Steroidi.

Daniel1980

Početnik
Poruka
7
Pozdrav svima. Razmisljam se da uzmem steroide. Odmah da kazem da nije da bih se klesao ili slicno. Imam 45 godina i osecam da nemam volje ni snage ni upola kao prije neku godinu. Uzimao sam testorex na biljnoj bazi i bilo mi je super ali samo dve nedelje. Ispravio sam se, dobio na samopouzdanju, i nije mi jasno sta se desilo ali posle dve nedelje se sve vratilo na staro. Vadio sam nalaze na testosteron i bio je na gornjoj granici. Stvarno ne na slobodni testosteron nego obican test. Nije mi jasno o cemu se radi. Bojim se agresije ili tako nesto ako bih uzeo steroide a ne znam ni bi li pomogli. Molim samo one koji znaju o cemu pricaju. Hvala.

Razumem tvoju zabrinutost i dilemu. Imaš 45 godina, osećaš pad energije i motivacije, probao si biljni suplement koji je kratko delovao, a laboratorijski testosteron ti je na gornjoj granici.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo razmotriti pre nego što uopšte pomisliš na steroide:

1. Slobodni vs. Ukupni Testosteron

Rekao si da si radio test na "običan" (ukupni) testosteron, ali nisi proverio slobodni. Slobodni testosteron je ono što tvoje telo zapravo koristi, i može biti nizak čak i ako je ukupni testosteron visok.Takođe bi bilo korisno proveriti SHBG (sex hormone-binding globulin) – ako je previsok, može "zarobiti" tvoj testosteron i učiniti ga manje dostupnim.

2. Estradiol i Hormonska RavnotežaTestosteron se u telu može konvertovati u estrogen (estradiol). Ako je estradiol visok, možeš imati simptome slične niskom testosteronu: manjak energije, loše raspoloženje, umor.

3. DHEA i KortizolDHEA je hormon koji je preteča testosterona i može uticati na tvoju energiju. Kortizol (hormon stresa) takođe može negativno uticati na testosteron ako je previsok.

4. Ishrana, San, Stres i VežbanjeDa li dovoljno spavaš? Da li si pod stresom? Ishrana i fizička aktivnost su ključni. Ponekad su simptomi niskog testosterona zapravo posledica lošeg sna i stresa.5. Steroidna Terapija i Rizici

prvo bi trebalo da vidiš endokrinologa i proveriš da li si kandidat za TRT (testosteronsku terapiju). TRT može biti opcija ako imaš dokazano nizak slobodni testosteron i simptome.Steroidi kao anabolički agensi (npr. sustanon, enantat, cypionat) nisu isto što i TRT i mogu imati ozbiljne nuspojave – povećanje krvnog pritiska, zadržavanje vode, agresivnost, akne, zatvaranje prirodne proizvodnje testosterona itd.

Šta Možeš Uraditi Pre Steroida?Izvaditi slobodni testosteron, SHBG, estradiol, DHEA, kortizol i prolaktin.Optimizovati san, stres i ishranu.Razmisliti o prirodnim alternativama (DHEA, cink, vitamin D, ashwagandha).Ako sve ovo ne pomogne, razgovarati sa endokrinologom o opcijama poput TRT-a.Steroidi nisu prvo rešenje, ali ako hormonska terapija bude medicinski opravdana, možeš to raditi pod nadzorom lekara.Ako želiš, mogu ti pomoći da protumačiš nalaze ako ih budeš vadio. 💪

Razumem tvoju zabrinutost i dilemu. Imaš 45 godina, osećaš pad energije i motivacije, probao si biljni suplement koji je kratko delovao, a laboratorijski testosteron ti je na gornjoj granici.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo razmotriti pre nego što uopšte pomisliš na steroide:

1. Slobodni vs. Ukupni Testosteron

Rekao si da si radio test na "običan" (ukupni) testosteron, ali nisi proverio slobodni. Slobodni testosteron je ono što tvoje telo zapravo koristi, i može biti nizak čak i ako je ukupni testosteron visok.Takođe bi bilo korisno proveriti SHBG (sex hormone-binding globulin) – ako je previsok, može "zarobiti" tvoj testosteron i učiniti ga manje dostupnim.

2. Estradiol i Hormonska RavnotežaTestosteron se u telu može konvertovati u estrogen (estradiol). Ako je estradiol visok, možeš imati simptome slične niskom testosteronu: manjak energije, loše raspoloženje, umor.

3. DHEA i KortizolDHEA je hormon koji je preteča testosterona i može uticati na tvoju energiju. Kortizol (hormon stresa) takođe može negativno uticati na testosteron ako je previsok.

4. Ishrana, San, Stres i VežbanjeDa li dovoljno spavaš? Da li si pod stresom? Ishrana i fizička aktivnost su ključni. Ponekad su simptomi niskog testosterona zapravo posledica lošeg sna i stresa.5. Steroidna Terapija i Rizici

prvo bi trebalo da vidiš endokrinologa i proveriš da li si kandidat za TRT (testosteronsku terapiju). TRT može biti opcija ako imaš dokazano nizak slobodni testosteron i simptome.Steroidi kao anabolički agensi (npr. sustanon, enantat, cypionat) nisu isto što i TRT i mogu imati ozbiljne nuspojave – povećanje krvnog pritiska, zadržavanje vode, agresivnost, akne, zatvaranje prirodne proizvodnje testosterona itd.

Šta Možeš Uraditi Pre Steroida?Izvaditi slobodni testosteron, SHBG, estradiol, DHEA, kortizol i prolaktin.Optimizovati san, stres i ishranu.Razmisliti o prirodnim alternativama (DHEA, cink, vitamin D, ashwagandha).Ako sve ovo ne pomogne, razgovarati sa endokrinologom o opcijama poput TRT-a.Steroidi nisu prvo rešenje, ali ako hormonska terapija bude medicinski opravdana, možeš to raditi pod nadzorom lekara.Ako želiš, mogu ti pomoći da protumačiš nalaze ako ih budeš vadio. 💪
Veliko hvala. Ljubazno, detaljno i konkretno. Poslusacu savet.

1. Prirodna proizvodnja testosterona može pasti ako uzmeš steroide

Ako kreneš sa anaboličkim steroidima ili čak TRT-om bez pravog razloga, tvoje telo može prestati da proizvodi sopstveni testosteron. To može dovesti do problema kada ih prestaneš uzimati – umor, depresija, gubitak mišića i problemi sa libidom.

2. Postoji razlika između TRT-a i anaboličkih steroidaTRT (testosteronska terapija) – koristi se u medicinske svrhe kada je testosteron dokazano nizak i prati se pod nadzorom lekara.Anabolički steroidi – koriste se uglavnom za povećanje mišićne mase i snage, često u mnogo većim dozama od onih koje bi bile potrebne za zdravlje.

3. Ako su ti simptomi prisutni uprkos visokom testosteronu, možda uzrok nije u testosteronu
Ako si već imao visok testosteron prema nalazima, a i dalje si osećao umor i pad motivacije, problem može biti negde drugde:Loša konverzija u DHT (dihidrotestosteron) – DHT je ključan za energiju i libido.

Povišen estradiol – Višak estrogena može blokirati pozitivne efekte testosterona.Nizak dopamin ili visok kortizol – Neurotransmiteri su takođe važni za motivaciju i energiju.

4. Redovno praćenje hormona je obaveznoAko ikada kreneš sa bilo kakvom hormonskom terapijom, moraćeš redovno da proveravaš ne samo testosteron, već i estradiol, SHBG, DHT, prolaktin i hematokrit (jer steroidi mogu povećati gustinu krvi, što povećava rizik od srčanih problema).

5. Ako se odlučiš za prirodan pristup, možeš pokušati sledeće:

Vitamin D3 (5000 IU dnevno) – pomaže u regulaciji testosterona.

Cink (30 mg dnevno) – smanjuje konverziju testosterona u estrogen.

Ashwagandha – može poboljšati nivo testosterona i smanjiti stres.

DHEA (25-50 mg dnevno) – može pomoći u povećanju slobodnog testosterona ako ti je nizak.

Bolji san – ključan za prirodnu proizvodnju hormona

Molim samo one koji znaju o cemu pricaju. Hvala.
Mislim da ćeš daleko bolje savjete dobiti na bodybuilderskim forumima.
Ne znam o čemu pričam, nikada nisam uzimao steroide, ali poznajem osobe koje se bave bodybuildingom, od njih samo jedna profesionalno i njemu je steroid nužno zlo, zbog toga što ide po natjecanjima i to mu je zanimanje.
U biti, nije mu nužno zlo, lik se od svoje 14 godine puca i glup je kao kur*ac, uopće ne isključujem da je od tableta dogurao do ubrizgavanja.
Nego, navodno je ljudski hormon rasta (HGH) ono što je manje štetno od steroida, Sylvester Stallone propagira ga na sva zvona, ali to te košta kao Sv. Petra kajgana, tako da zaboravi.
U svakom slučaju, nigdje nisam čuo da steroidi poboljšavaju raspoloženje, jedino dodatno pucaju na agresivu.
Cesare Lombroso i njegov šestar koji je mjerio lubanje imali bi podosta o tome reći, odnosno kako su krvnim deliktima često skloni oni koji prirodno luče toliku količinu testosterona, da liče na Nikolaja Valujeva.
Ako baš želiš vidjeti što rade steroidi, pogledaj brkate DDR atletičatke 60-ih i 70-ih, čije rekorde ni vanzemaljci ne bi srušili.
Mislim da si odabrao totalno krivu drogu.
Ako si u krizi srednjih godina, zašto ne uzeti visoku dozu psihodelika, koja će te izbrisati i opet nacrtati?
Možda nakon toga dobiješ drukčiju perspektivu na život.

Pozdrav svima. Razmisljam se da uzmem steroide. Odmah da kazem da nije da bih se klesao ili slicno. Imam 45 godina i osecam da nemam volje ni snage ni upola kao prije neku godinu. Uzimao sam testorex na biljnoj bazi i bilo mi je super ali samo dve nedelje. Ispravio sam se, dobio na samopouzdanju, i nije mi jasno sta se desilo ali posle dve nedelje se sve vratilo na staro. Vadio sam nalaze na testosteron i bio je na gornjoj granici. Stvarno ne na slobodni testosteron nego obican test. Nije mi jasno o cemu se radi. Bojim se agresije ili tako nesto ako bih uzeo steroide a ne znam ni bi li pomogli. Molim samo one koji znaju o cemu pricaju. Hvala.
batali, omatorićeš pre vremena... pogledaj samo onu budalu Niksu Zizu-a, sav se sparuškao u faci

Mislim da je tvoj problem psihičke prirode (može biti da je neka vrsta depresije) i da nema veze sa nivoom testosterona ili bilo čim organskim, mada može biti i da je nešto do štitne žlezde.

Magao si i sam da to pitaš chatgpt, nisi morao ovde na forumu da podtavljas pitanje, pa da neko drugi to pita i kopira odgovor! 😐
Aha. Razumem. Pa dobro meni se nije pitao chatgpt, neko se potrudio i opet hvala. Nema veze. Samo lagano,
Mislim da je tvoj problem psihičke prirode (može biti da je neka vrsta depresije) i da nema veze sa nivoom testosterona ili bilo čim organskim, mada može biti i da je nešto do štitne žlezde.
Moguce. I sam sam tako razmisljao. Medjutim buni me ovih 15 dana koje mi je obican testorex doneo kao veliku promenu. Nije autosugestija sigurno jer nisam ocekivao uopste, medjutim posle dve nedelje sve se vratilo na staro.

Projatelju, klimaks
Proći će
Polako

To dodje sa godinama, narocito ako radis tezak posao. Zaposleni ljudi 30+ nemaju volje ni elana za stvari koji su nekada obozavali da rade

media-share-0-02-05-bee6bcb096db89ab3d6838fffff2537fb996711f4371d81bae3cded5fd642c0d-db00b6f8-...jpg

Ti si ova zadnja kategorija ocigledno.

Back