVRĐUJE DA JE MOGUĆA NUSPOJAVA, i kaže da je on bitan u mojoj terapiji.
Ja sam se uplašio jer sam video da se hipotireoza DOŽIVOTNO LEČI!
Međutim, propisan mi je Euthyrox od strane endokrinologa, doza 25 mikrograma, i posle dva ipo meseca, bio sam na kontroli, TSH je drastično opao, i sad je blizu donje granice, iako je to mala doza leka, lekar mi je prepolovio dozu i rekao da se konsultujem dodatno sa psihijatrom oko litijuma....
Ja sam i dalje zabrinut da ću sintetički HORMON euthyrox piti do kraja života, i da ću morati redovno da kontrolišem nivoe u krvi...

Inače, sve ovo ne mora biti da je od litijuma, ali ja sam ubeđen da jeste.

Nivo litijuma u krvi je normalan, a nigde na netu ne mogu da nađem povezanost nivoa litijuma u krvi sa hipotireozom.


Problem je u tome što mi psihijatar nije propisao vađenje hormona štitne pre početka terapije...( kao što rekoh, ima više od dve godine)!

ja se izvinjavam ako spamujem temu, ali stvarno mi je potreban odgovor, bilo kakav!
 

marko357

Početnik
Poruka
4
А можеш ли без литијума?

pijem ga jače od dve godine bez prestanka... znači svaki dan 3 puta po jednu kapsulu... verovatno će biti problema da prekinem, jer se organizam "navikao" na njega...
šta znam, nadam se da će mi ga psihijatar postepeno ukinuti, pa da recimo nakon 3,4 meseca izmerim hormone štitne, i sagledam tadašnju situaciju...
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Дакле, без литијума тренутно не можеш. ;)
То је суштина.
Наравно, са психијатром уговори све потребне прегледе и смањивање дозе литијума, ништа на своју руку кад се узимају такве терапије. :)
 

Sladja87

Početnik
Poruka
15
Pozdrav!
Danas sam dobila rezultate stitne zlezde, i ispostavilo se da imam Hipertireozu! Vec duze vreme sam sumnjala na to, ali tek skoro, mi je dr, zgrozena mojom telesnom tezinom, rekla da te nalaze moram uraditi. Sustina price je, zanima me da li ce mi se uz uzimanje odgovarajucih lekova telesna tezina vratiti u normalu, tacnije, da li cu moci da se ugojim i povratim izgubljene kg, ili cu omrsati jos vise(ako uopste moze vise)? :dash: Kako deluju lekovi na organizam? HVALA UNAPRED
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Да, вратићеш телесну тежину на нормалу.
Лекове мораш узимати не само због килаже, него због бројних других компликација које може изазвати повишена вредност тироидних хормона у организму.
 

Sladja87

Početnik
Poruka
15
Znam to, pocela sam danas sa terapijom...Kilazu sam spomenula jer su tu najvidljivije posledice toga....Sigurno sam izgubila 15 kg...Tacnije, ne smem ni da se izmerim, verujem da imam manje od 45kg. Bukvalno zivi kostur..Vec sam upucena sa posledicama povecane funkcije stitnjace.Terapija mi traje mesec dana, pa kontrola... Iako je nepodnosljiva i teska terapija, nadam se najboljem...
 

Janko10

Početnik
Poruka
15
Cao, zovem se janko i imam 28god... Prije godinu ipo dana sam poceo sa lijecenjem stitne tj. hyperthyreosis struma diffusa 0/1, terapija ptu, u pocetku sam pio 2x2, kasnije smanjivana doza i do pola tablete, sad vraceno na 1 tabletu dnevno. tadasnji nalazi su sledeci tsh=0,02 , ft4=30.4, ft3=19,7, antitsh=4,38, ultrazvuk= stitasta zlezda u cjelini uvecana,lako hipoehogenog parenhima i nehomogene gradje sa brojnim policiklicnim konturama snizenog inteziteta, nema jasno definisanih fokalnih promena, nodusa ili cisti... posle godinu ipo, najnoviji rezultati su sledeci ft4=17, tsh=0,37,antitsh=6,28 normalno do 1,75.
doktor koji me je vodio (inace specijalista nuklearne medicine) predlaze zlatibor i radikalno lecenje, jodom th dozom I-131 jer antitsh ne reaguje nego je cak i gori nego prije pocetka terapije. kaze da bi se jodom sve to rijesilo... medjutim, ja sam otisao i kod spec endokrinologa koji je pogledao nalaze i on ne predlaze jod,vec nastavak terapije ptu, oligogal i sirup ferrogreen i dao mi je jos dosta nekih nalaza da uradim, cak i polne formone... cak bi posle kontrole zamijenio ptu favistanom... e sad ja sam tek u nedoumici sta da radim i koga da poslusam, pa zelim i ovdje da se raspitam i da mi vi pomognete i date neke predloge... napominjem da nisam zenjen, i zelim takodje da znam koliko sve ovo moze da utice na polne zlezde i sjutra moje potomke? hvala unapred!

danas sam bio na kontrolu kod endokrinologa... najnoviji nalazi TSH-1.24, FT3-4.9, FT4-16.4 i antitsh(trab)-3.35....
smanjila mi je terapiju sa 2 polovine ptu na 3 cetvrtine, kaze da su hormoni ok, a da je cak i ovaj trab malo krenuo na bolje tj duplo je bolji u odnosu na ranije... misli da se ipak moze
sve to dovesti u normalu tabletama, tj nada se, a ako ne ona bi predlozila operaciju, ranije mi je spec nuklearne medicine preporucio radioak. jod... e sad ako dodje do toga stvarno ne znam sta mi je ciniti,
sta je bolje od toga za mene od te dvije varijante? mane i prednosti jedne i druge? sta vi mislite?
ps. stavila mi je u dijagnozi sad thyreotoxicosis in remissionem i prokomentarisala da bi sad trebalo da udjem u "remisiju"...sta to znaci? koliko je trenutna situacija opasna za srce posto je i to nesto pominjala?
poz!
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Ремисија значи да ти се болест умирује. Дакле, нестају лагано сви њени симптоми и тегобе али не може да ти каже да те је излечила 100%.
Предлаже ти операцију због високих анти-тела. То је регуларна процедура и данас се далеко више практикује од радиоактивног јода.
Опасно за срце, увек је кад је у питању хипертиреоза, јер му она убрзва рад тј, исцрпљује га.
 

Janko10

Početnik
Poruka
15
u pocetku sam pio za srce, tj za smirivanje jer mi je puls bio visok, medjutim cim su se hormoni normalizovali i puls je u redu, evo tako svo ovo vrijeme.
ako vec ide faza mirovanja ima li nade da se ipak moze tabletama sve sanirati ili je operacija (jod) neminovna? anti tijela su se ipak dosta smanjila u odnosu na ranije, mada
kazu da ako se posle evo dvije god terapije nisu vratila u normalu tesko ce se ikad vratit. ako dodje do toga, po tebi je isto bolje odraditi operaciju i skinuti je, nego pokusati jodom jedan dio nje ukloniti?
ps. zaboravio sam da napisem ranije da su mi polni hormoni u redu.
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
u pocetku sam pio za srce, tj za smirivanje jer mi je puls bio visok, medjutim cim su se hormoni normalizovali i puls je u redu, evo tako svo ovo vrijeme.
ako vec ide faza mirovanja ima li nade da se ipak moze tabletama sve sanirati ili je operacija (jod) neminovna? anti tijela su se ipak dosta smanjila u odnosu na ranije, mada
kazu da ako se posle evo dvije god terapije nisu vratila u normalu tesko ce se ikad vratit. ako dodje do toga, po tebi je isto bolje odraditi operaciju i skinuti je, nego pokusati jodom jedan dio nje ukloniti?
ps. zaboravio sam da napisem ranije da su mi polni hormoni u redu.

Без обзира на смањење вредности анти-тела у односу на почетне вредности, она су и даље висока.
Проблем с анти-телима је у томе што могу да нападну друге органе, нерве, мишиће, а пошто их продукује сама жлезда, зато се препоручује отклањање жлезде. Радиоактивни јод се примењује више у ситуацијама кад је јасно жариште у жлезди. ;)

Ако ти је пулс у реду, онда нема потребе да узимаш лекове за срце, и даље..
 

Janko10

Početnik
Poruka
15
dr endokrinolog kaze da ima sanse da se sve to smiri, sad idemo da smanjimo dozu za jednu cetvrtinu, pa iz mjeseca u mjesec da pratimo i da smanjujemo terapiju ako bude islo ka poboljsanju do izbacivanja terapije, da se vidi kako cu da reagujem.
misljenja si da se jodom ipak ne moze ovo rijesiti?... dr nuklearne med koji me je lijecio ranije kaze da bi meni vrlo mala kolicina toga joda pomogla i da bi zauvijek rijesio problem...
ne znam nekako mi psihicki lakse pada da razmisljam o toj jednoj kapsuli nego o nozu i operaciji :D
znaci li da ta anti tijela i sad pod terapijom mogu da mi izazovu vece probleme i ne daj Boze napadnu neki od drugih organa... je li se cesto desava da se sve to iskomplikuje u tolikoj mjeri?
ps. dali bi kasnije mogao da vodim normalan zivot bez stitne? kada bi ostranio stitnu mogao bi kasnije da imam potomke ili...? i znam da bi kasnije cijeli zivot morao piti neke tablete svakodnevno, sta bi se desilo kada bi recimo preskocio sa terapijom? uh mnogo pitanja mi prolaze kroz glavu.... opterecen sam!
mucim te malo, ali hvala ti na pomoci...
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Нисам рекла да не може да се реши проблем јодом, већ да се ређе решава јодом.
Шанса да се проблем санира постоји.
Да, проблем с продукцијом анти-тела је управо у могућности да напада и друга ткива. Није то јако честа компликација али је могућа.
Ако ти одстране целу жлезду, мораћеш цео живот да пијеш супституциону терапију- дакле, хормоне кроз таблете.
Али не знам да ли ће целу жлезду. То зна само твој едокринолог и хирург, они имају снимак, сцинтиграфију и све остале налазе испред себе. ;)
 

Janko10

Početnik
Poruka
15
nisam radio tu scintigrafiju... u dilemi sam jer dr razlicito vide moju situaciju,endokrinolog je za operaciju,a dr nuklearne za jod, da mi svi dr kazu jedno bilo bi ok, morao bi tako i tacka,
ovako sam u dilemi i ne gine mi jedno kajanje... treba ja da prelomim koji se najmanje razumijem u to,malo bzw...
odg mi na ova pitanja -da li bi kasnije mogao da vodim normalan zivot bez stitne? kada bi ostranio cijelu stitnu mogao bi kasnije da imam potomke ili...? i znam da bi kasnije cijeli zivot morao piti hormonske tablete svakodnevno, ali sta bi se desilo kada bi recimo preskocio sa terapijom?
 

Affro*

Zaslužan član
Poruka
108.982
...da ti olaksam malo to oko odktora....meni je lekar endokrinolog na onkoloskoj klinici dao uput da hitno odradim sintigrafiju, da bi mi posle moja lekarka endokr. sa klinickog
rekla...e super sam ste odlican kandidat za rak stitne..onako sneba pa u rebra...:mrgreen:
 

snezanastyle

Početnik
Poruka
1
molim Vas za pomoc,uradjen mi je UZV stitne zlezde,a rezultat je sledeci: STITNA ZLEZDA JE LAKSE UVECANA,PRAVILNIH KONTURA I VASKULARIZACIJE SA CETIRI INHOMOGENA NODUSA U DESNOM REZNJUPROMERA DO 9 MM,KAO I DVA NODUSA U LEVOM REZNJU ISTIH EHOKARAKTERISTIKA PROMERA DO 10 MM OD KOJIH JEDAN SADRZI MANJI KALCIFIKAT I JEDNIM HIPOEHOGENIM NODUSOM U ISTOM REZNJU PROMERA 3 MM. OPISANI NODUSI SU NESTO BOGATIJE RUBNO VASKULARIZOVANI.
 

Ha-Nocri

Iskusan
Poruka
6.818
nivoi T3, T4 i TSH su u normali vec sigurno 2 godine, trenutno pijem minimum tiastata dnevno (5mg ja mislim), i jos su mi hormoni blizi donjoj granici tako da verovatno jos manju dozu treba da uzimam. Ali i pored toga donji pritisak, tj puls, mi je i dalje ubrzan pa moram da popijem bar 1/4 propranola dnevno (10mg), sto me jako nervira jer znam da su beta-blokeri losi. Zasto se ovo desava, da li razlog ipak moze biti stitna zlezda? Da li je to normalno? Hvala
 
Poslednja izmena:

gost 203942

Ističe se
Poruka
2.613
nivoi T3, T4 i TSH su u normali vec sigurno 2 godine, trenutno pijem minimum tiastata dnevno (5mg ja mislim), i jos su mi hormoni blizi donjoj granici tako da verovatno jos manju dozu treba da uzimam. Ali i pored toga donji pritisak, tj puls, mi je i dalje ubrzan pa moram da popijem bar 1/4 propranola dnevno (10mg), sto me jako nervira jer znam da su beta-blokeri losi. Zasto se ovo desava, da li razlog ipak moze biti stitna zlezda? Da li je to normalno? Hvala
Hormoni su ti u normali..:)
Ako si u stresu to ti moze dati ubrzan puls...
10 mg propranolola nije velika doza..
Ako ti pomaze ne vidim razlog da se nerviras sto ga pijes..

Samo opusteno i ne razmisljaj mnogo o tome...
Bitno je da su hormoni pod kontrolom..
 
Poslednja izmena:

Ha-Nocri

Iskusan
Poruka
6.818
Nije nervoza u pitanju. Sta utice na ubrzan rad srca kod hipertireoze? Da li je to visak hormona ili nesto drugo? Mada ne vidim sta drugo moze biti. Zanima me da li na moj ubrzan rad srca i dalje utice stitna zlezda ili problem treba da trazim u necem drugom?
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Nije nervoza u pitanju. Sta utice na ubrzan rad srca kod hipertireoze? Da li je to visak hormona ili nesto drugo? Mada ne vidim sta drugo moze biti. Zanima me da li na moj ubrzan rad srca i dalje utice stitna zlezda ili problem treba da trazim u necem drugom?

А колики ти је притисак?

Хормони су ти уреду, а на убрзан рад срца утиче повећана вредност хормона штитне жлезде.
 

Софија

Legenda
Poruka
50.486
Сваком притисак може да скочи понекад, и дешава се то, а да чак ни не знамо. Проблем је ако повишен притисак оде у хроницитет или постоје константни скокови тј. нестабилан притисак.
Теоријски, срчана фреквенца до 100 је ок, али практично бих ја то свела до 90.
Тако да си ти, опет, у граници нормалног.
 

Top