Stigle KAZNE za vatrogasce zbog prolaska na crveno?

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
230.035

Stigle KAZNE za vatrogasce zbog prolaska na crveno? Zakon na jednoj, HUMANOST na drugoj strani!​

vatr.jpg

Protiv 20 vatrogasaca-spasilaca iz novosadske brigade pokrenut je prekršajni postupak zbog prolaska na crveno svetlo tokom odlaska na intervenciju.

Kada je na semaforu crveno svetlo za vozače, a vatrogasno vozilo pod plavim rotacionim svetlom prolazi uz zvučnu sirenu, to znači da je nekome pomoć neophodna i da je svaki sekund dragocen.
Nije retka situacija da vozila za hitne slučajeve prolaze kroz crveno svetlo. Ipak, oni to rade na bezbedan način. Sporim ulaskom u raskrnicu uz zvučnu i svetlosnu signalizaciju uveravaju se da li su ih svi ostali vozači primetili, tek nakon toga prolaze kroz raskrsnicu.

Međutim, zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan. Zakon o bezbednosti saobraćaja svaki prolazak kroz crveno tretira kao prekršaj. Vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca i vojske imaju prvenstvo prolaza i sa upaljenom rotacijom mogu da prekorače brzinu i pretiču druga vozila. Crveno svetlo je znak da moraju da se zaustave.
I ranije su vozači vatrogasnih vozila dobijali kazne, ali to nije bilo toliko zastupljeno jer nije bilo mnogo kamera za kontrolu saobraćaja. Od ove godine, kako su pojedine prometne raskrsnice dobile sistem za kontrolu saobraćaja, kazne su učestale.
Prema informacijama do kojih je došao naš portal, nadležni u Prekšajnom sudu nemaju sluha za ovakve situacije. Ukoliko se nastavi ovakav trend i praksa, sam dolazak vatrogasaca na intervenciju značajno će se produžiti. Uzimajući u obzir da Novi Sad ima samo jednu vatrogasnu stanicu koja se nalazi u užem centru grada a odakle se pokriva ceo grad i sva prigradska mesta, nesumnjivo će se njihova efikasnost smanjiti. Pojedini semafori u gradu traju i po dva, tri minuta.
I šta sad?

Sve bi moglo da se reši izmenom zakona tako da vozila sa prioritetom prolaza, u slučaju prvog reda hitnosti, mogu da prođu kroz crveno, a da ih po povratku sa posla ne sačeka koverta sa prekršajnom kaznom. Do tada, možemo samo da se nadamo da će nadležni u prekršajnom sudu imati sluha i da će se naći rešenje, jer nikome nije u interesu da se kažnjavaju ljudi koji rade jedan od najhumanijih poslova.
https://nsuzivo.rs/istaknuto/stigle...noj-humanost-na-drugoj-strani#google_vignette

Sećam se da je tu negde do osamdesete godine prošlog veka zakonom bilo dozvoljeno da vatrogasci, hitna pomoć i policija prolaze kroz crveno. Tad je to ukinuto uz obrazloženje da su se dešavale brojne saobraćajne nezgode zato što vozači koji prolaze na zeleno nisu očekivali da će im neko izleteti. Ako je tad bilo takvih nezgoda sad bi ih sigurno bilo još više.
S druge strane s obzirom da je vatrogasna jedinica organizacioni deo policije nije mi jasno kako nisu mogli da se dogovore sa saobraćajnim delom da im se ne šalju kazne kad se već sudije drže zakona kao pijan plota.

Ne znam, ja bih ostavio kako je bilo donedavno, znači da oni polako prođu kroz crveno, a da im se ne pišu kazne. Šta vi mislite?

Sećam se da je tu negde do osamdesete godine prošlog veka zakonom bilo dozvoljeno da vatrogasci, hitna pomoć i policija prolaze kroz crveno. Tad je to ukinuto uz obrazloženje da su se dešavale brojne saobraćajne nezgode zato što vozači koji prolaze na zeleno nisu očekivali da će im neko izleteti. Ako je tad bilo takvih nezgoda sad bi ih sigurno bilo još više.
S druge strane s obzirom da je vatrogasna jedinica organizacioni deo policije nije mi jasno kako nisu mogli da se dogovore sa saobraćajnim delom da im se ne šalju kazne kad se već sudije drže zakona kao pijan plota.

Ne znam, ja bih ostavio kako je bilo donedavno, znači da oni polako prođu kroz crveno, a da im se ne pišu kazne. Šta vi mislite?
Zapalice se nekada i policijska stanica,pa cemo da vidimo da li ce i onda da im posalju kaznu.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009, 53/2010, 101/2011, 32/2013 - odluka US, 55/2014, 96/2015 - dr. zakon, 9/2016 - odluka US, 24/2018, 41/2018 i 41/2018 - dr. zakon - dalje: Zakon):

- Vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije kada imaju uključena rotaciona svetla imaju pravo da prođu i kada je crveno svetlo na semaforu s tim što moraju da ispoštuju prvenstvo prolaza onih vozila za koje je zeleno. Za Hitnu pomoć crveno svetlo na semaforu jeste isto što i obrnuti trougao za ostale vozače (moja napomena).
Član 314a nalaže da "nadležna organizaciona jedinica Ministarstva može odustati od procesuiranja prekršaja - ako je on učinjen jer je učesnik u saobraćaju čineći radnju prekršaja postupao u cilju zaštite bezbednosti, odnosno zaštite i spasavanja života, zdravlja ili imovine".

U praksi, pojedini vozači Hitne pomoći, pa čak i vatrogasnih vozila dobijaju prekršajne prijave i to je posledica nepravilnog tumačenja Zakona od strane policijskih službenika koji rade na sankcionisanju prekrsilaca zabeleznih na kamerama.
Vozači pančevačke Hitne pomoći su samo u julu dobili čak šest prijava, a njihovi prekršaji zabeleženi su kamerama. Kako je naveo dr Sergej Pantić, zamenik direktora Hitne pomoći Beograd, bilo je nekoliko slučajeva u Zemunu gde su policajci zaustavili vozilo pod rotacijom, ali kada su videli pacijenta pozadi, odlučili su da im "ne staju na put".

Ovo je iz Blica.

Dakle, na osnovu ovoga niko od vozaca vozila hitne pomoci ili vatrogasaca ( niko ne navodi vozila policije) nije dobio prekrsajnu kaznu zato sto to zakon nalaze nego zato sto je neki cata u policijskom centru to odradio bez razmisljanja.

A opet, pazi ovi, opet vozilo hitne pomoci nije registrovano na vlasnika Bojana dr Pajtica iz Novog Sada, nego na Ministartsvo zdravlja RS, KC Vojvodine a vatrogasni kamion na MUP RS, PU Novi Sad pa Bojan dr Pajtic nije mogao da dobije prekrsajnu kaznu jer sluzbenica u MUP-u PU Novi Sad koja radi na podnosenju prekrsajnih kazni mora da dodje do informacije ko je vozio vozilo u vlasnistvu MUP-a ili KCV te da uputi dopis u te organizacije da se to utvrdi odnosno da oni nadju zrtvenog jarca. Pa ako ta sluzbenica nije stavila prst na celo (vatrogasna kola - u vlasnistvu MUP RS, PU Novi Sad, biiiip-biiiip), onda je morala da priupita svog nadredjenog kako da postupi. Pa ako i taj nadredjeni nije stavio prst na celo te su dostavili upit sluzbi tog istog MUP-a PU Novi Sad u kom rade da im daju ime vozaca vatrogasnog kamiona pod rotacijom koji je prosao kroz crveno onda je frapantno da ceo lanac nadredjenih koji treba ovu informaciju da daju sluzbeniku MUP-a PU Novi Sad a koji treba da odgovori dopisom toj sluzbi u istom PU Novi Sad nije razmisljao glavom. Taj sluzbenik koji je zaprimio pismo od kolega iz druge sluzbe treba da nadje kojoj jedinici MUP-a PU Novi Sad je formacijski dodeljeno to vozilo, da dopisom od nacelnika te sluzbe trazi ime i prezime vozaca, nacelnik to spusti na komandira jedinice koji onda iz knjige dezurstava nadje da je taj vozac bio Bojan dr Pajtic. I sve to vrate obrnutim postupkom. I da celo vreme aposlutno niko, cak ni komandir te jedinice ciji je clan Bojan dr Pajtic ne stavi prst na celo. To se granici sa "verovali ili ne", ali sa strane "nemoguce ili izmisljena prica".

Pa mi isto tako pada na pamet zasto se tako sta desava u Novom Sadu a ne u Beogradu, mozda zato sto su u policiji u Novom Sadu zaposleni veci imbecili? Ili zato sto je mozda cela prica izmisljena ( u celom tekstu koji je kopirao chika dlugomir nema nijednog licnog imena, imena sluzbe) iz "novinarskih" razloga?

Ja sam šokiran da im je zabranjeno da prodju na crveno. Svi vozači su dužni da se pomere i stanu ostavljajući im prostor da prolaze gde god im treba - preko ivičnjaka, u suprotnom smeru, kroz crveno...

Takođe sam šokiran da se kazne računaju kao lični prekršaju jer se dešavaju na radnom mestu.
Kazne idu direktoru.

Kamera ne zna ko je vozio.

I firma plati, a posle naplati od vozaca.

Ako hoce. A moze i da nece.

Stigle KAZNE za vatrogasce zbog prolaska na crveno? Zakon na jednoj, HUMANOST na drugoj strani!​

Pogledajte prilog 1387226

Protiv 20 vatrogasaca-spasilaca iz novosadske brigade pokrenut je prekršajni postupak zbog prolaska na crveno svetlo tokom odlaska na intervenciju.

Kada je na semaforu crveno svetlo za vozače, a vatrogasno vozilo pod plavim rotacionim svetlom prolazi uz zvučnu sirenu, to znači da je nekome pomoć neophodna i da je svaki sekund dragocen.
Nije retka situacija da vozila za hitne slučajeve prolaze kroz crveno svetlo. Ipak, oni to rade na bezbedan način. Sporim ulaskom u raskrnicu uz zvučnu i svetlosnu signalizaciju uveravaju se da li su ih svi ostali vozači primetili, tek nakon toga prolaze kroz raskrsnicu.

Međutim, zakon o bezbednosti saobraćaja je jasan. Zakon o bezbednosti saobraćaja svaki prolazak kroz crveno tretira kao prekršaj. Vozila policije, hitne pomoći, vatrogasaca i vojske imaju prvenstvo prolaza i sa upaljenom rotacijom mogu da prekorače brzinu i pretiču druga vozila. Crveno svetlo je znak da moraju da se zaustave.
I ranije su vozači vatrogasnih vozila dobijali kazne, ali to nije bilo toliko zastupljeno jer nije bilo mnogo kamera za kontrolu saobraćaja. Od ove godine, kako su pojedine prometne raskrsnice dobile sistem za kontrolu saobraćaja, kazne su učestale.
Prema informacijama do kojih je došao naš portal, nadležni u Prekšajnom sudu nemaju sluha za ovakve situacije. Ukoliko se nastavi ovakav trend i praksa, sam dolazak vatrogasaca na intervenciju značajno će se produžiti. Uzimajući u obzir da Novi Sad ima samo jednu vatrogasnu stanicu koja se nalazi u užem centru grada a odakle se pokriva ceo grad i sva prigradska mesta, nesumnjivo će se njihova efikasnost smanjiti. Pojedini semafori u gradu traju i po dva, tri minuta.
I šta sad?

Sve bi moglo da se reši izmenom zakona tako da vozila sa prioritetom prolaza, u slučaju prvog reda hitnosti, mogu da prođu kroz crveno, a da ih po povratku sa posla ne sačeka koverta sa prekršajnom kaznom. Do tada, možemo samo da se nadamo da će nadležni u prekršajnom sudu imati sluha i da će se naći rešenje, jer nikome nije u interesu da se kažnjavaju ljudi koji rade jedan od najhumanijih poslova.
https://nsuzivo.rs/istaknuto/stigle...noj-humanost-na-drugoj-strani#google_vignette

Закон је донесен у времеЂиласа ....мени суруке Везане

1631903043-aleksandar-vucic-istanbul-foto-PrintscreenTv-Pink-6-1200x800.jpg

OVDE <<< Link -- Ovde imate tekst o tome koji je merodavniji od ovog "novosadskog", tu stoji da kad lice iz Hitne pomoci koje je zaduzeno za komunikaciju sa MUP-om zaprimi dopis sa zatrazenom informacijom o vozacu koji je vozio vozilo pri prolasku kroz crveno svetlo, on kao povratnu informaciju salje dokaz da je vozilo Hitne pomoci na snimku bilo na intervenciji zbog koje je bila upaljena rotacija. Tu informaciju sa dokazom nadlezni sluzbenik u saobracajnoj sluzbi MUP-a zavede u sistem i stornira se taj prekrsaj jer nije bilo zloupotrebe. I to je kraj price. Bar u Beogradu, ipak je Beograd velegrad a Novi Sad provincija :D

Ozbiljno, sistemi MUP-a (pa tek vatrogasaca i saobracajne policije) i Hitne pomoci bi trebali biti umrezeni pa da se automatski obavestava sistem kamera za usnimavanje prekrsaja sa vozilima koje sluzbeno pale rotaciju. No, to je moguce u nekoj buducnosti kada proradi AI. I kada u PU Novi Sad budu radile malo inteligentnije zemare :)

Ali meni u oci pada daleko veci problem o kome "novinari" u Srbiji ne pisu, o nepostovanju ostalih vozaca prednosti vozila pod rotacijom, Kad dodjem U Srbiju vidim kola pod rotacijom i naucen da se sklonim i napravim im prolaz (kako i ovde na trulom Zapadu tako i u delu moje vozacke karijere u SFRJ - pre 1990) to i uradim ali uvek se nadje neko govedo iza mene koje se momentalno ubaci na mesto koje sam oslobodio sklanjajuci se uz ivicu. Skoro nikome ne pada na pamet da se pomeri ili zaustavi vozilo da bi automobil pod rotacijom prosao. A negde procitah da je prosle godine u Beogradu bilo skoro 350 saobracajnih nesreca u raskrsnicama sa vozilima Hitne pomoci i ostalih sluzbi pod rotacijom - goveda nema teorije da propuste koga.

I za kraj se setih onog lika koji je pre 13-14 godina preskao kolonu vozila pod rotacijom u kojoj je bio tadasnji predsednik RS i ganjao se sa njima preko pola Novog Beograda sa kasnijom izjavom (posle hapsenja) da nije znao da to ne sme da radi. Brate, da su ga ti zi Kobri tada izresetali i tako naucili ostalu bagru da postuju propise Vucic vam nikada ne bi bio precednik.

Poslednja izmena:

Back