Stirlingov motor

Jel ti model ima ventil da mozes da menjas koji je radni gas?
i koji je od ovih modela, jel ovaj sa jednom komorom i izolatorom...posto tu treba najmanje zaptivanja...pitam zbog zaptivanja i eksperimentisanja...
Ja na stirlinga gledam drugacije, nove oci .....tako da ne vidim isto sto i vi...
Zato pitam zbog eksperimentisanja sa radnim gasom...a i pitanje kako odraditi izmenu topao hladan gas...sa jedne strane najlakse je jedan cilindar, , sledi dva cilindra sa jednim protocnim kanalom, a postoji mogucnost i sa dva jednosmerna protocna kanala.....

kazem da gledam totalno novim ocima pa ne vidim isto sto i vi..
Ne znam koeficijent korisnog dejstva koji se dobija, ali stirling ima potencijala za moje umesavanje, jer sam ja teorijski , ne prakticno radio neke druge stvari koje su ubi boze zahtevne i ubi boze i opasne...i ubi boze precizne , nijanse ...sto stirling nije...pa tu moze da se opusti malo...

jako interesantan, ima dosta izvedbi, neke su:

1) LTD Stirling - "low temperature difference" - kazu na netu da moze da radi na razlici od 5C.. mada ja sam probao nešto u kućnoj radinosti da napravim (opet nije sasvim precizno bilo) trebalo je nekih 60C da vrti klipnjaču.

2) onda ima verzija sa mehom (nešto kao harmonika), to sam viđao isto po netu.

3) ima jedna izvedba. sa ogledalima na velikom tanjiru usmeravaju sunce u jednu tačku i tu greju stirling pa onda prave struju...

ja sam računao snagu po zapremini koju može da daje stirling... ona je oko 100W/m3 - što je dosta malo

ja sam čak mislio da grejem vodu sa bio otpadom (aka. đubre) ono može da greje do 60C i onda na tu razliku zimi (jer zimi i treba energija kada nema sunca) da teram stirling koji pravi struju...
jel si na ovo mislio
https://www.youtube.com/results?search_query=hot+water+from+manur

Pokusao sam sad da nadjem na youtube bio je neki snimak dal iz kanade ili aljaske , koristeno je sunce kao izvor toplote a motori su bili u u nekim staklenim ili caurama od plexija . Onako pravili su buku.
Previse je snimaka malih masina .

ja sam digao ruke od youtubea da nadjem nesto sto sam ranije mogao laganica...

i od googla, a sad je i ai poceo da me zeza...
Mora da se plati sve i onda ne dobijas sta valja..
Zelja za monetarizacijom se pretvori u zelju za korupcijom, a to nije profesionalizacija....i tako ode sve u .....

ja sam digao ruke od youtubea da nadjem nesto sto sam ranije mogao laganica...
umesto gugla i jutjuba.. vidi na yandex/vk bolje rezultate daju

koristeno je sunce kao izvor toplote a motori su bili u u nekim staklenim ili caurama od plexija
bio jedan lik iz srbije, pre jedno 20 godina mislim da sam video jednu reportažu tvrdio je da mu je čamac išao na "hlađenje okolne vode"
verovatno je napravio stirlingov motor gde je hladan deo bio voda a topao se grejao suncem.

Jos nisam tacno razaznao razliku izmedju karnoovog ciklusa i stirling ciklusa....sudeci po prakticarima tu postoje razlike i slicnosti , slicnosti razumem, a razlike su mi novina..regeneratori kao obavezni deo stirlinga npr...kao i totalno prilagodjenje zbog regeneratora, ostalih delova , misli se na grejac , zapreminu radne komore i hladnjak, da nema suvise bacene toplote....

Ja sam sa običnim vazduhom eksperimentisao, a hoću da ubacim nekad He u priču
generalno je bitan toplotni kapacitet gasa.. on se povecava i tako što ceo stirlingov motor staviš pod pritisak, tako povećaš pritisak gasa toplotni kapacitet se povećava...
može i da se promeni gas za recimo (kako kažeš helijum). amonijak je interesantan takođe...

Na osnovu dostupnih informacija i iskustava sa sličnim motorima, težina Stirlingovog motora koji bi mogao generisati 200 W pri maloj temperaturnoj razlici (10 °C) može se kretati između 10 kg i 30 kg. Ova procena zavisi od specifičnog dizajna i primenjenih materijala.

1727871022542.png

Ima tu gorih stvari

1727874713104.png

Ovo je orginal stirling motor od Stirlinga, godina izgradnje 1 godina posle vaterloa...ukupno je napravio samo 2 motora..
Ovo desno je cilindar sa pomeracem vazduha, tj onim izolatorom koji premesta radni gas...
Ovo levo je radni klip, zeleno na slici, izmedju ta dva je cevcica koja se mozda i vidi
I prica je da ovo radi na svecu...

To pali moju lampicu za lagariju....

Sto je najgore, Svedska je stvarno napravila alternator za podmornicu u stirlingu , i nasa stvarno napravila stirling sa helijum i klipom za kosmicke potrebe..

Ali tu nesto ne stima....

Back