Stirlingov motor

Ono sto vi ne znate je da je ovo Izraelski projekat pa se kao posledica toga desila i setnja za mir pre nekoliko dana...

Za svetski mir, istovremeno i palestinsko izraelski mir..

Nije u vezi sa tehnikom, ali tehnicari i treba da budu za mir jer tu daju maksimum...

Kaze ovako , ne znam da li je tako u praksi, ali kaze da je koeficijent korisnog dejstva ogranicen karnoovim uslovima, a to znaci da je na sobnoj temperaturi, ovo manje od 7% iskoriscenje..

To je kao limit i nista ga ne moze promeniti....sto se meni ne svidja...malo je 7% za bilo kakvu upotrebnu vrednost....
To je onda vise igracka za apsolutna nula temperature..

Kaze ovako , ne znam da li je tako u praksi, ali kaze da je koeficijent korisnog dejstva ogranicen karnoovim uslovima, a to znaci da je na sobnoj temperaturi, ovo manje od 7% iskoriscenje..

To je kao limit i nista ga ne moze promeniti....sto se meni ne svidja...malo je 7% za bilo kakvu upotrebnu vrednost....
To je onda vise igracka za apsolutna nula temperature..
7 је мало пуно мало... требало би да је око 40так посто.. ипак је стирлингов мотор био бољи од мотора са унутрашњим сагоревањем који је имао 20-30%.. па зато мислим да би стирлинг требао да буде на око 40-50%..
проверићу ових дана колико је...

Pa ako je ogranicen karnoovim uslovima, onda se gubi najveca prednost stirlinga, a to je u najjavi , mali temperaturni zahtev, mala razlika....
Medjutim , da bi bilo 50% ta razlika mora da bude minimum 300C izmedju grejaca i hladnjaka...I to da je prisutan izmenjivac i rezervoar.
E sad, to je njihova teorija ne mora da bude i nasa...

Treba zacrtati sta je cilj, da li motor koji radi na malim dT ili motor koji ima visok koeficijent korisnog dejstva, sto sudeci po praksi , svi ostvaruju tako sto spustaju radnu temperaturu sto blize nuli...K

Ja licno nisam nesto preterano zainteresovan za motor koji ima visok KKD a da mi ima zahteve kao termoelektrana...jer postoji termoelektrana, koja moze da postigne visok KKD...Hocu reci , ja sam vise za metodu termoelektrana visok KKD koji je preko 80% i onda elektrika to potrosi 10% KKD i to je to...
Medjutim, meni je stirling zanimljiv ako moze da postigne iole pristojan KKD a da je mala razlika dT. To ne moraju da budu perpetum mobile trikovi , moze se to i preko termodinamike, samo sto nije karnoov ciklus...

Slican apsurd na prvi pogled imamo kod jonskih motora, gde imamo katodnu cev koja sluzi kao motor. Teoretski ispaljeni mlaz deluje na magnetne namotaje silom, to jeste tacno , ali je ocigledno manja od bilansa impulsa ubrzanje tog mlaza plus cetripetalna sila..

Tako da mi je interes totalno iscasen , malo dT , a iole prihvatljiv KKD, iskreno 20% mi je puna kapa...30% mi je san snova...35% je vec za neverovati..

Pisem otvoreno jer me onda interesuju konstrukcije koje su za malo dT. Video sam konstrukciju sa epruvetom, totalno prakticna za male zapremine...eto tu je naglasak na male zapremine...

Video sam dve grupe ljubitelja stirlinga...

Jedno su stirling posle neke gasne ili parne turbine, gde se dodatno uzme koji KW a posle ide na pasivno grejanje prostora.

Inspirit Energy, a UK-based company have a gas fired CHP unit called the Inspirit Charger which is on sale in 2016. The floor standing unit generates 3 kW of electrical and 15 kW of thermal energy

Oni takve sisteme zovu CHP kombinacija heat i power...

A drugi su oni koji preveriraju male dT ali tu ima dobre logike...

Back