Стефан Твртко, краљ Србљем и Босне

Хм, имало би упоредбе ако би краљ Угарске био 'узор'. Онда би то било решење. Додуше, ја гледам то из неког 'народног' угла и схватања, па ми је то Србљем и Хрватом, необично.

Naveo sam to samo kao primer. Imaš i kralj Engleza/Engleske, kralj Francuse/Franaka, kralj Poljske/Poljaka, itd.

Naveo sam to samo kao primer. Imaš i kralj Engleza/Engleske, kralj Francuse/Franaka, kralj Poljske/Poljaka, itd.
Ма ок, него моја опаска је да код Срба немамо таквих примера. У том смислу схвати и моје 'необична' титула.

Па бре, стварно је то Србљем или Хрватом необично у титулама, барем српским код Немањића, па и Лазаревића, Бранковића.
И византијски цар је цар Ромеја па је то у титулама Немањића и очекивано, није ми очекивано у титулама владара по феудалној Европи ван византијске сфере утицаја.

Ма ок, него моја опаска је да код Срба немамо таквих примера. У том смислу схвати и моје 'необична' титула.

Očigledno je da imamo, nakon uzimanja carske titule 1346. godine.

Samo zato što je ovde imalo specifičan kontekst, ne znači da je približno sličan bio u slučaju 99% ostalih primera.

zahvaljujući podeli na Srbiju i Rašku krajem XIII stoleća došlo do percepcije o dve slovenske zemlje, odnosno o dva različita slovenska naroda

Da, bosanski vojvoda Petar iz ugledne vlasteoske porodice Pavlovića je „Bošnjanin“. I?

Ništa, ništa, ja samo onako, uzgred, zapazucnuo sam tvoje razmišljanje da bosanski vojvoda Petar Pavlovic koji je ziveo u 15.veku nije pripadao srpskom narodu.

Meni je to malcice cudno, ali ja sam laik i ne razumem se u metodologiju istorijske nauke. No dobro, postoji sansa da se emancipujem u svom zivotnom veku, do groba, kako si se ti jednom naucno uzrazio.

Наравно да могу. Као што су из народа/нације Лангобарда чинили племићку елиту и носиоце политичке власти у Лангобардском краљевству у Италији, из народа Франака у Галији, из народа Визигота у Хиспанији, из народа Вандала у Сјеверној Африци итд итд. Народи које средњовјековни списи често називају нацијама су постојали и постојали су народи чија би се племићка елита наметнула за носиоце политичке власти на неким просторима и државама. Немам појма какве то везе има са левичарским схватањем, напротив, левичарска индоктринација ради често на потирању средњовјекоцних процеса.
ко су били племићка елита Краљевине Сицилије у 12. и 13. столећу? или Краљевине Енглеске у 14.? племство дефинише Круна, а не народност (етничко порекло). племићи немају народност, него само националност. имају породично порекло, а не колективно. колективна им је само припадност Круни. то левичари не могу да схвате. зато сам и рекао да си левичар, јер у твом поимању племства изостаје његов основни именитељ - суверен.

Мислиш од бана Борића и Кулина, или?

Не мисли се да се краљеви бирају од народа, већ да су из тог народа.
Краљ није из народа нити од народа. Краљ је од Бога, јер је Круна од Бога.

ко су били племићка елита Краљевине Сицилије у 12. и 13. столећу? или Краљевине Енглеске у 14.? племство дефинише Круна, а не народност (етничко порекло). племићи немају народност, него само националност. имају породично порекло, а не колективно. колективна им је само припадност Круни. то левичари не могу да схвате. зато сам и рекао да си левичар, јер у твом поимању племства изостаје његов основни именитељ - суверен.
Пренабрегаваш чињеницу да су Срби по много чему другачији народ од осталих.
Њима никад није владао странац, сем силом, Ромеји су били свесни ове чињенице
и то је једини разлог зашто је Немања преживео након шетње на повоцу цариградским улицама.
Чак су изродили две народне династије у тренуцима стољетног робовања и одсуства било какве властеле.

и то је једини разлог зашто је Немања преживео након шетње на повоцу цариградским улицама.
Чак су изродили две народне династије у тренуцима стољетног робовања и одсуства било какве властеле.

И сами Немањићи, а поготово Котроманићи већину својих владавина били су некоме вазали.

Краљ није из народа нити од народа. Краљ је од Бога, јер је Круна од Бога.
Ненародни краљеви у тој причи Божијих намесника нису баш омиљени,
за пример узети Ирода. Такође од Христа на овамо то више нису Божји
помазаници, Христ је објаснио ко после његовог одласка има власт да
даје и узима царства. Питање да ли је Круна икада и била од Бога,
јер кад Јевреји искаше цара уместо судија Бог им га невољно даде али им
и обеће да ће им 'на нос изаћи'.

ништа ми нисмо другачији од других народа. можда смо само веће будале. то колективистичко идолопоклонство је чист марксизам. кад кажем чист, мислим најпрљавији могући.

И сами Немањићи, а поготово Котроманићи већину својих владавина били су некоме вазали.
Наравно, тај облик политичке егзистенције је још увек у употреби.
Само што Србима никада нису успели поставити странца за владара,
као нпр. Бугарима, Албанцима, Грцима, Хрватима, Русима...

ништа ми нисмо другачији од других народа. можда смо само веће будале. то колективистичко идолопоклонство је чист марксизам. кад кажем чист, мислим најпрљавији могући.
Које идолопоклонство? Може мало детаљније?

Наравно, тај облик политичке егзистенције је још увек у употреби.
Само што Србима никада нису успели поставити странца за владара,
као нпр. Бугарима, Албанцима, Грцима, Хрватима, Русима...
ваљда смо зато и прошли најгоре од побројаних. због "домаће памети".

S. Milanović D., 1895

1697276304929.png

Znam jednog ovakvog :mrgreen:

Ništa, ništa, ja samo onako, uzgred, zapazucnuo sam tvoje razmišljanje da bosanski vojvoda Petar Pavlovic koji je ziveo u 15.veku nije pripadao srpskom narodu.

Meni je to malcice cudno, ali ja sam laik i ne razumem se u metodologiju istorijske nauke. No dobro, postoji sansa da se emancipujem u svom zivotnom veku, do groba, kako si se ti jednom naucno uzrazio.

Tvoja je tvrdnja bila da Bošnjanin ne označava vlastelu.

Kako to vojvoda Petar Pavlović, kako ti tvrdiš, nije vlastelin?

Kao što možeš videti kada imaš neselektivan pristup diplomatičkoj građi, gospoda bosanska, srpska i raška predstavljaju njegove pretke na čija se prava poziva, iz razloga što su to pravne sintagme koje se javljaju u diplomatici.

Pojmovi kao srpska gospoda, raška gospoda, humska gospoda, bosanska gospoda i sl. su pravni termini, koji povlače za sobom zakonske obaveze.
Je li pravni termin i "gospodstva srpskoga" na nadgrobnom spomeniku zupana Ozrina Kopijevica?

Je li pravni termin i "gospodstva srpskoga" na nadgrobnom spomeniku zupana Ozrina Kopijevica?

вɑ ʜмє Божʜє​
ɑ сє ʌєжʜ оʒρʜɴь κопʜєвʜћь жƔпɑɴь κɴєʒɑ пɑвʌɑ​
сє пʜсɑ дʜѣκь мʜʌосɑʌʜћь ρɑдоє​
ʜћь смρьтʜ поʜсκɑχь​
ɴɑвʜдѣɴь κρɑʌєвсв[ɑ] Босɑɴсκогɑ ʜ госпоцтвɑ сρьБьсκогɑ ʒɑ могɑ гɴɑ​
сʌƔжБƔ Бодошє мє​
ʜ сѣκошє мє ʜ ʜстѣρɑшє​
ʜ тоʜ смρьтʜ ɴє допɑдоχь​
ʜ Ɣмρʜχь ɴɑ ρощство χρʜство​
ʜ гɴ мє воєводɑ ωκρʜʌʜ ʜ Ɣκопɑ ʜ поБ[ʜʌ]ѣжʜ​

To se sreću isti pojmovi koji se javljaju u već postavljanom aktu Stjepanu Ratkoviću: https://forum.krstarica.com/threads/stefan-tvrtko-kralj-srbljem-i-bosne.936677/post-47870149

Srpsko gospodstvo je termin koji se koristio za državu srpskih despota. Tako da, jeste; pravni je termin isto kao i Bosansko kraljevstvo.

Poslednja izmena:
то је стилска фигура. мислио сам на свеприсутну опседнутост колективном.
Не разумем. Шта је држава ако не колектив, ма ко био на њеном челу?
Почео си да испадаш из смисла, то као да је нека пошаст на историји.

ваљда смо зато и прошли најгоре од побројаних. због "домаће памети".
Ја немам такав утисак а ни судија још није свирао крај.
Није домаћа памет лошег квалитета, подрезана је, истребљена и ваља нам створити нову.

Poslednja izmena:

Back