Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
34146.jpg

:ok:

To je pravi grb...

Ne bi me iznenadilo.

Vec ima jedan predsednik kao sto je Brana.

Srbi imaju nepogresiv prirodni dar da na najvisa mesta biraju najgore ljude, a ako slucajno dodju najbolji - ubijaju ih!

Своје мишљење о председнику кажи тамо где се тражи и оном кога занима твоје мишљење.

О мени немој да говориш ништа!

Народ је изабрао то што је изабрао. То је воља народа.

Један други је дошао тако што је подигао масу, која је палила скупштину, упадала у банке, разваљивала и ломила стакло по улицама... А онда му се то обило о главу, од стране исте те масе, а онда његови оптужили неког трећег.

Своје мишљење о председнику кажи тамо где се тражи и оном кога занима твоје мишљење.

О мени немој да говориш ништа!

Народ је изабрао то што је изабрао. То је воља народа.

Један други је дошао тако што је подигао масу, која је палила скупштину, упадала у банке, разваљивала и ломила стакло по улицама... А онда му се то обило о главу, од стране исте те масе, а онда његови оптужили неког трећег.

Narod koji je palio skupštinu samo je slavio Rambuje pobedu i Kumanovo dodatnu pobedu
Ne uzima se dupla kruna protiv NATO-a svako prvenstvo znaš...
Što se pljačkanje banaka tiče, to je tvoj stav a o Dinkiću imaš temu pa piši

Dobro, sad ozbiljno i bez ulaženja u pravne zavrzlame i začkoljice - je l' stvarno neko misli da ovu jedinu verziju Kralovog rada (u šrafuri, ne zna se da li uopšte postojala verzija u boji) treba samo obojiti i da to bude zvanilčni emblazon?

Po meni bi to bilo potpuno anahrono. I zapravo bi tek to pokazalo da smo na ovom polju nezrela nacija.

Mislim da je put na kome smo do sad bili pravi - čuvanje i negovanje tradicije uz osvežavanje stilizacije u skladu sa vremenom...
Који год одговор да добијеш на ово питање он ће бити субјективан, нити ће нови емблазон учинити по било чему бољим нити ће стари по било чему побољшати. Као уосталом и одговор који си сам понудио након питања. ;)
Ствари су такве какве јесу.

А ја од почетка нисам крио свој став да ми је старо решење ближе и укупно боље, као и да је ново имало простора за напредак. Пријатно ме је изненадила вест о изради потпуног изворника (коначно) али садржајем нисам одушевљен. Можда сам очекивао превише. И то је опет моје субјективно мишљење на основу објективних фактора. :D

Tako je.

Jer u Srbiji zivi 30% stanovnistva koji NISU SRBI, a Srbija im je - domovina.

I oni NE MOGU biti stanovnici DRUGOG REDA, da se u himni ne pominju.

O orlovima, krunama i imperijalnim simbolima i da ne govorimo....To sa Srbijiom VEZE NEMA.....
Није ми познато шта је у нашој химни неприхватљиво. Можда би могао да је упоредиш са другим химнама како би прецизније изразио примедбе.

Исто важи и за раније примедбе на заставу и грб. Нисам чуо да било где у свету постоји застава грађана или житеља. Застава из Србије место српска или Србије? Као што не постоји нешто као португалијанска или хрваћанска, тако не постоји ни србијанска. И у томе нема ничега лошег.

на емблазону постоји само једна нијанса црвене боје. то што ти видиш као ''тамноцрвену'' је порфирна (пурпурна) боја павиљона, која је тако и блазоном одређена. ноге нису обрасле перјем до канџи, али јесу до испод колена, што је сасвим у складу са целином композиције, стилом и ликовним изразом. то што је немачка хералдика 19. века неговала другачији стил, не значи да ми требамо остати његови вечити таоци. што се тиче линија у хералдици, оне нису превише битне. шарже се могу приказати и без линија (сенчењем) па се онда добија тродимензионални утисак. међутим то није баш примерено државним знамењима те се онда прибегло линијском разграничењу површина и нивоа, без чега би грб био обична бела флека на црвеном пољу.
Не. Заправо не видим ја то као тамно црвену већ је тако описује Уредба. Изворник разликује, цитирам, црвену основну и црвену тамну, што је у хералдици неправилно. Изворник не помиње пурпурну, а требао би.

И за ноге се нисмо разумели. Ноге двоглавих орлова се уобичајено цртају са перјем до изнад колена. Наши стари примери су ово такође поштовали (не мислим на Крала). Треба разликовати стил периода од националних праваца. Наш стари грб је био удаљенији од немачке хералдике.

У праву си да линије у хералдици нису битне. На неки начин је чак обрнуто, тежи се њиховом одсуству.
Заправо за хералдику линије не постоје. Постоје само границе између поља.
У реалности се оне ипак најчешће користе код цртања грбова, али се тада тежи да буду што дискретније (што тање). Сматра се недостојним ако оне доминирају и граде цртеж, како се то у хералдици каже.

не постоји ''оригинал грба'' (сваки грб је оригинал, уколико није фалсификат). постоји само стандард утврђен изворником. међутим, у хералдици (као и праву) се тачно зна шта из чега проистиче- емблазон (прописан уредбом) из блазона (дефинисаног законом). такав је случај и са Краловим цртежом.
Оригинал грба Краљевине Србије је израз који је 1882. употребљен у Закону а у значењу емблазон, зато сам га више пута цитирао.

Кралов цртеж је усвојен као оригинал грба Краљевине Србије, то јест званични емблазон, слажемо се у томе.

не бих рекао да је ту ознака хришћанства, него владарског достојанства (у складу са византијском симболиком и церемонијалом).

иначе, тај црвени двоглави орао на белом или златном се редовно појављује на средњовековним портоланима (поморским картама) као застава Србије.
Иако постоји пример карте са Скопљем, већи број аутора ту заставу види као поморску.

Ма нееее бре влайко,
како то ти да не видиш...ово је онај ОРИГИНАЛИ, свети Грб из 1882...знаш преко тог Грб-а чувамо српски идентитет...а да не заборавимо да га је цртао аустријски хералдички умјетник, по правилима њемачке хералдичке школе...видиш чисто ИЗВОРНИ наш. :hahaha:

Погледај мало боље...

Ма не ваља...

Poslednja izmena:
На жалост твоја изузетно стручна објешњења овде за појединце не значе ништа...неће ни да виде ни да чују а да не кажем да било шта науче...они имај спиритуалну везу са Кралом и чувари су ОРИГИНАЛНОГ Грб из 1882.
Џаба пишеш.

Горњи пример није потпуно правилан. Кљун папагаја се црта са горњим закривљењем као исечком круга, вертикалне или косе - на ван - елипсе.

Ноге су чешће обрасле до канџи.

Poslednja izmena:
то није била застава Србије- тад још нису постојале националне заставе (ако изузмемо крсташке барјаке, који опет нису били заставе држава него нешто сасвим треће). елем, у поменутом случају се ради о владарском банеру, тј. грбу владара транспонованом на заставу. то је отприлике оно што се и данас виори изнад Бакингемске палате кад у њој борави Краљица.
што се тиче ''других'' они су у 14. веку имали веома развијену хералдику, а у то време (средина 14. века) црвеног двоглавог орла на сребрном/златном су препознавали као грб краља Србије, мада ће непун век касније у грбовницима приказивати грб деспота Стефана као златног двоглавог орла на црвеном (инверзија боја). дакле, двоглави орао је константа, а метали и емајли се мењају све док се са илирком хералдиком с краја 16. века нису усталили онакви какве их ми данас имамо као државна знамења.

Znači ne možemo da kažemo da je to nešto kao današnja (znači ne današnja, nego nešto kao današnja) državna zastava...? Mislim, zar ne možemo ako drugo nismo ni imali...? :)

Da li me razumeš?

Poslednja izmena:
Не. Заправо не видим ја то као тамно црвену већ је тако описује Уредба. Изворник разликује, цитирам, црвену основну и црвену тамну, што је у хералдици неправилно. Изворник не помиње пурпурну, а требао би.

пурпурна/порфирна боја није ништа друго до тамна и врло специфична нијанса црвене. у члану 6. уредбе и стоји да се ''црвена тамна користи само за порфиру'' те се дају прецизни стандарди те боје са шифрама у различитим графичким системима.

И за ноге се нисмо разумели. Ноге двоглавих орлова се уобичајено цртају са перјем до изнад колена. Наши стари примери су ово такође поштовали (не мислим на Крала). Треба разликовати стил периода од националних праваца. Наш стари грб је био удаљенији од немачке хералдике.

кад се већ позиваш на ''национални правац'', чуди ме да ниси истакао замерку што орао нема подигнута крила, јер се такав приказивао од 16. до друге половине 19. века у свим нашим хералдичким зборницима, на рељефима и печатима. голе ноге орла су управо одлика немачке хералдике, против које ти наводно дижеш глас.

У праву си да линије у хералдици нису битне. На неки начин је чак обрнуто, тежи се њиховом одсуству.

напротив, уопште се не тежи одсуству линија (посебно не у случају државних грбова).

Заправо за хералдику линије не постоје. Постоје само границе између поља. У реалности се оне ипак најчешће користе код цртања грбова, али се тада тежи да буду што дискретније (што тање). Сматра се недостојним ако оне доминирају и граде цртеж, како се то у хералдици каже.

за хералдику линије и те како постоје. границе између поља није могуће приказати без линија, осим уколико се не ради о рељефној представи грба или о сенчењу шаржи како би се добио утисак треће димензије, а то би нужно довело до употребе различитих нијанси исте боје (што је, како и ти сам горе кажеш- ''у хералдици неправилно'') иначе, такав стил, кад су у питању државни грбови, сматра се непримереним. у златно доба хералдике (14. и 15. век), линије су још више доминирале цртежом, јер би у противном грб изгледао као размазана флека боје на некој површини. линије шаржама дају обрисе и детаље који се другачије не могу представити.

што се тиче Грујића и његовог дела, управо је он грб Србије ослободио непотребних и сувишних линија (које су оптерећивале Кралов емблазон), што је целу композицију учинило чистијом, складнијом и лепшом. ипак, за љубитеље осенчених тродимензионалних приказа грба- постоји и таква варијанта:

veliki%20grb%20kolorni%20osenceni.jpg

Оригинал грба Краљевине Србије је израз који је 1882. употребљен у Закону а у значењу емблазон, зато сам га више пута цитирао.
Кралов цртеж је усвојен као оригинал грба Краљевине Србије, то јест званични емблазон, слажемо се у томе.

Кралов цртеж је усвојен одлуком Министарског савета (као што је и Грујићев усвојен уредбом Владе), а не законом. такав начин доношења је уобичајен за све подзаконске акте које доноси влада или поједини министри.

''оригинал грба'' је израз који је у оно време законописац користио у значењу- стандард (данас би се уместо ''оригинал грба'' рекло- изворник), јер хералдика не познаје израз ''оригинал''.

Иако постоји пример карте са Скопљем, већи број аутора ту заставу види као поморску.

ма хајде, српска поморска застава у 14. веку :lol:
чак и заставе поморских држава (република Венеције и Ђенове) нису биле ништа друго него грбовни банери (млетачке трговачке галије су биле власништво државе). иначе, на истом том портолану Angelinа Dulcertа се поред заставе над Скопљем, налази и застава мађарског краља изнад Будима на којој се налази грб Анжујаца. дакле, и ту се ради о грбовном банеру. или ти можда тврдиш да је и то поморска застава?

што се тиче аутора, наведи ми макар двојицу.

Poslednja izmena:
Znači ne možemo da kažemo da je to nešto kao današnja (znači ne današnja, nego nešto kao današnja) državna zastava...? Mislim, zar ne možemo ako drugo nismo ni imali...? :) Da li me razumeš?

у средњем веку није постојала разлика између државне заставе и заставе владара, јер је држава у извесном смислу била посед владара (који је он наслеђивао, њиме управљао и убирао приходе). тад је застава Србије била исто што и застава српског краља.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back